X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrei to oczekiwanie jest najgorsze,to jakby ktoś trzymał Twoje ulubione lody przed nosem i juz Ci je dawał i po chwili zabierał . Byłabym bardziej cierpliwa gdyby nie jakiś 3-4tyg temu Polozna nie powiedziała mi,ze mam sie oszczędzać i leżeć bo urodzę i jakoś nie urodziłam a im bliżej terminu tym bardziej sie boje,ze przenoszę.Czemu ten syn mój taki uparty :-/ Kafabi uwielbiam Twoje avatary ,kokoszka jest bardzo fotogeniczna,a to zdjęcie jej w czerwonych włosach jest obłędne i ten jej uśmiech -cud miód <3

kafabi lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja Ty już piszesz tak jak Carolline pisała, że chyba nigdy nie urodzi :P Dziękuje za Twoją wiadomość dotyczącą łożyska i rosnącego brzuszka. Uspokoiłaś mnie, mogliby mnie wysłać na dodatkowe USG cieszyłabym się bo jak tego nie zrobią to pójdę prywatne.

kafabi lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja, jak to mówią... każdy miesiąc ciąży ma 30-31 dni. z wyjątkiem ostatniego, który ma 1268458 dni :D

Gianna, właśnie chodzi o to, że jestem pewna, że nie miałam szczepionki. ta szczepionka to 3 dawki i ja ich nie miałam... ale mam przeciwciała HBS, które sugerują (wg internetu) że byłam zarażona wirusem wiele lat temu ale jest on tak jakby nie aktywny. bo wtedy jeszcze jakiś inny wskaźnik wychodzi pozytywnie...
    pogadam jutro z położną...

Ja sobie humor rano popsułam... jeśli któraś jest ciekawa co się stało u lutówek to możecie wejść ale to straszliwe wieści, ostrzegam :(

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i weszłam tam głupia i poryczalam sie :( tym bardziej, ze od wczoraj sie znowu zaczelam wkręcać w jakieś dziwne choroby jak zespół cieśni obwodowych. Kurde chyba pojde na pryw usg...

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia, ja do teraz jestem w szoku :( To tak cholernie niesprawiedliwe :/
    Ale nie czytaj internetów! Ja wczoraj rozmawiałam z Froggie i pokazała mi brzuch, baaardzo jej urósł ostatnio a mój stanął i też zaczęłam wariować, że może dziecko nie rośnie... Ale nie możemy sobie wkręcać.

Gdybyś chciała na prywatne USG to w Stavanger polecam Sigrids Ultra. bierze 800 za samo USG, dostaniesz zdj, płytkę, zrobi 3d pewnie w cenie :)

Cynnia lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia. Nie stresuj sie wszystk bedzie dobrze. Chyba tak mamy ze sobie wkręcamy. Ja byłam na pryw USG i nic mi nie dało.

Robiłam dobbletest i trisomia 18 wyszła mi 1:220. Reszta powyżej 1000. W liście napisali ze bardzo niskie ryzyko. A ja sie doszukałam ze nie. I nie wiem co teraz robić.
    Polski lekarz do którego zadzwoniłam powiedział ze wysokie. Chyba polecę i jutro zrobię NIFTY test. Tylko przez 2 tyg czekając na odpowiedz sie wykończę. Maz mówi ze bedzie wszystko Ok. Ale ja sie doszukuje. Nie wiem czy nue zrobic amino. Chyba popadam w paranoje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2015, 11:37

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, a odpowiedz sobie na jedno pytanie... czy to coś zmieni? Jeśli tak, to zrób NIFTY, jeśli nic, to po prostu uwierz mężowi :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Cynnia, ja do teraz jestem w szoku :( To tak cholernie niesprawiedliwe :/
    Ale nie czytaj internetów! Ja wczoraj rozmawiałam z Froggie i pokazała mi brzuch, baaardzo jej urósł ostatnio a mój stanął i też zaczęłam wariować, że może dziecko nie rośnie... Ale nie możemy sobie wkręcać.

Gdybyś chciała na prywatne USG to w Stavanger polecam Sigrids Ultra. bierze 800 za samo USG, dostaniesz zdj, płytkę, zrobi 3d pewnie w cenie :)

Byłam juz u niej na poczatku tez z Twojego polecenia :)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia wrote:
    Byłam juz u niej na poczatku tez z Twojego polecenia :)

O :) wypadło mi z głowy :)
    Ja jestem zadowolona z niej, jednak to tylko USG... teraz pod koniec miesiąca chcę pójść do ginekologa, żeby sprawdzić jak szyjka itd...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama nie wiem. Wolała bym miec 100 % pewności. Jesli jest ciężka wada to pewnie bym nie zdecydowała sie urodzić :(

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Jenta Przyjaciółka

Wysłany: 10 listopada 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po raz pierwszy i kłaniam się nisko :) Dziewczyny, moja historia jest długa i zawiła ale przechodząc do rzeczy... chyba jestem w ciąży...? Albo mam torbiel ;)

tak czy siak dzwoniłam dzisiaj do przychodni i dowiedziałam się że niestety nie mogę sobie ot tak przyjść na badanie krwi na wykrycie beta hcg, konieczna jest rozmowa z lekarzem na którą nie mam zbytnio ani czasu ani ochoty. Ale jak trzeba to trzeba...

dziś jest 33dc, okresu brak i nie zapowiada się, test clear zrobiłam 3 dni temu, wyszedł negatywny...po 4 minutach oczekiwania na wynik... ? Kurczę czy w tym kraju nie ma już zwykłych paskowych testów tylko te elektroniczne?

Moje pytanie jest następujące, kiedy najlepiej jest zrobić badanie krwi? Teraz, 3 dni po terminie spodziewanej miesiaczki czy poczekać jeszcze ze 2 tygodnie?

21.03 beta 5165
    25.03 beta 13635
    31.03 usg - jest serduszko ! bąbelek 6,9mm 14.04usg - 19,5mm
    3jgxyx8dhyvbu9v6.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym pojechała na Twoim miejscu dla własnego spokoju. Ja mam w przypadku tej trisomii 1:2000 a tez sie cały czas boje bo wiadomo nikt nam nie da 100% pewności. Chyba, ze poczekasz do 30-32 tc i wtedy pojedziesz do PL na konkretne badania serduszka. A połówkowe kiedy masz?

zem3sg18fbglipi0.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polowkowe w przyszłym tygodniu. Chyba ze zdecydować sie od razu na amniopunkcję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2015, 13:03

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenta. Ja w ogole nie robiłam badań krwi dopiero w 12 tyg

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Jenta Przyjaciółka

Wysłany: 10 listopada 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu w 12tyg? Wybacz moja droga, żadna z moich 4 poprzednich ciąż nie dotrwała do 12 tygodnia... Dlatego chciałabym rozbić betę najszybciej jak się da, aby ewentualnie potwierdzić i już kombinować luteinę albo duphaston lub wykluczyć szukać przyczyny braku menstruacji

21.03 beta 5165
    25.03 beta 13635
    3jgxyx8dhyvbu9v6.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenta wrote:
    Witam się po raz pierwszy i kłaniam się nisko :) Dziewczyny, moja historia jest długa i zawiła ale przechodząc do rzeczy... chyba jestem w ciąży...? Albo mam torbiel ;)

tak czy siak dzwoniłam dzisiaj do przychodni i dowiedziałam się że niestety nie mogę sobie ot tak przyjść na badanie krwi na wykrycie beta hcg, konieczna jest rozmowa z lekarzem na którą nie mam zbytnio ani czasu ani ochoty. Ale jak trzeba to trzeba...

dziś jest 33dc, okresu brak i nie zapowiada się, test clear zrobiłam 3 dni temu, wyszedł negatywny...po 4 minutach oczekiwania na wynik... ? Kurczę czy w tym kraju nie ma już zwykłych paskowych testów tylko te elektroniczne?

Moje pytanie jest następujące, kiedy najlepiej jest zrobić badanie krwi? Teraz, 3 dni po terminie spodziewanej miesiaczki czy poczekać jeszcze ze 2 tygodnie?

33 dc to jeszcze wcześnie. a wiesz dokładnie kiedy miałaś owulację? mogła się przesunąć... bo jeśli nie znasz daty owulacji to i nie możesz znać dokładnej daty kiedy @ powinna być... zawsze, nawet u kobiety z regularnymi cyklami owulacja może się obsunąć...

a testy normalne są ;) aczkolwiek te elektroniczne są dobre...

Jeśli nie będzie @ to i tak musisz iść do lekarza... ja proponuję poczekać jeszcze kilka dni a jak nie będzie @ to pójść do fastlege, zrobić betę. albo iść od razu do ginekologa bo jeśli nie jesteś w ciąży to okres trzeba wywołać...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenta wrote:
    Miuu w 12tyg? Wybacz moja droga, żadna z moich 4 poprzednich ciąż nie dotrwała do 12 tygodnia... Dlatego chciałabym rozbić betę najszybciej jak się da, aby ewentualnie potwierdzić i już kombinować luteinę albo duphaston lub wykluczyć szukać przyczyny braku menstruacji

To jest nas 2. ja straciłam 4 ciąże na wczesnym etapie...
    Luteiny lub duphastonu NIKT ci tutaj nie da żeby nie wiem co...
    Proponuję w tym momencie wyluzować i poczekać 2-3 dni i zrobić test. Jeśli będzie negatywny, idź do ginekologa wywołać okres i się zbadać...
    Tak jak pisałam wyżej, owulacja mogła się przesunąć...
    Gdybyś potrzebowała luteiny to ja mam jakieś zapasy na czarną godzinę...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Jenta Przyjaciółka

Wysłany: 10 listopada 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka w razie co walę do Ciebie jak w dym :) Ja wiem że tutaj nikt lutki lub dupka nie przepisze dlatego miałam na względzie już z ojczyzny kombinować ;)

Co do owulacji... no wlaśnie... i tu jest zawiła historia gdyż jajeczkuje bardzo rzadko, mimo wszystko cykle zawsze (od 14lat) regularne 30 dni, dwa lata temu miałam jakieś lekkie zachwiania cyklu, plamienia, brałam wtedy tabletki anty tylko i wyłacznie na wyregulowanie cyklu. Faktycznnie po pól roku brania cykl wrócił do normy

Doładnie rok temu byłam u p. ginekolog, naszej rodaczki, stwierdziła prawie PCOS 9 jajeczek na prawym jajniku i 10 na lewym - do obserwacji, umówiłyśmy się że jeśli NIC się nie wydarzy do końca 2015r. to skieruje nas do kliniki badania nieplodności w Skien.

No i tak siedze właśnie jak na szpilkach... Bo już sama nie wiem czy mam na coś liczyć czy nie...
    Ostatni raz byłam z ciązy 8 lat temu... od tego czasu sporosię zmieniło, probóby próby, przerwa i tak w kółko, już nawet chyba zaczęlam godzić się z myślą ze z moim Hashimoto i tym :prawie PCOS: matką nigdy nie zostanę.... i teraz po 8 latach po raz pierszy ... spóżnia mi się...

21.03 beta 5165
    25.03 beta 13635
    3jgxyx8dhyvbu9v6.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenta, to u mnie 3 lata starań, 4 straty, endo... też się działo :) a cykle kosmiczne 15-50 dni :D

Na Twoim miejscu w tym momencie poczekałabym na rozwój wydarzeń, choć wiem, że to nie łatwe...
    powtórz test może za 2-3 dni ;) wiesz co, ja kupowałam bardzo fajne testy, czułe 10... chyba w vitus apotek je kupowałam. jedne nazywały się DocMorris z taką zieloną końcówką a drugie, też 10 z różową... i jest napisane na opakowaniu że są czułe... jesli one Ci ciązy nie wykryją, to ja bym się umówiła do ginekologa sprawdzić co się dzieje i wywołać @...

powodzenia i informuj nas :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Jenta Przyjaciółka

Wysłany: 10 listopada 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam ten elektroniczny clear... <myślał i myślał> 4 minuty , aż go chciałam do kosza wyrzucić :) Postaram się umówić bezpośrenio do fastlege w przyszłym tygodniu, choć to niełatwe... szczerze mówiąc mojego fast widziałam ostatnio... żeby nie skłamać z 6 lat temu.. a to w ciąży a to na macierzyńskim a to na L4 albo na urlopie i tak w kółko... Ciągle dostępni są <turnuslege> - młodzi , gniewni , świeżo po studiach i w dodatku pozjadali wszystkie rozumy... I te wieczne pytania typu dlaczego i po co? dwa lata temu błagałam omalże o cytologię... Bo i po? Dobrze wyglądam przecież a że 30tka się zbliża a ostatnio cytologię miałam robioną 2 lata temu to co... Ręce mi już opadają... Pół królestwa oddam za polskiego lekarza na miejscu ;)

Nic, zbieram się do pracy i dam znać co i jak za parę dni... może jednak 3majcie kciuki? Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)

21.03 beta 5165
    25.03 beta 13635
    3jgxyx8dhyvbu9v6.png
‹‹ 325 326 327 328 329 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ