Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Kinga. wrote:Dziewczyny te co mają problem ze zwykłymi stanikami o obwodzie powyżej 70. Nie wiem jakie macie zdanie o Primarku, ale tam zwykle można bez problemu dostać od 70 (angielski rozmiar pod biustem 32, 75=34 do miseczki bodajże g. Angielska rozmiarówka jest trochę inna od pl (bo po d majajà dd- później już jest normalnie, a w pl po D od razu jest E). Koszt stanika w Primarku to okolice 10-15€ i w sumie pierwszą ciążę i cały zamęt ze stanikami przetrwałam właśnie na ich biustonoszach (udawało się czasem znaleźć b.ciasną 70, mi też trochę się przytyło, więc było ok.
Różnice w rozmiarówce polskiej i angielskiej wynikają ze stosowanych jednostek pomiaru. W pl są centymetry, a w uk cale. Tych podwójnych literek jest więcej dd,ff,gg,hh,jj. Primark nie trzyma rozmiarówki, ja się tam w nic nie mieszczę. Nigdy nie widziałam też u nich serii do karmienia. -
Bo ja wam powiem ze kazdy Primark jak dla mnie inny... w moich okolicach sie wlasnie otworzyl trzeci i to byl pierwszy w ktorym cos kupilam... wczesniej bylam w Dortmundzie bo kezanka.z.Irlandii tak zachwalala Primark i musze powiedziec ze dla nas to byla kompletna porazka jeden wielki burdel wssystko tak porozwalane ze nie wiadomo bylo w jakiej części sklepu co szukac zero porzadku na polkach tych takich wysepkowyvh tylko keden wielki misz masz ze sie miedzy tym szukac odechciewalo no gorzej jak w lumpie... a w tum ktory teraz otworzyli w innym miescie tez niedaleko zupelnie inna bajka towar i atmosfera zakupow
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
ja bylam w Holandii w Enschede w Primarku i tak jak piszesz okropny bajzel, na wysepkach nic sie na dalo znalezc wyszlam z 1 sweterkiem zwyklym czarnym zapinanym na guziki, natomiast w Bremie lubie Primarka obsluga caly czas przy tych wysepkach stoi i sklada te ubrania. No ale rozmiarowke to tam tez maja rozna wszystko trzeba przymierzac:)
-
A jesli chodzi o biustonosze to ja preferuje z H&M przed ciaza bralam 70A, na poczatku ciazy 75B, teraz nosze takie sportowe do karmienia w roz.S a teraz zamowilam do karmienia 75C i te same sportowe tylko rozmiar M. Wponiedzialek maja przyjsc poczta to zobacze jak wygladaja mam nadzieje ze beda dobre na okres kp:)
-
Gondi ja w takie rozmary chyba sutki bym jedynie zmiescila
gondi lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Hej dziewczyny,dawno mnie nie było. No ale trafił mi się strasznie wymagający bobas. Oj bardzo ciężkie czasy za nami. Właściwie jeden wielki ryk non stop. Teraz jeszcze jest ciężko ale w końcu zdarzają się też chwile wytchnienia. Generalnie z dwójką dzieci to już jazda bez trzymanki czasem nie wiadomo do czego najpierw ręce włożyć. Ale może z czasem będzie coraz lepiej,tego się trzymam żeby nie zwariować
Cierpliwa cieszę się ogromnie że u Ciebie wszystko super! No i w szoku jestem jak patrze na suwak,przecież niedługo poznacie płeć. Wspaniale!
Endokobietko kopa czasu najlepszego dla Jasia :*gondi lubi tę wiadomość
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
M.W wrote:Trochę loteria z tym kupywaniem stanika do karmienia będąc jeszcze w ciąży. Mi od początku ciąży rozmiar się zmienił o oczko w obwodzie więcej i miskę więcej. Chciałam kupić taki sportowy do karmienia na czas ciąży bo wszystkie moje stare staniki były za małe i za ciasne, ale w hm największy rozmiar to 85 E. Myślałam, że może w taki bez fiszbin się wcisnę, ewentualnie go trochę zwężę, ale nie ma szans z moim biustem. Ogólnie planuję kupić z 3 staniki, myślałam o 1 na fiszbinach i 2 takich bez, w których będę mogła też spać.
-
Kinga. wrote:Te o których pisałam z hm są bezmiseczkowe i ma rozmiary s, m, itp. Trzeba mierzyć, ale warto bo za 2 szt płaciłam chyba10€ i na ten okres stabilizacji laktacji są spoko.
A o takich s,m,l,xl to w ogóle mogę zapomnieć. Teraz potrzebuję przeważnie 75H, a co będzie jak laktacja ruszy. -
M.W wrote:A o takich s,m,l,xl to w ogóle mogę zapomnieć. Teraz potrzebuję przeważnie 75H, a co będzie jak laktacja ruszy.
-
Muniek a jak starszak reaguje ma mdloszego ? Masz kogoś do pomocy czy sama ? Przypomnij mi chodzi twój większy synuś do przedszkola ? Kurczę nie ciekawie co piszesz ale może jeszcze miesiąc dwa i zacznie wszysyko powoli wychodzić na prosta. Głowa do góry musisz dać radę kto jak nie ty i jeden i drugi cię potrzebuje
-
Muniek:* no leci u mnie ze sama w szoku jestem! Najpierw od wizyty do wizyty sie mega ciagnie a pozniej mysle ktory to juz tc i jestem w szoku ze to juz i kiedy ten czas zlecial...
Oj faktycznie wymagajacy maluch ci sie trafil... oby bylo tylko lepiej! Super ze tak czy inaczej sobie dobrze radzisz
A plec lekarz sie w tym tyg staral dopatrzec ale maluch tak fikal ze lekarz byl bez szans hehe
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Magdalena ty też już kończysz 11tc nieźle
Starszy jest kochany dla Marcela,przychodzi do niego i daje smoczek jak płacze. Albo całusa. No słodziak ale bywają też chwile kiedy jest zazdrosny bo całą uwage muszę skupić na młodszym i wtedy szaleje. Rzuca zabawkami albo mega krzyczy. Dlatego staramy się z mężem również jemu dużo czasu poświęcać. Do przedszkola idzie dopiero od sierpnia,z jednej strony trochę żałuję że wcześniej go nie zapisaliśmy. Ale z drugiej strony przynajmniej nie choruje,nie wyobrażam sobie jakby mi tego małego wrzeszczka jeszcze zaraził. No katastrofa! Wiem że choroby i tak się zaczną ale wtedy Marcel będzie już ciut starszy i zawsze to lżej.
Do pomocy miałam mame tylko na początku stycznia,teraz z mężem jakoś to wszystko musimy ogarnąć. No nie ma wyjścia ale pocieszam się że niedługo wiosna i może jakoś tak lepiej się zrobi.
Muniek witaj ponownie
Oj tak potwierdzam jedno dziecko jest luz A dwójka to już jazda bez trzymanki hehe zwłaszcza z małą różnicą wieku. Mimo że moja Sara to na prawdę grzeczne dziecko, w nocy pięknie śpi bo je tylko 2 razy, ostatnio potrafi przespać od 19-1 lub 2 a później do 6 i do ok 9 to jednak zdarzają się dni że jest wymagająca, dobrze że w dzień nie w nocy . Ale wkładam ją już do lezaczka i sobie leży w pokoju, chociaż ostatnio Lena była chora i niestyy Sara cały tydzień miała izolacje w drugim pokoju ale dzielnie to wytrzymała.
Ogólnie czas leci bardzo szybko już jest taka kumata bardziej leży uśmiecha się rozgląda za zabawkami albo jak widzi kogoś z nas to wodzi oczami no zupełnie inne dziecko niz na początku -
Annaki to ty kobieto masz raj jak ci mała tyle w nocy śpi chociaż o dziwo Marcel też w nocy nie śpi najgorzej,ale za to czasem jak się obudzi ok4 to walcze nieraz i godzinę albo dłużej żeby zasnął. No a potem jak on zaśnie budzi się starszy,także jest wesoło
No i potwierdzam że jak maluszek zaczyna interesować się otoczeniem jest o niebo lepiej. Dziś u nas też leżaczek poszedł do użytku i młody nawet chwilę w nim wytrzymał,także robimy postępy
Hej dziewczyny, możecie mnie jakoś naprowadzić jak zacząć (jak już będę ubezpieczona) chodzić tu do lekarza, co jest na kasę, jak znaleźć położną i to wszystko, bo nic nie wiem
-
Bizonka do lekarza to wystarczy ze wybierzesz sobie jakiegos i sie zarejestrujesz do rodzinnego chodze od reki bez rwjestracji jesli cos mi dolega tzn ide rejestruje sie i siadam w poczekalni do innych z wyprzedzeniem chociaz tez nie do wszystkich do chorurga no u mnie tez na tej samej zasadzie co rodzinny ale domyslam sie ze chodzi o gina wie tam z wyprzedzeniem rejestracja mowisz ze jestes w ciazy wtedy czesto jakis wczesniejszy termin znajda a pozniej juz z wizyty na wizyte robisz...
Co do tego co jest na ubezpieczenie to juz pozniej zalezy wszystko od lekarza i krankenkasse w zaleznosci od tego co jak itp...
W ciazy placilam do tej pory tylko za prenatalne do tej pory poza tym nic wiecej nawet wszystkie leki na recepte a malo tego nie bylo (czesc moglam juz odstawic) mam darmowe
Polozna kiedys dziewczyny pisaly na hebammesuchen.de zeby szukac
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa gratuluję prenatalnych i trzymam za Ciebie kciuki !! :* jeśli chcesz wagę dla maluszka to można wyporzyczyc z apteki. My mieliśmy przez pierwsze dwa tygodnie. W szpitalu mieliśmy problem z przybieraniem więc chcieliśmy codziennie kontrolowac w domu czy napewno się najadl z piersi.
Dziewczyny a jakiego kremu używacie do pupki? My do tej pory bepanthen ale już nam się kończy i niewiem czy tutaj gdzieś dostanę? W rossmann i dm niestety nie ma. Do tej pory nie mieliśmy żadnych odparzen więc fajnie by było dalej to używać ale jeśli nie ma to trudno. Polecacie coś? -
Marzycielka
Ja nie polecam smarowanie kremami pupki codziennie jeśli nic nie ma. My używaliśmy chusteczek do pupki z oliwka ani razu nie mieliśmy problemu . One nie są jak normalne chusteczki takie mokre tylko tluste po każdym siku czy kupię wycieralismy i zostawiały taka fajna tłusta powłoczke.
Bizonka
Ja przez cała pierwsze ciąże totalnie za nic nie musiałam dopłacać wszystko było na kasę tym razem tez . Nie robię żadnych dodatkowych badań prenatalnych ani nic . Tak jak cierpliwa napisała dodatkowo kasa pokrywa położna i laktator po porodzie do domu wypożyczony przez aptekę .Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 13:59