Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Magdalena2202 wrote:Marzycielka
Ja nie polecam smarowanie kremami pupki codziennie jeśli nic nie ma. My używaliśmy chusteczek do pupki z oliwka ani razu nie mieliśmy problemu . One nie są jak normalne chusteczki takie mokre tylko tluste po każdym siku czy kupię wycieralismy i zostawiały taka fajna tłusta powłoczke.
Bizonka
Ja przez cała pierwsze ciąże totalnie za nic nie musiałam dopłacać wszystko było na kasę tym razem tez . Nie robię żadnych dodatkowych badań prenatalnych ani nic . Tak jak cierpliwa napisała dodatkowo kasa pokrywa położna i laktator po porodzie do domu wypożyczony przez aptekę . -
Marzycielka;* no wlasnie ostatnio wpadlam na to ze moge pewnie wypozyczyc wage tym bardziej ze bede bez poloznej... napewno dopytam co i jak jak bedzie tak daleko...
Co do bephantenu w aptece mozna kupic smarowalam tatuaze nim...
Ale tez nie polecam i nie zamierzam stosowac po kazdej zmianie pieluszki jedynie jak cos zaczerwieni sie...
Chusteczki tez raczej tylko na spacery/w gosci itp albo jak nie bede miala nic innego ppd reka tak to raczej zamierzam tez waciki z woda przegotowana raczej przynajmniej na poczatku...
Im mniej kosmetykow tym lepiej na sam poczatek
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ja też nie zamierzam stosować kremu po każdej zmianie pieluszki, tylko jak coś będzie zaczerwienione. Najlepszym "lekarstwem" na niemowlęce odparzenia na pupci jest częste jej wietrzenie, skóra potrzebuje oddychać, a zatykanie jej tłustą warstwą nie pomoże.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Magdalena2202 wrote:Marzycielka właśnie odnoście tych chusteczek które maja w składzie tylko wodę widziałam je w DM byłam bardzo ciekawa zapachu i czy przy ostatnich chusteczkach są one dalej mokre ???
-
Czesc dziewczyny. Jestem nowa ale mimo uplywu czau od ostatnich wpisow mam nadzieje ze ktos sie odezwie. Mieszkam w bawarii ok pol roku, język znam slabo- wiecej rozumiem niz umiem sama powiedziec. Jestem w 34tyg. Termin mam na 6 kwietnia, to moja druga ciaza. Czytalam wiele wypowiedzi nt porodow w de ale zamiast znaleźć odpowiedzi na moje pytania to tylko sobie namieszalam bardziej w glowie. 1 porod w pl zakonczony cc po 13h moich wysilkow. Tutaj w niemczech moj lekarz powiedział ze to nowa ciaza i moze sie zdarzyc ze urodze sn mimo ze przy 1 porodzie wystapila dystocja. Sama jeszcze nie wiem jak rodzic - jestem przerazona sn a bol po cc juz znam - nie wiem jednak jak to jest tu, w de.
Po krotkim opisie siebie chcialabym spytac o co chodzi z tym meldunkiem w szpitalu? W sobote bylam w szpitalu, dostalam kartke a4 w informacji z naklejkami z moimi danymi i skierowano na oddzial ginekologii celem umowienia terminu. Tam mi powiedziano ze musze dostac od swojego dr geburtsplan i dopiero mnie zapisza. Zaraz w pon mialam wizyte u dr i wspomnialam o tym geburtsplanie a on mi powiedział ze mi napisze. W moim mutterpass znalazlam zoltawa kartke 'überweisungsschein'(skierowanie na oddzial gin). W rubryce 'auftrag' jest wpisane 'geburtsplanung erbeten'. Po wizycie poszlam znow do szpitala juz nie na oddzial tylko do sekretariatu na dole i mowie ze chce umowic termin. Pani spytala o ten plan urodzenia ale nie wiedzialam co to jest ta zolta karteczka i dodalam ze dr powiedział ze napisze jak juz bede miala termin w szpitalu (tak powiedział i dodal zebym go powiadomiła jak juz umowie wizyte w szpitalu). Mam wizyte na 5 marca i nie wiem co to tego dnia bedzie - czy bede zwiedzac porodowke i dostane formularz czy to bedzie wizyta lekarska - ktg czy cos... Nawet nie wiem gdzie mam sie stawic - czy na oddzial czy do sekretariatu. Poniewaz moj partner zna niemiecki to go poprosilam by sie dowiedział co i jak ale on tez pracuje i ma malo czasu w ciagu dnia. Ja osobiscie czytalam ze sa dwa rodzaje meldunkow - w zaleznosci od tego jaki porod wybralam. I tu znowu niewiedza- powiedzmy ze chcialabym sprobowac tym razem sn ale jestem nieznosna jesli chodzi o bol i co jesli nie wytrzymam bolu? Nagle mam zmienic decyzje na cc?! Dla mnie to glupie ze w kazdym landzie jest inaczej. Ja wole proste sytuacje i mam nadzieje ze w bawarii ludzir nie komplikuja sobie zycia. Mam nadzieje ze nie napisalam wszystkiego az tak strasznie chaotycznie ale w razie pytan wszystko chetnie wyjasnie. Pomocy! -
Izooolka ja też z Bawarii A dokładnie skąd jesteś? Ja okolice Augsburga. Ja miałam 2 razy cc w Niemczech. Pierwsza spontanicznie a druga już że tak powiem na życzenie. Lekarka dała mi wybór bo od poprzedniej cc minęło ponad 3 lata więc w sumie mogłam próbować sn ale się nie zdecydowałam.
Jeśli chodzi o meldunek to przy pierwszym porodzie ktory mial byc sn też dostałam skierowanie do szpitala i tam tylko pojechałam, wypełniła papiery do znieczulenia, lekarz powiedział że od dnia terminu mam się stawić co 2 dzień na ktg i w sumie tyle akurat poród zaczął się 2 dni po terminie ale skończył się cc.
Teraz ż kolei dostałam skierowanie już z napisanym że będzie cc więc znowu pojechałam akurat do tego samego lekarza co robił mi pierwsze cc w tym szpitalu, umówiliśmy dokładny termin później wizyta u anestezjologa i czekanie na dany dzień. Nie musiałam żadnego planu ani nic -
Bizonka wrote:Hej dziewczyny, możecie mnie jakoś naprowadzić jak zacząć (jak już będę ubezpieczona) chodzić tu do lekarza, co jest na kasę, jak znaleźć położną i to wszystko, bo nic nie wiem
Przy każdej przychodni pracuje zwykle położna. Waży, robi ctg lub sprawdza tętno itp. Lekarz gon/położna dają wskazówki żywieniowe, można pytać o sposoby łagodzenia ciążowych niedogodności itp. Koszty pokrywa Kk. Położna też zwykle mówi gdzie szukać położnej do opieki poporodowej (kilkanaście wizyt, płaci za nie Kk). Do terminu porodu jesteś pod opieką przychodni (wieczory i święta gdyby działo się coś poważnego, to szpital). Szpitale dzielą się na te co obsługują również wcześniaki i takie które przyjmują dopiero od skończonego 36 tc. Przed porodem dobrze się zapisać i wypełnić wcześniej dok. Zwykle robi się to po 30 ssw. Każdy szpital organizuje Infoabend, gdy można obejrzec porodówkę i oddział poporodowy, zapytać o wszystko itp. Zwykle info kiedy są te spotkania są na stronie szpitala. Jak wybierzesz wstępnie szpital, to można się tam zapisać na Szkole rodzenia (dla ciężarnej bezpłatna, dla partnera zależy od Kk).
Bizonka lubi tę wiadomość
-
MariaC ja na poczatku z witamin bralam metylowane kwas foliowy i kompleks witamin z drupy b wit.d3 a teram femi baby na zmiane z nestle materna dha
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Dziewczyny poród w Pl i niemieckie ubezpieczenie.
Planuję wyjazd w 36 ssw, no i gdyby się zaczęło wcześniej to poród nie jest traktowany jako nagły wypadek (Ekuz nie działa). Mąż przed chwilą dzwonił do Kk no i jest problem. Babka stwierdziła ze muszę kupić ubezpieczenie podróżne (żadna firma nie ubezpieczy tak zaawansowanej ciąży) No i co teraz. Słyszałam
, że można przenieść ubezpieczenie na pewien okres do pl (ile to trwa i jak się za to zabrać). Teoretycznie ciężarne mają bezpłatną opiekę w pl, ale jak ostatnio byłam na sorze to za każdym razem chcieli oświadczenie ze mam ubezpieczenie (a zwiedziłam 3 różne) więc tego wariantu wolałabym nie testować. Wiadomo, że przedwczesny poród to ekstra koszty.
-
Witaminy brałam z Rossmanna z Omega 3, te najtańsze. Miały dokładnie taki sam.sklad jak witaminy które dostałam od lekarki a które kiaztowaly 35€.
Izoolka ja też z Bawarii. Miałam tylko wizytę w szpitalu bez żadnego planu. Właściwie byłam w szpitalu dwa razy w sprawie zameldowania. Pierwsza powiedziałam, te chce cc, więc lekarka mi wszystko opowiedziała, pozadawalismy pytania (no. czy mąż mógł być ze mną na sali podczas cc), dała nam papiery do poczytania i wypełnienia i tu procedura była taka, że miałam tydzień na israteczna decyzję czy chce cc. Za tydzień przyszłam z gotowymi papierami, powiedziałam że chce i od razu miałam spotkanie z Anestezjologiem. Termin ustalony od razu i po sprawie.
Kinga nie obraz się ale ja w ogóle nie rozumiem sensu podróży do Pl w tak zaawansowanej ciąży...pozniej niby powrót z takim oseskiem? W razie czego nosidełko będziesz zabierać że sobą? A co jeżeli coś pójdzie nie tak? A jeżeli musisz jechać to chyba najlepiej zapytać pisemnie bezpośrednio w NFZ i mieć czarno na białym co i jak. Plus wybrany już wcześniej szpital, w którym też wcześniej dopytać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 17:23
-
Kinga. wrote:Wybierasz sobie przychodnię, robisz termin i przed pierwszą wizytą przyjeżdżasz 10-15 min wcześniej. Na miejscu dostajesz ankietę zdrowotną, którą wypełniasz (choroby, alergie itp). Gin zakłada ci Mutterpass i jego i kartę ubezpieczeniową do rozwiązania powinnaś mieć zawsze przy sobie. Masz gwarantowane 3 usg (po jednym na każdy trymestr). Zwykle jesteś informowana o badaniach typu cytomegalia które raczej nie są refundowane (niejtóre Kk zwracają, ale to już zależy od Kk). Na początek robią badania typu przeciwciała na różyczkę, wzw, HIV itp) wklejają do książeczki, tam też wpisują wszystkie dane z wizyt. Badania prenatalne refundują tylko wtedy gdy dostaniesz czerwone skierowanie. Dla ciężarnych bezpłatne są też czerwone recepty (nie obejmują suplementów typu witaminy itp, za to zawsze płaci się 100%, ale leki (typu hormony na tarczycę, antybiotyki itp są bezpłatne)
Przy każdej przychodni pracuje zwykle położna. Waży, robi ctg lub sprawdza tętno itp. Lekarz gon/położna dają wskazówki żywieniowe, można pytać o sposoby łagodzenia ciążowych niedogodności itp. Koszty pokrywa Kk. Położna też zwykle mówi gdzie szukać położnej do opieki poporodowej (kilkanaście wizyt, płaci za nie Kk). Do terminu porodu jesteś pod opieką przychodni (wieczory i święta gdyby działo się coś poważnego, to szpital). Szpitale dzielą się na te co obsługują również wcześniaki i takie które przyjmują dopiero od skończonego 36 tc. Przed porodem dobrze się zapisać i wypełnić wcześniej dok. Zwykle robi się to po 30 ssw. Każdy szpital organizuje Infoabend, gdy można obejrzec porodówkę i oddział poporodowy, zapytać o wszystko itp. Zwykle info kiedy są te spotkania są na stronie szpitala. Jak wybierzesz wstępnie szpital, to można się tam zapisać na Szkole rodzenia (dla ciężarnej bezpłatna, dla partnera zależy od Kk).
Pierwsze słyszę ze przed pierwsza wizyta trzeba przyjść 15 min prędzej . Normalnie prowadzę druga ciąże w De miałam już różnych lekarzy i nigdy nie musiałam przyjść przed czasem .