X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierze sie średnią z 3 ostatnich miesięcy przed chorobowym

zem3sg18fbglipi0.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zwolnienie zalatwialam to mi w Navie od razu wydrukowali liste ktora ma szef wypelnic, bo uwzielam sie ze sama to zalatwie. Tam wpisal ile mi musi zaplacic przez 16 dni, ile zarabiam , miesiecznie wedlug umowy i dopisal plus nadgodziny a ja dostarczylam miesieczne wydruki z wyplat. Mi kazali przy pierwszym zwolnieniu to zalatwic, moze dlatego ze od razu mialam na prawie miesiac czasu

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;-)
    Jak samopoczucie dzisiaj?
    Ja pół nocy nie spałam przez zatkany noc przez to, że mąż chrapał i przez ten cholerny deszcz...lało przez całą noc. Od 5tej już nie śpię i zaraz idę odsypiać ;-) męża nie ma dziecka nie ma i deszcz nie pada tylko jeszcze ten zatkany nos :P

Pianistka Ja nie jestem w stanie Ci nic doradzić ze względów oczywistych ale co mogę zrobić to trzymać kciuki, żebyś pieniądze dostała jak najszybciej!

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Bierze sie średnią z 3 ostatnich miesięcy przed chorobowym
    Na tyle inntektsopplysning jest napisane że wproszę wpisać zarobki z 4 tygodni przed okresem zwolnienia a w przypadku osób z nieregularną liczbą godzin można wziąć pod uwagę bardziej reprezentatywny okres.
    Z resztą, wszystko jedno ile wezmą pod uwagę ;)

Annggela, ja się w navie pytałam to mówili że lonnslipy nie mogą byc. pierwsze zwolnienie dostałam na 2 tygodnie wiec to się łapało w arbeidsgiverenperiode ale dopiero po kolejnym kazali mi ten opplysningskjema dostarczyć. czyli miesiąc temu. od tamtej pory moja szefowa i księgowi się z tym bebrają :/

No nic, niby szefowa napisała że to już poszło zatwierdzone do Aditro, oni to mają wypełnić (kwoty) i wysłać do NAVu... poczekam z tydzień i zadzwonię do NAVu zapytać czy dostarczone jest

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Dzień dobry ;-)
    Jak samopoczucie dzisiaj?
    Ja pół nocy nie spałam przez zatkany noc przez to, że mąż chrapał i przez ten cholerny deszcz...lało przez całą noc. Od 5tej już nie śpię i zaraz idę odsypiać ;-) męża nie ma dziecka nie ma i deszcz nie pada tylko jeszcze ten zatkany nos :P

Pianistka Ja nie jestem w stanie Ci nic doradzić ze względów oczywistych ale co mogę zrobić to trzymać kciuki, żebyś pieniądze dostała jak najszybciej!

Dzień dobry :) Ja się witam w 5 miesiącu wg belly :D szałowo
    Jak się czujesz? tylko katar został?

Wiesz, no niestety NAJSZYBCIEJ to jest 30 września... a jeśli w przyciągu 1,5 tygodnia oni tego nie ogarną to dostanę kasę 30... ale października!
    ale z drugiej strony jak dostanę w kupce tyle kasy to fajnie :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się zbieram do helsestasjon :) trzymajcie kciuki :)

Giannaa mnie też dziś deszcz obudził po piątej, lało jak z wiadra :)

Carolline lubi tę wiadomość

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde Pianistka ale ten czas leci !!!! Łał 5 miesiąc <3 <3 ;-) A jak pamiętam jak byłaś w 6 tyg i panikowałaś ;) Jak ten czas zleciał ;-)

Co do samopoczucia, gardło mnie już nie boli ale ja jak mam katar to prawie jakbym umierała :P Jak nie mogę oddychać nosem to nerwowa jestem do tego spać nie mogę i czuje się jakby cała twarz mi puchła.

Jeśli utrzymacie się na razie z wypłaty męża to nie jest źle ;-) A później jak dostaniesz taki pliczek obrazków to możesz iść i poszaleć na zakupach :D Ale co się nerwów najesz to już Twoje...

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie wrote:
    Właśnie się zbieram do helsestasjon :) trzymajcie kciuki :)

Giannaa mnie też dziś deszcz obudził po piątej, lało jak z wiadra :)

Trzymam! :) i maluszek mój też :D daj znać co załatwisz

Froggie lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Kurde Pianistka ale ten czas leci !!!! Łał 5 miesiąc <3 <3 ;-) A jak pamiętam jak byłaś w 6 tyg i panikowałaś ;) Jak ten czas zleciał ;-)

Co do samopoczucia, gardło mnie już nie boli ale ja jak mam katar to prawie jakbym umierała :P Jak nie mogę oddychać nosem to nerwowa jestem do tego spać nie mogę i czuje się jakby cała twarz mi puchła.

Jeśli utrzymacie się na razie z wypłaty męża to nie jest źle ;-) A później jak dostaniesz taki pliczek obrazków to możesz iść i poszaleć na zakupach :D Ale co się nerwów najesz to już Twoje...

Utrzymamy się tylko problem jest taki że mąż przyzwyczaił się do troszkę innej ilości kasy do wydania i teraz ja jestem złą, wredną żoną bo każę oszczędzać i zabraniam kupić grę na PSa za 1000 nok... ^^

Co do kataru to też tak mam O.o jak mam katar i ból gardła to czuję się gorzej niż przy gorączce milion stopni O.o :( współczuję

A to prawda że czas szybko leci :) już 18 tydzień i zaraz połowa ciąży :)
    A pamiętam jak się cieszyłam wchodząc w 10 tydzień :D że to już dużo :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa zdrowka i jeszcze raz zdrowka :*
    Na katar mam sposol, oczyscin nos woda, nieorzyjemne ale trza triche powciagac :/ i wachalam cebule, nie raz mi to pomoglo. Mozesz tez kupic sol morska i oczyszczac nosek.

Pianistka no widzisz, zalezy na jakiego czlowieka trafisz ja przy zwolnieniu i przy macierzynskim zostawialam im lonnslipy i jeszcze facet mi pomogl robiac notatki, co do chorobowego to sie udalo, troszke wiecej dostalam, nie wiele ale zawsze cos. Zobaczymy jak bedzie z macierzynskim stresuje sie :/
    Jak w miare szybko wysla te papiery to na 20 wrzesnia dostaniesz kaske :) ja zwolnienie pierwsze dalam 3 czerwca i tego samego miesiaca Nav sie ze mna rozliczyl ;)

Giannaa lubi tę wiadomość

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, ale z tego co wiem to nav płaci cześciej niż 1 raz w miesiacu

Froggie trzymam kciuki.

Gianna pij cały czas tą miksturę co wczesniej, moze jakieś ziółka do wdychania na katar?

Ja wlasnie wracam z pobrania krwi, w poniedziałek do fastlege

Froggie lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:

A to prawda że czas szybko leci :) już 18 tydzień i zaraz połowa ciąży :)
    A pamiętam jak się cieszyłam wchodząc w 10 tydzień :D że to już dużo :D

Bardzo szybko leci pamietam pierwsze usg gdzie widzialam moja kropeczke w 5 tc a potem w 7 tc serduszko i juz kropeczka nie byl <3 <3 pierszy kopniak ohhhhh.... Dzisiaj snilam o nim, przytulalam go i calowalam <3 moj maly szogun odpoczywa teraz ale nie na dlugo zaraz bede jeszczec bo mam wrazenie ze mi brzuch rozerwie tym rozpychaniem sie :)

Cynnia chorobowe i macierzynskie sa wyplacane raz i to 20, co dwa tyg placa gdy jestes na permiteringu, zdazy sie ze cos wyrownaja na koniec mies , ja tak mialam za 3 dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 09:08

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    20-ego? Na stronie navu jest napisane że ostatniego dnia roboczego... i tak samo mi powiedzieli w NAVie..

Wiesz, chodzi o to że to duża sieć, i zanim ktoś się zajmie tym kwitem to trzeba wszystkich na nogi postawić... jeśli za tydzień zadzwonię do NAVu i mi powiedzą że jeszcze nie mają zaświadczenia to pójdę do NAVu sama z lonnslipami i spróbuje...
    Ale naprawdę chciałabym żeby juz bylo ok

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mowili ze do 20 i tak placa, ostatnio widzialam ze wszystkie mamy z calej Norwegii w panike wpadly bo macierzynskiego nie bylo o 8 rano ( oczywiscie ja tez) no ale po 10 juz byly ;) wiec chyba Stavanger nie dziala odrebnie ;)

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jak my dzwoniliśmy do Navu to mowili ze jak dostają jakieś zwolnienie to płacą zaraz jak to rozliczą, ale to moze zależy od Navu. Ja mowię o takiej małej kommunie tu gdzie pracuję

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ta informacja jest na NAV.no więc dotyczy raczej wszystkich....
    No nie wiem, dostanę to dostanę...

Anngela, a ty zanim dostałaś sykepenger, dostałaś jakiś list czy coś? z wyliczeniem? że wiedziałaś kiedy dostaniesz kasę i ile?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pijecie kawę w ciąży?

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia, ja kawy nie piłam nawet przed ciążą więc ja nie :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja piłam duzo, teraz ograniczam sie do jednej słabej

zem3sg18fbglipi0.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kawy tez nigdy nie pilam, ale za to niestety jestem colaholiczka i cole pije. Ogolnie jak nie masz problemow z nadcisnieniem to spokojnie mozesz pic 2 x dziennie a jak masz niskie cisnienie to moze i wiecej.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 162 163 164 165 166 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ