WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • majola Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2020, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda, u nas też z żyły. W sumie w swoim życiu miał już dwa razy tak pobierane.

• alda Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2020, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja miała raz pobieraną w Polsce i to był dramat , nie mogli znaleźć żył , wiercili jej wpitą igłą i tak nie udało się pobrać 😢😢😢
    Byliśmy w secjalnym punkcie gdzie pobierają krwe tylko dzieciom a tu taki klops 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ więc się teraz boję jak cholera .........

e5skzzc.png

[**]

• kaktus85 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2020, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie macie jakas sprawdzona diete dla dzieci ze skaza bialkowa moj synek niedlugo konczy 4 mc i moge mu juz zaczac dawac cos pomalu i nie wiem od czego zaczac...mam narazie kupiona kaszke dla alergikow i nic wiecej...

f2wldqk3t9cfiynw.png
  • majola Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus, jeszcze możesz poczekać z rozszerzaniem diety, teraz niezależnie od karmienia rozszerza się po 6tym miesiącu. Wiem, że tu cisną wcześniej, ale ja wykręcałam się.
    Dietę rozszerzałam od gotowanych warzyw. Potem owoce, a na końcu kaszki. Kupowałam bezmleczne Holle i robiłam na mm, można też na wodzie. Do tego dawałam liofilizowane warzywa lub owoce w proszku od Helpa - różdżka smaku i łyżka smaku.
    Alda, tutaj też pobiera babka od dzieci. U nas zawsze były dwie. Jak miał 3 miesiące to nie dały rady i pobrały z palca, ale w okolicy roku dwa razy poszło ok z łokcia. Moje żyły są kiepskie do pobierania, a te norweskie pielęgniarki super sobie radzą. Może to przypadek, ale naprawdę mam dobre doświadczenia tu w Norwegii z pobieraniem krwi.

• Zoja36 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2020, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus tak jak Majola radzi nie ma co się spieszyć z rozszerzeniem diety. Najlepiej po 6 miesięcu niezależnie od sposobu karmienia. To są najnowsze zalecenia WHO.

Polecam Małgorzatę Jackowską i jej blog. U niej znajdziecie przykładowe diety bez mleka, jajek i takie z. Diety po 6 miesiącu i po 12. Ma bardzo dużo wiedzy świetne nagrania na Youtube.

Poza tym blog szpinakrobible oraz alaantkoweblw.

Pytalyście też o przekąski. Korzystam z książek alantkowe blw. Robimy różne placuszki, muffinki. A jak nie ma czasu to daje kawałek chleba z masłem i serem albo z mascarpone, albo owoce albo tubki: z owocami, jogurt z owocami lub kaszka z owocami. I jeszcze jogurt grecki z owocami.

My też byliśmy na pobraniu krwi, wysłali nas do szpitala. Tam poza kolejnością do pokoju dla dzieci. Były dwie pielęgniarki które wiedziały co robić. Bałam się tego ale poszło szybko i sprawnie.

majola lubi tę wiadomość

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • kaktus85 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majola wrote:
    Kaktus, jeszcze możesz poczekać z rozszerzaniem diety, teraz niezależnie od karmienia rozszerza się po 6tym miesiącu. Wiem, że tu cisną wcześniej, ale ja wykręcałam się.
    Dietę rozszerzałam od gotowanych warzyw. Potem owoce, a na końcu kaszki. Kupowałam bezmleczne Holle i robiłam na mm, można też na wodzie. Do tego dawałam liofilizowane warzywa lub owoce w proszku od Helpa - różdżka smaku i łyżka smaku.
    Alda, tutaj też pobiera babka od dzieci. U nas zawsze były dwie. Jak miał 3 miesiące to nie dały rady i pobrały z palca, ale w okolicy roku dwa razy poszło ok z łokcia. Moje żyły są kiepskie do pobierania, a te norweskie pielęgniarki super sobie radzą. Może to przypadek, ale naprawdę mam dobre doświadczenia tu w Norwegii z pobieraniem krwi.

Majola mnie nikt tu nie naciska na rozszerzenie dziety juz...polozna w helse powiedzial ze od 6 mc sie zaczyna no to ok a polzona w barnapolklinik powiedzila ze zaczniemy rozszerzac dziete od 4 mc i zaczniemy od kaszki i ja jestm za... z pierwszym dzieckiem tez tak zaczynalam tylko pierwszy syn nie mial skazybialkowej i bylo latwiej...;) I dlatego Was pytam co wy dajecie do jedzenie i czy macie jakies super dziety...Majola a gdzie te wszystkie rzeczy kupujesz?

f2wldqk3t9cfiynw.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    Majola mnie nikt tu nie naciska na rozszerzenie dziety juz...polozna w helse powiedzial ze od 6 mc sie zaczyna no to ok a polzona w barnapolklinik powiedzila ze zaczniemy rozszerzac dziete od 4 mc i zaczniemy od kaszki i ja jestm za... z pierwszym dzieckiem tez tak zaczynalam tylko pierwszy syn nie mial skazybialkowej i bylo latwiej...;) I dlatego Was pytam co wy dajecie do jedzenie i czy macie jakies super dziety...Majola a gdzie te wszystkie rzeczy kupujesz?
    Jednak najnowsze zalecenia mówią żeby dietę zacząć rozszerzać po 6 miesiącu. Poczytaj zanim zaczniesz. To że kiedyś robiono inaczej, nie oznacza że to
    było dobre. Wiedzę trzeba uzupełniać na bieżąco. Gdy dziecko ma 4 miesiące jego układ trawienny jest jeszcze na tyle niedojrzały, że powinien dostawać tylko mleko. No ale to Twoje dziecko i zrobisz jak uważasz.
    Kaszki holle dostaniesz w sklepie Life lub przez Internet.
    Jeśli chodzi o dietę na skaze białkowa to polecam blog Małgorzaty Jackowskiej. W jej sklepie można też kupić gotowy jadłospis dla dzieci ze skaza.

kaktus85, majola lubią tę wiadomość

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus Zoja ma racje . My zaczęłyśmy od 5,5 miesiąca . I to naprawdę ilość w wielkości ziarnka grochu na palec . Kiedyś rozszerzało się dietę w 4 miesiącu co nie oznacza ze to było złe . Środowisko nie było tak zanieczyszczone , żywność była zdrowsza , nasze organizmy były silniejsze i nie było takich problemów kolkowych. Na mnie rodzina naciskała ze kiedyś to się tak nie cackało teraz to my panikujemy , teściowa kazała mi dopajać wodą dziecko miesięczne bo robię krzywdę dziecku bo sklepiam jej jelitka robić herbatki z kopru i rumianku a po 4 miesiącu robić soczki z marchewki Uff szkoda nawet pisać . przemysl to jeszcze poczytaj na ten temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2020, 17:00

Zoja36, kaktus85 lubią tę wiadomość

Alutka
  • kaktus85 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gdzie wy o tym czytalyscie ze od 6 mc?? ja wszedzie czytam ze od 4 mc chyba ze karmisz piersia to od 6mc? albo ja nie umiem znalesc albo nie wiem.....

f2wldqk3t9cfiynw.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś

https://rozszerzaniediety.pl/rozszerzanie-diety/

Tu masz zalecenia polskie i WHO.

https://malgorzatajackowska.com/2015/03/16/czym-sie-rozni-cztery-od-szesciu-czyli-o-tym-kiedy-rozszerzac-diete-niemowlecia/

Długi ale bardzo rzeczony wpis.

http://szpinakrobibleee.pl/rozszerzanie-diety-niemowlat/

I jeszcze to.
    To są blogi dwóch dietetyczek.
    Szczerze polecam

majola, kaktus85 lubią tę wiadomość

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2020, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki przyrost wagi miały Wasze dzieci między 8 a 10 miesiącu - możecie speawdzić w książeczce zdrowia ?

e5skzzc.png

[**]

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    8 miesiąc 9230 i 10 ale wizyta była półtorej tygodnia wcześniej 9940.

Alutka
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    8 miesiąc 9230 i 10 ale wizyta była półtorej tygodnia wcześniej 9940.

Cholerka to mój klopsik ma 5 miesięcy i waży 9524g i 69cm 😂😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2020, 20:58

Alutka 32 lubi tę wiadomość

k1iygdz.png
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas akurat pomiar był na 7 miesięcy i tydzień 8855 a później 9 miesięcy 9340. A ostatni na niecałe 14 miesięcy 10420. Tylko to chłopak więc może ważyć więcej. I zależy to od wzrostu też. Warto sobie w siatki centylowe wpisać,zobaczyć na którym centylu jest córka i czy w miarę równo przybiera i przyrasta 😉

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na kontroli rocznej 10670 długa 72,5 nadwagi nie ma ale urosła za mało do wagi tylko ze my oboje jesteśmy niscy wiec i córcia będzie .

Alutka
  • alda Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja w 8 miesiącu miała 73cm 🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwalić się kto dostał przedszkole :P

Ja stwierdziłam że nie daje małej do przedszkola :P stresuje mnie jej alergia , mieliśmy problem z wargami sromowymi a wiadomo jak to jest w przedszkolu 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ nikt by jej pieluchy nie zmieniał co 2 godziny .

e5skzzc.png

[**]

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2020, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez zrezygnowaliśmy z przedszkola.

Alutka
  • majola Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój w ósmym miesiącu miał 8800, a w dziesiątym 9300.
    Teraz w styczniu na ostatniej wizycie na piętnasty miesiąc za mało urósł. Był powyżej 50tego centyla, a spadł poniżej. Helsesøster powiedziała, że dzieci rosną skokowo i mam się nie martwić. Jakoś po Świętach mamy mieć następną wizytę na osiemnaście miesięcy.
    My składaliśmy o przedszkole od sierpnia i dostaliśmy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2020, 14:33

• Zoja36 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz też od sierpnia idzie do przedszkola 😊

majola lubi tę wiadomość

k0kdx1hpz2nssibk.png
‹‹ 659 660 661 662 663 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ