X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze, że tu różnie z tymi lekarzami i hasłem przewodnim, że ciąża to nie choroba… chyba musisz pokazać u lekarza, że jesteś zestresowana, powiedz, że tylko pracujesz i śpisz - masz prawo w ciąży być zmęczoną, z tego co czytałam na norweskich forach, to z powodu ekstremalnego zmęczenia, mdłości i wymiotów też dostaję się sykemelding, nie wspominając już o krwawieniach …

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz, ciąża to nie choroba... spoko... gdybym rzygała czy była śpiąca to trudno, zacisnęłabym pośladki i pracowała... tylko że u mnie chodzi o to, że boje się że stracę tą ciążę... dlatego powiem że krwawiłam raz, potem miałam tydzień wolnego i było ok i że wróciłam do pracy i znowu krwawienie, że to stresująca praca, że boję się chodzić do pracy że stracę ciążę, że to fizyczna praca... coś wymyślę... :)
    Ale wiesz, 2 tygodnie zwolnienia mnie nie urządza... chciałabym dostać już aż do rozwiązania... ale póki co poproszę na miesiąc bo moja lekarka jedzie pod koniec przyszłego tygodnia na wakacje i wraca w połowie sierpnia, to powiem zeby na ten czas dała mi zwolnienie...
    Ale we wtorek wszystko się okaże...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki żebyś dostała zwolnienie. U nas dziewczyna prawie od samego poczatku dostawała na 100 potem 50 a teraz cały czas ma 60 termin ma we wrześniu.
    Ja mam prace siedząca i juz mnie bolą plecy i brzuch jak siedze za długo. Poza tym nie mogę się skupić i robie głupie błędy. Tez chciałabym isc na zwolnienie ale póki co jestem na urlopie, pozniej zobacze.

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz, gdyby chodziło tylko o to że źle się czuję i coś mnie boli to jeszcze bym to przeżyła... Ale jeśli po byle stresowej sytuacji krwawię to to nie jest normalne :/ I naprawdę mam nadzieję, że dostanę to zwolnienie...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka jak tam usg ? wszystko ok ?

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, właśnie wróciłam... nie ma krwi w macicy i położna stwierdziła że to nie zagraża ciąży... i powiedziała że raczej nie dostanę zwolnienia... więc jutro konczy mi sie sykemelding ze szpitala a do konca tygodnia wzielam sobie egenmelding... a potem pewnie wrócę do pracy...
    Maluch ma już 4,2 cm i strasznie się wiercił na badaniu :) podskakiwał i machał rączkami

siamyrka, Kitaja lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze, że wszystko wygląda ok :) Jeszcze chwila i skończysz I trymestr. U mnie w pracy po weekndzie, jakaś masakra, tyle rzeczy do ogarnięcia, ale moja szefowa obchodzi się ze mną jak z jajkiem, żebym tylko nie uciekła na zwolnienie. A ja też już nauczyłam się panować nad stresem i trochę olewam i za bardzo się niczym nie przejmuje, bo spokój mój i dzidziusia jest najważniejszy :)

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety mojej szefowej brakuje piątej klepki i niewiele rozumie... Dlatego nie mam wyrzutów sumienia... póki co wzięłam sobie egenmelding do końca tyg jesli nie dostane zwolnienia od lekarza :) ale jutro sie okaze

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dostałam sykemelding na 2 tygodnie do 27 lipca :) a potem jak bede sie słabo czula to mam przyjść po kolejny :D

siamyrka, Kitaja lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dobrze :) A co w ogole lekarz mowil, nie robil zadnych problemow ?

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, stwierdziła że jeśli krwawienie zdarza się tylko w lub zaraz po pracy to ma ona zły wpływ, żebym odpoczęła i mam na 2 tygodnie póki co. A potem mam przyjść jeśli będę potrzebowała więcej... I jeszcze jedno... dostałam wyniki krwi do ręki... i mam dodatnie przeciwciała Hbs czyli WZW B :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, super, teraz odpoczywaj

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mój szef wpadł na genialny pomysł że napisze mi wypowiedzenie z pracy bo nie przydam się mu w ciąży! Nie ma prawa, zgadza się?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwsze to wydaję mi się, że nie można zwolnić pracownika, który jest na zwolnieniu lekarskim, a po drugie kobiety w ciąży. Pracodawca powinien dostosować pracę do Ciebie, mniej ciężkiej pracy, unikanie stresu itd - to jest jego zasrany obowiązek :) Jeżeli stwierdzi, że nie mogą u niego pracować kobiety w ciąży - co na pewno też wymaga jakiś konkretnych druczków i dokumentów - to chyba należą Ci się svangerskappenger.

Nie mam pojęcia gdzie powinnaś się udać z tym wypowiedzeniem, ale chyba po prostu do navu i zapytać normalnie co masz w tym przypadku zrobić.

Carolline lubi tę wiadomość

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli on naprawdę da mi to wypowiedzenie, to ja tego tak nie zostawię. Zwolnienie mam na 2 tyg to ok, ale nie może mnie zwolnić z powodu mojej ciąży :/
    Chodzi o to, że 2 dobrych pracowników również ma zwolnienie częściowe i nie mogą nic dźwigać... I stwierdził że nie może mieć całej załogi która nie może nic dźwigać ani robić... Ale co mnie to obchodzi?!
    Nawet jeśli nie da mi wypowiedzenia to zredukuje mi zmiany do zera.. z racji że mam umowę na ekstrahjelp to może tak zrobić (do tej pory pracowałam dzień w dzień, czasem po dwie zmiany bo pracuję też w hotelu)...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadzwon do arbeidstilsynet, tam masz nawet linie w jez. polskim jezeli wolisz oni maja prawo srodowiska pracy w malutkim paluszku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 15:03

marti87 lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm a to nie jest jakoś tak, że jeżeli Twoje zarobki zmniejszą o poniżej 50% to masz prawo do dagpenger ? lepiej jakbyś teraz zaczęła kombinować z jakimś zasiłkiem, żeby nie zmniejszył Ci się dużo dochód, a co za tym idzie mniejsze foreldrepenger.
    Tak mi się wydaję logicznie myśląc.
    No tak to jest norma, że jak potrzeba to fajnie, że pracujesz a jak coś się dzieje to sorry, ale Ty jesteś w ciąży, a nie ściemniasz, więc masz dużo więcej praw.

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz, ja sobie poradzę bo nawet jeśli zredukuje mi zmiany to wezmę ich więcej w hotelu... jeśli da mi to wypowiedzenie to wtedy pójdę do arbeidstilsynet...
    Ale o tym że jak mi się zarobki zmniejszą to nie wiedziałam! Pójdę do navu dopytać się o to, bo wcześniej wychodziło mi ok 20-22 tys więc się wścieknę jeśli teraz nagle miałabym zarabiać połowę tego...
    Póki co mam sykemelding i zobaczę jak się sytuacja rozwinie, ale nie pozwolę na żadne niesprawiedliwości ;)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym ponizej 50% to tez słyszałam. Najlepiej idź do Navu nie czekaj i zadzwoń na tą infolinię o ktorej pisała Carolline. Z tymi umowami na ekstrahjelp to niestety tak jest ze moze ci ograniczyć i nic z tym nie zrobisz ale masz w umówię na pewno jakieś minimum które i tak musi ci dac

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie mam żadnego minimum... nie ma obowiązku dawać mi zmian i zrobił chamsko że mi je zabrał, ale miał do tego prawo... jeśli da mi wypowiedzenie, to go zgłoszę do arbeidstilsynet. A na dniach przejdę się do navu :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ