Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
A co do brzuszka to tak w 14-15tc zaczął się już robić taki fajny i zauważalny dla innych. A w ciągu ostatnich 2 tygodni tak wystrzelił, że dziś dokupiłam 3 pary spodni ciążowych, bo wszystko mnie gniecie i ciśnie. Ogólnie raczej nie ma reguły, pewnie dużo zależy od budowy ciała. Ja już od ponad tygodnia czuje ruchy, w sumie dużo jeszcze nie przytyłam, więc pewnie dlatego tak szybko.
-
Mi usg genetyczne robiła położna, ale mysle ze te w szpitalu są specjalnie do tego przeszkolone, bo z tego co wiem to w PL lekarz musi miec certyfikat.
Marti87 fajnie, ze czujesz juz ruchy, niesamowite uczucie:) Ja sie nie moge doczekać.
Gdzie kupiłaś spodnie ciążowe? Ja ostatnio patrzyłam w h&m ale nic specjalnego mi sie nie podobało. Wprawdzie wchodzę jeszcze w jeansy ale juz niedługo -
Wtedy zaczęłam mocno krwawić w piątek, pojechaliśmy do szpitala, nawet usg nie zrobili... lekarz nie znalazł tętna
Wczoraj kupiłam na finn.no detektor tętna i sami w domu znaleźliśmy tętno maluszka, krwawienie się jeszcze wczoraj powtórzyło... jutro na usg i we wtorek do fastlege po zwolnienie. myślicie że w takim przypadku nie będzie problemu ze zwolnieniem z pracy? -
Farciara, ja raz miałam zapalenie dróg moczowych, ból był niesamowity, ale wtedy nie byłam w ciąży. Słyszałam, ze kobiety w ciąży są bardziej podatne na zapalenia. Moze to jednak nic poważnego. W PL zapalenia leczy sie furaginem lub jakimś antybiotykiem jeśli są tez bakterie w moczu.
Pianistka trzymam kciuki za twojego maluszka. Dobrze, ze kupiłaś detektor, przynajmniej bedziesz spokojniejsza.
Siamyrka, maluszek jest przesłodki. A sesja super. Bedzie miał cudowna pamiątkę.
Mnie po długiej podróży bolał troche brzuch chociaż dość czesto robiliśmy przerwy. Przez to podróż nam sie wydłużyła z 12 do 16 godz. Dzis wybieram sie do sklepu happymum. Mamy go w galerii handlowej w naszym mieście. Przejrzałam ich stronę int i bardzo podobają mi sie ciuchy.
-
Pianistka raczej nie powinno być problemu ze zwolnieniem, a poza tym możesz zawsze trochę dopowiedzieć, że bardzo źle się czujesz.
Ja od jakiegoś czasu biorę urosept profilaktycznie, bo jestem pęcherzowa i chce zupełnie uniknąć furaginu, chociaż wydaje mi się, że można go grać od II trymestru -
Ja miałam dwa tygodnie sykemelding, pracodawca tak mnie wkurzył ( chyba zapomniał, że jestem w ciąży) - poszłam do lekarza i powiedziałam, ze jestem mega zmeczona, mam zawroty głowy i codziennie jestem w pracy i pod telefonem, mailami. Lekarz bez zastanowienia dał mi 100 %, żeby upomnieć pracodawcę. Lekarz powiedział, że mam myśleć o sobie ,dziecku, dobrym jedzeniu itd. Wróciłam do pracy z notatką od lekarza, że mam unikać stresu, ciężkiej pracy itd.
Możesz iść najpierw na 100 % a później wrócić i pracować 50% czy 75% .
Starsze stażem koleżanki w No mówią, że u norweskiego lekarza trzeba zawsze trochę dopowiedzieć. Chociaż moja pani doktor raczej nie ma problemu ze zwolnieniem -
Na pogotowiu dostałam sykemelding do wtorku i na wtorek zapisałam się do fastlege... No będę ściemniać że krwawię ewidentnie przez pracę bo jak jestem w domu to nic się nie dzieje, że mnie stresują, że to praca fizyczna bo stoję i chodzę 8 godzin, nawet nie siedzę na tyłku... mam nadzieję że da mi chociaż na miesiąc bo moje szefostwo w dupie ma ciążę... zwłaszcza że w karcie mam wpisane 4 straty i problemy z zajściem w ciąże, dojdzie krwawienie więc ciąża wysokiego ryzyka...
Najlepiej bym się czuła gdybym do końca ciąży została w domu ale tak pewnie lekarz mi nie da... Ale po tych kilku latach starań, 4 poronieniach ja naprawdę trzęsę dupą!