X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felice, ja w 17 tygodniu miałam taki lekko wypukły brzuch ale raczej nie wyglądał na ciążowy tylko poświąteczny :P
    spokojnie, doczekasz się :) za miesiac już będzie widoczny :) i to normalne, że rośnie skokowo... albo po prostu już się przyzwyczaiłaś :)

Miuu, pojemnik na mocz w każdej aptece :) i tak jak dziewczyny piszą, kup sobie kilka od razu :)

A łososia jak chcę tylko trochę np na sushi to kupuję w sklepie, ale tak to staram się od rybaka

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pojemnik tak jak pisze Felice kupisz w aptece, czasem tez mozesz wziac z laboratorium gdzie bedziesz oddawala do analizy.

Ja pierwsze wyrazne ruchy poczulam w 18 tyg i od tej pory czuje kilka razy dziennie jak sie wierci, szczegolnie jak odpoczywam po jedzeniu. Czasem nawet tak mocno sie poruszy, ze widac przez pol sekundy lekkie wybrzuszenie ;)

Tez mam usg polowkowe 17 grudnia :) a w jakim szpitalu masz usg? Z jakiego miasta jestes? Buc moze juz mowilas ale nie pamietam; )

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam Rikhospitalet na 14:00 , jestem z Oslo :)

71c6b05c.gif
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To bardzo dobry szpital :) Od razu Cie tam przyjeli? Bo ja tez wybralam ten szpital ale odpisali mi, ze odmawiaja przyjecia z powodu braku miejsc i wyslali moje zgloszenie do ich oddzialu w Lorenskog. Ten szpital jest niby nowy i ladny i tez ok ale bede probowala go zmienic bo z Oslo mam tam daleko. Ale na usg musze tam jechac bo i tak juz bede miala pozno robione, strasznie dlugo czekalam na te cala papierologie.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie, przypomnijcie mi prosze, ktora z Was tez bedzie rodzila w A-hus w Lorenskog? i przetrze szlaki :)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm, no właśnie jak czytałam,że Cię odsyłali byłam zaskoczona, nie wiedziałam, że mogą tak odsyłać. Moje zgłoszenie wysłała lekarka, nawet nie moja, bo byłam po zwolnienie na szybko po krwawieniu i moja była zajęta, także wysyłała inna w jej imieniu. I po paru dniach dostałam informację o połówkowym usg i przyjęciu na porodówkę... Hmmm, dziwne bo myślałam, że najlepiej jak szpital jest blisko i osoby z "rejonu" mają pierwszeństwo.

71c6b05c.gif
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Ty czarna owca mieszkasz gdzieś w mojej okolicy? Okolicy storo, torshov?

71c6b05c.gif
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez myslalam, ze bedzie to prostsza procedura, a odmowili mi przyjecia w 2 szpitalach najblizszych mojemu miejscu zamieszkania :/ moje zgloszenie tez wystawila moja lekarka z przychodni tutaj z "rejonu" takze myslalam, ze to tylko formalnosc a jednak. I jak ja mam sie przekonac do norweskiej sluzby zdrowia ;)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedaleko :) kawalek za Gaustad, w drodze na Holmenkollen

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Befff Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

Ja bede rodzic w A-Hus w Lørenskog planowo końcem stycznia :) tam tez miałam USG. Tez mam kawałek bo musze jechać ok 35 minut, ale to i tak najbliżej gdzie moge rodzić.

Always look on the bright side of life.

km5s9vvjz35pb937.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to juz niedlugo Beff :) czuje sie spokojniejsza jak wiem, ze ktos "sprawdzi" to miejsce ;)
    a bylas zadowolona z usg? Pozniej czesto trzeba jeszcze jezdzic na jakies badania, czy wypelnienie formalnosci do szpitala, w ktorym bedzie sie rodzic?

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, my choinkę kupujemy zawsze koło Kildena. Mają ogromny wybór

My wczoraj mielismy gosci, 5 dorosłych i 5 dzieci. Prawie rozniosły chalupe, dzis wielkie sprzątanie po gościach.

Mi brzuch zaczął dosc szybko rosnąć, ale chyba tylko ja to widziałam bo duzo ludzi nie zauważylo do około 18 a nawet 20tc. Wyglądałam jakbym sie objadla :)

zem3sg18fbglipi0.png
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

Pianistka
    Najlepiej kupuj łososia od rybaków, a szczególnie w ciąży ... my w ogóle nie jemy hodowlanego odkąd jestem w ciąży. tzn byłam :P

Z moich spostrzeżeń dwudniowych, bierzcie wszystkie ciuszki używane jakie wam dają, na pewno się przydadzą :) Później to już pewnie w ogóle.

Gianna i Meggi
    Jak tam Wasze samopoczucie ?? :)

A mi tylko 6 kg w dół poszło ... pewnie przez cesarkę :( liczyłam na 8

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, a ile kompletów ciuszków dziennie Ci idzie?
    A kg mają jeszcze czas, spokojnie :)

Cynnia, a jakie ceny pod kildenem?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Befff Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarna_owca wrote:
    O to juz niedlugo Beff :) czuje sie spokojniejsza jak wiem, ze ktos "sprawdzi" to miejsce ;)
    a bylas zadowolona z usg? Pozniej czesto trzeba jeszcze jezdzic na jakies badania, czy wypelnienie formalnosci do szpitala, w ktorym bedzie sie rodzic?

Czarna Owca byłam bardzo zadowolona z USG. Trafiłam fajnie i robila mi je tam polska polozna, bardzo miła kobieta, pokazala na spokojnie wszystko na USG, poopowiadała duzo i dostalam sporo zdjęć :)

Co do formalności to ja nic wiecej nie robilam ani nie dostalam oprocz tego zaproszenia na USG. Tam byl do wypełnienia fødselbrev ale ja z początku tego nie odsyłałam a później z polozna skonsultowałam, ze moge to oddać jak juz przyjadę rodzic albo wogole nie muszę tego dawać, bo i tak bedą pytac o to samo. Nic wiecej nie załatwiam, oni wiedza o moim terminie i spodziewają sie mnie tam mniej wiecej w tym okresie. Najważniejsze to zadzwonić do szpitala jak cos zacznie się dziać i zanim tam dojadę :)

km5s9vvjz35pb937.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, ceny rożne w zależności od drzewka. My bierzemy zawsze za około 400-500 nok. Ale nie sadze zeby jakoś sie różniły cenowo od innych miejsc

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E to luzik :D
    bo znajoma mówiła, że w tamtym roku nie znalazła tańszej choinki niż za 1200 :o więc wydawało mi się to dość sporo dlatego pytam :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Befff Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny te ceny choinek to ciętych? czy takich w donicy?

bo ja właśnie myślę o takiej w donicy i czas już chyba zacząć się rozglądać :)

km5s9vvjz35pb937.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beff, wydaje mi się że ciętych :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu wrote:
    Martii Klarcia prześliczna ja tez jyz bym chciała

Zgadzam sie z toba Nefer z niufkami. Ja jak z moim i dziećmi chodziłam nad wodę to on chciał za portki wszystkie dzieci na plazy wyciągać bo bal sie ze sie potopia. Ogólnie jak spał to spał z nimi lub obok pilnował czy jedzą wyprowadzał za reke na spacer jak mu sie chciało iść a one nie miały chęci. Ogólnie jak niania.

Moj jak mial ok 5-6 miesiecy, to nie chcial wchodzic do wody, jak ja w niej bylam. No to ja postanowilam go wciagnac... Teraz juz wiem, czemu nie chcial wchodzic. On woli patrzec z brzegu i ewentualnie reagowac... Jak go wciagnelam, to tak bardzo chcial mnie wyciagnac na brzeg, ze wyszlam jak po walce z... drutem kolczastym. On jeszcze wtedy nie wiedzial, ze trzeba oplywac i wyciagnac na brzeg. Wiecej go nie wciagalam. Teraz on sie kapie, jesli nikogo piszczacego w wodzie nie ma. Ale jesli ktos sie kapie, to woli stac na brzegu i obserwowac. Mnie do tej pory lapie za przedramie i wyciaga z wody, hihi. Tak bardzo bym chciala urodzic zywe dziecko i doswiadczyc tego wszystkiego o czym piszecie, zobaczyc jak Mato bedzie sie opiekowal itd...

d869f9fdbd.png
‹‹ 406 407 408 409 410 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ