Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
czarna_owca wrote:Miuu chyba jesteśmy na podobnym etapie ciąży
czujesz już jakieś ruchy Maluszka? Bo ja jeszcze nic nie czuje
a na każdym usg wierci się i wierzga nóżkami a ja
jeszcze nie wyczuwam żadnych ruchów
Ja pierwsze wyraźne ruchy poczułam w 18+6i od tamtej pory czuję codziennie.
może masz łożysko na przedniej ścianie i to trochę zagłusza kopniaczki?
poczekaj spokojnieobserwuj szczególnie wieczorami przy odpoczynku
poczujesz już niedługo
jeszcze będziesz narzekała, jeśli Twój dzidziuś będzie robił jak moja córa - kopie tylko po flaczkach co skutkuje zgagą, biegunką i innymi przyjemnościami -
Czarna Owco ja nie czuje. Czasem cos mnie smyrnie ale nie wiem czy to w jelitach czy dzidzia. Tylko ze ja mam tak grubsza zachorowania warstwę tłuszczyku z przodu i moze wygłusza
Dziewczynki ja mowię o tych spodniach z guma po bokuWiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2015, 12:34
-
Dziękuję za ciepłe przyjęcie
To już pocz 18 tyg mojej przygody z Małym Szczęściem) Brzuszek dopiero co zaczął być widoczny, do końca 3 mc nic nie było widać i mieściłam się we wszystkie swoje ubrania a teraz testuję zapinanie spodni na gumkę recepturkę
bo chyba na spodnie ciążowe jest jeszcze trochę za wcześnie. Ciążę zaczęłam prowadzić w Pl, gdyż nie ufam do końca tutejszym lekarzom. Martwiło mnie też, że pierwsze usg tutaj wykonuje się dopiero ok 18 tyg a w pl pierwsze ważne usg należy zrobić w 12 tyg. No i tutaj chyba nie robi się tylu badań co w Pl. Może na razie trochę panikuję bo to moja pierwsza ciąża i wszystko sprawdzam i kontroluję
Od tygodnia walczę z przeziębieniem i okrutnym kaszlem, mam wrażenie, że funduję małemu człowieczkowi przymusowy lunapark bo tak nim trzęsie za każdym razem jak kaszlęa że w tym stanie nie można za bardzo przyjmować leków wszystko odczuwam 2x gorzej i trwa to 2x dłużej. Moja tutejsza lekarka prowadząca nie przepisała mi żadnych leków bo to ponoć infekcja wirusowa, więc leczyłam się domowymi sposobami: syropem z cebuli, herbatą z miodem i cytryną, maść z olejkami eterycznymi na rozgrzanie i pod kołdrę. A może Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na przeziębienie?
-
Ja z przeziębieniem nie pomogę bo nie byłam chora od kilku lat
Co do badań, to ja miałam chyba 6 usg jeszcze przed 18 tygodniem
teraz zestopowałam ale i tak jeszcze ze 2 zrobię przed porodem
Czarna owco, a wiesz już kto mieszka w brzuszku?
Na kiedy masz termin, to kafabi wpisze Cię na listę z pierwszej strony -
O chyba teraz suwaczek działa
Ja już też nie mogę się doczekać tych słodkich kopniaczków, pewnie na razie będą słodkie bo później tak jak piszesz Pianistka mogą dawać się nieźle we znaki, ale chociaż wiadomo, że z dzidziusiem wszystko w porządku skoro się układa w brzuchu -
Ja latam tez do polski kiedy moge żeby wszystko kontrolować bo sie trzęsę nad dzidzia z racji podeszłego ;P wieku.
A sok malinowy próbowałaś ? Ja kupiłam w pl serie dla ciężarnych Prenalen krople na katar tabletki do ssania. Ale nie używałam jeszcze.
Ja biegam jeszcze w legginsach przedziałowych ale w jeansy i inne juz sie nie mieszczę -
Jeszcze nie wiem kto mieszka w brzuszku, dowiemy się na usg przed świętami, to będzie taki nasz mały pierwszy prezencik pod choinką
ale czuję, że to będzie dziewczynka, ostatnio nawet mi się śniło, że szłam z wózeczkiem a w nim leżała śliczna słodka istotka w różowej czapeczce
Datę mam wyznaczoną na podstawie usg w 12 tyg na 24 kwietnia 2016. -
Witam sie niedzielnie i nowe mamuśki
Nasz obiadek wczorajszy wyszedł przepysznie, polecam zrobienie ribbe jak podała Kafabi, na pewno wyjdzie. My zaraz wybieramy sie na spacerek jeziorka i pooglądamy tez budowę nowego osiedla obok nas.
Co do ruchów to ja pierwsze rybki w dole brzucha poczułam koło 16 tc i długo czułam takie słabiutkie az zaczelam sie martwić, okazało sie ze mam łożysko na przedniej ścianie. Teraz za to dostaje niezle kopniaki z prawej strony pod żebra, czasem az boli.
A spodni z golfem mam 5 par i ten golf mi sie zsuwa pod brzuch jak mam na gołym ciele, ale jak mam koszulkę pod spodem jest spoko
Na przeziębienie polecam imbir i cytrynę
Miłego dnia wszystkim -
Dzień dobry.
witaj Czarna Owco
Ja to dzisiaj chyba wyjdę z siebie...był u nas gościu zobaczyć skąd zacieka woda, okazuje się, że od ziemi bo jest coś nie tak i on tego zrobić nie może a mieszkanie jest ubezpieczone wiec musi przyjść ubezpieczalnia, żeby to zrobić ...ja się pytam kur...kiedy ? Jak za chwile chce tam łóżeczko rozkładać. Pozakazywaliśmy mu cieknącą wode strumieniami z okna i gnijące wszystko w około... stwierdził, że wie o tym i specjalnie były robione wywietrzniki ale jak widzi nic nie dały...mój m wprowadzał się w maju a ja w lipcu wiec nie było problemy z tą wilgocią ...problem jest na zimę. Co mam zrobić bo już mi ręce opadają ?? Ubezpieczalnia może to zrobić za kilka miesięcy a ja muszę mieć to zrobione zaraz !!! -
Podeszłego? ja też nie jestem najmłodsza jak na pierwszą ciążę :p ale mój lekarz ginekolog prowadzący w Pl powiedział, że jego żona też rodziła pierwsze dziecko w takim wieku, więc się trochę uspokoiłam
Nie słyszałam o tym zestawie Prenalen, ale teraz jak będę w Pl to muszę się w to zaopatrzyć. Tutaj w aptece jak poprosiłam o jakiś syrop na kaszel, mówiąc że jestem w ciąży to pani zaproponowała mi tabletki do ssania, które wyglądają jak nasze landrynki i jeszcze bardziej mi się po nich kaszleć chce ;/ bo nic innego nie jest zalecane w ciąży.
A gdzie tu można kupić sok malinowy? taki prawdziwy a nie sztuczniznę. -
Miuu wrote:Dobry wieczór. Ja dzisiaj cały dzien off muszę projekty domu skończyć. Ale wam zazdroszczę psiaków.
Kafabi jak córcia sie czuje ?
A dziekuje, już coraz lepiej, troszeczkę jeszcze smarcze, ale to już końcówka
Ale dziewczyny naskrobałyscie , własznie Was doczytałam
Cynnia właśnie miałam pytac jak ribbeCieszę sie że smakowało, ja już sie swiąt nie moge doczekać
Witaj Czarna owca
Ja wit, K nie podawałam, bo tutaj dostaje sie zastrzyk w szpitalu i nic nie trzeba wiecej podawać. Wit D od 4 tygodnia dawałam i daję
No i uwaga!! Nastał ten dzień i jutro zostawiam swoją kokoszkę pod opieką tatusia, a ja wracam do pracyJak ten czas szybko zleciał ....
-
tez mam termin na 24 kwietnia
Ja sok przywiozłam z polski bo tu daremnie szukałam ale spytaj w zielarskich sklepach tutaj
Tak mi narobiliście smaka tym ribbe ze wczoraj kupiłam. Teraz trzeba je natrzec sola i zostawić do jutra ? I jutro na 180 skorka do góry ? Tak ?
Gianna a zahaczyć o to ze wilgoć ma szkodliwy wpływ na dziecko i postawić ich pod ściana ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2015, 13:26
-
Czarna owco, ja dałabym sobie rękę uciąć, że urodzę chłopca... i zonk
Na usg w 14 tc babka powiedziała, że chyba chłopiec... a na połowkowych niespodzianka
Giannaa, słabo z tymno ale nie wiem czy coś poradzicie... ja bym się zawinęła i wynajęła inne mieszkanie. A co właściciele na to?
Muszę się wam pochwalić, że tak jak miałam nadzieję, tak jak pisałyście... waga stanęła w miejscu od 3 trymestruod 3 tygodni przybrałam tylko +0,7 kg!
gdyby nie 5 kg między 23+0 a 26+0 byłoby cudowniebo wtedy przybierałam 1,7 kg tygodniowo
-
Giannaa, ja bym zrobiła jak pisze Pianistka. Najlepiej poszukać czegoś nowego bo taka wilgoć na pewno nie jest zdrowa dla dzieci. Nie trzeba zachowywać okresu wypowiedzenia wg mnie
Tak Miuu, jutro piecz mięsko w 180 st przez 3 godz skorą do gory -
Kafabi powodzenia!
Czarna Owco zdrówka życzę.
Miuu był u nas pracownik właściciela i mój m mu powiedział, że ja jestem wkurzona na to wszystko, że młody jest alergikiem (na grzyby i pleśnie miedzy innymi) że muszą coś z tym zrobić bo będziemy szukać innego mieszkania. Nie wiem czy to coś ich zmobilizuje.
Pianistka wszytko by było łatwe i proste gdyby tak od reki można było wynająć mieszkanie...druga sprawa młody chodzi do szkoły, przenosić go teraz do innej ? Ja do innego lekarza ? a auta nie mam, żeby sobie jeździć czy wozić młodego do szkoły...pogrozić właścicielowi sobie mogę... może gdzieś mogłabym to zgłosić, żeby ktoś się tym zajął ?