Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Standardmålinger på ultralydundersøkelsen:
* Crown-rump length (CRL) - Hode til rumpe lengde. Måles vanligvis bare tidlig i graviditeten.
* Biparietal diameter (BPD) - diameter av hodet, øre til øre. Diameteren øker fra omtrent 2,4 cm ved 13 uker, til rundt 9,5 cm ved termin.
* Femur length (FL) - lengden på lårbenet. Måler det lengste benet i kroppen, som speiler kroppslengden. Øker fra rundt 1,5 cm ved 14 uker, til 7,8 cm ved termin.
* Median abdominal diameter (MAD) - magediameter.
* Head circumference (HC) = hodeomkrets (HO)
* Abdominal circumference (AC) - magens omkrets. Måles vanligvis først senere i graviditeten, og da gjerne for å overvåke veksten. Speiler barnets størrelse og vekt, mer en alder.
Andre uttrykk:
TUL: Ultralydtermin
Termin naegele: Menstermin
AC: Amniocentese - fostervannsprøve
Placenta: Morkake
Placenta anterior - morkaken ligger på fremre livmorvegg
Placenta posterior - morkaken ligger på bakre vegg
Placenta praevia - foranliggende morkake (dekker livmorhalsen/'utgangen')Placentas plassering:
- lateral dexter - høyre side av livmor
- lateral sin - venstre side av livmor
- fundus - den øverste, hvelvede delen av livmorFroggie lubi tę wiadomość
-
Sorki dziewczyny, ze pisze post pod postem;)
Chciałam Wam powiedziec, ze byłam dzis w szoku, bo lekarz zaproponował mi zwolnienie 50% sam od siebie. Przyrzekam, ze nie narzekałam ani troche:))))
Nie wzielam oczywiscie, moze za miesiac. Fajnie jest wiedziec, ze w razie czego dostanę -
Cynnia wrote:Dziewczynki moze komuś sie przyda, ze szkoły rodzenia są przy szpitalach. Poszukajcie w swoich komunach, tutaj z mojej okolicy
http://www.dnjrogaland.no/kursdatoer.html
Pianistka, reflektujesz? Podobno są to kursy jednodniowe i niestety płatne
Hmmmm... jeszcze się zastanowimy z mężem... ale jeśli się zdecydujemy, to nie wcześniej niż w październiku/listopadzie
Co do zwolnienia, to super że lekarz układny... Ja jutro idę żebrać kolejne i byłoby dobrze gdyby mi je dał -
Cynnia wrote:Dziewczynki moze komuś sie przyda, ze szkoły rodzenia są przy szpitalach. Poszukajcie w swoich komunach, tutaj z mojej okolicy
http://www.dnjrogaland.no/kursdatoer.html
Pianistka, reflektujesz? Podobno są to kursy jednodniowe i niestety płatne
Dobrze wiedzieć, dzięki
Cynnia jak tylko będziesz się źle czuła to bierz to zwolnienie. Praca nie jest najważniejsza i fajnie, że masz takiego lekarza -
To ja sie moze wypowiem o numerach. Numer D-tymczasowy otrzymuje kazdy, kto ma jakiekolwiek powiazanie z Norwegia. Urzad podatkowy wydaje go na podstawie umowy o prace, lub pisemnego potwierdzenia pracy- tu wystarczy jeden dzien.
By otrzymac numer staly/ fødselsnummer/ personnumer nalezy wykazac, ze ma sie w zamiarze osiedlenie.
By to wykazac nalezy przedstawic pozwolenie na pobyt na okres min. 6 miesiecy (zasada ta dotyczy rowniez obywateli z poza UE stad ten okres) oraz umowe o prace na min 6. miesiecy (jezeli pracuje sie przez posredniaka typu Adecco/ISS/jobzone etc. potrzebne jest rowniez potwierdzenie zlecenia na minimum 6 miesiecy, moga byc to zlecenia zebrane przez okres ktory lacznie daje powyzej 6 miesiecy, ale musi tu byc ciaglosc) ewentualnie mozna suplementowac sie umowa o wynajem mieszkania na okres min 6 miesiecy, bo to tez wykazuje chec osiedlenia.
Czesto mezczyzni na niebieskim formularzu zaznaczaja, ze sa osobami dojezdzajacymi do Norwegii (pendlerami) jako ze maja rodzine w PL. Na tej podstawie urzad czesto wydaje najpierw D-nummmer.
Moja rada jest taka, ze jak malzonek spelnia warunki na zwykly fødselsnummer to niech sie zglosi do urzedu i o niego wystapi (nie trzeba czekac 6 miesiecy po nadaniu D-nr). Rada numer dwa, o ile wy nadal czekacie na pozwolenie to poczekajcie juz razem i nastepnie razem udajcie sie do urzedu po numery, wtedy mniej papierologii jest.
A i nie ma szans by ktokolwiek dostal numer staly od reki, bo jedynym urzedem ktory je nadaje jest urzad w Hammerfest, wiec to sie fizycznie nie da zrobic. Niezalezne jest to od komuny. D-nr ma wiekszosc urzedow przeprowadzajacych kontrole dokumentow mozliwosc nadac na miejscu, ale tu jest tez troche zachodu, wiec rzadko kiedy urzednicy chca to robic od reki, bo dokumenty musza przejsc przez minimum 2 osoby a najczesciej to 3 osoby sa do tego potrzebne.
To tak w skrocie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 15:02
Giannaa, Cynnia, Froggie lubią tę wiadomość