X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja ja rodziłam w Lorenskog :) bardzo polecam! Choc moj poród był baaardzo długi to mam dobre wspomnienia. Super warunki i opieka. I pozniej w hotelu przyszpitalnym tez wszystko było super. Jak chcesz sie o cos dopytać to pisz na priv

Kaja87, Aneczka91 lubią tę wiadomość

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 27 września 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny:-) Czarna_owca zaproszenie Ci wysłałam bo mam nadzieje na więcej porad z Twojej strony ;-)-(chyba to tak się robi, wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek)

Na razie czekam na zarejestrowanie się 27 .10 na Policji a potem działam :-)

Samopoczucie u mnie coraz lepsze, początkowo dokuczały mi mdłości, sporadycznie wymioty natomiast teraz w 11 tyg. ustępuje to uciążliwe samopoczucie :-)
    Mam ogromną ochotę wręcz iść gdzieś do pracy aby nie siedzieć w domu i nie myśleć o ciąży lecz iść do ludzi , czas szybko zleci i coś się zarobi... a tak nudzę się w domu samo bo niestety ale znajomych tu nie mam co jeszcze bardziej dopija a tak to by się może i jakiś ludzi poznało....
    Jak macie jakieś rady dla mnie to śmiało piszcie, dzięki

Czekając na nasze największe Szczęście ...
    3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja, może poświęć ten czas na naukę norweskiego np? :)
    Ja też całą ciążę praktycznie byłam w domu bo byłam na zwolnieniu lekarskim... także pierwsze 2 miesiące to była euforia, w końcu odpoczynek... ale potem to już myślałam że oszaleję! Wszyscy znajomi wiadomo w pracy, mąż w pracy a ja jak ten kołek. a ze względu na syka nawet nie mogłam sobie nigdzie pojechać ;P tak więc wsiąkłam na forum i tak mi tu dni mijały :D

U mnie drugi cykl starań o rodzeństwo, już po owulacji... czekamy na wyniki :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 27 września 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka trzymam kciuki za pozytywny wynik :-)

Na zwolnieniu lekarskim przynajmniej miałaś poczucie że pracę masz i wrócisz do niej, jest to duży plus. Szukam jakieś pracy dorywczej bo inaczej zwariuje...

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 27 września 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a po zarejestrowaniu się na Policji i dostaniu nr personalnego, nie pracując, upoważnia to do wizyt bezpłatnych, opieki porodowej, porodu, badań do porodu? z czegoś jeszcze można korzystać? Bo wiem że to różnie jest czasem coś jest bezpłatne a czasem wystawią rachunek...

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja, żeby była jasność. na policji, otrzymasz pozwolenie na pobyt. zeby otrzymać numer personalny, musisz pójść do drugiego okienka, skatt i tam złożyć wniosek o meldunek. Wtedy dostaniesz kartę meldunkową i numer personalny :)
    Każda kobieta, która posiada nr pesonalny ma prawo do bezpłatnej opieki okołoporodowej i ciążowej, czyli: wizyty u fastlege i jordmor, badania krwi, 1 USG połówkowe w szpitalu, potem poród i pobyt w szpitalu, kolejnie opieka w helsestasjon nad dzieciątkiem. To masz za darmo. Nie będzie Ci przysługiwał macierzyński jeśli nie miałaś dochodu, ale opiekę masz zapewnioną :) spokojnie :) jedynie będziesz musiała zapłacić jeśli np dostaniesz receptę albo skierowanie np do ginekologa. wtedy płacisz za samo wystawienie tego świstka. za skierowanie jakies 50-100 kr o ile pamiętam :)

a co do zwolnienia... sprawa wygląda o tyle kiepsko, że strasznie się wszystko zmieniło i nie bardzo mam do czego wracać :/ zmieniło mi się szefostwo, kryzys dotknął poprzez kryzys w olejówie, i ogólnie słabo to wygląda :( będę musiała brać nocne zmiany żeby wyrobić jakąś godną pensję.... więc zajmowanie się dzieckiem w dzień i praca w nocy. druga ciąża i drugie zwolnienie są mi teraz BARDZO na rękę. ale o córkę walczyliśmy 3 lata więc mam mikroskopijne nadzieje..

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 28 września 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Pianistka, dzięki za oświecenie :-) teraz wiem co mam robić po kolei :-)
    Bardzo żałuje że nie pracowałam przed zajściem w ciąże lecz wszystkiego się nie da zaplanować...z chęcią bym teraz poszła gdzieś dorywczo bo naprawdę dobrze się czuje a gorzej mi jak siedzę sama w domu i nie wiem co mam ze sobą zrobić bo wszystkie obowiązki domowe są wykonane na 6+ !!!

Pianistka szkoda że w pracy się tak pokręciło ale tak jak pisałam pewnych rzeczy się nie zaplanuje, było to nie do przewidzenia :-/ trzymamy kciuki za następnego dzidziusia dla Ciebie :-)

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 1 października 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hallo dziewczyny, już nic nie piszecie???????

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaglądam :) obecna

jak samopoczucie u Ciebie? :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 2 października 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ciebie można liczyć :-)
    Ja czuje się świetnie, mdłości minęły jak ręką odjął(może jeszcze ciut na wieczór ale w porównaniu do poprzedniego miesiąca to lux) i więcej sił mam co mnie bardzo cieszy :-P Brzuszek mam taki mini, mini ,jakbym była pojedzona, ciekawa jestem kiedy mi tak konkretnie wywali bo raczej jestem szczupłą osobą (zaczęłam 3 miesiąc- 12 tydzień, a na marginesie wiesz może jak mam sobie ustawić ten wykres aby był widoczny w moich odpowiedział?)
    A jak Twoje samopoczucie?? Jak na co dzień??

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo :)
    no bo to tak jest, że II trymestr jest najprzyjemniejszy :) ale Ty nie zaczynasz przypadkiem 4 miesiąca lada moment? :) 13 tc to chyba II trymestr już... brzuszek ja od początku miałam spory, ale i z gigantycznym skończyłam :P tak ok 15 tc był już widoczny ciążowo :)
    a suwaczek już Ci mówię, wejdź na stronę:
    https://www.suwaczki.com/
    stwórz sobie swój suwak
    1. wybierz rodzaj - termin porodu i ciąża
    2. zrób go po swojemu
    3. skopiuj link BBcode
    4. wejdź w ustawienia tutaj na belly
    5. wklej link w zakładce "społeczność"
    powinno działać :)

a u mnie? Emma dokazuje, mamy ząbkowanie + skok rozwojowy więc jest hardcore... ;)
    no i... póki co po cichuśku, tak bardzo skromnie i niepewnie... ale witam się z Tobą oficjalnie, jako ciężarna w Norwegii ;)
    Dziś 10 dpo, wysikałam blade II kreski. jeśli jutro test wyjdzie ładniejszy to oficjalnie tu przychodzę :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka niech juz bedzie jutro i oficjalnie Ci pogratuluje!

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 3 października 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znow mi zjadło większość posta, ja juz nie pisze z tel :/ grrrr

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    24eu9hj.jpg

test z dzisiaj :D
    11 dpo

a więc... witajcie! :D ponownie

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kaja87 Koleżanka

Wysłany: 4 października 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy Pianistka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Gratuluje z całego serca, Drugie szczęście w drodze :-)
    No to teraz dbamy o siebie ;-)
    Jak się czujesz Mamusiu ?

Ps. Dzięki za suwaczek

3jgxgywl4bxnffgo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czuję się... normalnie :d
    z tym moim urwisem nie mam czasu na bycie w ciąży :D
    a tak serio, to zobaczymy za kilka/ kilkanaście dni...
    w ciąży z Emmą pierwsze tygodnie czułam się jak skacowana, głowa mnie bolała straszliwie, ciągle plamiłam i krwawiłam :/ nie chcę powtórki... ja mam w domu niemowlaka, ważącego prawie 10 kg :/ muszę ją sporo nosić...
    naprawdę marzę o bezproblemowej ciąży, nie mogę sobie pozwolić na odpoczynek tak jak w pierwszej ciąży

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • czarna_owca Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Pianistka!!!!! Cieszę sie ogromnie

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję :)

Kaja, to co, jesteśmy tu same? To może napisz coś więcej o sobie? :) w końcu! mamy plan spędzić tu kolejne długie miesiące :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nefer Przyjaciółka

Wysłany: 4 października 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Pianistka!! :)

d869f9fdbd.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2gt3don.jpg

dzisiejszy test :)
    cieszę się, beta chyba rośnie :)

dziękuje Nefer :*

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
‹‹ 541 542 543 544 545 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ