X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • alda Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 04:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie zabawki się u Was sprawdziły ??????? Co warto kupić ?

e5skzzc.png

[**]

• majola Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 05:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od 9 miesiąca kostka Dumel to był hit. Niestety nie można jej wyłączyć ani ściszyć. Bębenek. Głodny stworek ze zjeżdżalnią dla krążków. Bączek. Karuzela ze zwierzętami.
    A wcześniej zegar z kukułką Fisher Price. Książeczka z wierszykami. To były dwa hity od około 4 miesiąca. Edit: sorry, od 6 miesiąca. W czwartym był na etapie pałąka
    Jeszcze miał taką grzechotkę sztangę z obydwu stron zakończoną kulkami. Ona się fajnie turlała i odkąd skończył 5 miesięcy turlał ją sobie i pełzał za nią. Za miękka piłeczką też.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 09:53

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    Niestety nie można jej wyłączyć ani ściszyć.

Naklej na glosniczek grubsza taśmę klejąca, to wyciszy trochę dźwięk 😀

k1iygdz.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, znam ten patent :) mimo to uważam, że to minus i każda zabawka powinna mieć regulację i możliwość wyłączenia
    Aaa, ale ta kostka Dumel pod względem głośności nie jest taka zła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 08:03

• alda Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufffffff dzisiaj załatwialiśmy urzędowe sprawy ( UDI i konsulat ) ale wszystko sprawnie poszło 😊😊😊 Panie w konsulacie się śmiały że już wszystko mamy tak wcześnie załatwione 😜😜😜😜

Alutka 32 lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Ufffffff dzisiaj załatwialiśmy urzędowe sprawy ( UDI i konsulat ) ale wszystko sprawnie poszło 😊😊😊 Panie w konsulacie się śmiały że już wszystko mamy tak wcześnie załatwione 😜😜😜😜

Alda mnie też to czeka. Możesz mi napisać od czego zacząć 😳😳

k1iygdz.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    Alda mnie też to czeka. Możesz mi napisać od czego zacząć 😳😳

Trzeba nadać imię - https://www.skatteetaten.no/person/folkeregister/?gclid=Cj0KCQjw0IDtBRC6ARIsAIA5gWtIE8TdqPGKjOS4-bUlm30k1SrtaRoSvvuwTQsoSFq-9TCwfgdxhQsaAsqiEALw_wcB

Oboje musicie potwierdzić .

Przyjdzie Wam potwierdzenie nadania imienia , później zamówić akt urodzenia https://www.skatteetaten.no/person/folkeregister/attester-og-opplysninger/attester/type/fodselsattest/?gclid=Cj0KCQjw0IDtBRC6ARIsAIA5gWuGrb-mN9-Re93QK8CjpItkdkJm6RtEp_Sn-4s_BVVL21bT1c4K_4kaAuKmEALw_wcB

Ja zamówiłam norweski i międzynarodowy z apostille trzeba napisać że potrzebny będzie w Polsce . W komentarzu piszesz dane dziecka ( imię , nazwisko , numer personalny ) my w szpitalu już dostaliśmy numer personalny.

Jak masz już akt urodzenia umawiasz wizytę w konsulacie paszportową - paszport tymczasowy na 1 rok - przed wizytą robisz zdjęcie maluchowi w japan foto albo elite.

My umówiliśmy wizytę paszportową i wizytę prawną .

W tym samym dniu umówiliśmy też wizytę prawną żeby umiejscowić norweski akt urodzenia w Polsce ( potrzebny jest Wasz akt ślubu ) , akt urodzenia Polski jest potrzebny do wyrobienia paszportu 5 letniego albo dowodu osobistego . Wszystko jest opisane na stronie konsulatu . Konsulat wysyła papiery do Polski Wy wybieracie urząd stanu cywilnego , urząd sporządza akt urodzenia i wysyła da konsulatu . Za to się oczywiście płaci ale ja chciałam to już mieć załatwione a nie biegać w Polsce po urzędach. Wszystkie wnioski są na stronie konsulatu . W konsulacie płaci się GOTÓWKA :P

Jak już masz paszport tymaczsowy to umawiasz wizytę w UDI , my mieliśmy termin na styczeń ale zwolnił się termin więc już mamy załatiowne ( sprawdzałam terminy codziennie ;-) )

Jak masz jakieś pytania to pisz :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2019, 07:15

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko Alda aż tyle, dobrze że nie zamawialam biletów na święta. Ciężko by było się wyrobić z paszportem. 😳😳😳
    Dzięki za pomoc i jak coś to będę pisała.😀

k1iygdz.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 13 października 2019, 03:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    O matko Alda aż tyle, dobrze że nie zamawialam biletów na święta. Ciężko by było się wyrobić z paszportem. 😳😳😳
    Dzięki za pomoc i jak coś to będę pisała.😀

Pati paszport tymczasowy można dostać na miejscu w konsulacie za dodatkową opłatą ;-) do tego paszportu potrzebny jest tylko akt urodzenia dziecka , Wy i Wasz paszport albo dowody osobiste , na potwierdzenie imienia czekaliśmy 3 dni , na akt urodzenia tydzień więc wcale nie zajmuje to dużo czasu. Czasami jest problem z terminami w konsulacie i tu może się wszysto wydłużyć . No i trzeba zrobić zdjęcie maluszkowi i to dla mnie było wyzwanie ;-)

Umiejscowienia aktu norweskiego możecie zrobić w Polsce :-)

Na załatwienie sprawy w UDI macie rok :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2019, 03:37

pati1980 lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• majola Autorytet

Wysłany: 13 października 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas konsul w Bergen był jakoś w połowie listopada, więc żeby nam okazja nie przepadła to umówiliśmy synka na wizytę jeszcze jak był w brzuchu :D datę urodzenia wymysliliśmy sobie :D zdjęcie miał beznadziejne, bo miał wtedy 3 tygodnie i jeszcze nie skupiał za bardzo wzroku. Ale przyjęli. Do tymczasowego nie musi dziecko patrzeć się na wprost. Pamiętajcie, że tymczasowy jest ważny rok, więc przy najbliższej wizycie w Polsce warto złożyć wniosek o następny. A żeby móc złożyć wniosek to trzeba mieć pesel. Żeby dostać pesel to trzeba złożyć wniosek o dowód. Pesel jest na drugi dzień. Dowód za 30 dni. Paszport też chyba 4 tygodnie. Tylko ten tymczasowy tak szybko

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 13 października 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za pomoc, i tak decyzja podjęta że nie lecimy na święta. Za dużo wydatków mnie czeka, narodziny dziecka, mąż kończy 40 lat, corka 18 lat😱😱😱 tylko trzymać portfel.😂😂
    Chodź ten mój maluszek coś się nie spieszy na świat:-)

k1iygdz.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 13 października 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    U nas konsul w Bergen był jakoś w połowie listopada, więc żeby nam okazja nie przepadła to umówiliśmy synka na wizytę jeszcze jak był w brzuchu :D datę urodzenia wymysliliśmy sobie :D zdjęcie miał beznadziejne, bo miał wtedy 3 tygodnie i jeszcze nie skupiał za bardzo wzroku. Ale przyjęli. Do tymczasowego nie musi dziecko patrzeć się na wprost. Pamiętajcie, że tymczasowy jest ważny rok, więc przy najbliższej wizycie w Polsce warto złożyć wniosek o następny. A żeby móc złożyć wniosek to trzeba mieć pesel. Żeby dostać pesel to trzeba złożyć wniosek o dowód. Pesel jest na drugi dzień. Dowód za 30 dni. Paszport też chyba 4 tygodnie. Tylko ten tymczasowy tak szybko

My paszport 5 letni też załatwiliśmy w konsulacie , oni też załatwiają PESEL . Akt urodzenia Polski też załatwialiśmy przez konsulat . Nie chce mi się marnować czasu w Polsce :P

majola lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• majola Autorytet

Wysłany: 13 października 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo, super! Nam z kolei było nie po drodze do Oslo. A w Polsce z kolei byliśmy długo w tym roku.

• kaktus85 Ekspertka

Wysłany: 15 października 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam za niskie zelano i hemoglobine na granicy...lekarz kazal prac tabletki ( zelazo) a moje pytanie jest co moge jesc zeby podniesc hemoglobine i to zelozo bo juz nie mam pojecia....;)

f2wldqk3t9cfiynw.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 15 października 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus, ja nie miałam anemii, ale miałam niskie żelazo. Pamiętam, że brałam jakieś leki i jadłam posiłki pod kątem żelaza. Pamiętaj, że żelazo wchłania się razem z witaminą C. Pietruszka na przykład. I żeby nie łączyć żelaza i wapnia. Cały dzień coś jadłam jak nie pod wapń to pod żelazo. Powodzenia

kaktus85 lubi tę wiadomość

• Zoja36 Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    Dziewczyny mam za niskie zelano i hemoglobine na granicy...lekarz kazal prac tabletki ( zelazo) a moje pytanie jest co moge jesc zeby podniesc hemoglobine i to zelozo bo juz nie mam pojecia....;)
    Amarantus w formie ziarna do gotowania lub ekspandowany, awokado to na pewno ma dużo żelaza. Ja też jadłam żelazo w ciąży.

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • Nustria Koleżanka

Wysłany: 16 października 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!:) Bardzo fajnie trafić na Wasze forum:D Jesteśmy właśnie po pierwszej pozytywnej próbie in vitro, obecnie 7tc:)), w następnym tyg mamy pierwsze usg. Chciałabym zapytać czy któraś z Was robiła testy prenatalne w Polsce lub Szwecji? Wiem, że ze względu na wiek (32) nie łapię się na nie w Norwegii. W Polsce mogłabym zrobić test Sanco dopiero w okolicach 17tc, wcześniej niestety nie będę w kraju. Natomiast do Szwecji mamy niedaleko, mogłabym tam wykonać NIPT wcześniej, już po 10tc. Czy któraś z Was robiła badania np w Göteborgu i może coś podpowiedzieć? Jakie macie doświadczenia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2019, 11:39

alda lubi tę wiadomość

• alda Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nustria GRATULACJE 🥰🥰🥰

Pati robiła test NiFTY w Szwecji cena 5500kr taka sama cena jak nie mniejsza niż w Polsce :P

Jak Pati jeszcze nie rodzi :P to pewnie napisze Ci szczegóły .

e5skzzc.png

[**]

• pati1980 Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda, Pati jeszcze nie rodzi 😂😂. Byłam u położnej dzisiaj, jak nic się nie wydarzy to 22.10 mam kontrole w szpitalu. Byłam dzisiaj na długich zakupach, może to coś ruszy 😂

k1iygdz.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, ja dokładnie rok temu zrobiłam sobie szybki spacer. Była piękna pogoda. O 16:30 zaczęły mi odchodzić wody i od razu skurcze co 5 minut. A chwilę po północy synek był z nami. I tego Tobie życzę :)

‹‹ 641 642 643 644 645 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ