Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 02:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana mnie dopadło zapalenie cieśni nadgarstków i przez te cholerne dziadostwo nie mogę spać po nocach....ale juz niedługo i pozbędę się tego chyba :/

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)

Bidule z was kobitki :-) odkąd nie mamy skurczy łydek,bez pobodki na siusiu,przesypiamy całą noc...czasami zdarzają się wyjątki :-P

Mąż ma drugą zmianę,więc synka do szkoły wyprawi,a ja w cieplutkim łóżeczku leżę :-D

kafabi lubi tę wiadomość

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Cati proponuję kupic w Polsce znalazłam jeden na stronie internetowej i cena mnie powaliła, opadły mi ręce, cycki, wszystko ...http://www.ruuds.no/Shop/Product/INHALATOR-Portaneb-med-Sidestream/50112

Ok ... mnie tez opadlo wszystko przy takich cenach ;D to juz lepiej na ebayu zamowic z dostawą wyjdzie 1/4 tej ceny :D

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! No mnie tez by cycki opadly( jakbym miala jeszcze stojace )od takich cen :-)

Ja jem wlasnie sniadanko i lece zaraz na poczte wyslac kartki do znajomej na urodziny i na dzien babci i dziadka a potem umowilam sie z taka dziewczyna z neta na kawe,bo bede kupowala od niej mate dla malej i zaprosila mnie też na kawke :-)

derii84 lubi tę wiadomość

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
    Moi 2 Anielscy synkowie [*] [*] 20.02.2014. (18tc)
    Ciocia aniołka Julci (*) 24.01.2015 (37tc)
  • Diana95 Przyjaciółka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę ze nie tylko ja nie mogłam w nocy spać. Mnie męczyla zgaga i zasnęłam dopiero kolo 3

f2w36vgcq1hspw3i.png
  • Agnieshka Nowa

Wysłany: 15 stycznia 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) W poniedziałek zapisywałam się na pierwszą wizytę u fastlege. Informuję recepcjonistkę, że w ciąży jestem.
    - A chcesz zatrzymać dziecko?
    - ????? TAK!!!!
    - A to gratulacje!
    Norwegowie nie przestaną mnie zadziwiać.

• kafabi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj agnieshka :)
    Ja podobny przypadek miałam już u lekarza...On do mnie no to teraz czekamy czy się ciąża przyjmie czy sie poroni!! Oczy wytrzeszczyłam, ale coż zrobic na ichnią głupotę ....Teraz w nowej ustawie do 22tygodnia bez zgody lekarza bedą mogły się skrobać .....temat rzeka i nie komentuję, bo w nerwa wpadam !!!

A tak poza tematem witaj i gratuluje :) Napisz coś o sobie ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Diana95 Przyjaciółka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Agnieshka, opowiedz cos o sobie :) To twoja pierwsza ciaza? :)
    Mnie tez zdziwilo pytanie czy chce zatrzymac ciaze.. chorkiem z mezem odpowiedzielismy ze tak, innej opcji sobie nie wyobrazam

f2w36vgcq1hspw3i.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To kiedys u nas na spotkaniu miedzy lekcjami norweskiego miala przyjsc babka ktora miala nam poopowiadac jak tu jest z planowaniem rodziny , ciaza itd..

A jak sie okazalo to przyszla babka z jakiejs instytucji dla kobiet w ciazy ktore nie chca dziecka i ta instytuacja im pomaga za darmo... wow... jak na sali bylo 20 kobiet czesc z nich juz w ciazy wszystkie sie oburzyly... bo temat zupelnie nam nie potrzebny tylko strata czasu i wnerw...

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • Agnieshka Nowa

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie wiem czemu wydawało mi się, że oni konserwatywni w tym temacie i natura decyduje, kto poroni. Tym bardziej, że tak łatwo usuwają ciąże, nie oferując w zamian ich podtrzymania. Hmmm... ale faktycznie, tak jak mówisz Kafabi- temat rzeka...

Diana95 tak, to moja pierwsza ciąża :) Póki co 8 tydzień, zatem początki. Ale też wyczekana, zatem wierzę w to, że wszystko będzie dobrze :)

• derii84 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Agnieshka :-) rozgosc się :-) napisz skąd jesteś,ile masz lat,wiesz taki forumowy wywiad środowiskowy :-D

Ale sie cieszę,jak kolejne dziewczyny dołączają do nas.My jako weteranki ciazowe będziemy się starać rozwiać wątpliwości i podawać pisemną dłoń w problemach:-)

Ja.na szczęście pierwszy raz poszłam tu w 12 tyg,bo z urlopu wróciliśmy,ale lekarz na moj duphaston od razu powiedział,ze oni tutaj tego nie stosują,ale skoro mam brac to mogę :-P a teraz razem ze mną cieszy się na każdej wizycie i przygotowuje psychicznie do zbliżającego się porodu

p19uskjok4jap6fv.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Agnieshka :) witaj "wsrod swoich"

Ja dzis ze wzgledu na nieprzespana noc odsypiam po trochu w dzien. Ale jakos tak humoru nie mam...
    pogoda wstretna- nawet na spacer wyjsc sie nie da.
    Diana- dzis mi dokucza bol brzucha a w sumie ciagniecie w pachwinach. Wzielam tabl i leze.
    Ja poszlam do lek w 10 tyg i o dziwo nie wspomnial nic odnosnie aborcji (na szczescie bo by mnie chyba szlak trafil - nie rozumiem takiego podejscia, no ale w koncu to No...)

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Klopka Debiutantka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak sobie radzicie z językiem ? Czy wszystko załatwiacie same ? Ja niestety wszędzie muszę ciągać swojego chłopa , co jest dla mnie STRASZNE :[ ciężko z językiem, czuję się taka ograniczona i przez to wszystkim się stresuje :(

Kafabi- wszystko przeczytałam. Dziękuję :) Czy siusiu zabrać ze sobą na wizytę ? :P

kafabi lubi tę wiadomość

3jgx90bv5mgem3fz.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w większości posługuję się angielskim ale staram się mówić też po norwesku (chodzę na kurs). teraz, w ciąży, gorzej mi do głowy wszystko wchodzi. ale "walczę" dalej ;)

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klopka bierz te siusiu ze sobą :-) najbardziej wiarygodne wyniki z pierwszego siku po nocy :-)
    Co do języka...u nas kurs prowadzi Polka i na dwie godziny to godzine się gada po pl i to o plotach i pierdolach. Zrezygnowałam....chodziłam na SFO ale teraz mnie to męczy,więc nadal mój norsk jest beznadziejny. Porozumiewam się po ang,czasami miksuje. Ale i tak jestem beznadziejna,a muszę się nauczyć do stycznia,bo chcę zmienić pracę na pracę w zawodzie.

p19uskjok4jap6fv.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodzę na kurs do komuny- bardzo zadowolona jestem, bo mało Polaków i właśnie tak jak mówisz- Derii- nie gada mi nikt nad uchem po polsku :)
    a poza tym mam w domu książki do nauki z Pl, np. Pawlikowskiej. lubię ją od czasu do czasu poczytać

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Klopka Debiutantka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angielski... wszędzie się dogadasz. Prawie wszyscy Norwedzy mówią no angielsku. Zawsze można w zdanie wkręcić parę słów norweskich,a w razie niezrozumieia- poprawić. Ja niestety w szkole miałam niemiecki, a do dnia dzisiejszego- nie pamiętam już chyba nic. Też chodziłam na kurs do Polaka- niestety większość czasu również rozmawiało się o głupotach i też zrezygnowałam :(

3jgx90bv5mgem3fz.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja porozumiewam się w języku norweskim i z dogadaniem się nie mam problemu, ale ciągle uczę się czegoś nowego i cieszę się, bo presji już takiej nie mam jak miałam na początku :)
    Dziewuszki głowy do góry nauczycie się> Jeśli chęci są to już jest połowa sukcesu :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Diana95 Przyjaciółka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klopka, ja tez ciagam swojego wszedzie chociaz angielski umiem i bym sie dogadala, jakos tak czuje sie pewniej z nim bo ja to z tych stresujacych sie wszystkim hehe. Z Norweskim u mnie ciezko, jakos nie wchodzi mi w glowe chociaz bylam na kursach, ale u polki i tez tam duzo rzeczy bylo mowione po Polsku.
    Siamyrka, ja tez mam ksiazke Pawlikowskiej ale przyznam sie, ze przeczytalam chyba 5 stron iii jakos pozniej ciezko bylo mi wrocic do tego.

Dzisiaj w nocy poczulam ruchy dziecka, tak mi sie wydaje bo od kolo półtora tygodnia wieczorami czulam takie lekkie smyranie, pykanie w brzuchu w okolicy pepka, a w nocy jak maz glaskal brzuszka to poczulam ten ruch juz mocniej, na tyle mocno,ze maz tez poczul to reka na brzuchu ! :D

siamyrka, derii84 lubią tę wiadomość

f2w36vgcq1hspw3i.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diana, zazdroszczę :) ja też bym chciała mojego Bubusia poczuć już.. u mnie chyba spowodowane to "oponką" sprzed ciąży na brzuchu a może i łożyskiem na przedniej ścianie?
    wiecie, postanowiliśmy, że polecę do Pl do lek. może jestem panikarą, ale jakoś tak ten mój lek chyba zlekceważył to ciśnienie. możliwe, że ciśnieniomierz do dupy i zawyża, ale nie aż tak. będę spokojniejsza. na ndz mam bilet do Pl.

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
‹‹ 65 66 67 68 69 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ