Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Wczoraj bylam u mojego lekarza i poinformowalam ja o tym ze jestem w ciazy, zalozyla mi karte ciazy , kazala zrobic badania(pobrali mi az 7 fiolek krwii!) i kazala za miesiac przyjsc z porannym moczem. Nie dowiedzialam sie niczego konkretnego oprocz tego, ze jest tylko jedno usg przez cala ciaze.
-
No niestety takie są realia , ale zawsze możesz iść prywatnie na to pierwsze USG i dowiedzieć się jak rozwija się zarodek :)Chyba ,że na świeta jedziesz do Polski to tam możesz sobie zrobic
Mnie wymioty męczyły do 4 miesiaca, to było cos strasznegoWiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 20:51
-
Na swieta zostajemy tutaj z mężem, zastanowie sie nad tym prywatnym usg. Wiecie moze do jakich badan potrzebowali az tyle krwii?? fastlege powiedziala mi tylko, ze przyszlam w odpowiednim momencie na pierwsze badania ale nie sprecyzowała jakie
derii84 lubi tę wiadomość
-
grupa krwi, czynnik Rh (przy ujemnym proba powtarzana w 32 i 36 t.c.),
test na syfilis i HIV (tylko przy pierwszej wizycie)
proba przeciwcial rozyczki (tylko przy pierwszej wizycie, chyba ze zachodzi koniecznosc powtorzenia)
poziom żelaza (wykrycie niedokrwistosci)tzw. % krwi, czyli HCT i HGB
proba na toksoplazmoze, hepatitt-B i hepatitt-C
Ja mam grupę krwi "-" u nas konflikt jest i wlasnie miałam powtarzaną próbe w 32 tyg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 21:01
derii84 lubi tę wiadomość
-
Witam Dianę,która z ukrycia wyskoczyła Cieszę się,że nasze gronko solidnie się powiększa
Kafabi nie narzekaj,bo doskonale wiesz,że najgorzej mam ja
Diana,tak jak Kafabi mówi,chcesz to idź do gina prive lub zrób badania w Pl sobie Ja mam ten komfort,że mój fastlege wykonuje usg,bezpomiarowe,ale na każdej wizycie mogę pooglądać syneczka
Mdłości powinny przejść,mi pomagał swieżo zalewany wrzątkiem imbir
Tak niestety tutaj jest z tą opieką,ale wychodzę z założenia,że lepiej wiedzieć mniej i się nie nakręcać.Z resztą zawsze można zadzwonić do fastlege lub położnej
Uwierzcie wiem co mówię,niektórym we łbie nie źle się pierd....o nadmiaru informacji i od czytania bzdur w necie -
Derii84- a my właśnie od początku ustaliliśmy, że płci nie chcemy znać. Jednak pod naciskiem rodzinki, na połówkowym próbowaliśmy się dowiedzieć Kto ten mój brzuszek zamieszkał, jednak nasza pyza również wypieła się pupą. Nie miałam żadnych przeczuć co do płci, pragnęłam córci, więc ubzdurałam sobie, że za bardzo chcę tej córci, ze na pewno jest synek. Z resztą cała rodzinka tak obstawiała. Jedynie moja siostra była święcie przekonana, że będzie miała chrześnicę tak więc niespodzianka była niesamowicie miłym zaskoczeniem A mój P. do ostatniej chwili gdy parłam dodawał mi otuchy -kochanie jeszcze troszkę już widać główkę Olafka :p
Ogólnie co do opieki w całej ciązy, powiem wam szczerze, że jeszcze nigdy nie byłam tak spokojna. Na co dzień jestem straszną panikarą, z byle powodu się martwię i zazwyczaj dmucham na zimne. A jednak ciążę w całości miałam prowadzoną (że tak powiem) po norwesku (jedno usg, zero dodatkowych badań) całkowicie zaufałam lekarzom i położnym i jestem jak najbardziej zadowolona, tyle ile mi powiedziano wystarczyło by zaspokoić moją ciekawość.derii84 lubi tę wiadomość
-
A maja to sie zwija z bólu i chyba ta nocka tez bedzie nie przespana,bo tym razem ból jest duzo gorszy niz ten przed wizyta u dentysty.Pól głowy mnie teraz boli.wrrrr Nie wiem jak ja wytrzymam do rana i ile ewentualnie paracetow na dzien moge wziasc,bo z checia wziełabym jeszcze jeden na noc,bo nie wytrzymam.
-
Dlatego my z Kafabi stwierdziłyśmy,że im mniej tym lepiej :)po co mamy się nakręcać i wywoływać wilka z lasu.
Nie powiem,że się nie martwiłam czy nie martwię,ale nie słyszę co może być,ufam fastlege bezgranicznie,on jak coś mu nie pasuje kieruje mnie do szpitala,do specjalisty. Na szczęście ostatnio powiedział,że wszystko jest w porządku z dzieckiem,a dolegliwości ciążowe to są w okresie ciąży i po miną ,,,może jedynie problem być z rzuceniem wagi,ale Kafabi jest świetna i mnie motywuje i nie pozwala myśleć,że będzie źle,grubo i z nadwagą -
Jak masz napisane na tabletkach??
Jeżeli jest Paracetamolum 500mg,tzn ze 1 tabletka ma 500,więc dwie mają 1 g. Takze takich tabletek niby możesz przyjąć 12,ale 6 to już będzie dużoWiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 22:06