X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no Pianistka ogarnij się do niedzieli z tym porodem, a może tak naprawdę nie jesteś w ciąży i się za kogoś podszywasz i tak nas tu zwodzisz :):) Oczywiście żartuje:) Współczuje zgagi, mnie męczyła jeszcze na porodówce ...

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, taki mam plan :d urodzić do końca tygodnia :P
    Wypadałoby! :D

Dzisiaj o 11 mam wizytę u położnej, zobaczymy co powie :)

Skurcze męczą coraz bardziej, są coraz silniejsze... więc liczę że to kwestia kilku dni i się wypakuję :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Daniel tez sie nieraz awanturuje przy cycku. Wtedy robimy krótką przerwę, odbijemy sobie i dalej karmimy.
    Mały czasem tez ma problemy brzuszkowe pomimo karmienia piersią. U niego są to raczej wzdęcia a nie kolki.

Pianistka, dziś piatek :) do boju...

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj chciałabym, chciałabym :)
    Marti i Gianna mi nie wywróżyły, może chociaż Twoja wersja się sprawdzi :)

No i nie ukrywam, że chciałabym się wypakować w najbliższych dniach, bo mąż jest w pracy luźny do 22-ego. a po 22 lutego będzie go bardzo brakowało, i będzie musiał jeździć do firmy, pilnować... mają rotacje pracowników i ma nowych chłopaków pod sobą, którzy jeszcze nie wszystko wiedzą, i trzeba ich będzie pilnować :/ więc im wcześniej urodzę, tym więcej będzie mógł być z nami bez zaprzątania sobie głowy pracą...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    planeta
    A jak długo czekałaś na odpowiedź z Navu w sprawie svangerskapspenger? i czy przyszło pocztą czy na min side nav?

e96b0e4df0.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka i jak na wizycie ?

W Kid 40 % rabatu na rzeczy dziecięce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2016, 13:17

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oho, Pianistki nie widać, może po wizycie pojechała już do szpitala bo coś sie zaczeło... albo położna ją pogoniła :) Oby wkrótce było po wszystkim :)

71c6b05c.gif
  • Befff Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc ;-)

Czy mi się kiedyś przewidziano czy ktoras z was wrzucala tutaj informacje co po kolei robić żeby zarejestrować dziecko, wyrobić paszport itd?

Pogrzebalam i nic nie widzę A chce się za to szybko zabrać. Pomożecie? Było coś takiego? co pokolei? Wiem ze teraz na list czekac mamy, ale chce w ambasadzie wizytę umowic i nie Wiem Czy mogę już na marzec się umawiac czy nie. Wybaczcie jak powtarzam temat.

A u Pianistki mam nadzieję że, ruszyło ;)

Always look on the bright side of life.

km5s9vvjz35pb937.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jestem ;)
    Polozna pobawiła sie we wróżkę :P ogólnie wszystko ok, ciśnienie, tetno, mocz, wszystko git. Jak sie nie zacznie to mam za tydzień w piątek do szpitala na kontrole.
    Powiedziała ze raczej niedługo urodzę ze dobrze, ze mam te skurcze i skoro sie tak nasilają to kwestia najbliższych dni i będzie po sprawie :) oby... No i nadając brzuch stwierdziła, ze mała nie będzie taka mała... Szacuje mi na 3,8-4 kg

Cynnia, kafabi, Befff lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Befff Proszę ;-)
    Pierwsze formalności po urodzeniu dziecka
    1. Otrzymanie norweskiego aktu urodzenia ze Skatt kontoret - przychodzi automatycznie, ale gdy trzeba powtórzyć to:http://www.skatteetaten.no/no/Person/Folkeregister/Utlevering-av-opplysninger/Attester/Fodselsattest/

Formularz można wypełnić online na stronie ALTINN.NO albo w papierze (przychodzi pocztą).

2. Wyrobienie paszportu - udanie się do polskiej ambasady/konsulatu

Info o paszporcie dla dziecka http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/paszport_dziecka/

Nadanie numeru PESEL z ambasady/konsulatu
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/pesel/
    (Jeśli rodzice nie chcą meldować swojego dziecka w Polsce, ale zamierzają wyrobić dla niego polski paszport, wniosek o nadanie numeru PESEL mogą złożyć w polskim konsulacie lub ambasadzie. Paszport będzie wówczas zawierał polski numer PESEL i zagraniczny adres zameldowania).

Nadanie numeru PESEL w Polsce
    https://ewnioski.pl/formularze/wniosek-o-nadanie-lub-zmiane-numeru-pesel/informacje
    (w przypadku meldowania dziecka w Polsce)

Opłaty paszportowe
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/oplaty_paszportowe/

Zapisy na wizytę
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/p/oslo_no_a_pl/informacje_konsularne/rejestracja_wizyt/

Zdjęcia do paszportu (wystarczy jedna fotografia):
    · Zakład fotograficzny - Sturlason na Roald Amundsens gate 6
    · Zakład fotograficzny – Sjowall na Henrik Ibsens gate 4

Podpowiedź – „wysłać do konsula zdjęcie dziecka żeby sprawdzić czy prawidłowe, żeby nie było niemilej niespodzianki”.

KONSULATY
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/p/oslo_no_a_pl/informacje_konsularne/konsulowie_honorowi/

3. Wystąpienie o pobyt stały dla dziecka UDI /POLICJA
    (UWAGA,jak zwykle wszystko zależy od urzędników)

Zabrać ze sobą:
    - paszporty rodziców i dziecka
    - akt urodzenia dziecka
    - pozwolenia na pobyt
    - paski za trzy ostatnie wypłaty
    - umowy o pracę

a.png
    a.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brakuje w tym wszystkim jeszcze wzmianki o polskim akcie urodzenia. Dziecko trzeba zarejestrować w pl bo to obywatel polski wiec musi mieć akt urodzenia. Można złożyć wniosek w ambasadzie/konsulacie - około 1000nok w tym tłumaczenie norweskiego aktu. Dopiero jak będziemy posiadać pl akt urodzenia to można składać wiosek o pesel a potem o paszport pięcioletni.

Jeśli coś pokręciłam proszę poprawcie mnie ;-)

My będziemy na Wielkanoc w pl wiec zarejestrujemy młodą sami.

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem pewna, ale czy to nie jest tak, ze mając już wydany polski akt urodzenia, gdy składamy wniosek o paszport 5 letni to dostając go dziecko ma wtedy od razu pesel nadany?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najpierw trzeba złożyć wniosek i można to zrobić przy składaniu wniosku o paszport pięcioletni ;-)

Numer PESEL nadaje minister właściwy do spraw wewnętrznych. Nadanie numeru PESEL obywatelom polskim zamieszkałym za granicą następuje na wniosek polskiego konsula w ramach czynności paszportowej (tzn. przy okazji składania w Wydziale Konsularnym wniosku o paszport) - nadanie numeru PESEL jest wówczas bezpłatne. Do złożenia wniosku o nadanie numeru PESEL za pośrednictwem konsula niezbędne jest przedłożenie w konsulacie oryginalnego odpisu skróconego lub zupełnego polskiego aktu urodzenia danej osoby.
    W związku z powyższym, w przypadku dzieci urodzonych w Norwegii, należy w pierwszej kolejności przeprowadzić procedurę transkrypcji (umiejscowienia) norweskiego aktu urodzenia dziecka do polskich ksiąg stanu cywilnego

a.png
    a.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wniosek skladasz na paszport 5letni a pesel automatycznie dostanie do niego ;) teraz skladalam, wiec sie nie myle :P

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale to i tak 2 wizyty... za 1 razem paszport tymczasowy + wniosek o polski akt urodzenia , a za drugim razem paszport 5 letni + pesel... zgadza się?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak :) To rok masz na druga wizyte kochana ;) wiec juz Emka starsza bedzie jak pojedziecie do stolicy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2016, 16:18

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi, moi rodzice mieszkają w Larviku w Vestfold, więc myślę ze te wycieczki paszportowe będziemy łączyć z wyjazdami do nich :) bo jednak kilka km mamy :)

na tę pierwszą wizytę po paszport tymczasowy i akt urodzenia chcemy pojechać w okolicy Wielkanocy bo wtedy będziemy u rodziców :)

kafabi lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to widzisz , dwie pieczenie na jednym ogniu upieczecie ;) Dziadkowie Emke chwile porozpieszczaja i paszport sie zrobi :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasne, to nie problem :) tylko chcemy te terminy zgrać żeby od razu załatwić 2 rzeczy :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gianna kolki sie zaraz po świętach na szczęście skończyły za to teraz mamy niezmienny zaszczyt skok od środy zaliczać :p

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 504 505 506 507 508 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ