Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Siamyrka ty się nie nakręcaj...będzie oki
Skromny kacik dla Olafka,jeszcze bez ubranej pościeli i ochraniacza na łóżeczko....
http://www.iv.pl/images/78026051291742055816_thumb.jpgsiamyrka, Diana95, cati, kafabi, maja35 lubią tę wiadomość
-
Klopka - ja w trondheim chodzilam tez na zajecia do polaka ale jakos nie bardzo mnie przekonal i zrezygnowalam . Byly to zajecia w auli na uniwerku.
Obecnie planuje isc na zajecia do p. Ewa Haugan bylam na jej zajeciach darmowych i bardzo mi sie podoba jej podejscie do nauczania.
Ja rozmawiam po angl poki co sie dogaduje bez prblemu a to czego nie rozumiem wyjasnia mi na migi albo pisze na kartce a ja sobie to tlumacze w domu
-
Jesteś w 38 tygodniu ciąży
(37 tyg. i 0 dni)
Miesiąc: 9
Trymestr: 3
Wiek płodu: 35 tydzień
Data porodu:
6 lutego 2015
(pozostało 21 dni) kiedyś mnie to przerażało,że coraz bliżej do końca, a teraz jakiś spokój czujęderii84, siamyrka lubią tę wiadomość
-
Hi hi,ale fajnie,będziemy się rozwiązywać
Dzień dobry
Dziołchy,noc dla mnie koszmarna,najpierw bezsenność do 1.30,później zasnelam,ale Tymcio wpadł do sypialni z krwotokiem z nosa widzę,ze zaczyna się to samo co w tamtym roku i będzie jezdzenie do laryngologa znowu siedziałam z nim bo cholersrwo nie chciało się zakrzepic. poniedziałek przejdę się do lekarza i poproszę o skierowanie na morfologie dla niego.
Jak nie urok to sraczka
Kafabi kochana gratuluję Ci,możesz rodzić chociaż dobrze by było gdybyś na mnie poczekala :-*
Siamyrka ja od poniedziałku biorę się za słówka...chociaż tyle a później czadowniki więc będę próbować częściej używać norweskiego.
Maja,mam prośbę,czy mogłabyś napisać słówka te do porodu,co kiedyś pisalas,bo nie wiem na której str są,dziękuję -
Ja również poprosiłabym o potrzebne słówka. Na pewno kiedyś się przydadzą
Cati, chodziłyśmy do tego samego Pana "O"
Ja angielski trochę rozumiem, ale nic nie powiem, bo w sekundę strzelam buraka, paraliżuje mnie strach i od razu wszystko mi się miesza. Jest to dla mnie strasznie uciążliwe. Dopiero tutaj zobaczyłam jaki mam problem z nieśmiałością :[
Jak sobie pomyślę o porodzie tutaj to chyba z samego stresu urodzę w samochodzie hahahah - żartuję oczywiście, ale na pewno nie będzie mi łatwo
-
deri super kącik.My dalej czekamy na łóżeczko.Miało przyjsc w tym tyg ale narazie jest cisza.
wklejam nowa liste ze slówkami do porodu.
amme - karmienie piersia
avvenning (fra brystmelk) -odstawienie od piersi ,odzwyczajenie od karmienia piersia
barsel- polog
barseldepresjon - depresja poporodowa
barselfeber - goraczka pologowa
barselkvinne - poloznica
barselsavdeling - odzial pologowy
barselseng - polog
befrukte - zaplodnic
bekken - miednica
bekkenbunn - przepona miednicza dno miednicy
bekkenløsning -rozstapienie miednicy,rozluznienie spojenia lonowego
bleie - pielucha
brystkjertel - gruczol piersiowy
brystvorte sutek - brodawka piersiowa
eggledere - jajowody
eggløsning - jajeczkowanie
eggstokker - jajniki
epidural - znieczulenie zewnatrz oponowe
etterveer -skurcze poporodowe
flerfødsel - porod przy ciazy mnogiej
forløsningskanalen - drogi rodne
foster - plod
fosterleie -ulozenie plodu
fosterlyd - szmer plodowy
fostervann - wody plodowe amniopunkcja
fødeavdeling - porodowka odzial porodowy
fødsel - porod
fødselslege - lekarz poloznik
førstegangsfødende -pierworodka pierwiastka
gravid - ciezarna
graviditet, svangerskap - ciaza
helsestasjon - przychodnia matki i (zdrowego) dziecka
hodeleie - polozenie glowkowe
jordmor - polozna
keisersnitt -cesarskie ciecie
kuvøse - inkubator
kynnere - skurcze przedporodowe
livmor - macica
livmorfemfall - wypadanie miednicy
livmorforkalkning - zwapnienie miednicy
livmorhals - szyjka macicy
livmormunn - ujscie szyjki macicy
livmorslimhinne - sluzowka macicy blona sluzowa macicy
livmortapp - czesc pochwowa szyjki macicy
livmortapp - czop sluzowy odchodzacy przed porodem
lystgas - gaz rozweselajacy ,glupi jas
navlestreng - pepowina
nyfødt - noworodek
pressrier - skurcze parte
setefødsel - porod posladkowy
skjede - pochwa
skjedesekret - wydzielina z pochwy
smokk - smoczek
soppinfeksjon - zakazenie grzybicze grzybica
spedbarn - niemowlak, niemowle
svangerskapskontroll - kontrola ciazowa
tåteflaske -butelka do karmienia niemowlat
rier - bole porodowe ,skurcze porodoweWiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2015, 10:08
siamyrka, cati, derii84 lubią tę wiadomość
-
dzień dobry Mamusie!
ja się nawet dziś wyspałam. w planach na dzień dzisiejszy w sumie nic ciekawego... nawet nie wiem jak jest na zewn.,żeby ewentualnie iść sobie na spacerek gdzieś.
Maja- super te zestawienie słówek.
ja dziś też wezmę książki i dalej nauka -
Maja dzieki slowka zawsze sie przydadza.
czy ktoras z was chodzila do szkoly rodzenia ? bo mi to zaproponowala moja lekarka ale jesli to zajecia prowadzone po norwesku , to ja odpadam bo wole angl. Przynajmniej poki co .. bo nie znam jezyka -
dziewuszki z tego co się orientuję to szkoly rodzenia są po norwesku..
vannavgang * odejscie wod plodowych
rie-pause * przerwa miedzy skurczami
bind * podlady / podpaski
gulsott * wirus. zap. watroby / zoltaczka
revne * popekac (pekniecie krocza)
A tutaj jeszcze kilka słówek, które się napewno przydadzą
Derii kącik Olafka zaczyna nabierać kształtów i czekam na kolejną porcję zdjęc jak już uszykujesz wszystko :*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2015, 13:41
derii84 lubi tę wiadomość
-
Jestem wypompowana tymi przygotowaniami do wizyty gości...nie zdążyłam się pochwalić,ale 31 lat temu przyszłam na świat
Szczerze to już się nie nadaje do czegoś takiego,mój mąż będzie musiał pomóc mi ogarnąć gości,bo sama nie dam rady
Dziękuję dziewczyny za słówka.
W poniedziałek postaram się wrzucić dalszy ciąg kacika Olafka.
Kafabi pokój dla Oliwki jest bajeczny,pamiętaj,ze styl zmalpuje w sierpniu dla Olafka -
W Norwegii pod względem medycznym i socjalnym zdecydowanie lepiej niż w Polsce. Denerwujące jest tylko to, że Państwo wchodzi brudnymi buciorami w wychowywanie dzieci.
Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu- reklama.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 14:17 Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 19 maja 2016, 14:47
derii84 lubi tę wiadomość