X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie pracowalam tu (w sensie na umowe ;) ), wiec musza sie inne Dziewczyny wypowiedziec :)

Bylismy dzis w navie zlozyc wniosek o becikowe- sprawnie wszystko poszlo- na wyjatkowa pania urzedniczke trafilismy, która pomogla :)

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • sue135 Znajoma

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zalezy jaka masz umowe :) Ja np. bylam na extrahjelp przed ciaza ale wypracowywalam ponad 100% i jak tylko szef sie dowiedzial o ciazy zaczal mi obcinac godziny co oczywiscie dla mnie bylo niekorzystne ze wzgledu na wysokosc maciezynskiego wiec sie wkurzylam i poszlam w 5 miesiacu na zwolnienie.

Adas 4.9.12 r.
    Aniolek... 2.06.2015 - 16 tydzien...
    Kubus 18.06.16r.
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe mamusie :-)
    Faktycznie juz rzadko tu zaglądam przez naszą grupę na fb.
    Pracodawcę poinformowałam w 13tyg, ale to tylko dlatego, że mam ciężką pracę i chodziło mi o to,żeby dawali mi lżejsza, szef to uszanowal, ale kierownik zmiany nie, więc wzięłam chorobowe :-P

Diana kup parę bodziakow na 56 i polsiochow, z 3 szt pajacykow,i ze 2 pary skarpetek i cienką czapeczke :-) jakby nie było rzadko dzieci rodzą się pow 56,a na początek będziesz coś miała

Diana95 lubi tę wiadomość

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za info dziewczyny.

Wiecie moze czy jesli urodze w Polsce to naleza sie w Norwegii wszystkie zasilki? A tak na marginesie to od kiedy i ile nalezy mi sie pieniazkow?

Farciara
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli bedziesz rodzila w Pl na pewno nalezy sie rodzinne. Teraz chyba cos ok 970 nok/m-ac. Nie wiem jak z macierzynskim. wiem, ze trzeba rodzic w No zeby dostac becikowe.

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • usia89 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sue135 jesteś z centrum Bergen czy okolic ? ;)

Nasz <3 cykl szczęśliwy :* 1.06.2015 :) Emilia <3
    57cy3j3.png
    20130824040120.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farciara, musisz rodzic w No, ale po narodzinach dziecka zawsze możesz pojechać do Pl na okres macierzyńskiego a dostawać będziesz pieniądze.
    Jak urodzisz w Pl dostaniesz tylko rodzinne

p19uskjok4jap6fv.png
  • sue135 Znajoma

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    usia89 aktualnie na poludniu Sotry, ale w centrum jestem dosc czesto :) zreszta nauczylam sie w NO, ze tu kazda odlegosc jest do pokonania i nie raz za Asane do znajomych jezdzimy :)

Adas 4.9.12 r.
    Kubus 18.06.16r.
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki siamyrka & derii84 za szybka odpowiedz :)

Super, ze na maciezynskim mozna w Polsce siedziec. Czytalam na necie, ze dostaje sie na dziecko 6000 nok do drugiego roku zycia. Czy to prawda? I jak to jest z tym becikowym kazy dostaje? W internecie znalazlam duzo sprzecznych ze soba informacji.

Bylam u ginekologa wczoraj i z moja dzidzia wszystko ok. Ma juz 15mm :) Zaplacilam tylko 25nok. Pewnie dlatego, ze juz wczesniej do niego chodzilam z innymi rzeczami. Zaprosil mnie na jeszcze jedno usg w 12tyg. W tym wypadku jestem ciekawa czy on bedzie chcial mi prowadzic ciaze czy mam tez sie zglosic do fastlege... Tego sie pewnie dowiem przy nastepnej wizycie.

Czy sa tu jakies dziewczyny z Kristiansand?

Farciara
  • usia89 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sue135 pewnie że tak :) nawet i na Asane nie jest tak strasznie daleko :D

Nasz <3 cykl szczęśliwy :* 1.06.2015 :) Emilia <3
    57cy3j3.png
    20130824040120.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farciara- z tym becikowym jest tak: jeżeli pracowałaś/ pracujesz legalnie w No min pół roku, to wybierasz- albo becikowe, albo macierzyńskie. becikowe natomiast należy się wszystkim kobietom, prowadzącym tutaj ciąże i rodzącym tutaj (bez względu czy pracowała czy nie).
    co do tych 6 tys NOK to przyznają to od 12 czy 13 m-ca życia dziecka przez rok (nie jestem pewna czy pierwsze pół roku jest 6 tys a następne połowa... (?) ). i można to pobierać, jeżeli dziecko nie chodzi do przedszkola. lub np chodzi do przedszkola ale tylko połowę godzin (chyba ok 20 w tyg- też nie jestem pewna) i wtedy dostajesz połowę z tych 6 tys.
    Super, że Dzidzia rośnie :) i bardzo mało zapłaciłaś za tego gin. ja słyszałam tu o jakiś "koszmarnych" cenach za wizytę. dlatego od początku chodzę do jordmor.

my już w 33 tyg. mimo, że nie mogę narzekać na jakieś typowe dolegliwości typu ból kręgosłupa, zgaga itp., to ciężko już mi strasznie. posprzątanie mieszkania to niezły wyczyn :P na szczęście też dobrze ostatnio śpię (zresztą mogła bym spać i spać). szkoda, że nie można wyspać się na zapas hehe :)

derii84 lubi tę wiadomość

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farciara napewno 25kr? Faktycznie masz farta, może i będziesz mieć farta z prowadzeniem ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2015, 08:28

p19uskjok4jap6fv.png
  • agata83 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, hej,

Widze ze watek troche odzyl po sporej przerwie :)

Witam nowe mamusie!

Derii twoj synus ma juz prawie 2 miesiace! Ludzie jak czas szybko leci! Jak wam sie zyje?

Siamyrka a u ciebie "ten" dzien zbliza sie wielkimi krokami! Odpoczywaj poki mozesz, bo potem niewiadomo jak bedzie hehe.

Ja wczoraj bylam na usg polowkowym i bedzie u nas dziewczynka! Ale sie ciesze! Synek juz jest wiec bedzie parka! Tylko nie mam zadnych ubranek dla dziewczynki, wiec niezly wydatek przede mna :)

siamyrka, derii84 lubią tę wiadomość

• Farciara Koleżanka

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki siamyrka :) Fajnie, ze nie masz typowych dolegliwosci :) A duzo snu na pewno Ci sie przyda :)

Za ginekologa zaplacilam tak malo pewnie dlatego, ze wczesniej dostalam skierowanie od fastlege i co jakis czas do tego gina chodzilam. Nigdy nie zaplacilam wiecej niz 300 nok, a teraz tak malo z powodu tego, ze jestem w ciazy :)

Kiedy zalatwia sie formalnosci z maciezynskim i zasilkiem rodzinnym? Myslalam ze te 6000 nok kazdy dostaje ...

Farciara
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agata- nooo zbliża się i już się doczekać nie mogę :) już bliżej niż dalej :) Wy też się ani obejrzycie, a już będzie końcówka :) no i gratuluję córeczki! ja też marzę, żeby mieć w przyszłości córeczkę jeszcze :) zawsze sądziłam, że mieć starszego brata jest suuuuper :P hehe

Farciara- po 26 tyg możesz składać dokumenty w nav-ie odnośnie macierzyńskiego lub becikowego. a zasiłek rodzinny jest przyznawany automatycznie- jeżeli będziesz tutaj rodzić.
    noo w sumie każdemu należy się te 6000 pod warunkiem tego, że Dziecko jest w domku, nie w przedszkolu ;)
    ja dziś spałam do 12... aż się przestraszyłam, jak oczy otworzyłam, hehe.

derii84 lubi tę wiadomość

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah zazdroszcze:) Mi sie chce spac wiecej niz wczesniej:( Czesto mam tez uczucie tak jakby mdlosci, ale nie wymiotuje. Cokolwiek zjem to czuje to tak jakby w gardle wysoko i mi nie dobrze:( Mam nadzieje, ze to wszystko szybko minie chociaz czas leci mi bardzo wolno, a bardzo chcialabym juz byc chociaz w II trymestrze :)

Farciara
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojj wspolczuje tych mdlosci. Ja przez jakies 3 m-ce od 11 tyg meczylam sie z mdlosciami a potem wymiotami. Nic zjesc nie moglam. Potem przeszlo I teraz od czasu do czasu zdarzy sie, ze robi mi sie niedobrze (a nawet zyganko sie trafilo :/ ).
    A czas zleci, zanim sie obejrzysz. Mi sie tez tak baaaardzo ciagnelo - dzien za dniem, a juz chcialam najpierw 2 trym., potem 3, a teraz juz czerwiec :)

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • sue135 Znajoma

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    farcira to witaj w klubie.. ja od 4 tygodnia tez umieram, nie wymiotuje ale czego nie zjem to mi zle, a jak sie przeglodzilam to bylo jeszcze gorzej :) 10 tydzien sie zaczal i jest troszke lepiej ale tez poczytalam i sie pilnuje, jem bardzo czesto ale porcje mikroskopijne i duzo pije ale malymi lyczkami, widac roznice. To dla mnie kompletna nowosc bo w pierwszej ciazy nie mialam takich rewelacji...

Jutro wyproszone usg, juz sie nie moge doczekac bo ze stresu wariuje... Cos czuje, ze w brzuchu wiecej jak jedna fasolka jest...

siamyrka lubi tę wiadomość

Adas 4.9.12 r.
    Kubus 18.06.16r.
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata gratuluję dziewczynki :-)
    Myślałam,że Olafek będzie dziewczynką, chociaż od początku Mąż mi mówił, że chłopczyk będzie, jadąc na usg miałam cichą nadzieję, że dziewczynka. Gdy mi powiedzieli, ze chłopczyk, łezka mi się pojawiła w oku... Ze szczęścia :-D
    Corcia cały czas chodzi mi po głowie, ale jak patrze na te me maleństwo jestem zachwycona :-*

Dziewczyny współczuję tego złego samopoczucia, pocieszcie się,że może być lepiej :-D

Siamyrka korzystaj, ja bym chciała tak pospać :-P

siamyrka lubi tę wiadomość

p19uskjok4jap6fv.png
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi niestety nic nie pomaga :( W pracy siedze jak na szpilkach bo nie wiem czy za chwile nie bede musiala leciec do toalety :( A juz tak sie cieszylam, ze nic mi nie dolega.

Nie wiem czy to normalne, ale wczoraj mialam rozwolnienie, a dzisiaj wrecz przeciwnie:( Samopoczucie do bani, nic mi sie nie chce robic. Mam nadzieje, ze niedlugo te dolegliwosci mina.

Farciara
‹‹ 97 98 99 100 101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ