X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 00:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę,że nie tylko ja walczę z bezsennością :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chcę się nauczyć chustowania. Jak tu nikogo nie znajdę, to poproszę moją koleżankę z Anglii o korepetycje :) Ona dwójkę swoich synów tylko w chustach przenosiła, nawet na całodniowe wycieczki po górach tak chodziła. Chuda jest jak szczypiorek ale kondycji to można Jej pozazdrościć.

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 02:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie śpię :)

Gdzieś czytałam, że dobrze się sprawdzają używane chusty, bo są "złamane" czyli po prostu wyrobione.

3i49krhmik48bp05.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dlatego przydałby się jakiś ekspert od chust, żeby objaśnił czego szukać a czego unikać. I jak się potem wiązać chustami przy większych dzieciach, tak żeby mogły sobie siedzieć. Z tego co pamiętam to była wyższa szkoła jazdy :)

Ja zasnęłam o 1:30 :) i dziś miałam pierwszą nockę przespaną bez wstawania na siku :) normalnie spałam 7 godzin :)

Jak Wam sobota mija Dziewczynki?

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie masakrycznie leniwie :D Siedzę jeszcze w piżamie, obiadu nie ma, w domu syf ^^ Taaaaki spadek formy... ^^

Nic mi sie nie chce, pogoda do bani :(

Mam jakiś taki niepokój że z maluszkiem cos bedzie nie tak, że strace ciąże itd :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wczoraj mega spadek formy ... wróciłam do domu i w ciuchach z pracy wlazłam pod koc dramat. A teraz dopiero zabieram sie za sprzątanie, ale obiad i ciasto zrobione :)

A z tymi obawami o maluszka to chyba tak wszyscy mają na początku później już można czuć się coraz pewniej i pewniej :)

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, w 5 tc nie mogłam się doczekać kiedy zobaczę serducho, że jeśli będzie to odetchnę... W 8 tc nie mogłam się doczekać 12 bo to w końcu ta magiczna granica... teraz już 14 tc a nadal się boję :/ kiedy to przechodzi?
    To moja 5-ta ciąża... najdalej udało się utrzymać do 7tc :/ jest różnica bo wcześniej 3 razy straciłam w 5/6 tc i raz na początku 7 tc więc nie było mowy nawet o zobaczeniu ruszającego się maluszka czy słuchaniu serduszka bo nigdy tego serduszka nie widziałam.... więc ta ciąża jest inna... ale jednak strach mnie paraliżuje :/
    wiem, że ryzyko wynosi ok 1% ale jednak...
    dla mnie to takie zbyt piękne więc jestem podejrzliwa :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi od 16/17 tak poleciało, że to już 23. No tak ale Ty masz prawo się schizować więc najlepiej zająć się czymś przyjemnym i niewygajającym wysiłku ani psychicznego ani fizycznego masz zwolnienie więc sie relaksuj. Moje zwolnienie 50 % znalazłam dziś w skrzynce pocztowej :) Mam wypisane do końca sierpnia :)

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak Ty to załatwiłaś? Myślisz że w ten sam sposób mogłabym sobie przedłużyć moje? Z jakiego powodu dali Ci zwolnienie? U mnie przez kilkukrotne krwawienia i mój strach :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po kolejne zwolnienia można dzwonić albo skorzystać z e konsultacji na besoklege.no. Ja nie mogłam się dodzwonić i spróbowałam z e konsultacji i moja fastlege odpisała, że daje mi na miesiąc i wysyła pocztą.

Mój pracodawca na początku nie zwracał uwagi, że jestem w ciąży wszystko na mojej głowie i ciągle zawracanie dup*** po godzinach pracy plus nadgodziny, przez 3 tygodnie, żadnego wolnego dnia więc dostałam zwolnienie na 100%. Później wróciłam do pracy, trochę się unormowało, ale teraz znów były problemy, więc poprosiłam o 50% i powiedziałam, że jestem bardziej nerwowa, pracuję i śpię i nic poza tym. Lekarz i położna stwierdzili, że mam mieć czas dla siebie, żeby myśleć o dziecku, dobrym jedzeniu itd :)

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odwiedziłam tę stronę i niestety na liście nie ma mojej przychodni... co w takiej sytuacji? Inny lekarz może mi dać takie zwolnienie?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ja mam na liście tylko swojego lekarza i nie mogę się umawiać do innych przez tą stronę tylko do swojego i tak samo e konsultację tylko do swojego. Może Twoja przychodnia po prostu nie korzysta z tego systemu ...

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak własnie podejrzewam... Ale to nic, przejdę się ponownie ;) tylko powiem żeby mi dali na miesiąc a nie 2 tygodnie żebym nie musiała dupy zawracać :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Marti, w 5 tc nie mogłam się doczekać kiedy zobaczę serducho, że jeśli będzie to odetchnę... W 8 tc nie mogłam się doczekać 12 bo to w końcu ta magiczna granica... teraz już 14 tc a nadal się boję :/ kiedy to przechodzi?
    To moja 5-ta ciąża... najdalej udało się utrzymać do 7tc :/ jest różnica bo wcześniej 3 razy straciłam w 5/6 tc i raz na początku 7 tc więc nie było mowy nawet o zobaczeniu ruszającego się maluszka czy słuchaniu serduszka bo nigdy tego serduszka nie widziałam.... więc ta ciąża jest inna... ale jednak strach mnie paraliżuje :/
    wiem, że ryzyko wynosi ok 1% ale jednak...
    dla mnie to takie zbyt piękne więc jestem podejrzliwa :D

Masz zakaz negatywnego myślenia!!! Bo znajdę Ciebie i Ci nakopie :P ;-) A tak w ogóle martwić to już się będziesz o dziecko całe życie ;-) Taka rola matki.

a.png
    a.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie wrote:

Giannaa sprawdzałam na mapie i mamy do siebie 124km :( może kiedyś spotkamy się w Oslo na soczek? Nie wiem jak tam u Ciebie ze sklepami w okolicy ale ja mam 5km do najbliższego :) a po ciuszki będę chyba musiała jechać do Jessheim albo jeszcze dalej. Ewentualnie zostaje zamówić on-line albo z PL.

Ten pomysł ze spacerówką i grubym śpiworkiem też super, łatwiej nawet do samolotu zataszczyć w razie czego :) a co myślicie o noszeniu dzieci w chustach? Uczy tego ktoś tutaj?

Znacie Dziewczyny jakieś firmy, które przywożą paczki z Polski ze śląska? Chodzi mi o takie sprawdzone, bo ogłoszeń to jest pełno. I czy płaciłyście kiedyś cło od zamówionych towarów? Czytałam, że tutaj wszystkie nowe rzeczy podlegają ocleniu...

Czy ta grupa na fb, którą prowadzi Cati jeszcze funkcjonuje? Nie mogę jej znaleźć.

To mamy kawałek drogi do siebie ale jestem otwarta na spotkania ;-)

Co do chust ja młodego nie nosiłam w chuście ale teraz chętnie bym spróbowała...chociaż mój kręgosłup jest na wykończeniu wiec nie wiem na ile bym dała rade.

Co do towarów, ja nie zamawiałam ale wiem, że trzeba płacić cło i chyba podatek wiec wydaje mi się to mało opłacalne i chyba nie będę tego próbować.

Co do grupy na fb...wysłałam Cati zaproszenie ale nie dostałam na nie odpowiedzi wiec ona chyba bardzo rzadko tu zagląda.

a.png
    a.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja podobno kobieta martwi się o dziecko od poczęcia więc już nic nie zrobimy mamuśki :)
    Moje maleństwo wczoraj coś słabo się ruszało, a ja już spanikowana, specjalnie się najadłam poprawiłam czekoladą i coś tam się poruszało, ale słabo. Dziś już normalnie wierci się w brzuchu, więc wydaje mi się, że jak ja miałam spadek formy to maluch też. Ale oczywiście musiałam coś sobie nawkręcać ...

3i49krhmik48bp05.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti87 wrote:
    Racja podobno kobieta martwi się o dziecko od poczęcia więc już nic nie zrobimy mamuśki :)
    Moje maleństwo wczoraj coś słabo się ruszało, a ja już spanikowana, specjalnie się najadłam poprawiłam czekoladą i coś tam się poruszało, ale słabo. Dziś już normalnie wierci się w brzuchu, więc wydaje mi się, że jak ja miałam spadek formy to maluch też. Ale oczywiście musiałam coś sobie nawkręcać ...

Coś jest z tym spadkiem formy...ja tak miałam z młodym w pierwszej ciąży...tez miał dni, że siedział cicho wtedy pukałam do niego przez brzuszek i dostawałam odpowiedz kopem :P Teraz moje dziecię tez potrafi bardzo mało się ruszać i to jest dla mnie niepokojące...ale tak naprawdę to jest całkiem normalne ;-)

a.png
    a.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybieram własnie poduchę ciążową, szukałam na norweskich stronach, ale najtańsze to ponad 300 kr a jakoś dziwnie wyglądają. Napisałam do motherhood.pl o wysyłkę do No.

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, ja szukałam na norweskich ale same jakieś gówniane są :/ takie dziwaczne...
    Znalazłam na allegro aukcję gdzie sprzedają poduszki motherhood i możliwa jest wysyłka do No. Jej koszt to 83 zł a sama poduszka kosztuje chyba 140 :) więc cena bardzo atrakcyjna. http://allegro.pl/show_item.php?item=5195754216&msg=Tw%C3%B3j+email+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62
    oto link do aukcji :)

Giannaa zapraszam do Stavanger :) A tak naprawdę to boję się że np odpłyną mi wody w 25tc a norwescy lekarze to zbagatelizują tak jak moje krwawienia... :/

marti87 lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To przestań tak myśleć...takim stresowaniem się i głupimi myślami nic nie pomożesz a możesz jedynie zaszkodzić....Tylko spokój nas uratuje ;-) ;-) Będzie dobrze bo musi być dobrze ;-)

a.png
    a.png
‹‹ 121 122 123 124 125 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ