X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika_DM wrote:
    Witaminy brałam z Rossmanna z Omega 3, te najtańsze. Miały dokładnie taki sam.sklad jak witaminy które dostałam od lekarki a które kiaztowaly 35€.

Izoolka ja też z Bawarii. Miałam tylko wizytę w szpitalu bez żadnego planu. Właściwie byłam w szpitalu dwa razy w sprawie zameldowania. Pierwsza powiedziałam, te chce cc, więc lekarka mi wszystko opowiedziała, pozadawalismy pytania (no. czy mąż mógł być ze mną na sali podczas cc), dała nam papiery do poczytania i wypełnienia i tu procedura była taka, że miałam tydzień na israteczna decyzję czy chce cc. Za tydzień przyszłam z gotowymi papierami, powiedziałam że chce i od razu miałam spotkanie z Anestezjologiem. Termin ustalony od razu i po sprawie.

Kinga nie obraz się ale ja w ogóle nie rozumiem sensu podróży do Pl w tak zaawansowanej ciąży...pozniej niby powrót z takim oseskiem? W razie czego nosidełko będziesz zabierać że sobą? A co jeżeli coś pójdzie nie tak? A jeżeli musisz jechać to chyba najlepiej zapytać pisemnie bezpośrednio w NFZ i mieć czarno na białym co i jak. Plus wybrany już wcześniej szpital, w którym też wcześniej dopytać.
    Muszę załatwić kilka rzeczy. Fotelik mam w pl, to nie problem. Dla mnie podróż z takim maluchem jest prostsza niż z 2 latkiem, więc to akurat nie problem. Do tego przy okazji przywiozę babcię, by miał się kto zająć straszakiem w trakcie porodu. Samą podróżą wcale się nie stresuje. Jak już, to poród w pl przyprawia mnie o gęsią skórkę... No ale rodzić nie zamierzam, leki odstawiam dopiero po powrocie, więc powinno być ok. Poza tym do oficjalnego terminu mam wciąż miesiąc czasu, konsultowałam się z gin. mam zgodę, tylko właśnie poradziła, by załatwić temat z Kk, tak na wszelki wypadek.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    Pierwsze słyszę ze przed pierwsza wizyta trzeba przyjść 15 min prędzej . Normalnie prowadzę druga ciąże w De miałam już różnych lekarzy i nigdy nie musiałam przyjść przed czasem .

U mnie zawsze były takie opóźnienia, że to nie robiło różnicy czy przyjdę na czas i zrobię tę ankietę itd. bo i tak trzeba było czekać :P Ale później już mi mówiły babki na rejestracji, żeby przychodzić wcześniej, to wtedy mnie zważą, pobiorą krew, mocz itd.

Co do witamin to ja ciągle biorą z Pl metylowany kwas foliowy z pregna plus i pregna DHA, ale jak mi się skończą to przejdę chyba na zestaw z Doppelherz, bo mają ponoć taniej te wszystkie witaminy w jednym ;)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    Pierwsze słyszę ze przed pierwsza wizyta trzeba przyjść 15 min prędzej . Normalnie prowadzę druga ciąże w De miałam już różnych lekarzy i nigdy nie musiałam przyjść przed czasem .

Ja lubię miec zapas żeby spokojnie wypełnić te kilka stron ankiety i spokojnie nasiusiać do kubeczka. Nie wyobrażam sobie wypełniania tej ankiety w trakcie wizyty, bo muszę się czasem dobrze zastanowić lub zernkąc do słownika by odpowiedzieć zgodnie z prawdą na te pytania.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Ja lubię miec zapas żeby spokojnie wypełnić te kilka stron ankiety i spokojnie nasiusiać do kubeczka. Nie wyobrażam sobie wypełniania tej ankiety w trakcie wizyty, bo muszę się czasem dobrze zastanowić lub zernkąc do słownika by odpowiedzieć zgodnie z prawdą na te pytania.

No właśnie, mój niemiecki jest kiepski, w mojej okolicy nie ma poradni z lekarzami mówiącymi po ang ;/

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jedynie gdzie mialam przyjsc przed czasem to byla klinika i tylko dlatego ze mialam przywiezc ankiety i wyprzedzenie bylo po to zeby lekarz zdazyl sie z tym zapoznac... tak wszędzie ide na umowiona godzine a jeszcze nigdy nie musialam niczegi w stresie robic... ostatnio jak mialam siusiac do kubeczka i nie potrafilam to dali mi czas poki nie nasikam poki mnie wyslali na gore... a jak nie musze nic robic to mnie odrazu wysylaja pod gabinet...

Ja te moje witaminy tez w m lub rossmann kupuje 9€ jakos kosztuja wiec tez nie majatek na szczescie... raz mialam tez z rossmanna te z ich firmy... a od gina dostalam ta nestle materna dha na probe wiec mialam gratisowe

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie skoro mam termin na 12:15 to wszystko maja wliczone i sikanie i ważenie i ciśnienie a na końcu i tak czekam . Cierpliwa ja już zapomniałam jakie były wymogi w ciąży i na pierwsza wizytę przyszłam tez totalnie pusta musiałam wypić herbatę i dopiero honorowo oddałam mocz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 20:43

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga to skoro musisz to ok. Ja bym napisała do NFZ maila. Zgodnie z polskimi przepisami mają 7 dni na odpowiedź. A autem czy samolotem? Pytam bo większość linii lotniczych raczej nie wpuści Cie ba pokład.

n9b5huo.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena ja mialam robione w klinice badanie moczu i na chlamydie itp zaraz przy pierwszym usg wiec sie nie spodziewałam ze u gina beda jeszcze raz badac mocz i wycisnelam jeszcze ostatni przed wyjsciem z domu a tu zonk hehe

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika_DM wrote:
    Kinga to skoro musisz to ok. Ja bym napisała do NFZ maila. Zgodnie z polskimi przepisami mają 7 dni na odpowiedź. A autem czy samolotem? Pytam bo większość linii lotniczych raczej nie wpuści Cie ba pokład.

Z tego, co słyszałam, to wpuszczą, tylko trzeba podpisać deklarację, że leci się na własną odpowiedzialność z zagrożeniem dla zdrowia.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Izooolka ja też z Bawarii :) A dokładnie skąd jesteś? Ja okolice Augsburga. Ja miałam 2 razy cc w Niemczech. Pierwsza spontanicznie a druga już że tak powiem na życzenie. Lekarka dała mi wybór bo od poprzedniej cc minęło ponad 3 lata więc w sumie mogłam próbować sn ale się nie zdecydowałam.
    Jeśli chodzi o meldunek to przy pierwszym porodzie ktory mial byc sn też dostałam skierowanie do szpitala i tam tylko pojechałam, wypełniła papiery do znieczulenia, lekarz powiedział że od dnia terminu mam się stawić co 2 dzień na ktg i w sumie tyle akurat poród zaczął się 2 dni po terminie ale skończył się cc.
    Teraz ż kolei dostałam skierowanie już z napisanym że będzie cc więc znowu pojechałam akurat do tego samego lekarza co robił mi pierwsze cc w tym szpitalu, umówiliśmy dokładny termin później wizyta u anestezjologa i czekanie na dany dzień. Nie musiałam żadnego planu ani nic
    Ja pod granica - bad reichenhall, berchtesgaden.ja w miare moich mozliwosci (chodzi o jezyk) umowilam wizyte na zameldowanie 5 marca a moj chlop zadzwonil do sekretariatu (prosilam by sprawdzil czy wszystko dobrze zalatwilam) i chyba gadal z jakas inna panią bo mu powiedziała ze 5 marca to za wczesnie (termin porodu 6 kwietnia) i przesunela te wizyte na 14 marca. Wtedy dostane formularz i mam nadzieje go spokojnie wypelnic w domu.

• Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2018, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie bardziej sklaniam ku cc. Ostatnie pare dni dla mnie to ciagle myslenie. Oczywiscie chcialabym chodzic tego samego dnia po sn ale pamietam jak sie nameczylam w pl gdzie po 13h dr podjal decyzje ze jednak cc a po cc bylo kiepsko. Z zawodu jestem fizjoterapeutka i wiem ze pionizacja powinna przebiegac jak najwcześniej- mi kazano wstac po ok 10h, pierw chwile posiedziałam a jak juz wstalam to zaraz sie przewracalam.. Pozniej blizna bolala i dopiero na 3 dzien lepiej sobie radzilam. Fakt ze w pl szpitalu mialam pecha do nocnych zmian. Byly same wredne pielęgniarki- prawie nie sypialam a w dzien jakos ciezko bylo zmruzyc oko. Poza tym lekarz sie uwzial ze mnie nie wypusci do domu w piatek (urodzilam w niedziele) wiec wypisalam sie na zyczenie - w domu najlepiej sie dochodzi do siebie. A tak przy okazji - czy tu w niemczech tez tak dlugo trzymaja? Mam znajoma w holandii i ona rodzila sn ale po paru godz szla do domu.. Czy przy cc jest szansa by wyjsc do domu przedzej np po 3-4 dniach?

• Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika_DM napisalas ze lekarz ci opowiadal o cc i np czy twoj maz mogl byc obecny na sali. I ciekawi mnie - mogl byc?

• Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahh dziewczyny! Jeszcze zapomnialam spytac czy ktoras sie orientuje jak wyglada sprawa z wyrobieniem paszportu dla niemowlaka? Ja czytalam ze musialabym wnioskowac w konsulacie ale bez polskiego aktu urodzenia taki paszport nie zostanie wydany a ja musze w maju byc w pl.pMoge dostac tymczasowy by udac sie do pl i tam uzyskac pl akt urodzenia. Wiem ze tu dotane niemiecki i moglabym go wyslac mamie do tlumaczenia zeby otrzymac z usc polski akt i dalej moglabym zalatwiac paszport biometryczny dla mojego malenstwa. Ale... Moj partner powiedział ze mała powinna dostac niemiecki paszport. Ja czytalam ze moglaby taki dostac z racji tego ze jestem obywatelka ue i mam nieograniczone prawo przebywania na terenie niemiec. Ja tego taka pewna nie jestem a nie zostawie 1.5miesiecznego dziecka w de. Dodam ze ja mam tylko polskie obywatelstwo a moj partner jest w niemczech 4 lata i nie pochodzi z europy. Czy to prawda ze dziecko dostanie niemiecki paszport czy tez musze wyrabiac polski? Podzielcie sie jak bylo w waszych przypadkach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 08:27

• justa8902 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o niemieckie obywatelstwo to jedno z rodzicow musi byc conajmniej 8 lat w Niemczech, tak mi sie obilo o uszy

qdkkzbmh2w8fg125.png
    f2wl3e5eun35he4m.png

Pai1,zesp Antyfosfolip.,niedobór białka S
    Agatka ur 17.08.2018 o 23.41 3880g 54cm
    38w-3762g; 35w-2759g; 32w-2300g; 29w-1703g
    08.2016 cp <3 [*] 03.2017 <3 [*]
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izooolka
    Powiedz mi chcesz jechać do pl autem czy lecieć samolotem ?
    Przy urodzeniu Colina byliśmy tempi młody dostał niemieckie obywatelstwo po ojcu i zaczęliśmy nasze podróże byliśmy w Francji Szwajcarii Austrii Holandii Belgi aż nagle przy drugiej wyprawie młodego do PL koło jego 16 msc życia złapała nas Policja na granicy rutynowa kontrola . My całe 16 msc podróżowaliśmy bez dowodu i nagle miły pan mówię ze chciał by zobaczyć ?!? Hmm jak to my nic nie mamy Haha i od słowa do słowa miły pan uświadomił nas ze musimy wyrobić co prawda zawsze podróżowaliśmy z jego książeczka zdrowia i aktami urodzenia ale to im nie wystarcza . W każdym razie chciałam tylko powiedzieć ze chyba nie trzeba się aż tak bac bez tego jeździć skoro problemów nie zrobili.

Co do wyjścia ze szpitala na urodziłam SN o 2:16 w nocy a wieczorem o 21 już wychodziłam do domu na własne życzenie

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    Izooolka
    Powiedz mi chcesz jechać do pl autem czy lecieć samolotem ?
    Przy urodzeniu Colina byliśmy tempi młody dostał niemieckie obywatelstwo po ojcu i zaczęliśmy nasze podróże byliśmy w Francji Szwajcarii Austrii Holandii Belgi aż nagle przy drugiej wyprawie młodego do PL koło jego 16 msc życia złapała nas Policja na granicy rutynowa kontrola . My całe 16 msc podróżowaliśmy bez dowodu i nagle miły pan mówię ze chciał by zobaczyć ?!? Hmm jak to my nic nie mamy Haha i od słowa do słowa miły pan uświadomił nas ze musimy wyrobić co prawda zawsze podróżowaliśmy z jego książeczka zdrowia i aktami urodzenia ale to im nie wystarcza . W każdym razie chciałam tylko powiedzieć ze chyba nie trzeba się aż tak bac bez tego jeździć skoro problemów nie zrobili.

Co do wyjścia ze szpitala na urodziłam SN o 2:16 w nocy a wieczorem o 21 już wychodziłam do domu na własne życzenie
    Ja poki co bardziej jestem za cc. Do pl w maju mam plan jechac autem, ale nie wiem jeszcze na 100%. Pytam o paszporty bo mnie kolezanka uczulila - ktos z jej znajomych byl na slowacji bez dokumentow dla dzieci i tam zrobili z tego problem. Jesli mialabym leciec samolotem to paszport musi miec a jak autem to troche ryzyko. Dlaczego? Mieszkam o rzut kamieniem od Salzburga wiec nie jade przez cale niemcy tylko od razu na Austrię na Salzburg prawie do wiednia autostrada a pozniej na czeski brzecław, brno, ostrava i juz jestem w pl. Mam siostre na Śląsku wiec mam gdzie zrobic postoj na kawe w pl a pozniej jeszcze 200km do domu. Takze podrozujac autem trochę sie boje jechac przez austrie i czechy bez dokumentow dla dziecka. Jedyne to niemiecki akt urodzenia i nasze zameldowanie niemieckie (mam na mysli ze ten sam adres)

• Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pl jakby ktos chcial zobaczyc papiery dziecka to bym wytlumaczyla ze wlasnie po to przyjechalam aby je wyrobic a poki co mam tylko niemiecki akt urodzenia. W austrii tylko moj partner moglby wytlumaczyc po nirmiecku bo ja slabo mowie.
    A co do obywatelstwa - pisalam - ja polka a on juz z azji. Nie ma niemieckiego obywatelstwa a przebywa w niemczech 4 lata (a musialby miec 8 lat pobytu)

• annaki Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izolka to w takim razie nie ma podstaw żeby dziecko dostało niemieckie obywatelstwo ale nie wiem czy będzie miało dwa polskie i drugie po Twoim partnerze czy jedno po jednym z rodziców no to byś musiała się dowiedzieć. W konsulacie paszport zrobisz na podstawie niemieckiego aktu ur.bo dziecko urodzone tutaj. To konsulat może w twoim imieniu zgłosić się do pilskiego usc i załatwić umiejscowienie aktu i pesel. Pierwszy paszport tymczasowy jest bez peselu. Ale wszystko dokładnie możesz się dowiedzieć i upewnić w najbliższym konsulacie/ambasadzie i nie martw się bo tam się dogadaasz po polsku. Ja będę załatwiać w Monachium ale jeszcze się za to nie wzielismy bo w sumie na razie nie jedziemy do pl. Z pierwsza córka wszystko robiłam w pl a do pl jechaliśmy tylko z aktem ur.ale w sumie tak teraz myślę że na wlasne ryzyko...
    Co do cc to u mnie też był mąż, w szpitalu pytają wcześniej i to chyba tu nie jest żadnym problemem, jak wyjęli małą to poki mnie szyli to on ją trzymał kolo mojej twarzy potem poszedł ż położną na ważenie mierzenie i ubranie, a na poopeacyjnej mialysmy kontalt skora do skóry przez jakieś 2 godz. Później ja chciałam się zdrzemnąć a mój mąż ż małą byli już w pokoju. U mnie leży się 6 dni bo dają klamry zamiast szwów i dlatego tak długo ale wiem że w innych szpitalach krócej 3-4 dni. Opieka po cc super. Leki przeciwbólowe dają co chwilę więc bólu nie zdążysz poczuć, puonizacja też ok bo wcześniej zastrzyk i dopiero na spokojnie. Pielęgniarki na zawołanie dzień i noc, opiekują się i Tobą i dzieckiem, dziecko można na pierwsze noce dać do nich bo wiadomo nie jesteś w stanie wstawać itp, na karmienie przywożą. Ja teraz miałam małą cały czas ale jak trzeba było przebrać itp to dzwoniłam albo same w między czasie przyszły i zabrały.

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do lezenia po cc moge powiedziec ze jedna kyzynka lezala przeszlo tydzien bo wlasnie miala klamry a dwie ktore mialy szwy rodzily obie w poniedzialek i jedna byla w domu w piatek druga w sobote... rodzily w 3 roznych szpitalach i miastach takze chyba duzo od tego zalezy jakie szpital ma zasady...

Co do obywatelstwa jak dziewczyny pisza na niemieckie nie ma szans bo albo jedno z rodzicow musi miec obywatelstwo albo przebywac tu min 8 lat i miec prawa do obywatelstwa...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję ze szybko dojde do siebie. Juz bym chciala miec wszystko za soba. Stresuje sie gorzej niż przy pierwszym dziecku. Powinnam byc spokojniejsza bo juz co nieco wiem chyba ze hormony mi tak dają popalić. Musze popracowac nad swoja podswiadomoscią...
    Dlugo szukalam jakiegos aktualnego forum i ciesze sie ze tu trafilam. Jest milo, sympatycznie, znalazlam odpowiedzi na moje pytania i nikt nikogo nie krytykuje. A ciesze sie podwojnie bo mimo ze nie jestem w Niemczech sama to nie raz czuje sie tu źle. Mam tez nadzieję ze i ja posluze kiedys jakas radą

‹‹ 939 940 941 942 943 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ