Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pacia Nowa

Wysłany: 11 maja 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieszkam koło Trondheim i jestem w 12 tyg. Ciąży już się trochę zorientowałem że tu jest inaczej niż W Polsce.

• martynka870 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie jesteśmy w No

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

e96b0e4df0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2016, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka870, to daj znać proszę co ci wpisał w zaświadczenie ok ? Buziaki

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2016, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka870, mysle ze nie powinno byc problemu jesli w Polsce zaświadczenie będzie wypisane przez rodzinnego

martynka870 lubi tę wiadomość

• martynka870 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia ok, jutro napiszę.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

e96b0e4df0.png
  • Pacia Nowa

Wysłany: 12 maja 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś rodziła tu i jak było? Jak opieka i wg wszystko przebiegało nie było źle?

• StokrotkaV Znajoma

Wysłany: 12 maja 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja lecialam wizzair w 31t 5dni. Mialam zaswiadczenie na wszelki wypadek. Wypisany przez polska polozna mimo iz w pl nikt mi ciazy nie prowadzi. Napisane mialam w ktorym jestem tygodniu, ze ciaza przebiega prawidlowo i nie ma przeciwskazan do odbycia lotu w danym dniu. Wpiszcie konkretnie dzien, bo moga sie czepiac. Mnie nikt nie sprawdzil, bo ubralam sie w dosc luzne ciuszki i praktycznie nie bylo widac brzuszka. :)

• StokrotkaV Znajoma

Wysłany: 12 maja 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzilyscie moze tutaj w wodzie? Mam ciezki dylemat ktora opcje wybrac. Czy na "sucho" z epiduralem bo niestety czuje ze oszaleje z bolu. Czy w wodzie z gazem.. w Tønsberg sa obie mozliwosci. Ide w piatek na omvisning a termin za 3 tygodnie, a ja taka niezdecydowana. W sumie te wodne porody maja dobra opinie. Achh i kolejne pytanie czy dla dzieciatka w torbe bralyscie pieluszki i jakies kosmetyki pielegnujace, do kapieli i do pupci?

• martynka870 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka rozmawialam z położną polką,która pracuje na porodówce i opowiedziała mi o epiduralu i o rodzeniu w wodzie. Co do basenu to potrzebne są juz wykwalifikowane położne,bo to całkiem inny sposób rodzenia jest.
    A jeżeli chodzi o znieczulenie to trzeba na samym wejściu powiedzieć ,że się chce i przypominać im (najlepiej niech to parter robi) . Niby dłużej się rodzi ze znieczuleniem,ale nie jest to oczywiście reguła. Mnie najbardziej przeraża wkłucie. Nie lubię :strzykawek: .
    Pieluszki dostaje się na oddziale,a co do kosmetyków to nie wiem.
    3mam kciuki za Was. a gdzie rodzisz?

e96b0e4df0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka ale chodzi ci o poród DO wody czy o przebywanie do pewnego momentu w wodzie i poród na zewnątrz? Ja rodziłam tym drugim sposobem. Poród DO wody jest możliwy w bardzo niewielu szpitalach... Ja w sumie w wodzie byłam jakies 2-3 h i to faktycznie koiło ból... A dodatkowo woda wpływa genialnie na krocze - urodziłam dziecko wadze 4150 g bez nacięć i pęknięć :) (i stosowałam masaż krocza co tez bardzo polecam). Ogólnie z porodu jestem bardzo zadowolona. Jeśli chcecie poczytać o porodzie to w moim pamiętniku jest wpis z opisem porodu :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To też mi mówiła położna i wszystkie koleżanki ,które rodziły, że basen mega pomaga. Też mam zamiar skorzystać z tej opcji.

e96b0e4df0.png
  • StokrotkaV Znajoma

Wysłany: 12 maja 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bede rodzila w Tønsbergu. Tak wiem ze sa 2 mozliwosci porodu w wodzie. Czyli bycie w wodzie az do momentu skurczy partych i wyjscie na samo wypchniecie lub przesiedzenie calego porodu i wypchniecie dzieciaczka do wody. Jak pytalam poloznej to nie rozroznila mi tych dwoch opcji. Tylko powiedziala ze jest mozliwosc i ze rzeczywiscie woda pomaga. Na mnie super dziala cieply prysznic, schodzi mi napiecie brzuszka wiec podejrzewam ze siedzenie w wannie zdziala cuda.
    A bralyscie familyroom po porodzie? Jesli chodzi o opieke nad noworodkami jestesmy z mezem zieloni i zadna mama ciocia babcia nas nie poratuje. Ciekawi mnie czy cos mi da dluzszy pobyt w szpitalu. Czy pokarza jak karmic, przewinac, ulozyc do snu itp itd

• StokrotkaV Znajoma

Wysłany: 12 maja 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka przeczytalam twoj pamietnik.. usmialam sie i uplakalam na przemian..

"Godzina 22:30 - PUSH! PUSH! To było najbardziej niezwykłe doświadczenie. Ból w czystej postaci. Chciałam umrzeć, udusić się kablem od KTG albo powiesić na rurce od gazu rozweselającego… Skurcze same w sobie, przy bólu parcia, to było NIC! "

Za dokladnie 21 dni bede przezywala to samo!

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka :D Mi większość koleżanek mówiło, że samo parcie to ulga, a skurcze są bolesne. Ok, prawda. Skurcze bolały tak że z bólu rzygałam jak kot... ale samo wyparcie dziecka to dla mnie było coś strasznie trudnego. może też kwestia tego że była kolosem? pewnie trochę tak :) ale poród sam w sobie dla mnie był wspaniały, cudowny i chciałabym znów to poczuć :)
    a co do opieki, to tam ci wszystko pokażą JEŚLI zapytasz. Sami się nie narzucają. Ale mi pokazywała pielęgniarka jak przewinąć, pytała czy chcemy wykąpać małą w szpitalu zeby nam pomogli, pomagała przystawiać do piersi jeśli prosiłam :) Tylko trzeba pytać. Ale wiesz, instynkt sam dużo daje... Pierwszej nocy po porodzie mała krztusiła się jeszcze wodami płodowymi... to jakoś sama z siebie wiedziałam by ulożyć ją na boczku i podeprzeć :) to samo przychodzi :)
    powodzenia!!

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Motylkowa1 Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się b.boje. Nawet w karcie mam wpisane dużymi literami fødselangst. Tez myślę o wodzie i epidural. Ale poczytałam sobie duzo o dobrych poródach i takie istnieją. Nawet lekkie. Staram się jeszcze nie myśleć za wiele. Chodzę na basen i chce robić ten masaż krocza przed jak złapie o co w nim chodzi.

Nasza myszka jest już z nami
  • StokrotkaV Znajoma

Wysłany: 12 maja 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa kazda z nas sie boi, a najbardziej chyba moj mąż ;) on przy samym spontanicznym wejsciu na oddzial spanikowal. Ubaw mialam z niego :)
    Ile kobitek tyle porodow, bedzie bolalo mimo wszystko, zanim dotrzesz do szpitala i dostaniesz znieczulenie juz bedzie bolalo. Musimy sobie wybrac najlepsza opcje dla nas.
    Jutro zdam wam relacje z visningu.

• Motylkowa1 Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok. Ja mam rozmowę 1.6

Nasza myszka jest już z nami
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja 23.06
    Jakos na razie ten bol mnie nie przeraza zbytnio. Jestem dobrej mysli :D

e96b0e4df0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, pozytywne nastawienie to połowa sukcesu! Lęki są tylko w głowach :) Myślcie o tym że za chwilę utulicie maleństwo a będzie ok :)

StokrotkaV lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2016, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i pessar zdjety. Max naciska strasznie, a ja czuje jakby cos mi wychodzilo. Mysle, ze to szyjka sie poddaje. Poluje na czopa.

Rany, Pianistka, Emka ma juz 3 miesiace???!!!! Jestes pewna, ze tam zadnej pomylki w suwaczku nie ma?! ;)

d869f9fdbd.png
‹‹ 527 528 529 530 531 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ