X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no Pianistka ogarnij się do niedzieli z tym porodem, a może tak naprawdę nie jesteś w ciąży i się za kogoś podszywasz i tak nas tu zwodzisz :):) Oczywiście żartuje:) Współczuje zgagi, mnie męczyła jeszcze na porodówce ...

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, taki mam plan :d urodzić do końca tygodnia :P
    Wypadałoby! :D

Dzisiaj o 11 mam wizytę u położnej, zobaczymy co powie :)

Skurcze męczą coraz bardziej, są coraz silniejsze... więc liczę że to kwestia kilku dni i się wypakuję :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Daniel tez sie nieraz awanturuje przy cycku. Wtedy robimy krótką przerwę, odbijemy sobie i dalej karmimy.
    Mały czasem tez ma problemy brzuszkowe pomimo karmienia piersią. U niego są to raczej wzdęcia a nie kolki.

Pianistka, dziś piatek :) do boju...

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj chciałabym, chciałabym :)
    Marti i Gianna mi nie wywróżyły, może chociaż Twoja wersja się sprawdzi :)

No i nie ukrywam, że chciałabym się wypakować w najbliższych dniach, bo mąż jest w pracy luźny do 22-ego. a po 22 lutego będzie go bardzo brakowało, i będzie musiał jeździć do firmy, pilnować... mają rotacje pracowników i ma nowych chłopaków pod sobą, którzy jeszcze nie wszystko wiedzą, i trzeba ich będzie pilnować :/ więc im wcześniej urodzę, tym więcej będzie mógł być z nami bez zaprzątania sobie głowy pracą...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    planeta
    A jak długo czekałaś na odpowiedź z Navu w sprawie svangerskapspenger? i czy przyszło pocztą czy na min side nav?

e96b0e4df0.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka i jak na wizycie ?

W Kid 40 % rabatu na rzeczy dziecięce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2016, 13:17

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Felice Przyjaciółka

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oho, Pianistki nie widać, może po wizycie pojechała już do szpitala bo coś sie zaczeło... albo położna ją pogoniła :) Oby wkrótce było po wszystkim :)

71c6b05c.gif
  • Befff Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc ;-)

Czy mi się kiedyś przewidziano czy ktoras z was wrzucala tutaj informacje co po kolei robić żeby zarejestrować dziecko, wyrobić paszport itd?

Pogrzebalam i nic nie widzę A chce się za to szybko zabrać. Pomożecie? Było coś takiego? co pokolei? Wiem ze teraz na list czekac mamy, ale chce w ambasadzie wizytę umowic i nie Wiem Czy mogę już na marzec się umawiac czy nie. Wybaczcie jak powtarzam temat.

A u Pianistki mam nadzieję że, ruszyło ;)

Always look on the bright side of life.

km5s9vvjz35pb937.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jestem ;)
    Polozna pobawiła sie we wróżkę :P ogólnie wszystko ok, ciśnienie, tetno, mocz, wszystko git. Jak sie nie zacznie to mam za tydzień w piątek do szpitala na kontrole.
    Powiedziała ze raczej niedługo urodzę ze dobrze, ze mam te skurcze i skoro sie tak nasilają to kwestia najbliższych dni i będzie po sprawie :) oby... No i nadając brzuch stwierdziła, ze mała nie będzie taka mała... Szacuje mi na 3,8-4 kg

Cynnia, kafabi, Befff lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Befff Proszę ;-)
    Pierwsze formalności po urodzeniu dziecka
    1. Otrzymanie norweskiego aktu urodzenia ze Skatt kontoret - przychodzi automatycznie, ale gdy trzeba powtórzyć to:http://www.skatteetaten.no/no/Person/Folkeregister/Utlevering-av-opplysninger/Attester/Fodselsattest/

Formularz można wypełnić online na stronie ALTINN.NO albo w papierze (przychodzi pocztą).

2. Wyrobienie paszportu - udanie się do polskiej ambasady/konsulatu

Info o paszporcie dla dziecka http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/paszport_dziecka/

Nadanie numeru PESEL z ambasady/konsulatu
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/pesel/
    (Jeśli rodzice nie chcą meldować swojego dziecka w Polsce, ale zamierzają wyrobić dla niego polski paszport, wniosek o nadanie numeru PESEL mogą złożyć w polskim konsulacie lub ambasadzie. Paszport będzie wówczas zawierał polski numer PESEL i zagraniczny adres zameldowania).

Nadanie numeru PESEL w Polsce
    https://ewnioski.pl/formularze/wniosek-o-nadanie-lub-zmiane-numeru-pesel/informacje
    (w przypadku meldowania dziecka w Polsce)

Opłaty paszportowe
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/oplaty_paszportowe/

Zapisy na wizytę
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/p/oslo_no_a_pl/informacje_konsularne/rejestracja_wizyt/

Zdjęcia do paszportu (wystarczy jedna fotografia):
    · Zakład fotograficzny - Sturlason na Roald Amundsens gate 6
    · Zakład fotograficzny – Sjowall na Henrik Ibsens gate 4

Podpowiedź – „wysłać do konsula zdjęcie dziecka żeby sprawdzić czy prawidłowe, żeby nie było niemilej niespodzianki”.

KONSULATY
    http://www.oslo.msz.gov.pl/pl/p/oslo_no_a_pl/informacje_konsularne/konsulowie_honorowi/

3. Wystąpienie o pobyt stały dla dziecka UDI /POLICJA
    (UWAGA,jak zwykle wszystko zależy od urzędników)

Zabrać ze sobą:
    - paszporty rodziców i dziecka
    - akt urodzenia dziecka
    - pozwolenia na pobyt
    - paski za trzy ostatnie wypłaty
    - umowy o pracę

a.png
    a.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brakuje w tym wszystkim jeszcze wzmianki o polskim akcie urodzenia. Dziecko trzeba zarejestrować w pl bo to obywatel polski wiec musi mieć akt urodzenia. Można złożyć wniosek w ambasadzie/konsulacie - około 1000nok w tym tłumaczenie norweskiego aktu. Dopiero jak będziemy posiadać pl akt urodzenia to można składać wiosek o pesel a potem o paszport pięcioletni.

Jeśli coś pokręciłam proszę poprawcie mnie ;-)

My będziemy na Wielkanoc w pl wiec zarejestrujemy młodą sami.

a.png
    a.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem pewna, ale czy to nie jest tak, ze mając już wydany polski akt urodzenia, gdy składamy wniosek o paszport 5 letni to dostając go dziecko ma wtedy od razu pesel nadany?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najpierw trzeba złożyć wniosek i można to zrobić przy składaniu wniosku o paszport pięcioletni ;-)

Numer PESEL nadaje minister właściwy do spraw wewnętrznych. Nadanie numeru PESEL obywatelom polskim zamieszkałym za granicą następuje na wniosek polskiego konsula w ramach czynności paszportowej (tzn. przy okazji składania w Wydziale Konsularnym wniosku o paszport) - nadanie numeru PESEL jest wówczas bezpłatne. Do złożenia wniosku o nadanie numeru PESEL za pośrednictwem konsula niezbędne jest przedłożenie w konsulacie oryginalnego odpisu skróconego lub zupełnego polskiego aktu urodzenia danej osoby.
    W związku z powyższym, w przypadku dzieci urodzonych w Norwegii, należy w pierwszej kolejności przeprowadzić procedurę transkrypcji (umiejscowienia) norweskiego aktu urodzenia dziecka do polskich ksiąg stanu cywilnego

a.png
    a.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wniosek skladasz na paszport 5letni a pesel automatycznie dostanie do niego ;) teraz skladalam, wiec sie nie myle :P

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale to i tak 2 wizyty... za 1 razem paszport tymczasowy + wniosek o polski akt urodzenia , a za drugim razem paszport 5 letni + pesel... zgadza się?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak :) To rok masz na druga wizyte kochana ;) wiec juz Emka starsza bedzie jak pojedziecie do stolicy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2016, 16:18

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi, moi rodzice mieszkają w Larviku w Vestfold, więc myślę ze te wycieczki paszportowe będziemy łączyć z wyjazdami do nich :) bo jednak kilka km mamy :)

na tę pierwszą wizytę po paszport tymczasowy i akt urodzenia chcemy pojechać w okolicy Wielkanocy bo wtedy będziemy u rodziców :)

kafabi lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to widzisz , dwie pieczenie na jednym ogniu upieczecie ;) Dziadkowie Emke chwile porozpieszczaja i paszport sie zrobi :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasne, to nie problem :) tylko chcemy te terminy zgrać żeby od razu załatwić 2 rzeczy :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gianna kolki sie zaraz po świętach na szczęście skończyły za to teraz mamy niezmienny zaszczyt skok od środy zaliczać :p

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 504 505 506 507 508 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ