Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż musiałam przerwać sprzątanie, żeby Wam napisać ... napisała mi, że mały spał na ktg i że za tydzień następne ;) Mam nadzieje, że ja jakoś przeżyje bez ktg w ciągu najbliższego tyg.

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti87 wrote:
    Aż musiałam przerwać sprzątanie, żeby Wam napisać ... napisała mi, że mały spał na ktg i że za tydzień następne ;) Mam nadzieje, że ja jakoś przeżyje bez ktg w ciągu najbliższego tyg.

ostro :D a możecie mnie oświecić.... po co się robi ktg co tydzień? czego oni tam szukają?!
    fakt, ja też szalałam z USG na początku ale to przez krwawienia i wcześniejsze straty... ale teraz? po co?! :o

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka KTG rejestruje ewentualne skurcze i tętno dziecka...pod tym cholernym KTG można nawet 2h leżeć. Sprawdzają czy coś się zaczyna dziać czy maszyna rejestruje skurcze i o jakim nasileniu i czy dziecko ma regularne tętno...
    Marti jeszcze urodzisz przed koleżanką ;-)

Ja byłam w 36 tc w szpitalu to mi na KTG wyszły jakieś tam skurcze ale nie wiem czy wyniki nie były za fałszowane bo w tym czasie miałam atak kamicy żółciowej ;-) Nie wiedziałam co się dzieje wiec pojechałam do szpitala tam podłączyli mnie pod KTG zwijająca się z bólu i nawet nie zrobili USG żeby sprawdzić co mi jest. Dali chyba zastrzyki i położyli spać, rano wypis rozpoznanie...bóle brzucha. To zaczęłam się z ordynatorem kłócić czy on wie gdzie jest brzuch...wiec polska służba zdrowia też do końca nie jest taka idealna ;-)

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, ale skoro dziewczyna ma 2 tygodnie do terminu to czemu jeździ do szpitala na ktg zamiast siedzieć w domu i czekać, aż się zacznie? przecież nie przegapi! :D a nawet jeśli ma lekkie skurcze to w 38 tc to chyba dobrze...

no nie wiem...

Carolline lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez to cholerne ktg położyli mnie do szpitala na 3 tyg jak byłam z młodą w ciąży i nic nie robili a sesja egzam na studiach mi przeszła koło nosa. Potem musiałam wszystko w tydzien nadrobić. Chyba tylko musieli zapchać dziurę w budżecie

zem3sg18fbglipi0.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój M. rozmawiał wczoraj z jej mężem i ona podobno marudzi i zachowuje się jakby co najmniej to były jej ostatnie dni życia...
    Teraz mam wyrzuty, bo jej napisałam, że brzuch mi opadł i że w końcu nie mam zgagi, a ona do mnie, że jej nie wygląda jakby opadł i dalej walczy ze zgagą, więc stwierdziła, że ja to pewnie przed nią urodzę ... tylko trzy dni w terminach to żadna różnica szczerze mówiąc.

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, 3 dni to jest nic :) wystarczyłoby aby jednej z was owulacja się spóźniła i już, mamy 3 dni :P poza tym jedna może urodzic przed terminem a druga po :P

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianitka nie mam pojecia ;-)
    Marti ale się uśmiałam...to jej ostatnie dni życia ? hahaha ;-) No niestety niektóre to tak się ze sobą pieszczą, że szkoda gadać. Ja rozumiem jeśli komuś faktycznie coś dolega, ja naprawdę chciałabym chodzić w ciąży na maratony bo uwielbiam chodzić i jestem strasznie nieszczęśliwa, że przejdę kilometr i wysiadam. A wyrzutów nie masz mieć o co ;-)
    Cynnia a w którym to było tc, że zatrzymali Ciebie w szpitalu ? Ja to szpitale staram się omijać szerokim łukiem :P

Był temat odnośnie oleju kokosowego itp... też się na tym zastanawiam. Fajny sposób jest tak jak Carolline napisała dodać do wody bo tedy skóra dziecka jest jeszcze bardziej nawilżona. Jednak dziś czytałam fajny artykuł o kąpaniu i smarowaniu dzieciątka po kąpieli... i na dobrą sprawę nie pomyślałabym o tym, że kąpanie codziennie i smarowanie dziecka to duży błąd. Postaram się oszukać ten artykuł i wkleić tutaj.

a.png
    a.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle na NAV mam notkę z 13.11 o ostatniej aktualizacji przy podaniu o foreldrepenger. Ciekawa jestem ile czasu trwa obliczenie jak już pracodawca wysłał ten pieprzony inntekstsopplysnig. A ostatnie sykepenger wpłynęły dziś na konto.

3i49krhmik48bp05.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wam powiem ze w szale świątecznym wykopałam w Norwegii Yves rocher. I maja takie same ceny jak w Polsce. Paczka juz idzie jestem uzależniona od ich serii świątecznych kosmetyków.

Ale zmieniłam temat :D

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam artykuł ;-) http://dziecisawazne.pl/kapiel-dziecka/

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takie pytanie dotyczące NAVu..
    tam napisali że jest czas 2 tygodnie na wysłanie inntektopplysning... a co jesli szefowie się nie wyrobią?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kąpieli to ja kąpałam codziennie i kąpie, a co drugi dzień uzywałam oleju :) Na początku tylko smarowałam ją dwa razy dziennie bo schodziła jej strasznie skóra i trzeba było nawilżać :) Co do artyłów to mało co czytam , a nawet jak czytam to mało do łba wbijam :P Same bedziemy wiedziały jak będziemy robiły, co bedziemy stosowały i jak bedziemy dbały o nasze dzieci ;)

A i tak bedziemy najlepszymi matkami :-*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2015, 15:04

Miuu, Kitaja lubią tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi zgadzam się z Tobą, jednak wiem, że codzienne kąpanie nie jest zbyt dobre chociaż też młodego jak był malutki kąpałam codziennie czego przy nim nie powinnam robić bo jest alergikiem. Co do tego smarowania...jest tam wzmianka aby tego też zbyt często nie robić ...
    "Codzienne dostarczanie skórze tłuszczów z zewnątrz (poprzez oliwienie po kąpieli) powoduje, że skóra coraz bardziej się wysusza. Koło się zamyka i pojawia się potrzeba codziennego oliwienia. Tymczasem naturalną oliwkę wystarczy stosować jedynie raz w tygodniu po kąpieli lub częściej, kiedy masujemy dziecko a następnie kąpiemy je po masażu."

Dało mi to do myślenia... bo ja od kliku lat jestem uzależniona od kremu nivea którym kilkanaście razy dziennie smaruje usta i dłonie bo inaczej mi wysychają i na dłoniach mam wrażenie, że skóra mi się kurczy.
    Nie narzucam żadnej aby tak robiła bo sama nie wiem jak to u mnie w praktyce wyjdzie tym bardziej, że od zawsze miałam wpajane kąpanie dziecka codzienne i smarowanie...ale na pewno artykuł daje do myślenia.

A to, że będziemy i jesteśmy najlepszymi matkami to nie podlega dyskusji ;-) ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2015, 15:30

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, nie pamietam za bardzo, jakoś końcówka, bo wyszłam ze szpitala, zaliczyłam sesje i za tydzien jakoś urodziłam :D cos mi sie w pamięci kołacze, ze miałam termin jakoś na 12 stycznia a urodziłam 24

Ja tez bede codziennie kapać niezależnie co piszą. Żadnych mydełek nie bede stosować, tylko olejek do masażu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2015, 15:34

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tym samarowaniem to sie zgadzam. Sama prawie nie używam balsamów i nie mam suchej skory

zem3sg18fbglipi0.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    A takie pytanie dotyczące NAVu..
    tam napisali że jest czas 2 tygodnie na wysłanie inntektopplysning... a co jesli szefowie się nie wyrobią?

U mnie niestety nie wyrobili się przez 2 miesiące, przyszło pismo, że anulują moje podanie o macierzyński. Na tym piśmie jest 6 tygodni na skargę ja poszłam z tym do Nav i powiedzieli, że w związku z tymi 6 tygodniowym czasem na skargę pracodawca ma wysłać inntekstopplysnig i nie ma potrzeby składnia podania ponownie.

3i49krhmik48bp05.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakies 2-3 tygodnie musialam ja smarować rano i wieczorem bo strasznie jej skóra schodziła od wód. Zreszta cała pomarszczona była wiec osobiscie szlag mnie trafiał jak to widziałam. Na szczescie zeszło wszystko wiec pozniej co drugi dzien stosowałam olej oczywiscie w formie masazu, wtedy spokojniejsza była :) Giaanna rozumiem bo Olek alergik :/ na szczescie moja dwójka nie ma problemow ze skóra, tak samo jak z bolem brzuszka, kolkami i odpukać zeby tak zostało ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi mam takie samo zdanie. Uwazam ze kazdy robi jak uwaza i robi to jak najlepiej i jak mu najwygodniej ;-) jeden kapie codziennie inny co drugi dzien albo i trzeci, bo wie co dla jego dziecka najlepsze ;-)Ja juz slucham dobrych rad tesciowej i babci i juz im powiedzialam wprost moje dziecko moje decyzje one juz mialy swoi czas,avteraz jest moj i bede robic jak uwazam! I ze jak przyjada i beda nam doradzac to kupie im bilet powrotny na ten sam dzien ;-) i nie zartuje !

Ja bylam raz tutaj w szpitalu to robili mi ktg to bylo w 36tyg pojechalam z mocnymi bolami brzucha i plecow a jeszcze maly byl wyjatkowo leniwy! Ale czy jest sens jezdzic co chwile na ktg ?tym bardziej jak sie nic nie dzieje...

A my po wizycie u poloznej posmialysmy sie brakowalo tylko wina i chipsow ! Poplotkowalysmy o facetach naszych, wyszlam od niej ze lzami w oczach! Wszystko okej z cisnieniem, moczem, czarodziejska miarka tez mierzyla, mlody ja okopal ;-) i 24ego o 12:30 do szpitala takze spokojnie czekam do 24ego ;-)

kafabi lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KItaja kochana przecież do 24ego jest tyle czasu ,że jeszcze dwa razy zdążysz urodzic i nie beda musieli ingerowac ;) Teraz pozostaje Nam czekac az królewicz sie zdecyduje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2015, 15:58

Kitaja lubi tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
‹‹ 349 350 351 352 353 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ