X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze co do wozka to za jego przewoz nic nie zaplacilam w Norwegianie. Chcialam zaplacic online, ale nie wchodzila zaplata, nastepnie dzwonilam, ale pan mnie poinformowal na infolinii, ze jest juz za pozno i musze na lotnisku zaplacic. A na lotnisku pani mnie zapytala w Berlinie czy leci ze mna dziecko. To powiedzialam, ze poniekad i na brzuch wskazalam :D Pani nic za przewoz nie policzyla :)

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamiast bujaczka przeczytalam, ze sie nadaje (co prawda na poczatek wychodzi troche drozej, ale za to miejsce oszczedzam i dziecka na stole czy na podlodze trzymac nie bede) tripp trapp stol z najpierw nakladka newborn a potem baby itd.
    Podobno dzieci to lubia bardziej a przy psie na podlodze bym nie stawiala i tak a na stole wydaje mi sie to tez slabe mocno)
    O taki https://www.stokke.com/NOR/no-no/tripp-trapp-newborn-set.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 09:28

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj sykemelding wysyła do NAVu pracodawca ... tą część D

Co do wyprawki to wczoraj policzyłam 15 tys a dzisiaj się okazuje, że zapomniałam o wielu rzeczach... i już jest 20... i wózek przynajmniej 5... więc mam już 25 tys

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko Dziewczyny 25k PLN? Nie zdawałam sobie sprawy, że to aż tyle... Ja też nie mam co liczyć na darmowe ciuszki i akcesoria więc wszystko przede mną.

Carolline jeszcze raz dzięki za obszerne wyjaśnienia. My w Norwegii jeszcze swiezynki jesteśmy ale po 5 latach, jak się nic w przepisach nie zmieni, to na bank złożymy. Znajomi, którzy nas tu ściągnęli mówią, że jak się nauczymy norweskiego to mamy zmienić imiona i nazwisko i wtedy inaczej Cię traktują. Też zmieniałyście?

Marti podziel się listą prosimy albo linkiem do bloga :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Carolline, dzieki za rady. Wychodzi na to, ze pobiegniemy do urzędu po ten drugi rodzaj zezwolenia. We wrześniu nam minie 5 lat.

Z tym krzesełkiem to tez super rada. Ja nawet myslalam o kwocie 40 tys ale to było trochę z sufitu. My tez raczej nic nie dostaniemy, a maz powiedział ze nie chce używanych rzeczy wiec musze sie nastawić na większe wydatki. No jak chce nowe to co sie bede kłócić ;)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mysle ze dziewczyny piszą o norweskich koronach...

Carolline lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieszkajac tu operujemy w koronach, wiec spokojnie Froggie :)

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia to polecam juz aplikowac, bo pewnie bedziesz musiala ustawic termin do przodu.
    Aplikujecie najpierw przez portal na UDI a nastepnie idziecie z dokumentami na wizyte jak przy pierwszym pozwoleniu.
    Ogolnie to troche mam pojecie bo pracowalam w skatteetaten przez blisko 5 lat, jednakze juz blisko rok temu przeszlam do innego urzedu, wiec powoli mi zacznie wiedza zanikac :D

Cynnia, Giannaa lubią tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia my uzywanych rzeczy na palcach jednej reki mozemy policzyc i ogolnie tez jakos tak nas do nowych rzeczy raczej ciagnie i tak juz chyba zostanie, chyba ze po kims znajomym to wtedy byloby ok.

Cynnia lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wszystko kupuję nowe... moja siostra nie ma dzieci, a ja żadnych używek nie będę kupowała ;)
    Aczkolwiek kilka rzeczy chcę kupić w PL. Np wózek czy laktator, monitor oddechu itd... :)

Dostałam dzisiaj kolejne zwolnienie :) I super :D

Carolline, Cynnia, Giannaa lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline domyslilam sie ze w którymś urzędzie pracujesz:) za duzo wiesz i to w szczegółach :))))
    Zdradzisz nam jaki wózek kupiłaś? Ja jeszcze nie mam swojego typu, chociaż oglądam w necie od dłuższego czasu. Ja latam niestety wizzairem a tam mi na bank nie odpuszcza opłaty za wózek, ale sie z tym liczę

Super Pianistka, dbaj o maluszka...

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak to przywiozłaś wózek samolotem? Ja chcę kupić 3 w 1 więc nawet jeśli przywiozę jako gondolę, to jak wezmę fotelik i spacerówkę? Chyba wyślę sobie kurierem normalnie do domu...

Poza tym ja do Polski latam raz na rok/dwa i nie chce mi się lecieć tylko po wózek :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka fotelika nie bralam, bo wolalam osobno, natomiast spacerowke na wpieta w stelaz zlozony gondole nalozylam do gory nogami (nie moglo byc w czesciach). nastepnie wszystko owinelam pierdylion razy folia i na koniec tasma zakleilam folie strategicznie. :D Ja do pl tez za czesto nie latam, ale chcialam juz bo byla dluzsza przerwa i stwierdzilam, ze ladna chwila do nastepnego wyjazdu minie.
    I tak rzutem na tasme zrobilam zakupy.
    A wozek mam ten http://expander.czest.pl/produkty/essence/ i mam nadzieje, ze bede zadowolona. Oczywiscie do sklepu po inny jechalam a wyszlo jak wyszlo :D

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo ładny! :) http://www.sportline.riko.pl/produkty/nano/ ja myślę o tym :)
    Ja ostatnio byłam w Polsce w 2014, miałam leciec w czerwcu ale lekarz dał mi zakaz latania... więc wątpię abym teraz miała lecieć, tym bardziej że mam sykemelding i jestem uziemiona..
    A fotelik przy tym wózku można wybrać jaki się chce, i ja chcę ten maxi cosi... podobno bardzo dobry, wysoko ceniony za bezpieczeństwo :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam maxi cosi cabriofix z baza i do tego adaptery do wozka. Fotelik tu kupilam w barnashus na promocji :D Expander i Riko sa mega podobne i maja wspolnego producenta czy tez czesci czy jakos tak w kazdym razie wygladem sa zblizone dosc mocno, wymiarami tez i funkcjonalnoscia podobno :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 13:50

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline, ten sam chcę :) Maxi cosi cabriofix :) I widziałam że można kupić 3w1 riko nano właśnie z tym fotelikiem i adapterami w komplecie, więc tak też zrobię :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeden z moich faworytów http://dino.sklep.pl/nowy/3w1-maxi-cosi-mura-4-plus-spacer-gondola-fotelik-maxi-cosi-pebble-plus-2015-kurier-gratis-p-19539.html

Co myślicie?

zem3sg18fbglipi0.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajny, jedynie co to jeszcze ciezszy troche niz inne, ale ogolnie ten kilogram dwa chyba w Norge nie robi roznicy :D

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej nie bede go nosić. jeszcze oczywiscie to nie jest końcowa decyzja:) tylko kształt mi sie podoba

Carolline, kiedy zaczęłaś juz robic konkretne zakupy dla dzidzki? Bo ja sie jeszcze troche boje, chociaż kilka drobiazgów juz mam. Niby nie jestem przesądna, ale nadal nie mogę w to wszystko uwierzyć. Tyle na niego czekałam ...

zem3sg18fbglipi0.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia w czerwcu tak z zakupami ruszyłam przed to tylko jakies ubranka pojedyncze kupowałam :p a przesadna nie jestem w ogole :D

Cynnia lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 129 130 131 132 133 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ