X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, na szczęście :) Ostatnie było 10/11 lipca :) Jutro mam wizytę u ginekologa także dam znać :)
    po cichutku liczę na jakąś wzmiankę o płci :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)
    Od niedawna mieszkam w Norwegii i jestem w 12 tygodniu ciąży. Bardzo proszę o porady jak się tu odnaleźć, w "które drzwi pukać". Będę wdzięczna za każdą pomoc, gdyż jestem kompletnie "zielona" :).
    Zanim się wpisałam, śledziłam trochę ten wątek i cieszę się, że nie jest martwy. Mam nadzieję, że wkrótce poznam Was lepiej i będę mogła wnieść coś merytorycznego do rozmowy.
    Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne Mamusie :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Froggie, pytaj o co chcesz na pewno któraś z nas Ci pomoże:) fajnie, ze dołączyłaś:)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witamy Froggie :)
    Napisz coś o sobie, gdzie dokładnie mieszkasz itd :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skorzystałam z e konsultacji na besoklege.no :) Próbowałam się wczoraj dodzwonić do legekontor, ale bez skutku, więc napisałam i dziś dostałam odpowiedź, że wyślą mi zwolnienie pocztą - dostałam jeszcze na miesiąc 50 %/. A już chciałam jechać ... Najgorsze, że teraz urlopy i w ośrodku zdrowia mega pustki.

Pianistka daj znać jak tam po usg :)

Mój mały szkrab chyba trenuje do jakiś zawodów ostatnio.

3i49krhmik48bp05.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, nawet nie wiedziałam ze cos takiego istnieje:)
    Fajnie, ze mały daje znac o sobie. Ja na razie czuje bardzo słabe ruchy. Nie mogę sie doczekać jak zacznie mnie porządnie kopać:)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za miłe przyjęcie :) Ostatnio jestem nieco podziębiona i dopadł mnie mały dołek, więc każdy przejaw życzliwości jest jak promyczek słońca :)

Mieszkam z mężem w małej miejscowości niedaleko Jessheim, w zasadzie to przyjechałam do Norwegii dopiero miesiąc temu. Jutro idę się zarejestrować do UDI i do tutejszego Urzędu Skarbowego (nie wiem jak to się nazywa). Poradźcie mi proszę co muszę jeszcze zrobić albo jakie dokumenty mieć, żeby móc sobie wybrać fastlege i/lub położną. Do kogo się zgłosić w pierwszej kolejności? Niestety nie mam tej europejskiej karty ubezpieczenia, bo w Polsce zrezygnowałam z pracy. Podobno mogę tu pobierać wszystkie świadczenia z ubezpieczenia męża, który pracuje w Norwegii.

Zastanawiałam się czy nie polecieć do PL w przyszłym tygodniu na badania ale znalazłam klinikę w Oslo (Anker Legesenter) gdzie przyjmuje polski ginekolog więc raczej pójdę do niego. Czy któraś z Was tam była na wizycie? Macie jakieś doświadczenia? Czy to jest tylko wizyta z USG czy można sobie na miejscu zrobić badanie krwi i moczu?

Zadaję Wam tyle pytań, żeby mieć wiadomości z tej "naszej" strony. Bo już się zdążyłam przekonać, to co mówią w urzędach jest tak rozbieżne, że jak nie masz czegoś na piśmie to znaczy, że nie istnieje i nie możesz się powołać na informacje, których udzieliła ci pani urzędniczka na poprzednim spotkaniu...

Pianistka czekamy na info :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wróciłam :)
    Maluszek ma 73,5 mm i wierzgał niesamowicie! Lekarka nie mogła go zmierzyć :)
    Sprawdziła mi przezierność i wynosi ona 1,2 mm :) więc super!
    Maluchowi też i tętno się już normuje i było 154 :)
    Ciąża wg USG starsza o 4 dni bo 13+3 dni :)
    I najciekawsze ... zapytałam o płeć... doktor powiedziała ze na tym etapie nie lubi mówić bo to nic pewnego a potem rodzice się nastawiają, ale może luknąć :) i naszym oczom okazał się Siusiaczek :D
    Zapytałam czy chłopiec a ona się uśmiechnęła i powiedziała "Ale jeszcze nie kupujcie wszystkiego niebieskiego bo to nie jest na pewno" :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka super informacje :) To musi być niesamowite widzieć na USG jak Maluszek skacze :)
    Tu w wątku wcześniej wypowiadała się maja35 i Jej też w 12 tygodniu powiedzieli, że chłopiec a ostatecznie wyszło, że Emma :) Podobno na tym etapie łatwo o pomyłkę. Najistotniejsze, że zdrowe i pięknie się rozwija :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i u mnie tak wyjść, zwłaszcza, ze jeśli będzie dziewczynka, też będzie Emma :)
    To samo powiedziała pani dr, że dzisiaj to jest w ramach ciekawostki i żeby się nie nastawiać :) Za 3 tygodnie idziemy na USG do położnej więc jeśli potwierdzi chłopca to dopiero zaczniemy o tym myśleć :)
    Najważniejsze że maluszek duży i silny :) Skakał jak szalony a to znaczy, że się rozwija :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, super ze wszystko ok. U nas nasz młody ma juz zakupione pierwsze body, pajacyki, kocyk, pieluszki tetrowe i bawełniane i ręcznik z kapturkiem. Kupiłam w kompletach bo była fajna promocja po 30 zł za 5 body i 35 za 3 pajacyki. Tak w ogole to jeszcze sie nie zastanawiałam ile czego kupic. A jak to u Was, macie jakieś listy zrobione?

zem3sg18fbglipi0.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia ja jeszcze nie mam nic poza piękną, drewnianą kołyską, którą dostałam w prezencie :) Nawet listy nie mam co bym potrzebowała ale wydaje mi się, że mam na to jeszcze mnóstwo czasu. Mój mąż stwierdził, że chyba musi zacząć wyrabiać teraz nadgodziny, żeby mieć dużo kasy na sprzęty i ubranka dla Bąbelka :) zwariował totalnie :) ciekawe co będzie jak zobaczy po raz pierwszy na USG i usłyszy serduszko...

Byłam dzisiaj w UDI i w urzędzie skarbowym. Udało mi się w końcu zarejestrować i teraz czekam do 3 tygodni na papierki, które maja przyjść pocztą. Z tego co się dowiedziałam, to wtedy będę mogła wybrać lekarza i położną :) Trzymajcie kciuki, niech przychodzą jak najprędzej :)

Dziewczyny podbijam pytanie z mojego poprzedniego posta: Czy któraś była w klinice Anker Legesenter w Oslo u tamtejszego ginekologa i może mi coś opowiedzieć?

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja i Cynnia ze SVG więc pewnie nie pomożemy... :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbuję zaprosić do przyjaciółek Dziewczyny, które się kiedyś wypowiadały w tym wątku. Kilka z Nich było z Oslo lub okolic. Może mi coś podpowiedzą jeśli jeszcze tu zaglądają :)

A jak dzisiaj Wasze samopoczucie?

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mega :) brzusio rośnie, maluch ogromny :) Jutro idę coś mu kupić :)
    http://www.hm.com/no/product/12611?article=12611-B
    trochę na wyrost ALE poźniej może nie być :D

Giannaa, Froggie lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2015, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie wrote:
    Cynnia ja jeszcze nie mam nic poza piękną, drewnianą kołyską, którą dostałam w prezencie :) Nawet listy nie mam co bym potrzebowała ale wydaje mi się, że mam na to jeszcze mnóstwo czasu. Mój mąż stwierdził, że chyba musi zacząć wyrabiać teraz nadgodziny, żeby mieć dużo kasy na sprzęty i ubranka dla Bąbelka :) zwariował totalnie :) ciekawe co będzie jak zobaczy po raz pierwszy na USG i usłyszy serduszko...

Byłam dzisiaj w UDI i w urzędzie skarbowym. Udało mi się w końcu zarejestrować i teraz czekam do 3 tygodni na papierki, które maja przyjść pocztą. Z tego co się dowiedziałam, to wtedy będę mogła wybrać lekarza i położną :) Trzymajcie kciuki, niech przychodzą jak najprędzej :)

Dziewczyny podbijam pytanie z mojego poprzedniego posta: Czy któraś była w klinice Anker Legesenter w Oslo u tamtejszego ginekologa i może mi coś opowiedzieć?

Witaj ;-)

Jestem w podobnej sytuacji ...też czekam na papierki z UDI mi we wtorek mijają 2 tyg... a na poniedziałek mam umówione USG które udało mi się załatwić z pomocą Pianistki ;-)

a.png
    a.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    U mnie mega :) brzusio rośnie, maluch ogromny :) Jutro idę coś mu kupić :)
    http://www.hm.com/no/product/12611?article=12611-B
    trochę na wyrost ALE poźniej może nie być :D

Hehehe, trzeba dziecko uczyć od małego zamiłowania do dobrej muzyki :D

Giannaa witaj :) Ty też jesteś ze SVG? Jak Wam się udało załatwić lekarza, na Europejską Kartę Zdrowia?

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie, Giannaa idzie na USG więc nie ma to nic wspólnego z lekarzem. załatwiłyśmy to przez helsestasjon. Ty jesteś w 13 tygodniu więc jeszcze masz czas :) Jeśli chciałabyś iść na USG możesz prywatnie. Ale poczekaj na papiery, wybierz lekarza i na spokojnie :) druga planowana wizyta jest ok 18 tc :)
    U mnie już było z 10 wizyt i 5 USG ale ja się nie liczę :D

Wróciłam z zakupów, nie bylo koszulki z AC/DC ale kupiłam z Led Zeppelin :D haha
    i to <3
    rozm 62 więc będzie na dłużej :)sq2eit.jpg

Cynnia, Froggie lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze ze nasze maluchy bedą wychowywane przy podobnej muzyce:) moj maluch bedzie miał body z metallicą, maz osobiście zamówił w necie:))))

Froggie, Giannaa lubią tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka piękny dresik :) Będzie w sam raz na marzec/kwiecień w Norge :)

Na USG pójdę prywatnie, bo chciałabym zbadać przezierność karkową a to tylko do 14 tygodnia (13+6) jest wiarygodne. A na badania krwi i moczu poczekam z pierwszą wizytą, bo poprzednie robiłam jak jeszcze byłam w PL w 6 tygodniu, grupę krwi znam, konfliktu nie ma, to jestem spokojna. W sumie czuję się dobrze, poza nocną bezsennością nie mam żadnych innych dolegliwości. Nawet mdłości nie miałam :) Więc wychodzę z założenia, że zdrowa mama to zdrowy Bąbelek.

Cynnia, co klasyka to klasyka :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ