X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • PaulaJ Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    ale zanieść dokąd? teraz wszystko się przez internet załatwia..

Co do terminu w ambasadzie, wczoraj przeglądałam i patrzyłam terminy, zostały 2 na styczeń, na 27 i 29 a na luty nie da się zapisać. podejrzewam, że to działa z miesięcznym wyprzedzeniem.

Cynnia, wygląda na to, że już masz ogarnięte :) przypomnij, od kiedy jesteś na zwolnieniu?

Akt urodzenia też przesłać przez neta do skattu/folkeregisteret? Szpital sam to robi,ale to trwa dlatego tak.

Do wyrobienia paszpotru tymczasowego potrzeba tylko aktu urodzenia i peselu tak?? Już nie pamietam,ale wiem,że o polski akt urodzenia można starać się w PL i z tym dokumentem oposzaport 5 letni.

Czyli termin w ambasadzie można dopiero zabukowac po porodzie?? Ale chore

f2w33e3klcs8zquf.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, z tego co czytałam, wszystko załatwia się przez alltinn, logujemy się, wpisujemy dane, zatwierdzamy i gotowe ;)

no nie wiem, mi się aż tak nie spieszy... mam do Oslo 600 km więc nie będę jechała jak najszybciej tylko pewnie przy okazji to załatwimy :) do Pl nie latamy więc też mi tak od razu ten paszport nie potrzebny

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia ja ci nie polecę bo korzystam z tego który mi wpadł w ręce a i tak konsultuje wszystko w Polsce wiec niestety. Jest Polska lekarka margareta Hagala ale nie byłam z niej zadowolona. Powiedziała mi ze moze aborcja bo w norge jest za darmo podreperować moj stan zdrowia i potem dziecko jak by tak łatwo było zajść w ciąże w moim wieku. Druga jedt dr Alda ale u niej nie byłam. Nie polecę tez prywatnego udg bo bylam na jednym prywatnym i nie bylM zadowolona. Za to bardzo jedtem zadowolona z kvinnenklinik przemiłe wszystkie położne i lekarze.

Monia8823 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • PaulaJ Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Paula, z tego co czytałam, wszystko załatwia się przez alltinn, logujemy się, wpisujemy dane, zatwierdzamy i gotowe ;)

no nie wiem, mi się aż tak nie spieszy... mam do Oslo 600 km więc nie będę jechała jak najszybciej tylko pewnie przy okazji to załatwimy :) do Pl nie latamy więc też mi tak od razu ten paszport nie potrzebny

No to jednak się pozmieniało :)
    Ja do ambasady mam 10 min tramwajem, także spoko ;)

f2w33e3klcs8zquf.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mozesz mi przypomniec kto zamieszkuje w twoim brzuszku, bo niestety nie pamietam :/ Wpisałam Ciebie na liste :)

Witaj Monika :)

Giaanna ja zaznaczałam nr 4, bo wyrabialismy tymczasowy ;)

Pisac dziewczyny, która jeszcze wpisać na liste ;)

Giannaa, Monia8823 lubią tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi, jak mozesz to zmień mi termin na 6 stycznia, bo ja chcę JUUUUUUŻ :D

no żarcik taki :)

A u mnie dzisiaj .... pierogi! :D haha! ale się nastałam w kuchni :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahaha prosze nie pchać się przed innych ;) Ale jak sobie wykraczesz ten 6ty styczeń to oczywiscie wpiszę na listę datę urodzenia :P

Pianistka lubi tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti będzie dobrze, jeszcze przyjdzie nawał pokarmu, że będzie tryskać ;-)
    Kafabi dzięki, zaraz będę sprawdzać czy przejdzie mi bez daty urodzenia i peselu.

Dzisiaj mi się włączył syndrom wicia gniazda Pianistka mnie zmotywowała. Zrobiłam przemeblowanie w sypialni skręciłam łóżeczko ;-) ogarnęłam przewijak. Na razie nie kładłam pościeli, żeby mi się nie kurzyła i nie wypakowałam materaca z foli położyłam tylko kocyk ;-) Julka nie będzie miała tak ładnego pokoiku jakie będą miały Wasze dzieciaczki ale wszystko przyjdzie z czasem ;-)
    9e29f81924790f77med.jpg

Carolline, kafabi, Pianistka, Cynnia, czarna_owca, Miuu, Froggie, marti87 lubią tę wiadomość

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi, chciałabym urodzić w połowie stycznia :D tylko powiedz, gdzie można takie coś zamówić :D

Gianna, śliczny kącik! :) Dla naszych maluszków i tak najwazniejsze jest i bedzie, że są kochane i oczekiwane :) a nie pokoik lub jego brak - to raczej faza rodziców :)
    Kącik bardzo przytulny :) ale przemyśl rozpakowanie materaca... mój już miesiąc leży rozpakowany ( możesz przykryć czymś)... bo nie wiem jak Twój, ale mój śmierdział "nowością" i gdybym go otworzyła chwilę przed porodem to byłby ten charakterystyczny zapach obecny

Giannaa lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba masz racje...przemyślę rozpakowanie materaca. Nawet nie pomyślałam, że może śmierdzieć "nowością" :P

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Chyba masz racje...przemyślę rozpakowanie materaca. Nawet nie pomyślałam, że może śmierdzieć "nowością" :P

Ja już nie pamiętam co ale ten materac i chyba wózek tak waliły fabryką że ja bym nie dała rady spać na takim :/
    więc lepiej niech sobie wywietrzeje :)
    przecież nie mieszkasz w stolarni, nie zakurzy Ci się :) możesz przykryć kocykiem czy czymkolwiek innym :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, bardzo ładny kącik :) ja tez rozpakowałam materacyk, troszkę walił plastikiem

Dziewczyny, powinnam sie jakoś przygotować na jutrzejszą wizytę w szpitalu? Tzn tą dotyczącą wypełniania tych papierów i zobaczenia oddziału

zem3sg18fbglipi0.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra dobra przekonałyście mnie wypakuje go dzisiaj :P Nie mieszkam w stolarni wiec nic nie powinno się stać :P

Cynnia Ja się nie umówiłam na zwiedzania szpitala a ta różową kartkę wypełniła mi położna ;-) Daj znać co tam było na wizycie i czy wypełniałaś jeszcze jakieś dokumenty dodatkowe.

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa, u nas sami umawiają :) Ja jak byłam na połówkowym to mi dali kartkę z wyznaczonym terminem na zwiedzanie :)
    i żadnej różowej kartki nie mam :) więc czekam na relację Cynni jutro :) bo rodzimy w tym samym szpitalu

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mnie nie umówili a jak ostatnio pytałam się położnej to powiedziała, że sama się muszę umówić...może dlatego to tak wygląda bo u nas przenosili szpital od 1 listopada jest wszystko w innym nowym miejscu.

Ok materac i poduszka wypakowana, ale jakoś specjalnie nie śmierdziały nowością :P Bardziej śmierdziało prześcieradło które naciągnęłam na materac :P Później ściągnę je i wypiorę ;-)

a.png
    a.png
  • Ale Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi - u mnie mieszka chłopczyk:-) ale imie nie do konca wybrane :-/

dqprx1hptpolkifa.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak uspokoić szybko dzieciątko ;-) https://www.youtube.com/watch?v=j2C8MkY7Co8&app=desktop przyznam, że ciekawy sposób ;-)

a.png
    a.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sposob fantastyczny a jaki prosty! wyprobuje napewno! :)

d869f9fdbd.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline dziękuje za stronki.
    Gianna pokoik sliczniusi ja tez bede miała małego obok siebie w sypialni.

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu dziękuje ;-) Jak już ma się starsze dzieci to trudno każdemu zrobić osobny pokoik :P chyba, że ktoś ma duuuże mieszkanie ;-) Jak się młody urodził to miał swój pokój ;-)
    Kafabi Kokoszka jaka duża na tym zdjęciu już jest ;-) rośnie jak na drożdżach ;-) Jeju jeszcze chwile będzie chodzić ;-)

Właśnie tak sobie myślę, że w przyszłości przydałoby się, żeby dzieciaki miały osobne pokoje tym bardziej, że są różnej płci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 21:25

a.png
    a.png
‹‹ 400 401 402 403 404 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ