Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja miała raz pobieraną w Polsce i to był dramat , nie mogli znaleźć żył , wiercili jej wpitą igłą i tak nie udało się pobrać 😢😢😢
Byliśmy w secjalnym punkcie gdzie pobierają krwe tylko dzieciom a tu taki klops 🤷♀️🤷♀️🤷♀️ więc się teraz boję jak cholera .........
-
Kaktus, jeszcze możesz poczekać z rozszerzaniem diety, teraz niezależnie od karmienia rozszerza się po 6tym miesiącu. Wiem, że tu cisną wcześniej, ale ja wykręcałam się.
Dietę rozszerzałam od gotowanych warzyw. Potem owoce, a na końcu kaszki. Kupowałam bezmleczne Holle i robiłam na mm, można też na wodzie. Do tego dawałam liofilizowane warzywa lub owoce w proszku od Helpa - różdżka smaku i łyżka smaku.
Alda, tutaj też pobiera babka od dzieci. U nas zawsze były dwie. Jak miał 3 miesiące to nie dały rady i pobrały z palca, ale w okolicy roku dwa razy poszło ok z łokcia. Moje żyły są kiepskie do pobierania, a te norweskie pielęgniarki super sobie radzą. Może to przypadek, ale naprawdę mam dobre doświadczenia tu w Norwegii z pobieraniem krwi. -
Kaktus tak jak Majola radzi nie ma co się spieszyć z rozszerzeniem diety. Najlepiej po 6 miesięcu niezależnie od sposobu karmienia. To są najnowsze zalecenia WHO.
Polecam Małgorzatę Jackowską i jej blog. U niej znajdziecie przykładowe diety bez mleka, jajek i takie z. Diety po 6 miesiącu i po 12. Ma bardzo dużo wiedzy świetne nagrania na Youtube.
Poza tym blog szpinakrobible oraz alaantkoweblw.
Pytalyście też o przekąski. Korzystam z książek alantkowe blw. Robimy różne placuszki, muffinki. A jak nie ma czasu to daje kawałek chleba z masłem i serem albo z mascarpone, albo owoce albo tubki: z owocami, jogurt z owocami lub kaszka z owocami. I jeszcze jogurt grecki z owocami.
My też byliśmy na pobraniu krwi, wysłali nas do szpitala. Tam poza kolejnością do pokoju dla dzieci. Były dwie pielęgniarki które wiedziały co robić. Bałam się tego ale poszło szybko i sprawnie.majola lubi tę wiadomość
-
majola wrote:Kaktus, jeszcze możesz poczekać z rozszerzaniem diety, teraz niezależnie od karmienia rozszerza się po 6tym miesiącu. Wiem, że tu cisną wcześniej, ale ja wykręcałam się.
Dietę rozszerzałam od gotowanych warzyw. Potem owoce, a na końcu kaszki. Kupowałam bezmleczne Holle i robiłam na mm, można też na wodzie. Do tego dawałam liofilizowane warzywa lub owoce w proszku od Helpa - różdżka smaku i łyżka smaku.
Alda, tutaj też pobiera babka od dzieci. U nas zawsze były dwie. Jak miał 3 miesiące to nie dały rady i pobrały z palca, ale w okolicy roku dwa razy poszło ok z łokcia. Moje żyły są kiepskie do pobierania, a te norweskie pielęgniarki super sobie radzą. Może to przypadek, ale naprawdę mam dobre doświadczenia tu w Norwegii z pobieraniem krwi.
Majola mnie nikt tu nie naciska na rozszerzenie dziety juz...polozna w helse powiedzial ze od 6 mc sie zaczyna no to ok a polzona w barnapolklinik powiedzila ze zaczniemy rozszerzac dziete od 4 mc i zaczniemy od kaszki i ja jestm za... z pierwszym dzieckiem tez tak zaczynalam tylko pierwszy syn nie mial skazybialkowej i bylo latwiej... I dlatego Was pytam co wy dajecie do jedzenie i czy macie jakies super dziety...Majola a gdzie te wszystkie rzeczy kupujesz? -
kaktus85 wrote:Majola mnie nikt tu nie naciska na rozszerzenie dziety juz...polozna w helse powiedzial ze od 6 mc sie zaczyna no to ok a polzona w barnapolklinik powiedzila ze zaczniemy rozszerzac dziete od 4 mc i zaczniemy od kaszki i ja jestm za... z pierwszym dzieckiem tez tak zaczynalam tylko pierwszy syn nie mial skazybialkowej i bylo latwiej... I dlatego Was pytam co wy dajecie do jedzenie i czy macie jakies super dziety...Majola a gdzie te wszystkie rzeczy kupujesz?
było dobre. Wiedzę trzeba uzupełniać na bieżąco. Gdy dziecko ma 4 miesiące jego układ trawienny jest jeszcze na tyle niedojrzały, że powinien dostawać tylko mleko. No ale to Twoje dziecko i zrobisz jak uważasz.
Kaszki holle dostaniesz w sklepie Life lub przez Internet.
Jeśli chodzi o dietę na skaze białkowa to polecam blog Małgorzaty Jackowskiej. W jej sklepie można też kupić gotowy jadłospis dla dzieci ze skaza.kaktus85, majola lubią tę wiadomość
-
Kaktus Zoja ma racje . My zaczęłyśmy od 5,5 miesiąca . I to naprawdę ilość w wielkości ziarnka grochu na palec . Kiedyś rozszerzało się dietę w 4 miesiącu co nie oznacza ze to było złe . Środowisko nie było tak zanieczyszczone , żywność była zdrowsza , nasze organizmy były silniejsze i nie było takich problemów kolkowych. Na mnie rodzina naciskała ze kiedyś to się tak nie cackało teraz to my panikujemy , teściowa kazała mi dopajać wodą dziecko miesięczne bo robię krzywdę dziecku bo sklepiam jej jelitka robić herbatki z kopru i rumianku a po 4 miesiącu robić soczki z marchewki Uff szkoda nawet pisać . przemysl to jeszcze poczytaj na ten temat.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2020, 17:00
Zoja36, kaktus85 lubią tę wiadomość
Alutka -
https://rozszerzaniediety.pl/rozszerzanie-diety/
Tu masz zalecenia polskie i WHO.
https://malgorzatajackowska.com/2015/03/16/czym-sie-rozni-cztery-od-szesciu-czyli-o-tym-kiedy-rozszerzac-diete-niemowlecia/
Długi ale bardzo rzeczony wpis.
http://szpinakrobibleee.pl/rozszerzanie-diety-niemowlat/
I jeszcze to.
To są blogi dwóch dietetyczek.
Szczerze polecam
majola, kaktus85 lubią tę wiadomość
-
U nas akurat pomiar był na 7 miesięcy i tydzień 8855 a później 9 miesięcy 9340. A ostatni na niecałe 14 miesięcy 10420. Tylko to chłopak więc może ważyć więcej. I zależy to od wzrostu też. Warto sobie w siatki centylowe wpisać,zobaczyć na którym centylu jest córka i czy w miarę równo przybiera i przyrasta 😉
-
Chwalić się kto dostał przedszkole
Ja stwierdziłam że nie daje małej do przedszkola stresuje mnie jej alergia , mieliśmy problem z wargami sromowymi a wiadomo jak to jest w przedszkolu 🤷♀️🤷♀️🤷♀️ nikt by jej pieluchy nie zmieniał co 2 godziny .
-
Mój w ósmym miesiącu miał 8800, a w dziesiątym 9300.
Teraz w styczniu na ostatniej wizycie na piętnasty miesiąc za mało urósł. Był powyżej 50tego centyla, a spadł poniżej. Helsesøster powiedziała, że dzieci rosną skokowo i mam się nie martwić. Jakoś po Świętach mamy mieć następną wizytę na osiemnaście miesięcy.
My składaliśmy o przedszkole od sierpnia i dostaliśmyWiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2020, 14:33