X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam inne pytanie... Czy któraś wie co to jest za skrót MAD? Mam taką kartę ze szpitala i mam tam wartości z USG jest BDP, FL i MAD i za cholerę nie wiem co to jest...przeszukałam cały internet bez skutku.

a.png
    a.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, nie mam pojęcia. Może to jakiś wymiar brzuszka, skoro wcześniej podają wymiar dwuciemieniowy i długość kości udowej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 23:21

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak myślałam ale wartość kompletnie do tego nie pasuje...

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Standardmålinger på ultralydundersøkelsen:

* Crown-rump length (CRL) - Hode til rumpe lengde. Måles vanligvis bare tidlig i graviditeten.
    * Biparietal diameter (BPD) - diameter av hodet, øre til øre. Diameteren øker fra omtrent 2,4 cm ved 13 uker, til rundt 9,5 cm ved termin.
    * Femur length (FL) - lengden på lårbenet. Måler det lengste benet i kroppen, som speiler kroppslengden. Øker fra rundt 1,5 cm ved 14 uker, til 7,8 cm ved termin.
    * Median abdominal diameter (MAD) - magediameter.
    * Head circumference (HC) = hodeomkrets (HO)
    * Abdominal circumference (AC) - magens omkrets. Måles vanligvis først senere i graviditeten, og da gjerne for å overvåke veksten. Speiler barnets størrelse og vekt, mer en alder.

Andre uttrykk:
    TUL: Ultralydtermin
    Termin naegele: Menstermin
    AC: Amniocentese - fostervannsprøve
    Placenta: Morkake
    Placenta anterior - morkaken ligger på fremre livmorvegg
    Placenta posterior - morkaken ligger på bakre vegg
    Placenta praevia - foranliggende morkake (dekker livmorhalsen/'utgangen')Placentas plassering:
    - lateral dexter - høyre side av livmor
    - lateral sin - venstre side av livmor
    - fundus - den øverste, hvelvede delen av livmor

Froggie lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest to średnica brzuszka :)

Giannaa lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Jest to średnica brzuszka :)

Dziękuje Ci dobra kobieto ;-) w pl podają obwód brzuszka (AC) dlatego nie miałam pojęcia co to jest

a.png
    a.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co kraj to obyczaj :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrej nocy Kobietki :) śpijcie dobrze i bez nocnych pobudek :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) Pytajcie śmiało o wszystko, jeśli umiem to pomagam :)

Dobranoc kobietki :)

Giannaa lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 05:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Cynnia jak się dzisiaj czujesz?

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, dzis dobrze:) wlasnie jade do fastlege. Wczoraj jednak nie byłam na zakupach, juz nie miałam siły. Bylismy za to odebrac zamówione meble, dzis jeszcze przyjedzie narożnik do salonu.

A jak Wy sie czujecie dziewczynki? Miłego dnia

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki moze komuś sie przyda, ze szkoły rodzenia są przy szpitalach. Poszukajcie w swoich komunach, tutaj z mojej okolicy

http://www.dnjrogaland.no/kursdatoer.html

Pianistka, reflektujesz? Podobno są to kursy jednodniowe i niestety płatne

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorki dziewczyny, ze pisze post pod postem;)

Chciałam Wam powiedziec, ze byłam dzis w szoku, bo lekarz zaproponował mi zwolnienie 50% sam od siebie. Przyrzekam, ze nie narzekałam ani troche:))))
    Nie wzielam oczywiscie, moze za miesiac. Fajnie jest wiedziec, ze w razie czego dostanę:)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Dziewczynki moze komuś sie przyda, ze szkoły rodzenia są przy szpitalach. Poszukajcie w swoich komunach, tutaj z mojej okolicy

Hmmmm... jeszcze się zastanowimy z mężem... ale jeśli się zdecydujemy, to nie wcześniej niż w październiku/listopadzie :)

Co do zwolnienia, to super że lekarz układny... Ja jutro idę żebrać kolejne i byłoby dobrze gdyby mi je dał :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:

Dobrze wiedzieć, dzięki :)

Cynnia jak tylko będziesz się źle czuła to bierz to zwolnienie. Praca nie jest najważniejsza i fajnie, że masz takiego lekarza :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny ;-)

A od czego to zależy czy dają zwolnienie na 50% czy na 100%? Bo jest to dla mnie niezrozumiałe.

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, od tego jak bardzo nie możesz pracować :) Jeśli po prostu lekarz chce bys troszkę zwolniła i odpoczęła, da na 50% :) tak mi się przynajmniej wydaje

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze tez od rodzaju pracy, np moja kolezanka pracowała przy chemikaliach i od razu dostała 100 przez cała ciąże.

zem3sg18fbglipi0.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja sie moze wypowiem o numerach. Numer D-tymczasowy otrzymuje kazdy, kto ma jakiekolwiek powiazanie z Norwegia. Urzad podatkowy wydaje go na podstawie umowy o prace, lub pisemnego potwierdzenia pracy- tu wystarczy jeden dzien.
    By otrzymac numer staly/ fødselsnummer/ personnumer nalezy wykazac, ze ma sie w zamiarze osiedlenie.
    By to wykazac nalezy przedstawic pozwolenie na pobyt na okres min. 6 miesiecy (zasada ta dotyczy rowniez obywateli z poza UE stad ten okres) oraz umowe o prace na min 6. miesiecy (jezeli pracuje sie przez posredniaka typu Adecco/ISS/jobzone etc. potrzebne jest rowniez potwierdzenie zlecenia na minimum 6 miesiecy, moga byc to zlecenia zebrane przez okres ktory lacznie daje powyzej 6 miesiecy, ale musi tu byc ciaglosc) ewentualnie mozna suplementowac sie umowa o wynajem mieszkania na okres min 6 miesiecy, bo to tez wykazuje chec osiedlenia.
    Czesto mezczyzni na niebieskim formularzu zaznaczaja, ze sa osobami dojezdzajacymi do Norwegii (pendlerami) jako ze maja rodzine w PL. Na tej podstawie urzad czesto wydaje najpierw D-nummmer.
    Moja rada jest taka, ze jak malzonek spelnia warunki na zwykly fødselsnummer to niech sie zglosi do urzedu i o niego wystapi (nie trzeba czekac 6 miesiecy po nadaniu D-nr). Rada numer dwa, o ile wy nadal czekacie na pozwolenie to poczekajcie juz razem i nastepnie razem udajcie sie do urzedu po numery, wtedy mniej papierologii jest.
    A i nie ma szans by ktokolwiek dostal numer staly od reki, bo jedynym urzedem ktory je nadaje jest urzad w Hammerfest, wiec to sie fizycznie nie da zrobic. Niezalezne jest to od komuny. D-nr ma wiekszosc urzedow przeprowadzajacych kontrole dokumentow mozliwosc nadac na miejscu, ale tu jest tez troche zachodu, wiec rzadko kiedy urzednicy chca to robic od reki, bo dokumenty musza przejsc przez minimum 2 osoby a najczesciej to 3 osoby sa do tego potrzebne.
    To tak w skrocie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 15:02

Giannaa, Cynnia, Froggie lubią tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to stronka oficjalna z info miedzy innymi po polsku http://www.nyinorge.no/en/

Froggie lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 127 128 129 130 131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ