X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie smarowalam zupelnie niczym do ok 3 miesiaca, tylko letnia woda przemywalismy. Potem przeszlam na chusteczki wilgotne. Jak cos mial to pudrem, takimktory ma najmniej skladnikow.

17u93e5exqfllrog.png
  • Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    Marzycielka
    Ja nie polecam smarowanie kremami pupki codziennie jeśli nic nie ma. My używaliśmy chusteczek do pupki z oliwka ani razu nie mieliśmy problemu . One nie są jak normalne chusteczki takie mokre tylko tluste po każdym siku czy kupię wycieralismy i zostawiały taka fajna tłusta powłoczke.

Bizonka
    Ja przez cała pierwsze ciąże totalnie za nic nie musiałam dopłacać wszystko było na kasę tym razem tez . Nie robię żadnych dodatkowych badań prenatalnych ani nic . Tak jak cierpliwa napisała dodatkowo kasa pokrywa położna i laktator po porodzie do domu wypożyczony przez aptekę .
    A jak się nazywają te chusteczki?

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka;* no wlasnie ostatnio wpadlam na to ze moge pewnie wypozyczyc wage tym bardziej ze bede bez poloznej... napewno dopytam co i jak jak bedzie tak daleko...

Co do bephantenu w aptece mozna kupic ;) smarowalam tatuaze nim...

Ale tez nie polecam i nie zamierzam stosowac po kazdej zmianie pieluszki jedynie jak cos zaczerwieni sie...
    Chusteczki tez raczej tylko na spacery/w gosci itp albo jak nie bede miala nic innego ppd reka tak to raczej zamierzam tez waciki z woda przegotowana raczej przynajmniej na poczatku...
    Im mniej kosmetykow tym lepiej na sam poczatek

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka
    Dokładnie te
    https://www.rossmann.de/produkte/babydream/oel-lotionstuecher/4305615544052.html

Wiem ze tez są w DM ale nie używałam

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie zamierzam stosować kremu po każdej zmianie pieluszki, tylko jak coś będzie zaczerwienione. Najlepszym "lekarstwem" na niemowlęce odparzenia na pupci jest częste jej wietrzenie, skóra potrzebuje oddychać, a zatykanie jej tłustą warstwą nie pomoże.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.

Wysłany: 19 lutego 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też do przemywania uzywamy płatków ż wodą a na wyjeździe chusteczek water wipes. W rossmann jeszcze się z nimi nie spotkalam, tylko większe DM

dqpr3e5ej28hk4e8.png

Wysłany: 19 lutego 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka właśnie odnoście tych chusteczek które maja w składzie tylko wodę widziałam je w DM byłam bardzo ciekawa zapachu i czy przy ostatnich chusteczkach są one dalej mokre ???

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za info dziewczyny :)

Nie mogę się doczekać ubezp, bo tak do PL jeżdżę i koszt jest spory

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png

Wysłany: 19 lutego 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    Marzycielka właśnie odnoście tych chusteczek które maja w składzie tylko wodę widziałam je w DM byłam bardzo ciekawa zapachu i czy przy ostatnich chusteczkach są one dalej mokre ???
    W ostatnich chusteczkach aż stoi woda że muszę wyciskać! I kompletnie nie mają zapachu, właśnie mąż też wącha i mówi że niczym nie pachnie :) jak dla Nas to są najlepsze chusteczki. Moja eco i bio położna nawet się na nie zgadza więc coś w tym jest. Jedynie ta cena :/ ale w Polsce często można kupić więcej paczek za niższą cenę więc w kwietniu się zaopatrzymy

dqpr3e5ej28hk4e8.png

Wysłany: 19 lutego 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O super dzięki za odpowiedz . Będę tez w kwietniu w pl wiec poszukam i porównam ceny ale na pierwszym i tak stoją u mnie te s rossmana tluste :)

Marzycielka111192 lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Izooolka89 Koleżanka

Wysłany: 20 lutego 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Jestem nowa ale mimo uplywu czau od ostatnich wpisow mam nadzieje ze ktos sie odezwie. Mieszkam w bawarii ok pol roku, język znam slabo- wiecej rozumiem niz umiem sama powiedziec. Jestem w 34tyg. Termin mam na 6 kwietnia, to moja druga ciaza. Czytalam wiele wypowiedzi nt porodow w de ale zamiast znaleźć odpowiedzi na moje pytania to tylko sobie namieszalam bardziej w glowie. 1 porod w pl zakonczony cc po 13h moich wysilkow. Tutaj w niemczech moj lekarz powiedział ze to nowa ciaza i moze sie zdarzyc ze urodze sn mimo ze przy 1 porodzie wystapila dystocja. Sama jeszcze nie wiem jak rodzic - jestem przerazona sn a bol po cc juz znam - nie wiem jednak jak to jest tu, w de.
    Po krotkim opisie siebie chcialabym spytac o co chodzi z tym meldunkiem w szpitalu? W sobote bylam w szpitalu, dostalam kartke a4 w informacji z naklejkami z moimi danymi i skierowano na oddzial ginekologii celem umowienia terminu. Tam mi powiedziano ze musze dostac od swojego dr geburtsplan i dopiero mnie zapisza. Zaraz w pon mialam wizyte u dr i wspomnialam o tym geburtsplanie a on mi powiedział ze mi napisze. W moim mutterpass znalazlam zoltawa kartke 'überweisungsschein'(skierowanie na oddzial gin). W rubryce 'auftrag' jest wpisane 'geburtsplanung erbeten'. Po wizycie poszlam znow do szpitala juz nie na oddzial tylko do sekretariatu na dole i mowie ze chce umowic termin. Pani spytala o ten plan urodzenia ale nie wiedzialam co to jest ta zolta karteczka i dodalam ze dr powiedział ze napisze jak juz bede miala termin w szpitalu (tak powiedział i dodal zebym go powiadomiła jak juz umowie wizyte w szpitalu). Mam wizyte na 5 marca i nie wiem co to tego dnia bedzie - czy bede zwiedzac porodowke i dostane formularz czy to bedzie wizyta lekarska - ktg czy cos... Nawet nie wiem gdzie mam sie stawic - czy na oddzial czy do sekretariatu. Poniewaz moj partner zna niemiecki to go poprosilam by sie dowiedział co i jak ale on tez pracuje i ma malo czasu w ciagu dnia. Ja osobiscie czytalam ze sa dwa rodzaje meldunkow - w zaleznosci od tego jaki porod wybralam. I tu znowu niewiedza- powiedzmy ze chcialabym sprobowac tym razem sn ale jestem nieznosna jesli chodzi o bol i co jesli nie wytrzymam bolu? Nagle mam zmienic decyzje na cc?! Dla mnie to glupie ze w kazdym landzie jest inaczej. Ja wole proste sytuacje i mam nadzieje ze w bawarii ludzir nie komplikuja sobie zycia. Mam nadzieje ze nie napisalam wszystkiego az tak strasznie chaotycznie ale w razie pytan wszystko chetnie wyjasnie. Pomocy!

• annaki Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izooolka ja też z Bawarii :) A dokładnie skąd jesteś? Ja okolice Augsburga. Ja miałam 2 razy cc w Niemczech. Pierwsza spontanicznie a druga już że tak powiem na życzenie. Lekarka dała mi wybór bo od poprzedniej cc minęło ponad 3 lata więc w sumie mogłam próbować sn ale się nie zdecydowałam.
    Jeśli chodzi o meldunek to przy pierwszym porodzie ktory mial byc sn też dostałam skierowanie do szpitala i tam tylko pojechałam, wypełniła papiery do znieczulenia, lekarz powiedział że od dnia terminu mam się stawić co 2 dzień na ktg i w sumie tyle akurat poród zaczął się 2 dni po terminie ale skończył się cc.
    Teraz ż kolei dostałam skierowanie już z napisanym że będzie cc więc znowu pojechałam akurat do tego samego lekarza co robił mi pierwsze cc w tym szpitalu, umówiliśmy dokładny termin później wizyta u anestezjologa i czekanie na dany dzień. Nie musiałam żadnego planu ani nic

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • MariaC Znajoma

Wysłany: 21 lutego 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny! U mnie już 13 tydzień, a więc 2 trymestr!!! Do tej pory brałam kwas foliowy z Polski FOLIK mama na 1 trymestr i standardowo jak zawsze witaminy B, czasem D3.
    Co wy brałyście? Co polecacie? Czy nic.
    Dziękuję.

Maria C.
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaC ja kupilam pare roznych zestawow witamin dla kobiet w ciazy i bralam codziennie inny specyfik, jakby jakis nie dzialal :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    Hej dziewczyny, możecie mnie jakoś naprowadzić jak zacząć (jak już będę ubezpieczona) chodzić tu do lekarza, co jest na kasę, jak znaleźć położną i to wszystko, bo nic nie wiem
    Wybierasz sobie przychodnię, robisz termin i przed pierwszą wizytą przyjeżdżasz 10-15 min wcześniej. Na miejscu dostajesz ankietę zdrowotną, którą wypełniasz (choroby, alergie itp). Gin zakłada ci Mutterpass i jego i kartę ubezpieczeniową do rozwiązania powinnaś mieć zawsze przy sobie. Masz gwarantowane 3 usg (po jednym na każdy trymestr). Zwykle jesteś informowana o badaniach typu cytomegalia które raczej nie są refundowane (niejtóre Kk zwracają, ale to już zależy od Kk). Na początek robią badania typu przeciwciała na różyczkę, wzw, HIV itp) wklejają do książeczki, tam też wpisują wszystkie dane z wizyt. Badania prenatalne refundują tylko wtedy gdy dostaniesz czerwone skierowanie. Dla ciężarnych bezpłatne są też czerwone recepty (nie obejmują suplementów typu witaminy itp, za to zawsze płaci się 100%, ale leki (typu hormony na tarczycę, antybiotyki itp są bezpłatne)

Przy każdej przychodni pracuje zwykle położna. Waży, robi ctg lub sprawdza tętno itp. Lekarz gon/położna dają wskazówki żywieniowe, można pytać o sposoby łagodzenia ciążowych niedogodności itp. Koszty pokrywa Kk. Położna też zwykle mówi gdzie szukać położnej do opieki poporodowej (kilkanaście wizyt, płaci za nie Kk). Do terminu porodu jesteś pod opieką przychodni (wieczory i święta gdyby działo się coś poważnego, to szpital). Szpitale dzielą się na te co obsługują również wcześniaki i takie które przyjmują dopiero od skończonego 36 tc. Przed porodem dobrze się zapisać i wypełnić wcześniej dok. Zwykle robi się to po 30 ssw. Każdy szpital organizuje Infoabend, gdy można obejrzec porodówkę i oddział poporodowy, zapytać o wszystko itp. Zwykle info kiedy są te spotkania są na stronie szpitala. Jak wybierzesz wstępnie szpital, to można się tam zapisać na Szkole rodzenia (dla ciężarnej bezpłatna, dla partnera zależy od Kk).

Bizonka lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaC ja na poczatku z witamin bralam metylowane kwas foliowy i kompleks witamin z drupy b wit.d3 a teram femi baby na zmiane z nestle materna dha

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poród w Pl i niemieckie ubezpieczenie.

Planuję wyjazd w 36 ssw, no i gdyby się zaczęło wcześniej to poród nie jest traktowany jako nagły wypadek (Ekuz nie działa). Mąż przed chwilą dzwonił do Kk no i jest problem. Babka stwierdziła ze muszę kupić ubezpieczenie podróżne (żadna firma nie ubezpieczy tak zaawansowanej ciąży) No i co teraz. Słyszałam
    , że można przenieść ubezpieczenie na pewien okres do pl (ile to trwa i jak się za to zabrać). Teoretycznie ciężarne mają bezpłatną opiekę w pl, ale jak ostatnio byłam na sorze to za każdym razem chcieli oświadczenie ze mam ubezpieczenie (a zwiedziłam 3 różne) więc tego wariantu wolałabym nie testować. Wiadomo, że przedwczesny poród to ekstra koszty.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwas foliowy do końca+wit d, a teraz żelazo bo mi poleciało.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaminy brałam z Rossmanna z Omega 3, te najtańsze. Miały dokładnie taki sam.sklad jak witaminy które dostałam od lekarki a które kiaztowaly 35€.

Izoolka ja też z Bawarii. Miałam tylko wizytę w szpitalu bez żadnego planu. Właściwie byłam w szpitalu dwa razy w sprawie zameldowania. Pierwsza powiedziałam, te chce cc, więc lekarka mi wszystko opowiedziała, pozadawalismy pytania (no. czy mąż mógł być ze mną na sali podczas cc), dała nam papiery do poczytania i wypełnienia i tu procedura była taka, że miałam tydzień na israteczna decyzję czy chce cc. Za tydzień przyszłam z gotowymi papierami, powiedziałam że chce i od razu miałam spotkanie z Anestezjologiem. Termin ustalony od razu i po sprawie.

Kinga nie obraz się ale ja w ogóle nie rozumiem sensu podróży do Pl w tak zaawansowanej ciąży...pozniej niby powrót z takim oseskiem? W razie czego nosidełko będziesz zabierać że sobą? A co jeżeli coś pójdzie nie tak? A jeżeli musisz jechać to chyba najlepiej zapytać pisemnie bezpośrednio w NFZ i mieć czarno na białym co i jak. Plus wybrany już wcześniej szpital, w którym też wcześniej dopytać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 17:23

n9b5huo.png

Wysłany: 21 lutego 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Wybierasz sobie przychodnię, robisz termin i przed pierwszą wizytą przyjeżdżasz 10-15 min wcześniej. Na miejscu dostajesz ankietę zdrowotną, którą wypełniasz (choroby, alergie itp). Gin zakłada ci Mutterpass i jego i kartę ubezpieczeniową do rozwiązania powinnaś mieć zawsze przy sobie. Masz gwarantowane 3 usg (po jednym na każdy trymestr). Zwykle jesteś informowana o badaniach typu cytomegalia które raczej nie są refundowane (niejtóre Kk zwracają, ale to już zależy od Kk). Na początek robią badania typu przeciwciała na różyczkę, wzw, HIV itp) wklejają do książeczki, tam też wpisują wszystkie dane z wizyt. Badania prenatalne refundują tylko wtedy gdy dostaniesz czerwone skierowanie. Dla ciężarnych bezpłatne są też czerwone recepty (nie obejmują suplementów typu witaminy itp, za to zawsze płaci się 100%, ale leki (typu hormony na tarczycę, antybiotyki itp są bezpłatne)

Przy każdej przychodni pracuje zwykle położna. Waży, robi ctg lub sprawdza tętno itp. Lekarz gon/położna dają wskazówki żywieniowe, można pytać o sposoby łagodzenia ciążowych niedogodności itp. Koszty pokrywa Kk. Położna też zwykle mówi gdzie szukać położnej do opieki poporodowej (kilkanaście wizyt, płaci za nie Kk). Do terminu porodu jesteś pod opieką przychodni (wieczory i święta gdyby działo się coś poważnego, to szpital). Szpitale dzielą się na te co obsługują również wcześniaki i takie które przyjmują dopiero od skończonego 36 tc. Przed porodem dobrze się zapisać i wypełnić wcześniej dok. Zwykle robi się to po 30 ssw. Każdy szpital organizuje Infoabend, gdy można obejrzec porodówkę i oddział poporodowy, zapytać o wszystko itp. Zwykle info kiedy są te spotkania są na stronie szpitala. Jak wybierzesz wstępnie szpital, to można się tam zapisać na Szkole rodzenia (dla ciężarnej bezpłatna, dla partnera zależy od Kk).

Pierwsze słyszę ze przed pierwsza wizyta trzeba przyjść 15 min prędzej . Normalnie prowadzę druga ciąże w De miałam już różnych lekarzy i nigdy nie musiałam przyjść przed czasem .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
‹‹ 938 939 940 941 942 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ