Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Chciałam o to samo zapytać A on jest rafinowany czy nierafinowany ? Wiem, że nawet dla alergików polecają ten olej kokosowy wiec chyba trzeba się przełamać i zamówić
Pianistka jeśli możesz wstaw proszę fotę jak wygląda ten olejWiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 20:05
-
http://www.life.no/produkter/supermat/oljer-smor/coconut-oil-virgin-500-ml a coś takiego?
Cynnia ten Twój olej dość drogi. Co do olejku makadamia słyszałam, że dobry na pewno dla dorosłych ale dla dzieci...nie mam zielonego pojęcia.Cynnia lubi tę wiadomość
-
Cynnia odpuść sobie Organique, ceny mają z kosmosu a skład ich kosmetyków dramatyczny. Olej kokosowy może i mają naturalny ale ta cena... Jak chcesz zamawiać z PL to podam Ci link do naprawdę dobrego oleju, cena za 900ml ok 70zł.
Jak będziecie kupowały olej kokosowy w NO to ważne, żeby był tłoczony na zimno (poniżej 90 stopni) i nierafinowany. Certyfikaty bio i eco będą dodatkowym atutem. W domu duże opakowania dobrze jest przechowywać w lodówce (olej robi się mega twardy ale niska temperatura zapobiega szybkiemu jełczeniu) i odłożyć sobie mniejszą ilość do słoiczka, który trzymamy w temperaturze pokojowej. Będzie miał wtedy stałą konsystencję ale będzie miękki i łatwo go będzie wybierać ze słoiczka.
Coś mi się kojarzy, że olej makadamia jest do bardzo suchej skóry ale musiałabym poszukać czegoś więcej. Nigdy nie używałam.Cynnia lubi tę wiadomość
-
Giannaa mam licencjat z kosmetologii. Poza tym zainteresowanie głównie. Zdrową żywnością, stylem życia i kosmetykami bez chemii. Studia dały mi wiedzę z anatomii, fizjologii, masażu, chemii kosmetycznej, współczesnej kosmetologii i medycyny estetycznej. Ale pokazały tylko tę stronę oficjalnie promowaną. Naturalnych odpowiedników zaczęłam szukać sama.
Cynnia, Organique to po prostu kolejna marka, która chce zarobić kasę. Ich kosmetyki nie są naturalne, a już na bank nie są organiczne jakby to sugerowała nazwa. Zawierają tylko naturalne dodatki a w składzie potrafią mieć to co zwykłe kosmetyki z drogerii czy choćby ze znanych katalogów. Według mnie nie warto. Jeśli macie dostęp do Rossmana to o wiele lepszy skład ma marka Alterra a ceny nieporównywalnie niższe. A jeśli chodzi o glinki, algi itp to najlepiej szukać na allegro lub w sklepach ze zdrową żywnością/kosmetykami. Czytajcie składy, jak coś ma za długa listę i jest tam PEG, Phenoxyethanol, EDTA, to z pewnością nie jest to kosmetyk naturalny. Pochodne ropy naftowej np. gliceryna też nie są naturalneGiannaa, Cynnia lubią tę wiadomość
-
Miuu jeśli wierzyć opisowi to jest super
Tylko trzeba zobaczyć czy ma napisane co oznacza "kaldpress" bo są 2 rodzaje tłoczenia na zimno.
Pierwszy to tłoczenie w temperaturze poniżej 90 stopni i taka jest większość. One nadają się do wszystkiego. Mają też dłuższą żywotność.
Drugi to tłoczenie poniżej 40 stopni i one się wtedy bardziej nadają do jedzenia na zimno i do pielęgnacji. Zazwyczaj na takich olejach jest o tym szczególna adnotacja, bo producent się tym chwali - jak i tym, że ten konkretny olej jest tłoczony do 24h po zebraniu owocówWiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 22:06
-
Pianistka ten Twój to jest właśnie taki do wszystkiego a ten co Giannaa i Miuu wrzuciły to jest chyba bardziej na zimno. Ale to tylko moje przypuszczenia bo nie ma tam w opisie tego dokładnie podanego.
Ja mam jeszcze z PL przywiezione i ten tłoczony poniżej 40 st używam do ssania i czasem na kanapki. A ten tłoczony poniżej 90 st do smażenia i jako balsam do ciała.