X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi mam do Ciebie pytanie,bo ty już złozyłas wniosek do navu o macierzyńki.Jak zaznaczałaś od kiedy do kiedy chcesz macierznski to na 80% będzie równe 49 tyg? bo znajoma mnie teraz zmyliła,bo skladała wniosek na 100% i napisała 39 tyg (tylko dla niej ) i jej w navie powiedzieli,ze cos teraz matka zabrali i moze wziasc tylko 26 tygodni.Tam na pierwszej stronie w druku pisze cos o tym 26 tyg ale nie kumam do konca o co chodzi.
    Pisalas tez od razu w
    niosek dla ojca o ojcowskie?

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
    Moi 2 Anielscy synkowie [*] [*] 20.02.2014. (18tc)
    Ciocia aniołka Julci (*) 24.01.2015 (37tc)
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz wszystko wiem :-)

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie sie tak wogóle podziewacie?

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jakiś taki wieczor do dupy dzisiaj.
    Czego się dowiedziałaś na ten temat???

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • Myszka-Minnie Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki, nie produkuje tyle stron, bo nie mogę Was nadrobić.

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka musisz częściej zaglądac,to nie będziesz musiała tyle nadrabiać.

derii dowiedziałam się,że tak jak myslałam jak wezmę 80% to bede miała 39 tyg macierzyńskiego a z tymi 26 tyg to chodzi o to,że sa do podziału albo mama może wziąć całośc albo podzielić z tata.Ogólnie obowiązkowo rodzice muszą wziąść po 10 tyg a resztą moga sie podzielić ale my nie bedziemy sie dzielic tylko ja wezme wszystko oprocz oczywiscie tych 10 tych ktore tata musi wziasc.

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • Pati_88 Znajoma

Wysłany: 27 listopada 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Mamusie :-)
    Strasznie duzo i czesto piszecie ......
    Nie daje rady za wami hehehe

• maja35 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tam laseczki porabiacie? U mnie była znajoma od wczoraj i nie dawno poszła więc nie miałam jak pisac.Dzisiaj troche przecholowalam z chodzeniem i teraz zdycham i ledwo sie ruszam.Mam też wrażenie,ze cale nogi mi spuchły.wrrr

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.

Wysłany: 27 listopada 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po woli bede Was nadrabiać co naskrobałyscie przez ten czas jak nie mogłam tu zagladać.

maja35 wrote:
    Myszka miałam upatrzona białą komode ale teraz to już nie wiem jaka kupic,bo musze troche podpasowac pod te meble co mam w salonie,bo łóżeczko będzie stało tutaj.Niestety nie mamy osobnego pokoju dla maluszka ani swojej sypialni.

Ja mam upatrzone dwie komody, ale nie wiem na która sie zdecydowac.
    c0909cff5283e78bmed.jpg oraz 085c167a1fa20903med.jpg
    i bedzie też przewijak

6de517f6dc58c713med.jpg

kafabi wrote:
    Myszka a ty bedziesz mieć chłopca czy dziewczynkę !?

Chciała miec bardzo dziewczynke, ale bedzie chłopak <3
    derii84 wrote:
    Dla siebie tantum rosa chcę kupić. Zastanawiam się nad karuzelka do lozeczka...nie wiem czy kypowac,a Wy kupujecie??

Na tantum rosa namówiła mnie kolezanka. Powiedziała, ze to po porodzie się bardzo przydaje. Kupiłam to w ciemno, ale jak otworzyłam opakowanie to nie wiedziałam do tego to słuzy. Moze to i śmieszne, ale powiedzcie mi do czego sa te 4 apikatory?

Jezeli chodzi o karuzele do łożeczka to Ja kupowałam, tak z projektorem i lampka nocna.
    kafabi wrote:
    A ja 6kg na plusie :)

Witaj w klubie, bo Ja tez mam 6 kg na plusie. Jak dla mnie to bardzo mało. Pewnie nie uda mi się do 10 kg dobic. Licze, ze jeszcze 1-2 moze mi przybyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 18:35

kafabi lubi tę wiadomość

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png

Wysłany: 27 listopada 2014, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    53c654e23e5fbc1fm.jpg d3f334872463e612m.jpg e9329f9cd7fb732fm.jpg32d0588b091cc44cm.jpg
    ab0581c662bfaac5m.jpg

Bardzo ładny pokoik Kafabi :-) <3, podobaja mi sie te białe kosze z misiem. Gdzie je kupiłas jeśli można wiedzieć? Bo szukam podobnych.
    kafabi wrote:
    A ja niedawno wróciłam z pierwszą gratisową paką :P

fe4b98d7f0d287a2m.jpg

Też mam już odebran większośc paczek. Najbardziej rozczarowała mnie mama box. Na 2 miesiace przed porodem mozna odebrac paczkę Libero, wlasnie przyszło do mnie zawiadomienie, ze mam odebrac, ale jakos czasu brak, a na 2 tygodnie przed terminem dostaje się paczke z Rimi.
    kafabi wrote:
    Zastanawiam się co u Myszki, od kilku dni nic nie pisze. Myszka odezwij się czy wszystko wporządku :)

U mnie wszystko wporzadku. Czuje się dobrze, nie mam na co narzekac, całyczas jestem aktywna. Jedynie to problem ze spanie w nocy, ale w ciazy to normalne. Ostatnio brak czasu dla siebie. Inne rzeczy mam na głowie i nie zawsze mam czas na zajrzenie tutaj.
    derii84 wrote:
    Dla Tymka kupiłam..., no i dla mnie te staniki.

Ja póki co nie mam żadnego stanika do karmienia. Wiem, ze mozna dostać w H&M, ale zastanawia mnie, czy sa one godne polecenia? Czy to sa takie zwykłe z funkcja karmienia. Przyznam, ze jeszcze ich nie widziałam na zywo. Bo równiez zastanawiam się, czy nie zapłacic wiecej i zamówic z Polski, bo i tak w styczniu drobna paczka przyjdzie.

kafabi wrote:
    Jedna styczniówka urodziła maleństwo w 31 tyg. musiałam wejsc i zobaczyc czy to może nie Myszka, ale na szczęscie to nie ona :)

Nie zagladam na watek styczniówek, bo jakoś sie tam nie moge odnalesc, to nie moje klimaty. Wiekszosc postów to głupoty, ale sporadycznie zdarza sie cos ciekawego do podczytania. Wolę tutaj zagladać.
    derii84 wrote:
    Jejku,faktycznie,już nie długo będziemy się "rozpakowywać",po Świętach zacznę pakować torbę do szpitala :)

No właśnie zaraz grudzień na plecach, wiec czas po woli pomyslec o pakowaniu torby do szpitala. Najpozniej po Mikołaju. Trzeba sie jakos zorganizować. Obiecałam sobie, ze z poczatkiem grudnia zaczne prac dzieciece branka. Na poczatek te małe rozmiary, a pozniej te większe.

SummerDay wrote:
    Hej dziewczyny! Na imię mam Kamila, mieszkam w Oslo. To jest moja druga ciąża, niestety zagrożona...Jestem w 10 tc. Mam juz jednego fantastycznego synka, teraz czekamy na następnego dzidziusia. Mam tylko nadzieje, ze donoszę ta ciąże... Jeśli ktoś ma pytania odnośnie opieki ciężarnych tu w Norwegii niech śmiało pyta, chętnie służę pomocą i informacją! Pozdrawiam serdecznie

Witam kolejna osoba z Oslo na watku. 3 mam kciuki by ciąza rozwijała się prawidlowo.

kafabi lubi tę wiadomość

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka ja mam komode z tej seri co masz na drugim zdjeciu tylko wyższa.

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • cati Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorki za glupie pytanie ale w jaki sposob wy te paczki dostajecie ?

Kafabi - zazdroszcze ci ... piekny pokoik :)

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)

Wybaczcie,ale wczoraj jakoś tak wyszło,ze nie miałam jak do nas zagladnac :-)

Maja cieszę się,ze zadowolona po wizycie koleżanki jesteś,ale do cholerki,miałas się oszczędzać!!!! :-)

Cati,mi wszystko Kafabi załatwiła,także nie pomogę.

Myszka,w końcu zagladnelas i to z jakim efektem :-)
    Jeżeli chodzi o komody,podoba mi się pierwsza,ale myślę,ze druga z przewijakiem lepiej się
    prezentuje.
    Gratuluję synusia a za rarazem witaj w gronie:-) także chciałam córeczkę,jak widać te plemniki X są sprytniejsze od mężowych Yków ;-)
    Staniki,hym bawełniane,ale podtrzymują pierś,mają szerokie ramiaczka,swoją funkcję spełniają przy moim duuuuuzyyyym biuscie.

Heh,w pasie mam już 104 cm,Olaf ma duże M1 a waga wskoczyła na 11 kg więcej. Boziu nie chcę przekroczyć 70 kg,ale zaczynam już się z tą myślą utożsamiać :-/

Dziś w planie lekkie ogarniecie domu z wyprzedzeniem jutra i ublogie leniuchowanie. Z tym ze mam do koleżanki się wybrać,więc od razu odhacze spacerek,o ile padać nie będzie.
    Obiad mam z wczoraj,tzn zupke,a na drugie jajko,ziemniaczki,surówka z kalarepki i szpinaczek :-D

p19uskjok4jap6fv.png
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deriii ja już przekroczyłam 70 kg.Nigdy w życiu tyle nie ważyłam.W sumie to nawet nigdy nie wazylam 60 kg jedynie jak byłam w ciazy z córkami,to moze przed porodem wazylam z 64kg.Teraz mam ok.10,5 na plusie.
    Ja dzisiaj wybieram sie do navu zaniesc wkoncu papiery a potem do pracy zabrac swoje ciuchy,które jeszcze tam leża.
    Dzisiaj jest tak zwany czarny piatek gdzie sa wszedzie duze obnizki więc zajde do sklepu i zerkne czy faktycznie sa takie przeceny.

cati musisz sie zarejestrowac przez internet,żeby dostac gratisowe paczki ale dopiero po 26 tyg.http://www.babypakker.no/ to jest strona do tych paczek.
    Ja zamowiłam z Apotek1,Vitusapotek,Rimi i Libero. Nie zamawiaj z goboken,bo tam pierwsza paczka jest gratis ale potem co miesiac ci wysylaja platne paczki.Przy okazji zapisania sie na paczke wstepujesz do klubu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2014, 08:42

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja tyjemy tak samo hihi.
    Jak jest ten czarny piątek to życzę Ci udanych łowów,szkoda,ze za dwa tyg takiego piątku czy soboty nie będzie :-/

p19uskjok4jap6fv.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja35 wrote:

cati musisz sie zarejestrowac przez internet,żeby dostac gratisowe paczki ale dopiero po 26 tyg.http://www.babypakker.no/ to jest strona do tych paczek.
    Ja zamowiłam z Apotek1,Vitusapotek,Rimi i Libero. Nie zamawiaj z goboken,bo tam pierwsza paczka jest gratis ale potem co miesiac ci wysylaja platne paczki.Przy okazji zapisania sie na paczke wstepujesz do klubu.
    Dziekuje słonko :)

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem :-)
    Rewelacji w sklepach nie było.Ludzi ful ale nic ciekawego dla mnie i nic nie kupiłam.Szukałam jakiejs sukienki na Julebord ale nic na mnie nie pasowalo wrrrrr.Jedna sukienka byla fajna i ladna ale troche za obcisła i walki a raczej boczki mi bylo widac :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2014, 18:10

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro mamy koncert bożonarodzeniowy,nasz Tymus śpiewa. Nie wiem w co się ubiore,ale napewno coś wymysle.
    Odliczam już dni do tych świątecznych zakupów,jedzieny na cały weekend,kociaka zostawimy u znajomej,także nie będziemy się stresować :-)

maja35 lubi tę wiadomość

p19uskjok4jap6fv.png
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kochane! Ja już po rosołku.Zawsze robie w niedziele ale,że mój slubny był wczoraj na julebord i ma dzisiaj małego kaca to trzeba było zrobić rosołek dzien wczesniej :-)
    U nas jak zwykle szaro i ponuro. W planach mam leżakowanie przy tv.

Gdzie się podziała nasza Kafabi???

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    derii jak wybieracie sie na cały weekend na zakupu,to pewnie niezle sie obłowicie.
    Ja musze pomyśleć nad prezentem dla teściowej i męża siostry.

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
‹‹ 39 40 41 42 43 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ