X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :)
    Czy któraś z Was miała białko w moczu po 30tc? Była jakaś reakcja ze strony położnej/lekarza w związku z tym? Ja się dziś na wizycie dowiedziałam, że to normalne. Co Wy o tym myślicie?

A no i chciałam podziękować Ale, że na mnie poczekała :) Tak, spotkałyśmy się w Helsestasjon :D

Cześć Monia, witamy na forum :)

Giannaa kącik Agatki będzie bardzo podobny. Tak jak piszesz, do wszystkiego dojdziemy z czasem :) A filmik rewelacja - ciekawa jestem czy to rzeczywiście takie skuteczne :)

Monia8823 lubi tę wiadomość

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Frogii wszystko z czasem. Ja tez kiedys Jasia wyprowadzę z sypialni
    Wyczytałam ze śladowe ilości białka w moczu u ciężarnej to sprawa fizjologiczna. 70% ciężarnych je ma wiec nie masz sie bo martwić. Chyba ze dochodzi do tego wysokie ciśnienie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 22:40

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie
    U mnie była panika o to białko w moczu. A na jakim masz poziomie to biało ? jak Twoje ciśnienie ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 23:39

3i49krhmik48bp05.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti w kartę ma wpisane: "L+2". Ciśnienie mam niskie od początku ciąży w granicach 100/60. Dziś było 105/65 więc na razie jest dobre. Woda też mi się nie zatrzymuje, bo obrączka spada z palca przy myciu rąk. Ale będę obserwować :)

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L to nie są leukocyty z tego co wiem to na białko to "protein i urin".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 23:45

3i49krhmik48bp05.png
  • Froggie Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak masz rację, to leukocyty. Kalafior mnie już całkiem przyćmił i pomyliłam białe ciałka krwi z białkiem...

marti87 lubi tę wiadomość

1gtgZZu.jpg1gtgp1.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;-)

Ja to dzisiaj za to wodę zatrzymałam paluchy bolą i ciężko je zgiąć :/
    Froggie wydaje się, że z Twoim moczem jest wszystko ok. Pamiętam jak jeszcze w pl miałam badany mocz to też miałam taki wynik.
    Marti jak tam u Was ? Kiedy wychodzicie ? Jak mleczko - jest ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 08:18

a.png
    a.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gianna
    Jutro wychodzimy :) tak jakby pomału się rozkręcalo, teraz te kropelki zaczynają mieć barwę mleka, ale nie czuje tego mrowienia... Dzizas ale był dziś krzyk w nocy, jak teraz patrze na te kobiety co przychodzą z bólami to rozumiem dlaczego mówiłaś ze za drugim razem bardziej się boisz.

A moje ciśnienie w dalszym ciągu lubi sobie skoczyć...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 11:03

3i49krhmik48bp05.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, dokarmiasz jeszcze malutką?

Ja tez sie boje jak cholerka, szczególnie ze dzis byłam w szpitalu na rejestracji. Juz trzęsę portkami

Pianistka, z rejestracją sprawa jest prosta. Nic sama nie wypełniasz, tylko Cie wypytują o rożne rzeczy i wszystko wpisują do komputera. Okazało sie, ze bede rodzic na 1 pietrze ze względu na wylyzeczkowanie łożyska i transfuzje przy pierwszym porodzie. Niestety nie zobaczyłam oddziału bo nie mieli czasu, ale moge sie umówić w późniejszym czasie. Dostałam tez jakies kartki do przeczytania

zem3sg18fbglipi0.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Froggie leukocyty w moczu mogą wskazywać na jakąś infekcję. Ale jakaś norma jest dopuszczalna i nie musi wskazywać na nic złego, każde laboratorium ma swoje zakresy referencyjne. A masz podane na wyniku ich stężenie, czy ilość widoczną w polu widzenia? Bakterie też jakieś wykryli?

Marti super, że już jutro wychodzicie i będziecie się cieszyć sobą w zaciszu domu :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia, no właśnie tak czytałam, ale że zanim zostanie wydany akt urodzenia, rodzice muszą zatwierdzić dane przez alltinn :)
    A to oni na tej wizycie już mówią gdzie rodzisz? :) ja bym chciała na lofcie...
    a dostałaś listę rzeczy do zabrania?
    ogólnie jak wrażenia?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martii Zobaczysz rozkręci Sie mleczko. A co lekarz mówi skąd te skoki ciśnienia ?

Ej Gianna Cynnia ja rodziłam dwa razy i wcale nie było gorzej za drugim. Nic nie pamietam =D
    Bedzie Dobrze ja słyszałam odwrotna teorie ze drugi raz duuuzo łatwiej

Cynnia, Giannaa lubią tę wiadomość

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Listy nie dostałam, ale ogólnie mówiła co zabrać. Dla dziecka jedną zmianę ubrań, dla mamy tylko majtki poporodowe kupic w aptece 3 szt podobno starczy i szlafrok. Jak sie chce to wkładki laktacyjne, ale tam jest tez apteka i wszystko na biezaco mozna kupic. Babka bardzo miła, wrażenie super. Ja juz leżałam w tym szpitalu na ortopedii z pogruchotaną ręką, miałam 2 operacje. Pobyt wspominam bardzo dobrze. Jedzenie super, wszyscy mili, mimo ze wtedy jeszcze za bardzo sie nie mogłam dogadać.

Mówią gdzie rodzisz, bo wypytują o poprzednie porody, patrzy w kartę ciąży. Jak jest wszystko ok to rodzi sie na 7 pietrze.

zem3sg18fbglipi0.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu, mam taką nadzieję, ale juz wiem co mnie czeka. Za pierwszym razem byłam trochę nieświadoma dlatego sie nie bałam

zem3sg18fbglipi0.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, potrzebuje troche informacji. Dotarlo do mnie wlasnie, jak czytam Wasze wpisy, ze ja w zadnej ciazy w Norge nie mialam poloznej. Czy ona pomaga duzo? Od czego jest? Co nalezy do jej obowiazkow, itd. Jestem totalnie zielona w tym temacie mimo ze tyle lat tu mieszkam. :P
    I jak sie ja zalatwia? Za darmo jest?

d869f9fdbd.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer lekarz rodzinny powinien Ci powiedzieć o tym,że masz możliwość wyboru położnej. Skoro Ci nie powiedział to sama idź do Helsestasjon w swojej okolicy i się po prostu umów na wizytę. Położna to jordmor ,jakby co :)

e96b0e4df0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer, położna jest darmowa :) Masz wybór, możesz prowadzić ciążę u lekarza, u położnej lub na zmiany ( ja mam opcję nr 3)
    Co ona robi? Nie wiem czy to zależy od konkretnego lekarza, ale położna bardziej się interesuje :)
    oczywiscie bada mocz, ciśnienie, mierzy brzuch, słucha serca..
    ale też jest bardziej zorientowana jeśli chodzi o poród, dolegliwości ciążowe...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli można chodzić i do lekarza prowadzącego fastlege i dodatkowo mieć jeszcze położną? Bo ja do tej pory byłam przekonana, że trzeba wybrać czy ciążę prowadzi fastlege czy położna. Ale ta położna to fajna sprawa :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owco, ja chodzę na zmiane :) tak sami mi zaproponowali :) mi taki układ odpowiada

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem :)

A czy któraś z dziewczyn z Oslo może polecić jakąś sprawdzoną położną?

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
‹‹ 401 402 403 404 405 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ