X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefer - Alex juz nie może sie doczekać kumpla, ale dajmy mu jeszcze posiedzieć w brzuszku :)

Rodziłam w AHUS w Lorenskog, duzy, nowy szpital, super warunki i wszyscy bardzo pomocni.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do mam - czy pępuszek zanim odpadnie jeszcze kikut, może troche nieprzyjemnie pachnieć? Czyścimy mu patyczkami tam wszystko w srodku i wietrzymy. Myśle, ze nie ma stanu zapalnego ale ten zapaszek troche mnie niepokoi. Czytałam, ze problemy z pępuszkiem mogą pojawić sie w 5-6 dobie i u nas tak faktycznie jest.

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, ano fajnie 35 tydzien. Nowosc dla mnie :P
    Ale troche mnie zmartwili, bo tu wyciagaja pessar w 36 tyg... A moja szyjka, ktora jest chyba tylko dla ozdoby i trzymania pessara??? No trudno, skoro Alex czeka, to najwyzej rozpakujemy sie wczesniej. :)

czarna_owca lubi tę wiadomość

d869f9fdbd.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 2 maja 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj skończyliśmy tydzień :) a w 6 dobie odpadł nam pępuszek :)

Teraz jesteśmy na etapie walki z kupami ale sytuacja juz powoli sie normuje, chyba malutki układ trawienny przystosowuje sie do pracy poza brzuszkiem.

martynka870 lubi tę wiadomość

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ten czas leci.

A ja dzisiaj byłam u jordmor i dostalam skierowanie na kolejne USG,zeby sprawdzic ile waży, mierzy i jak jest ułożona nasza malutka. Mierzyła mi brzuch i mam ponizej średniej. Miała tak któraś?

e96b0e4df0.png
  • Pterusinska Nowa

Wysłany: 2 maja 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny!
    Gratuluję Maluszków :)

Sama jestem w 14 tygodniu ciązy i tutaj moje pytanie.
    O ile wizyty u fastlege nie mają przede mną tajemnic o tyle prywatna wizyta kontrolna mnie zastanawia.

Jutro jesteśmy umówieni do milej Pani ginekolog i nie wiem czego się spodziewać. Jedyne na czym mi zależy to usg, by zobaczyć czy wszystko z maluszkiem w porządku.

Jakie są Wasze doświadczenia z prywatnymi wizytami?
    Czy jest szansa na poznanie płci ( jutro kończę 14 i zaczynam 15 tydzień )
    Pozdrawiam

• martynka870 Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie byłam tutaj na prywatnej wizycie. jedynie w PL byłam 2 razy na usg ,żeby potwierdzić ciążę,nastepnie sprawdzić ile waży itp .

Nie możesz się doczekać usg połówkowego ? :)

e96b0e4df0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie nie wypowiem. Na prywatne wizyty latam do Polski.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w którym tygodniu wizyty sa co 2 tygodnie? Zrobią mi jeszcze jakieś usg?

• martynka870 Ekspertka

Wysłany: 3 maja 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam wczoraj u jordmor i dostałam skierowanie na drugie usg,ze względu na to,że wg wykresu na karcie ciąży mam za mały "brzuszek". Jeżeli nic się nie dzieje to niestety przysługuje tylko 1 usg.

e96b0e4df0.png
  • Motylkowa1 Przyjaciółka

Wysłany: 3 maja 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodze na przemian jordmor i po 2 tyg.fastlege. Mialam 2 usg tutaj. Jedno w Pl. Poprosilam fastlege o dodatkowe usg. Bede miala po 30tyg. Po 35 tyg. zrobia mi tez na paciorkowce. Poczytalam na norweskich stronach i robia jak sie martwimy.
    Zalezyod fastlege i marudzenia. Ja mowie wprost co chce sprawdzic.

Nasza myszka jest już z nami

Wysłany: 3 maja 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czrna owca gratuluje synka:)

czarna_owca lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa, spróbuje wyprosić usg i na paciorkowce. Twój lekarz cie skierował na usg czy miał w gabinecie? I jak wyglada badanie na paciorkowce ?

Wysłany: 3 maja 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie .Dostałam skierowanie do szpitala. Na paciorkowce dokładnie nie wiem. Lekarka czytała w komp.i powiedziała ze zrobimy około 35tyg.

Wysłany: 3 maja 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj jest trochę info
    http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6493&Main_6157=6287:0:25,5499&MainContent_6287=6493:0:25,6833&Content_6493=6430:59442::0:6182:1:::0:0

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka, ja nie pomogę bo ja miałam w brzuchu 53 cm więcej niż zwykle i mój brzuch należał do gignatów... a co do sprawdzania wagi to mi przed porodem położna wymacała z brzucha wagę małej dokładniej jak USG ;) w dniu terminu miałam wizytę i powiedziała że jest 4 kg jak nic ;) a 5 dni później urodziłam 4150g więc zgadzało się w 100%

Pterusinska, ja chodziłam na prywatne wizyty, miałam chyba 7 prywatnych USG... co do poznawania płci tak wcześnie... w 14 tygodniu osóbka w avatrku (ta dama w czerwonej sukience) była chłopcem ;) tak wiec ja na Twoim miejscu nawet nie chciałabym znać... pamiętam jak się nastawiłam na chłopca, wybraliśmy imię a potem na półówkowych rozczarowanie, potem płacz bo "gdzie mój synek?"... po co ci to ;) na tym etapie płeć to jakieś bajki...
    Ja na prywatne USG chodziłam sobie sama a u ginekologa byłam 2 razy. Raz ze skierowaniem od fastlege a raz sama się zapisałam. a jak wygląda wizyta? zależy dlaczego idziesz. Jak tylko sprawdzić co z dzidziusiem to pewnie tylko USG a jak np niepokoi was szyjka itp to zbada...

Nefer, ale 36 tc to już przecież ok :) Wiadomo, lepiej urodzić w 39 czy 40 ale myślę, że nie masz się co obawiać :) też nikt nie powiedział, że gdy zdejmą pessar to urodzisz na drugi dzień ;) znam dziewczynę, która bez szyjki ciążę przenosiła :D powodzenia :) aczkolwiek przenoszenia nie życzę :P

martynka870 lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka o to niezłą piłeczkę miałaś :) Ja własnie czytałam ,że z usg to tak niedokładne są te pomiary jeżeli chodzi o wagę. Ale dobrze,ze mam to skierowanie. Teraz czekam na list z datą ,kiedy mam się zgłosić.

Pianistka a napiszesz jakie masz łóżeczko? bo nie wiem czy z PL zamawiać.

e96b0e4df0.png

Wysłany: 4 maja 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja myślę nad wózkiem. Taki na asfalt i trochę kamyki. Raczej będę chodzić trasy min 1h-2h dziennie. I chętnie 3w1 z siedziskiem do min 2-3lat. I wchodzi w grę oddanie do przedszkola po roku a tam chyba spanie w siedziskach? Stokke trailz, Britax go next? Macie doświadczenia?

• martynka870 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też mam problem z wózkiem. Zastanawiam się między quinny moodd bold block a MOUNTAIN BUGGY URBAN JUNGLE.

Ważne ,aby było siedzisko rozkładane do pozycji leżącej i miał koła pompowane.

e96b0e4df0.png

Wysłany: 4 maja 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak koła pompowane są ważne. Pani w sklepie chwalił brio go next. Długie użytkowanie do 3 lat.kola pompowane.dobra b.amortyzacja.ale siedzisko nie leży całkiem. Za to mogę odwracać do kontaktu z dzieckiem. Łatwe składanie.i dobre zadaszenie przed wiatrem i chłodem. Stokke znowu siedzisko takie mniejsze i dużo miejsca po zlozeniu

‹‹ 525 526 527 528 529 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ