Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
A i jeszcze co do wozka to za jego przewoz nic nie zaplacilam w Norwegianie. Chcialam zaplacic online, ale nie wchodzila zaplata, nastepnie dzwonilam, ale pan mnie poinformowal na infolinii, ze jest juz za pozno i musze na lotnisku zaplacic. A na lotnisku pani mnie zapytala w Berlinie czy leci ze mna dziecko. To powiedzialam, ze poniekad i na brzuch wskazalam Pani nic za przewoz nie policzyla
-
Zamiast bujaczka przeczytalam, ze sie nadaje (co prawda na poczatek wychodzi troche drozej, ale za to miejsce oszczedzam i dziecka na stole czy na podlodze trzymac nie bede) tripp trapp stol z najpierw nakladka newborn a potem baby itd.
Podobno dzieci to lubia bardziej a przy psie na podlodze bym nie stawiala i tak a na stole wydaje mi sie to tez slabe mocno)
O taki https://www.stokke.com/NOR/no-no/tripp-trapp-newborn-set.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 09:28
-
O matko Dziewczyny 25k PLN? Nie zdawałam sobie sprawy, że to aż tyle... Ja też nie mam co liczyć na darmowe ciuszki i akcesoria więc wszystko przede mną.
Carolline jeszcze raz dzięki za obszerne wyjaśnienia. My w Norwegii jeszcze swiezynki jesteśmy ale po 5 latach, jak się nic w przepisach nie zmieni, to na bank złożymy. Znajomi, którzy nas tu ściągnęli mówią, że jak się nauczymy norweskiego to mamy zmienić imiona i nazwisko i wtedy inaczej Cię traktują. Też zmieniałyście?
Marti podziel się listą prosimy albo linkiem do bloga -
Super Carolline, dzieki za rady. Wychodzi na to, ze pobiegniemy do urzędu po ten drugi rodzaj zezwolenia. We wrześniu nam minie 5 lat.
Z tym krzesełkiem to tez super rada. Ja nawet myslalam o kwocie 40 tys ale to było trochę z sufitu. My tez raczej nic nie dostaniemy, a maz powiedział ze nie chce używanych rzeczy wiec musze sie nastawić na większe wydatki. No jak chce nowe to co sie bede kłócić -
Cynnia to polecam juz aplikowac, bo pewnie bedziesz musiala ustawic termin do przodu.
Aplikujecie najpierw przez portal na UDI a nastepnie idziecie z dokumentami na wizyte jak przy pierwszym pozwoleniu.
Ogolnie to troche mam pojecie bo pracowalam w skatteetaten przez blisko 5 lat, jednakze juz blisko rok temu przeszlam do innego urzedu, wiec powoli mi zacznie wiedza zanikac
Cynnia, Giannaa lubią tę wiadomość
-
Ja też wszystko kupuję nowe... moja siostra nie ma dzieci, a ja żadnych używek nie będę kupowała
Aczkolwiek kilka rzeczy chcę kupić w PL. Np wózek czy laktator, monitor oddechu itd...
Dostałam dzisiaj kolejne zwolnienie I superCarolline, Cynnia, Giannaa lubią tę wiadomość
-
Carolline domyslilam sie ze w którymś urzędzie pracujesz:) za duzo wiesz i to w szczegółach )))
Zdradzisz nam jaki wózek kupiłaś? Ja jeszcze nie mam swojego typu, chociaż oglądam w necie od dłuższego czasu. Ja latam niestety wizzairem a tam mi na bank nie odpuszcza opłaty za wózek, ale sie z tym liczę
Super Pianistka, dbaj o maluszka...
-
Ale jak to przywiozłaś wózek samolotem? Ja chcę kupić 3 w 1 więc nawet jeśli przywiozę jako gondolę, to jak wezmę fotelik i spacerówkę? Chyba wyślę sobie kurierem normalnie do domu...
Poza tym ja do Polski latam raz na rok/dwa i nie chce mi się lecieć tylko po wózek
-
Pianistka fotelika nie bralam, bo wolalam osobno, natomiast spacerowke na wpieta w stelaz zlozony gondole nalozylam do gory nogami (nie moglo byc w czesciach). nastepnie wszystko owinelam pierdylion razy folia i na koniec tasma zakleilam folie strategicznie. Ja do pl tez za czesto nie latam, ale chcialam juz bo byla dluzsza przerwa i stwierdzilam, ze ladna chwila do nastepnego wyjazdu minie.
I tak rzutem na tasme zrobilam zakupy.
A wozek mam ten http://expander.czest.pl/produkty/essence/ i mam nadzieje, ze bede zadowolona. Oczywiscie do sklepu po inny jechalam a wyszlo jak wyszlo -
Bardzo ładny! http://www.sportline.riko.pl/produkty/nano/ ja myślę o tym
Ja ostatnio byłam w Polsce w 2014, miałam leciec w czerwcu ale lekarz dał mi zakaz latania... więc wątpię abym teraz miała lecieć, tym bardziej że mam sykemelding i jestem uziemiona..
A fotelik przy tym wózku można wybrać jaki się chce, i ja chcę ten maxi cosi... podobno bardzo dobry, wysoko ceniony za bezpieczeństwo -
Ja mam maxi cosi cabriofix z baza i do tego adaptery do wozka. Fotelik tu kupilam w barnashus na promocji Expander i Riko sa mega podobne i maja wspolnego producenta czy tez czesci czy jakos tak w kazdym razie wygladem sa zblizone dosc mocno, wymiarami tez i funkcjonalnoscia podobno
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 13:50
-
Ja raczej nie bede go nosić. jeszcze oczywiscie to nie jest końcowa decyzja:) tylko kształt mi sie podoba
Carolline, kiedy zaczęłaś juz robic konkretne zakupy dla dzidzki? Bo ja sie jeszcze troche boje, chociaż kilka drobiazgów juz mam. Niby nie jestem przesądna, ale nadal nie mogę w to wszystko uwierzyć. Tyle na niego czekałam ...