X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska, ja byłam u gina akurat w tym okresie (byłam w 12+6 o ile pamiętam) właśnie z zamysłem sprawdzenia przezierności i sprawdzenia kości nosowej. Dla nich nie funkcjonuje to pod postacią jakiegoś specjalnego USG. Najpierw gin pomierzył co tam normalnie wypada, sprawdził wszystkie narządy, kończymy. i po prostu sama zapytałam czy mógłby zbadać przezierność (była ok) i obecnosć kości nosowej. potwierdził, że widzi, podał mi przezierność. i tyle :)

Niebieskaa lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje! tak podejrzewalam, ze sama musze sie o to dopytac:) jak szukalam w internecie to nie znalazlam informacji o genetisk usg, a czy to prawda, ze w No jest tylko jedno usg??? to jedyne po 18 tygodniu?

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, to prawda. połówkowe. u nas odbywa się w szpitalu, sprawdzają wszystko dokładnie..
    Ja chodziłam prywatnie na usg ;)
    a skąd jesteś?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z Molde, ale dosc czesto jestem w Oslo, wiec tam juz spory dostep lekarzy... no naprawde nie zmienie zdania o sluzbie zdrowia w No:P

2fwaugpjrxudygqa.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska, ja swoje przeszłam z tymi debilami (lekarzami, pardon)... po 4 poronieniach, lądując w nocy na legevakcie z krwawieniem (po nogach mi się lało jak przy okresie) w 9 tc dowiaduję się, że "TAKIEJ" ciąży się nie ratuje....! że co proszę?! Jakiś popapraniec uznał, ze moja córka, która teraz słodko śpi obok jest nie warta? cała ciąża to był jeden wielki stres przez tych .... x... (x zastąp własnym epitetem).
    W sumie miałam 7 czy 8 usg, wszystkie oprócz połówkowego prywatnie.

Na pocieszenie Ci powiem, że przynajmniej przy porodzie opieka naprawdę na najwyższym poziomie :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje Ci za ten post... czasem sie zastanawiam czy to ja mialam takiego pecha..czy wiecej kobiet tego doswiadczylo. U mnie bylo tak samo, lekarz mi wmawial, ze krwawienie to naturalny objaw ciazy.... Mialam szczescie w nieszczesciu ze w czasie 1. poronienia jechalam do Polski na wesele, a w czasie drugiego jechalam na swieta i zostalam otoczona fachowa opieka... po 1 poronieniu od razu zostalam skierowana przez moja ginekolog do szpitala, bo beta skakala i bali sie,ze to ciaza pozamaciczna, bo cos bylo na usg. Jak im opowiadalam jaka dostalam opieke w No to nie wierzyli... Teraz jestem juz madrzejsza i na szczescie fastlege slucha sie mojej lekarki z Polski i wypisuje wszystkie leki jak leci... dobrze, ze masz teraz swoja mala ksiezniczke! ja juz nie dam sobie nic wmowic... bede tez chodzic prywatnie.

2fwaugpjrxudygqa.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja na jakiekolwiek konsultacje z Polski nie mam co liczyć, bo zwyczajnie do Polski latam raz na rok - dwa. a na lot w ciąży się nie zdecyduję... w ciąży z Emmą ratowałam się duphastonem i luteiną zbieranymi "po ludziach" :/
    Teraz staramy się o drugą ciążę i naprawdę, mam nadzieję, że obędzie się bez historii :(

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzymam kciuki! my w ostatniej chwili zmienilismy lot na auto (lekarz z Pl absolutnie zabrania latania samolotem), kolejna wyprawa na swieta...do tego czasu mam pol walizki duphastonu, witamin, kwasu foliowego, clexane itd. , powodzenia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2016, 21:37

2fwaugpjrxudygqa.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki i wzajemnie! :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Motylkowa1 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas straszne kolki. Lekarz stwierdził obecność powietrza w brzuchu przy szczepieniu i zalecił kontakt z fastlege u którego już byłam i jest zielony w takich maluszkach.Zresztą lekarz zalamal mnie zachowaniem. Czytal z kartek co ma sprawdzac. Siostre polozns ma za to b.fajna.czekam na ten odpowietrzacz do pupy.zamówiłam na tej stronie co mi poleciłas Pianistka. Daje krople sab simplex i masuje. Baki wychodzą ale widocznie tylko mała część. Mnie serducho boli jak strasznie placze po 18 tej przeważnie. Na doustnym szczepieniu przekonali się jak potrafi płakać. Krzyk nie z tej ziemi. Stwierdzili ze jest silna i ruchliwa z tad ta siła placzu. Główkę podnosi juz ładnie nawet. Tylko waga odbiega od innych 6tygodniowcow ale przecież ona urodzona 5tyg przed terminem. 52cm i 4090g wczoraj. A kolki są po jedzeniu czesto i wieczorami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2016, 09:01

Nasza myszka jest już z nami
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa, moja Emma będąc noworodkiem jak już wrzeszczała to tak, że w helsestasjon kazali nam raz iść na bok bo wszystkie dzieci zaczęły płakać.. więc rozumiem :(te głupie kolki właśnie mają to do siebie, że pojawiają się wieczorami :( myślę, że te rurki sporo pomogą. Ja je miałam i ostatnio oddałam koleżance, której córka ma 2 tygodnie i miała kolki. to mówi że aż piana idzie i od razu przynosi to ulgę. Myślę że i Twojej malutkiej to pomoże, oby!
    A wagą się nie przejmuj, patrz czy przybiera względem urodzeniowej :) Emma w wieku 6 tygodni ważyła ok 6 kg, ale przecież tego nie można porównywać skoro ona przy urodzeniu ważyła więcej niż Kamilka teraz. patrz po prostu czy cały czas idzie po tym samym centylu i już :) Emma jest powyżej 97 centyla ale dopóki to idzie płynnie, to jest ok! :) wagą się nie martw, teraz najwazniejsze by małej pomóc z tymi kolkami

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj przyszła rurka. Chyba działają i krople i rurka i masaże bo mała spokojniejsza. Pierdy szły cały dzień i przez rurke. Ale przylepa straszna sie zrobiła. Tata juz nie pasuje. Tylko u mamy na rączkach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 06:40

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa, super! :) dobrze, że malutkiej ulżyło trochę :) a chusta dotarła już? mała będzie mogła być przy tobie cały czas a Ty będziesz miała ręce wolne :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uczymy się chusty :)

• Pacia Nowa

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny , chciałbym się zapytać Was o to czy ja sama mogę iść do szpitala i sie zapisac na prywatne usg zaplace ale zeby zobaczyc czy z mala wszystko ok czy leży główką do dolu i czy ogólnie dobrze.Jestem w 28 tyg. Mieszkam od Trondheim 70 km .pozdrawiam

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pacia, wątpię aby szpital oferował takie usługi. Ale na prywatne USG możesz przecież pójść do każdego ginekologa. a położenie powinna podać Ci położna :) ale jeśli chcesz, to poszukaj ginekologa po prostu

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pacia Nowa

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka Dziekuje za odp.:)

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 02:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprobuj poprosić o skierowanie do szpitala na kontrolę w tyg 30. Bo się b.martwisz. ja dostałam od fastlege.

• StokrotkaV Znajoma

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylkowa. Kup Dicoflor. Cos wspanialego. Ja dawalam swojej 2mce. 2 opakowania. Codziennie rano 5-6kropli. Zadnych problemow z brzuszkiem. To sa jakies kultury bakterii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2016, 11:56

• czarna_owca Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam tez polska pediatra na problemy z brzuszkiem zalecila podawac Dicoflor w kroplach - 5 kropel dziennie, to jest probiotyk. A ja dodatkowo lykam dicoflor dla doroslych, zawsze cos z mlekiem przejdzie. Kolki co prawda u nas skonczyly sie na dobre w wieku 3,5 mc ale pozniej czasem pojawialy sie jeszcze problemy z brzuszkiem. Przez pewnien czas podawalam mu tez syrop / zawiesine Debridat (ale to jest chyba tylko na recepte no i oczywiscie kupowany w pl)

mhsv3e5e7kvmf6ta.png
‹‹ 539 540 541 542 543 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ