Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
To na prawdę męczarnia dla maluszka te gazy. Ja się pompuje i dodaje małej Nutramigen bo potrafiła wisieć na cycu i płakać kilka godzin. Teraz wiem ze glodna była. A gazy tez ja męczą w miedzyczasie. Przed bakami placze i krzyczy przez sen albo wybudza się przez nie. Strasznie chcialam karmić piersią w pełni. Teraz widzę już kiedy ból przez gazy a kiedy chce jeść. Nie mam zaufania do tych kropelek na kolki ale podaje by mniej cierpiala. Możesz napisać więcej odnośnie fiz.odgazowywania?jestem zielona w temacie. Chciałabym jej pomóc w tych bakach możesz odezwać się na priv?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2016, 08:13
Nasza myszka jest już z nami -
Używalismy dokladnie tego o czym pisze Pianistka - Windi kateter rektalny dla niemowlat. to takie rurki, ktore sie wklada w dupke i wszystkie gazy wychodza. Najpierw musisz pomasowac brzuszek, zrobic rowerek itp a pozniej podkurczyc nozki i wlozyc naoliwiona koncowke kateteru w odbyt i poczekac kilkanascie - kilkadziesiat sekund, najpierw bedzie slychac takie syczenie a na koncu wychodzi sama piana, takie spienione bąble. Az niewiarygodne ile tego moze sie zebrac w takim malym cialku. U nas to byla ostatecznosc ale tak naprawde tylko to mu pomagalo, zadne doustne specyfiki nie przynosily ulgi. A tez przez sen podkurczal nozki i mocno sie spinal, bylo widac, ze to gazy go mecza i spac biedak nie mogl spokojnie.
To jest chyba produkt szwedzki, wiec powien byc tu dostepny, ja mialam z Pl.
Wlasnie wrocilismy ze szczepienia - druga dawka na rotawirusy + pneumokoki, DTP-polio + Hib, az sie boje jak zareaguje bo na pierwsza dawke na rota zareagowal bardzo zle a teraz mozemy miec pelen zestaw objawow, lacznie z goraczka
Jak Wasze dzieci reagowaly na szczepienia i jak mozna pomoc takiemu maluszkowi? -
Owco, u nas po pierwszej dawce rota było piekło ajjj, koszmar! Ale! potem już każde kolejne szczepienie ok też się cholernie bałam ale było bezobjawowo. trochę tylko marudziła bo nóżka bolała...
U nas po rurkach takich aż atrakcji nie było, jedynie trochę bączków. Ale można nimi szybko, doraźnie pomóc.
Motylkowa, a w helsestasjon nie mogłaś mieć konsultacji pediatry? musiałaś się aż w szpitalu umawiać?
http://www.jollyroom.no/babyutstyr/helse-hygiene/ovrig/windi-pysventil -
nie, raczej nie sprawia to bolu maluszkowi, bo wsuwasz to delikatnie i koncowke trzeba naoliwic, a konstrukcja tych rurek jest taka, ze nie musisz sie bac, ze wlozysz za gleboko i cos uszkodzisz, tylko na poczatku troche trudno okielznac wierzganie i nie zrazaj sie jak za pierwszym razem Ci sie nie uda, nam tez nie wyszlo od razu ale pozniej juz za kazdym razem sie udawalo i Alex stawal sie nawet spokojny bo chyba skumal, ze przynosi mu to ulge i juz nie protestowal.
U nas po pierwszej dawce na rota tez byl koszmar, dlatego boje sie co bedzie po dzisiejszej mieszance... na razie jest tylko troche marudny i senny ale dajemy rade -
Szczepienia na gruzlice i wzw B sa tutaj jako dodatkowe (w karcie sczepien na samym dole oznaczone gwiazdka) szczepia tylko dzieci rodzicow pochodzacych z krajow zwiekszonego ryzyka wystapienia tych chorob. My chcemy poprosic w helse o zaszczepienie tutaj albo zaszczepimy w Pl.
Po drugiej dawce na rota na szczescie nie bylo juz takich atrakcji jak poprzednio, ostatni zestaw szczepien zniosl calkiem niezle ale chyba przy nastepnej wizycie odmowie podania takiego combo jak ostatnio, tylko porosze o rozdzielenie szczepien na 2 lub 3 wizyty. -
Owco, masz do tego prawo u nas na szczęście po 2 dawce też bylo ok
Stokrotko, tak jak pisze owca.
A ja chyba mogę się oficjalnie pochwalić... pewnie nie zaglądacie do mojego pamiętnika...
Rozpoczęliśmy starania o rodzeństwo dla Emmyczarna_owca lubi tę wiadomość
-
Pianistka cudowne wiesci szybciutko, ja chyba bym sie obawiala, ze nie poradze sobie z dwojka takich maluchow, takze odwazna jestes a pamietam jak sie zarzekalas, ze tylko jedno dziecko a cos ostatnio mignelo mi w postach, ze wspominalas o drugim dziecku Super i oczywiscie zycze Wam powodzenia!
-
Dzięki dziewczyny. Zamówiłam ta rurke. Ostatnie wieczory są ciężki. Placze 3-4h. Z przerwami przy suszarce.masazach. Posluchalam pediatry i na parę dni do tyg podam sam nutramigen. Swoje mleko zamrazam. Serce mi pęka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2016, 20:48
Nasza myszka jest już z nami -
Owco, no dwoje tak małych dzieci to nie lada wyzwanie zwłaszcza, że wciąż nasze noce to koszmar. Ale jeśli mieć dwoje dzieci to z małą różnicą wieku, to raz. a po drugie, ze względu na moją chorobę ginekolog radził nie odwlekać tego... więc spróbujemy
Motylkowa, oby to pomogło! -
Trzymam kciuki za Ciebie Pianistka.ja tez bym decydowała się na drugie szybciutko gdybym była młodsza i mimo ciężkich wieczorów. Dzisiaj nawet biedulka i w nocy płakała. Ale próbuje sposób z książki szczęśliwe niemowlę i usypia, czyli szum,otulinie, ssanie,buja nie i działa do 1h. Dla mnie po 3 dniu nutramigenu 99% nie ma poprawy.Nasza myszka jest już z nami
-
Motylkowa, po każdym szczepieniu gorączka MOŻE wystąpić. Jednak u nas nigdy się nie zdarzyła także to żadna reguła
A co do usypiania to fakt, u nas też spowijanie bardzo pomagało, i bujanie na rękach z takim rytmicznym przykucaniem.
kurcze, u nas też na początku te wieczory były takie straszne ale to z czasem mija, naprawdę...
-
Witajcie dziewczyny! znalazlam taki watek na forum jak Wasz i mam pytanie. Chce isc na usg to genetyczne miedzy 11 a 13 tygodniem. Czy jak zamowie sobie usg u ginekologa to on bedzie wiedzial, ze chce zeby pomierzyl to i owo? o co mam poprosic? moze moje pytanie wyda sie nieco dziwne, ale mam doswiadczenie z tragiczna sluzba zdrowia w Norwegii, wiec juz sama nie wiem czy oni slyszeli o takim usg:PP
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017