Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Kaja ja rodziłam w Lorenskog bardzo polecam! Choc moj poród był baaardzo długi to mam dobre wspomnienia. Super warunki i opieka. I pozniej w hotelu przyszpitalnym tez wszystko było super. Jak chcesz sie o cos dopytać to pisz na priv
Kaja87, Aneczka91 lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny:-) Czarna_owca zaproszenie Ci wysłałam bo mam nadzieje na więcej porad z Twojej strony -(chyba to tak się robi, wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek)
Na razie czekam na zarejestrowanie się 27 .10 na Policji a potem działam
Samopoczucie u mnie coraz lepsze, początkowo dokuczały mi mdłości, sporadycznie wymioty natomiast teraz w 11 tyg. ustępuje to uciążliwe samopoczucie
Mam ogromną ochotę wręcz iść gdzieś do pracy aby nie siedzieć w domu i nie myśleć o ciąży lecz iść do ludzi , czas szybko zleci i coś się zarobi... a tak nudzę się w domu samo bo niestety ale znajomych tu nie mam co jeszcze bardziej dopija a tak to by się może i jakiś ludzi poznało....
Jak macie jakieś rady dla mnie to śmiało piszcie, dzięki -
Kaja, może poświęć ten czas na naukę norweskiego np?
Ja też całą ciążę praktycznie byłam w domu bo byłam na zwolnieniu lekarskim... także pierwsze 2 miesiące to była euforia, w końcu odpoczynek... ale potem to już myślałam że oszaleję! Wszyscy znajomi wiadomo w pracy, mąż w pracy a ja jak ten kołek. a ze względu na syka nawet nie mogłam sobie nigdzie pojechać ;P tak więc wsiąkłam na forum i tak mi tu dni mijały
U mnie drugi cykl starań o rodzeństwo, już po owulacji... czekamy na wyniki -
Dziewczyny a po zarejestrowaniu się na Policji i dostaniu nr personalnego, nie pracując, upoważnia to do wizyt bezpłatnych, opieki porodowej, porodu, badań do porodu? z czegoś jeszcze można korzystać? Bo wiem że to różnie jest czasem coś jest bezpłatne a czasem wystawią rachunek...
-
Kaja, żeby była jasność. na policji, otrzymasz pozwolenie na pobyt. zeby otrzymać numer personalny, musisz pójść do drugiego okienka, skatt i tam złożyć wniosek o meldunek. Wtedy dostaniesz kartę meldunkową i numer personalny
Każda kobieta, która posiada nr pesonalny ma prawo do bezpłatnej opieki okołoporodowej i ciążowej, czyli: wizyty u fastlege i jordmor, badania krwi, 1 USG połówkowe w szpitalu, potem poród i pobyt w szpitalu, kolejnie opieka w helsestasjon nad dzieciątkiem. To masz za darmo. Nie będzie Ci przysługiwał macierzyński jeśli nie miałaś dochodu, ale opiekę masz zapewnioną spokojnie jedynie będziesz musiała zapłacić jeśli np dostaniesz receptę albo skierowanie np do ginekologa. wtedy płacisz za samo wystawienie tego świstka. za skierowanie jakies 50-100 kr o ile pamiętam
a co do zwolnienia... sprawa wygląda o tyle kiepsko, że strasznie się wszystko zmieniło i nie bardzo mam do czego wracać zmieniło mi się szefostwo, kryzys dotknął poprzez kryzys w olejówie, i ogólnie słabo to wygląda będę musiała brać nocne zmiany żeby wyrobić jakąś godną pensję.... więc zajmowanie się dzieckiem w dzień i praca w nocy. druga ciąża i drugie zwolnienie są mi teraz BARDZO na rękę. ale o córkę walczyliśmy 3 lata więc mam mikroskopijne nadzieje.. -
Dziękuje Pianistka, dzięki za oświecenie teraz wiem co mam robić po kolei
Bardzo żałuje że nie pracowałam przed zajściem w ciąże lecz wszystkiego się nie da zaplanować...z chęcią bym teraz poszła gdzieś dorywczo bo naprawdę dobrze się czuje a gorzej mi jak siedzę sama w domu i nie wiem co mam ze sobą zrobić bo wszystkie obowiązki domowe są wykonane na 6+ !!!
Pianistka szkoda że w pracy się tak pokręciło ale tak jak pisałam pewnych rzeczy się nie zaplanuje, było to nie do przewidzenia trzymamy kciuki za następnego dzidziusia dla Ciebie -
Na ciebie można liczyć
Ja czuje się świetnie, mdłości minęły jak ręką odjął(może jeszcze ciut na wieczór ale w porównaniu do poprzedniego miesiąca to lux) i więcej sił mam co mnie bardzo cieszy Brzuszek mam taki mini, mini ,jakbym była pojedzona, ciekawa jestem kiedy mi tak konkretnie wywali bo raczej jestem szczupłą osobą (zaczęłam 3 miesiąc- 12 tydzień, a na marginesie wiesz może jak mam sobie ustawić ten wykres aby był widoczny w moich odpowiedział?)
A jak Twoje samopoczucie?? Jak na co dzień?? -
Hejo
no bo to tak jest, że II trymestr jest najprzyjemniejszy ale Ty nie zaczynasz przypadkiem 4 miesiąca lada moment? 13 tc to chyba II trymestr już... brzuszek ja od początku miałam spory, ale i z gigantycznym skończyłam tak ok 15 tc był już widoczny ciążowo
a suwaczek już Ci mówię, wejdź na stronę:
https://www.suwaczki.com/
stwórz sobie swój suwak
1. wybierz rodzaj - termin porodu i ciąża
2. zrób go po swojemu
3. skopiuj link BBcode
4. wejdź w ustawienia tutaj na belly
5. wklej link w zakładce "społeczność"
powinno działać
a u mnie? Emma dokazuje, mamy ząbkowanie + skok rozwojowy więc jest hardcore...
no i... póki co po cichuśku, tak bardzo skromnie i niepewnie... ale witam się z Tobą oficjalnie, jako ciężarna w Norwegii
Dziś 10 dpo, wysikałam blade II kreski. jeśli jutro test wyjdzie ładniejszy to oficjalnie tu przychodzę
-
czuję się... normalnie :d
z tym moim urwisem nie mam czasu na bycie w ciąży
a tak serio, to zobaczymy za kilka/ kilkanaście dni...
w ciąży z Emmą pierwsze tygodnie czułam się jak skacowana, głowa mnie bolała straszliwie, ciągle plamiłam i krwawiłam nie chcę powtórki... ja mam w domu niemowlaka, ważącego prawie 10 kg muszę ją sporo nosić...
naprawdę marzę o bezproblemowej ciąży, nie mogę sobie pozwolić na odpoczynek tak jak w pierwszej ciąży