Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam inne pytanie... Czy któraś wie co to jest za skrót MAD? Mam taką kartę ze szpitala i mam tam wartości z USG jest BDP, FL i MAD i za cholerę nie wiem co to jest...przeszukałam cały internet bez skutku.

a.png
    a.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, nie mam pojęcia. Może to jakiś wymiar brzuszka, skoro wcześniej podają wymiar dwuciemieniowy i długość kości udowej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 23:21

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak myślałam ale wartość kompletnie do tego nie pasuje...

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Standardmålinger på ultralydundersøkelsen:

* Crown-rump length (CRL) - Hode til rumpe lengde. Måles vanligvis bare tidlig i graviditeten.
    * Biparietal diameter (BPD) - diameter av hodet, øre til øre. Diameteren øker fra omtrent 2,4 cm ved 13 uker, til rundt 9,5 cm ved termin.
    * Femur length (FL) - lengden på lårbenet. Måler det lengste benet i kroppen, som speiler kroppslengden. Øker fra rundt 1,5 cm ved 14 uker, til 7,8 cm ved termin.
    * Median abdominal diameter (MAD) - magediameter.
    * Head circumference (HC) = hodeomkrets (HO)
    * Abdominal circumference (AC) - magens omkrets. Måles vanligvis først senere i graviditeten, og da gjerne for å overvåke veksten. Speiler barnets størrelse og vekt, mer en alder.

Andre uttrykk:
    TUL: Ultralydtermin
    Termin naegele: Menstermin
    AC: Amniocentese - fostervannsprøve
    Placenta: Morkake
    Placenta anterior - morkaken ligger på fremre livmorvegg
    Placenta posterior - morkaken ligger på bakre vegg
    Placenta praevia - foranliggende morkake (dekker livmorhalsen/'utgangen')Placentas plassering:
    - lateral dexter - høyre side av livmor
    - lateral sin - venstre side av livmor
    - fundus - den øverste, hvelvede delen av livmor

Froggie lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest to średnica brzuszka :)

Giannaa lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Jest to średnica brzuszka :)

Dziękuje Ci dobra kobieto ;-) w pl podają obwód brzuszka (AC) dlatego nie miałam pojęcia co to jest

a.png
    a.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co kraj to obyczaj :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrej nocy Kobietki :) śpijcie dobrze i bez nocnych pobudek :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) Pytajcie śmiało o wszystko, jeśli umiem to pomagam :)

Dobranoc kobietki :)

Giannaa lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 05:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Cynnia jak się dzisiaj czujesz?

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, dzis dobrze:) wlasnie jade do fastlege. Wczoraj jednak nie byłam na zakupach, juz nie miałam siły. Bylismy za to odebrac zamówione meble, dzis jeszcze przyjedzie narożnik do salonu.

A jak Wy sie czujecie dziewczynki? Miłego dnia

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki moze komuś sie przyda, ze szkoły rodzenia są przy szpitalach. Poszukajcie w swoich komunach, tutaj z mojej okolicy

http://www.dnjrogaland.no/kursdatoer.html

Pianistka, reflektujesz? Podobno są to kursy jednodniowe i niestety płatne

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorki dziewczyny, ze pisze post pod postem;)

Chciałam Wam powiedziec, ze byłam dzis w szoku, bo lekarz zaproponował mi zwolnienie 50% sam od siebie. Przyrzekam, ze nie narzekałam ani troche:))))
    Nie wzielam oczywiscie, moze za miesiac. Fajnie jest wiedziec, ze w razie czego dostanę:)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Dziewczynki moze komuś sie przyda, ze szkoły rodzenia są przy szpitalach. Poszukajcie w swoich komunach, tutaj z mojej okolicy

Hmmmm... jeszcze się zastanowimy z mężem... ale jeśli się zdecydujemy, to nie wcześniej niż w październiku/listopadzie :)

Co do zwolnienia, to super że lekarz układny... Ja jutro idę żebrać kolejne i byłoby dobrze gdyby mi je dał :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:

Dobrze wiedzieć, dzięki :)

Cynnia jak tylko będziesz się źle czuła to bierz to zwolnienie. Praca nie jest najważniejsza i fajnie, że masz takiego lekarza :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny ;-)

A od czego to zależy czy dają zwolnienie na 50% czy na 100%? Bo jest to dla mnie niezrozumiałe.

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, od tego jak bardzo nie możesz pracować :) Jeśli po prostu lekarz chce bys troszkę zwolniła i odpoczęła, da na 50% :) tak mi się przynajmniej wydaje

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze tez od rodzaju pracy, np moja kolezanka pracowała przy chemikaliach i od razu dostała 100 przez cała ciąże.

zem3sg18fbglipi0.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja sie moze wypowiem o numerach. Numer D-tymczasowy otrzymuje kazdy, kto ma jakiekolwiek powiazanie z Norwegia. Urzad podatkowy wydaje go na podstawie umowy o prace, lub pisemnego potwierdzenia pracy- tu wystarczy jeden dzien.
    By otrzymac numer staly/ fødselsnummer/ personnumer nalezy wykazac, ze ma sie w zamiarze osiedlenie.
    By to wykazac nalezy przedstawic pozwolenie na pobyt na okres min. 6 miesiecy (zasada ta dotyczy rowniez obywateli z poza UE stad ten okres) oraz umowe o prace na min 6. miesiecy (jezeli pracuje sie przez posredniaka typu Adecco/ISS/jobzone etc. potrzebne jest rowniez potwierdzenie zlecenia na minimum 6 miesiecy, moga byc to zlecenia zebrane przez okres ktory lacznie daje powyzej 6 miesiecy, ale musi tu byc ciaglosc) ewentualnie mozna suplementowac sie umowa o wynajem mieszkania na okres min 6 miesiecy, bo to tez wykazuje chec osiedlenia.
    Czesto mezczyzni na niebieskim formularzu zaznaczaja, ze sa osobami dojezdzajacymi do Norwegii (pendlerami) jako ze maja rodzine w PL. Na tej podstawie urzad czesto wydaje najpierw D-nummmer.
    Moja rada jest taka, ze jak malzonek spelnia warunki na zwykly fødselsnummer to niech sie zglosi do urzedu i o niego wystapi (nie trzeba czekac 6 miesiecy po nadaniu D-nr). Rada numer dwa, o ile wy nadal czekacie na pozwolenie to poczekajcie juz razem i nastepnie razem udajcie sie do urzedu po numery, wtedy mniej papierologii jest.
    A i nie ma szans by ktokolwiek dostal numer staly od reki, bo jedynym urzedem ktory je nadaje jest urzad w Hammerfest, wiec to sie fizycznie nie da zrobic. Niezalezne jest to od komuny. D-nr ma wiekszosc urzedow przeprowadzajacych kontrole dokumentow mozliwosc nadac na miejscu, ale tu jest tez troche zachodu, wiec rzadko kiedy urzednicy chca to robic od reki, bo dokumenty musza przejsc przez minimum 2 osoby a najczesciej to 3 osoby sa do tego potrzebne.
    To tak w skrocie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 15:02

Giannaa, Cynnia, Froggie lubią tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to stronka oficjalna z info miedzy innymi po polsku http://www.nyinorge.no/en/

Froggie lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 127 128 129 130 131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Globulki dopochwowe z mio-inozytolem – naturalne wsparcie w dniach płodnych

Szukasz prostego sposobu, aby naturalnie wspomóc Wasze starania o dziecko? Czy wiedziałaś, że odpowiednie wsparcie środowiska wewnątrz pochwy może ułatwić zadanie plemnikom partnera? Specjalne globulki z mio-inozytolem mogą poprawiać jakość śluzu i chronić komórki przed niekorzystnymi czynnikami. Dzięki temu plemniki mogą poruszać się szybciej i sprawniej w drodze do celu, co może zwiększać szansę na zapłodnienie. To łagodne rozwiązanie, które może stać się Waszym cichym sprzymierzeńcem w najważniejszych dniach cyklu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ