Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Powiem wam, ze ja ogólnie jestem przerażona opieka medyczna w Norwegii , nie ufam lekarza ani trochę. Trzy lata temu dostałam anginy pojechaliśmy z mężem na legevakt dostałam penicylinę po której było tylko gorzej przez 3msc ciagle dawali mi penicylinę, zaczęły w koncu wysiadać mi nerki! Trafiłam po 3msc do szpitala bo nawet śliny nie polykalam tam odrazu pocięli mi gardło od srodka bo sie dusiłam, potem podawali mi dwie penicyliny w kroplowkach płakałam im, ze czuje jak
mi to przepływa po ciele i ze boli mnie całe ciało po szpitalu wcale nie było lepiej w koncu maz zabrał mnie do Polski, bo było jeszcze gorzej porobili mi badania okazało sie,ze jestem alergiczką na penicylinę dostałam antybiotyk i wszystko przeszło !!! Także ich sposoby leczenia i ich metody nie wzbudzają u mnie zaufania ! Moja fastlege zawsze sie mnie pyta :jak uważam co to może mi dolegaćCzekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
Słaba morfologia nasienia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan -
Pianistka hm chyba spróbuje z tym mleczkiem narazie próbuje przekupić czekoladka i ptasim mleczkiem i chyba za bardzo mu posmakowało i dlatego tak uparcie siedziCzekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Kitaja, nie dziwię się bo ja tez im nie ufam.. i jak ktoś mnie pyta czy boję się porodu to mi się śmiać chce... bo nie boję się porodu jako takiego, tylko boję się, że te norweskie barany coś spieprzą
A lekarz, który pyta pacjenta co mu dolega no szacun!
Moja mama ma uczulenie na penicylinę i to wcale nie są żarty! Dobrze, że wyszłaś z tego bo penicyliną mogli Ci o wiele gorzej zaszkodzić nie dziwię się, że im nie ufasz... bo ja też jakoś nie potrafię ale w tej chwili nie mam wyjścia -
Kitaja ja nie doczytałam Twojej wiadomości do końca a już mi przez myśl przeszło o uczulenie na penicylinę... być może dlatego, że na punkcie alergii mam obsesje ale kuźwa jak można było tego nie sprawdzić tym bardziej, że podanie jej nie przynosiło poprawy a pogorszenie...barany.
U śmiałam się jak przeczytałam, że mąż się Ciebie już boi hahaha ja to się boje mojego męża przed porodem bo mi spokoju nie da -
Cześć dziewczyny już po pracy, jutro wolne wiec chyba się rano wybiorę do przychodni.
Pianistka mieszkam na wsi w Telemark, ok 20km od Oslo na zachód
Miuu, przykro mi że tak Cię potraktowali.. ja mam sposób na tych konowalow, jak zaczynają robić ze mnie durnia to wyciągam notesik, zapisuje datę, godzinę i grzecznie proszę o imię oraz nazwisko pseudo lekarza. Następnie wręczam kajecik jej/jemu oraz proszę o napisanie na jakiej podstawie odmawia mi się tego lub tego.. czasem, rzadko ale czasem się zdarza ktoś niekumatyvkto zapyta "a po co mi to" a wtedy ładnie odpowiadam że potrzebne do napisania skargi do helsetilsynet odpukać działa
Dziękuję za slowa wsparcia, choć.. już sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć.. na wszelki wielki bardzo się w pracy oszczędzam -
Ojej lekarze w NO to jakaś porażka. Do dzisiaj pamiętam jak wylądowałam na pogotowiu za dziecka z bólem ucha czy gardła. A lekarz przy mnie wyciągnął leksykon chorób i czytał co może mi dolegać i jakie lekarstwa podać
Dziś mnie położna też mierzyła miarką krawiecką to śmiać mi się aż chciało. Na marcówkach dziewczyny ciągle piszą o szyjkach, czy twarde, miękkie, krótkie, długie a ja jak taki baran nic nie mogę na ten temat powiedzieć. Czy to nie dziwne, że w ogóle tu ginekologicznie nie badają podczas ciąży? Przecież ile poronieniom by można było zapobiec. -
Jenta, dziewczyny coś tu wcześniej wspominały o polskim gin w Drammen?
Chyba Kafabi... ja niestety nie pamiętam bo mieszkam po drugiej stronie kraju, ale czasem bywam w waszych rejonach moi rodzice mieszkają w Sandefjordzie a od Nowego Roku w Larviku
A zakupiłaś testy? Wydaje mi się, że jak pójdziesz do fastlege i powiesz, że testy negatywne to może Ci kazać jedynie czekać nie wiem czy betę zrobi, mi nie chcieli... chcialam kontrolować przyrost bhcg ale niestety nie miałam jak, więc pykałam testy dzień w dzień by patrzeć czy kreska ciemnieje w samym maju zrobilam z 15 testów
Ja bym jeszcze jutro powtórzyła test jeśli masz
Na dobrą sprawę zwykły strumieniowy kupisz w każdym spożywczaku -
Jenta ja jak poszłam zapisać sie na pierwsza wizytę ciążowa u fastlege to dopiero zapisała mnie jak byłam w 13tyg prosiłam by wcześniej,ale nie zgodziła sie, bo oni uważają ze ciąża zaczyna sie od 12tyg ,istny ciemnogród ! Dobrze,ze Polozna to moja znajoma i jak to mówi mam full servis ! Pianistka mam takie same obawy, co do porodu boje sie ich braku kompetencji, jestem przerażona tym ze dopiero kontrola w szpitalu w ciąży przenoszonej jest w 41tyg3d masakra powinni zrobić chociaż ktg w terminie planowanego poroduCzekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
A napisze wam jeszcze co mnie tutaj zszokowało !!! Pytam sie mojej położnej ze jak to jest jak sie wody sączą ?! Bo w Pl sa takie papierki którymi sie sprawdza, a ona do mnie poklepie CIe poplecach trochę pouciskam jak bedą to wody to wtedy wyleci więcej <szok> po plecach to i maz może mnie poklepać. W ciąży cały czas mecze sie z drożdżyca poszłam z tym do fastlege i co usłyszałam, żebym sobie wietrzyla ... Buhahaha
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2015, 21:59
Miuu lubi tę wiadomość
Czekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Ja miałam pierwszą wizytę u fastlege w 10 tygodniu tylko co z tego? poszłam już ze zdjęciem usg w celu założenia karty i wzięcia syka... i tak jak Kitaja pisze, dla nich do 13 tygodnia ciąża to nie ciąża... na pogotowiu byłam kilka razy z krwawieniem i co? dowiedziałam się, że tego się nie ratuje...
całe szczęście, to nie było nic groźnego...
Moim zdaniem rób test i jeśli wyjdzie Ci pozytywny to podaj adres, wyślę Ci luteinę jeśli jej potrzebujesz.
to przede wszystkim
Kitaja, ja się bardzo obawiam, ze mała mi nie fiknie główką w dół i coś będą kombinować -
Kitaja wrote:A napisze wam jeszcze co mnie tutaj zszokowało !!! Pytam sie mojej położnej ze jak to jest jak sie wody sączą ?! Bo w Pl sa takie papierki którymi sie sprawdza, a ona do mnie poklepie CIe poplecach trochę pouciskam jak bedą to wody to wtedy wyleci więcej <szok> po plecach to i maz może mnie poklepać. W ciąży cały czas mecze sie z drożdżyca poszłam z tym do fastlege i co usłyszałam, żebym sobie wietrzyla ... Buhahaha
o masakro! z tymi wodami to mnie zabiłaś w tej chwili
a co do podejścia fastlege to wcale mnie nie zdziwiłaś ja nie wiem co z nimi nie tak...
byłam u fastlege, mówię że brzuch boli mnie jak @ cały czas, a lekarka do mnie "co się dziwisz? w ciąży jesteś, musi boleć" :o w Pl to już by sprawdzali co się dzieje, czy szyjka ok... ehhh -
Pianistka a do Larvik mam bliżej niż do Oslo fajnie że masz rodzinę na miejscu
Też coś kiedyś słyszałam o pl ginekologu w Drammen ale poki co nie interesowałam się tym. Znam fajną babke Skien, w zeszłym roku miała krucho z czasem nie wiem jak teraz. Dziś dowiedziałam sie tylko że jeśli chce zrobić bete z moczu to nie ma problemu, ale zeby pobrać krew to niestety muszę sie na wizyte umówić. Dam znać jutro co i jak.
Co do testów to sama nie wiem.. te stare, polskie działały bez zarzutu z tego co pamiętam, pierwszy dzień spodziewanej i dwie krechy a te elektroniki.. zrazilam sie trochę, jak mozna tak dluho na wynik czekać? 4minuty? No nic, stane na głowie jutro zeby zrobić badanie krwi lub przynajmniej je załatwić i wiedzieć na czym się stoi. Powiem tak, do ciąży w ogóle nie przygotowana jestem, weekendowy styl życia, brak suplementacji..ajj -
Wiesz co, te wszystkie testy działają tak samo... 4 minuty to trwało bo on musi przerobić wynik i odczytać go za nas a czasem tak jest, że w dzień spodziewanej miesiączki test pozytywny a czasem trzeba czekać dłużej...
W tej ciąży pozytywny test miałam już 10 dpo... a w poprzednich dużo później...
Powodzenia jutro oby zrobili ci bhcg i będziesz wiedziała, na czym stoisz trzymam kciuki!
-
Boże to jakieś opowieści z krypty... Jak ja się cieszę, że prawie polowe ciąży prowadziłam w pl.
W Drammen jest polska położna
Jenta trzymam kciuki za Ciebie i za pozytywny test
Andriel możesz się ze mną nie zgodzić ale wychodzę z założenia, że ten ich system nie badania szyjki jest dobry...a jak się coś dzieje bądź niepokoi to dają skierowanie do ginekologa. Patrząc po moim wątku styczniowym co trzecia dziewczyna leży bo szyjka jej się skraca połowa z nich przeleży wyznaczony termin porodu jestem tego pewna W Polsce ciąża zrobiła się chorobą a ciężarne rozbiły się jeszcze bardziej jęczące niż krążą o nich legendy. Druga sprawa to taka, że w pl większość kobiet chodzi prywatnie do lekarza, tutaj jak pójdziesz prywatnie to USG też Ci zrobią i prywatny ginekolog zbada szyjkę
-
Dzięki dziewczyny moze to głupio zabrzmi ale chodzę do lustra i uciskam brzuch bo tak mnie jakoś wydelo jak przed okresem, uporczywie od soboty siusiajacc spraedzam papier i doszukuje się jakiś czerwonych plamek a tu nic.. temperatura waha się 36,9-37. Jeszcze mi jakieś czerwone placki na buzi wyskoczyły. Pożyjemy zobaczymy.
Ginnaa zgadzam się częściowo ze w Pk ciężarne przesadzają ale osobiście znam przypadek w Norwegii kiedy dziewczyna błagala o duphadton bo zaczęła krwawic a lege na to "niech zleci, natura to natura, jak za 5 dni dalej będzie leciało to przyjdź na kontrole a jak nievto sie oczyscilo" i tak dziewcze poronilo 2 ciąże. I w tym przypadku jak dla mnie to jest to chore.
Gdyby mi tak lekarz powiedział to tak bym kopa zasadzila że dostałby pracę w operetce.
Ach, dałam upust negatywnym emocjom dobrej nocki dziewczyny -
Jenta, ja byłam na legevakcie 3 razy w tej ciąży, za każdym razem z krwawieniem...
Najpierw sprawdzili serduszko detektorem i odesłali do domu, drugi raz to samo... (cały czas brałam luteinę z polski)... za trzecim razem powiedziałam, ze muszą mi dać sykemelding w takiej sytuacji... to lekarz do mnie, że do 13 tygodnia nic sie nie da zrobić, że natura decyduje
Ja mam w dupię naturę skoro te krwawienia skończyły się w momencie od kiedy jestem na syku!
Ale fakt, musiałam użyć argumentu, że jeśli poronię po raz kolejny to ja tego lekarza znajdę i oskarżę o nie udzielenie pomocy ^^ podziałało -
Giannaa - Niby tak, może przesadzają, bo jak czasami siedzę na marcówkach to aż za głowę się łapie bo tak wyolbrzymiają. Ale ja niestety też miałam przykre przeżycia tutaj, byłam we wczesnej ciąży (6 t) i zaczęłam krwawić, brzuch mnie bolał i plecy jak przed okresem. Nie wiedziałam wtedy co to bo nigdy wcześniej w ciąży nie byłam. Poszłam do pracy ale szybko się okazało, że dzieje się coś bardzo niedobrego. Zadzwoniłam na pogotowie ledwie stojąc na nogach już a oni mnie nie chcieli przyjąć bo stwierdzili, że jeśli to jest poronienie to oni nic już nie zrobią. Ok, ale ja fatalnie do tego się czułam i potrzebowałam wsparcia a tu taka olewka. Od tej pory dla mnie norwescy lekarze to czarna dziura.
W Polsce jak poszłam do lekarza na początku obecnej ciąży to od razu pełen pakiet witaminy, luteina, badania przeróżne... -
Ja poszłam do fastlege w 7 albo 8 tc i poprosiłam o betę i poziom progesteronu i wszystko mi zrobił. W ogole to sie przejął bo mu trochę postękałam, ze sie leczę na niedoczynnosc i ze wysokie tsh jest groźne dla dziecka. Śmiać mi sie chciało jak zaczął przy mnie o tym czytać, ale zrobił co chciałam. Także ja nie mam co narzekać.
Co do testów to mi ok 28 dnia cyklu pokazało wynik negatywny a juz za tydzien pozytywny:) -
Gdyby nie to,ze poleciałam akurat do Polski zrobić badania hormonów i wtedy okazało sie,ze jestem w ciąży nie wiem czy udało by mi sie być na tym etapie ciąży odrazu dostałam od lekarza leki i zalecenia co mam robić i jak postępować ! Do 31tyg tej ciazy prowadziłam ja tak naprawde w Polsce, tu chodziłam ze względu na to ze macierzyński i zwolnienie! Nie mam ani trochę zaufania do ich opieki zdrowotnej,wczoraj płakałam mezow,ze chce do Polski lecieć i rodzic tam niestety juz teraz jest za późnoCzekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan