Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Zalezy jaka masz umowe Ja np. bylam na extrahjelp przed ciaza ale wypracowywalam ponad 100% i jak tylko szef sie dowiedzial o ciazy zaczal mi obcinac godziny co oczywiscie dla mnie bylo niekorzystne ze wzgledu na wysokosc maciezynskiego wiec sie wkurzylam i poszlam w 5 miesiacu na zwolnienie.Adas 4.9.12 r.
Aniolek... 2.06.2015 - 16 tydzien...
Kubus 18.06.16r. -
Witam nowe mamusie
Faktycznie juz rzadko tu zaglądam przez naszą grupę na fb.
Pracodawcę poinformowałam w 13tyg, ale to tylko dlatego, że mam ciężką pracę i chodziło mi o to,żeby dawali mi lżejsza, szef to uszanowal, ale kierownik zmiany nie, więc wzięłam chorobowe
Diana kup parę bodziakow na 56 i polsiochow, z 3 szt pajacykow,i ze 2 pary skarpetek i cienką czapeczke jakby nie było rzadko dzieci rodzą się pow 56,a na początek będziesz coś miałaDiana95 lubi tę wiadomość
-
usia89 aktualnie na poludniu Sotry, ale w centrum jestem dosc czesto zreszta nauczylam sie w NO, ze tu kazda odlegosc jest do pokonania i nie raz za Asane do znajomych jezdzimyAdas 4.9.12 r.
Kubus 18.06.16r. -
Dzieki siamyrka & derii84 za szybka odpowiedz
Super, ze na maciezynskim mozna w Polsce siedziec. Czytalam na necie, ze dostaje sie na dziecko 6000 nok do drugiego roku zycia. Czy to prawda? I jak to jest z tym becikowym kazy dostaje? W internecie znalazlam duzo sprzecznych ze soba informacji.
Bylam u ginekologa wczoraj i z moja dzidzia wszystko ok. Ma juz 15mm Zaplacilam tylko 25nok. Pewnie dlatego, ze juz wczesniej do niego chodzilam z innymi rzeczami. Zaprosil mnie na jeszcze jedno usg w 12tyg. W tym wypadku jestem ciekawa czy on bedzie chcial mi prowadzic ciaze czy mam tez sie zglosic do fastlege... Tego sie pewnie dowiem przy nastepnej wizycie.
Czy sa tu jakies dziewczyny z Kristiansand?Farciara -
Farciara- z tym becikowym jest tak: jeżeli pracowałaś/ pracujesz legalnie w No min pół roku, to wybierasz- albo becikowe, albo macierzyńskie. becikowe natomiast należy się wszystkim kobietom, prowadzącym tutaj ciąże i rodzącym tutaj (bez względu czy pracowała czy nie).
co do tych 6 tys NOK to przyznają to od 12 czy 13 m-ca życia dziecka przez rok (nie jestem pewna czy pierwsze pół roku jest 6 tys a następne połowa... (?) ). i można to pobierać, jeżeli dziecko nie chodzi do przedszkola. lub np chodzi do przedszkola ale tylko połowę godzin (chyba ok 20 w tyg- też nie jestem pewna) i wtedy dostajesz połowę z tych 6 tys.
Super, że Dzidzia rośnie i bardzo mało zapłaciłaś za tego gin. ja słyszałam tu o jakiś "koszmarnych" cenach za wizytę. dlatego od początku chodzę do jordmor.
my już w 33 tyg. mimo, że nie mogę narzekać na jakieś typowe dolegliwości typu ból kręgosłupa, zgaga itp., to ciężko już mi strasznie. posprzątanie mieszkania to niezły wyczyn na szczęście też dobrze ostatnio śpię (zresztą mogła bym spać i spać). szkoda, że nie można wyspać się na zapas hehederii84 lubi tę wiadomość
-
Hej, hej,
Widze ze watek troche odzyl po sporej przerwie
Witam nowe mamusie!
Derii twoj synus ma juz prawie 2 miesiace! Ludzie jak czas szybko leci! Jak wam sie zyje?
Siamyrka a u ciebie "ten" dzien zbliza sie wielkimi krokami! Odpoczywaj poki mozesz, bo potem niewiadomo jak bedzie hehe.
Ja wczoraj bylam na usg polowkowym i bedzie u nas dziewczynka! Ale sie ciesze! Synek juz jest wiec bedzie parka! Tylko nie mam zadnych ubranek dla dziewczynki, wiec niezly wydatek przede mnasiamyrka, derii84 lubią tę wiadomość
-
Dzieki siamyrka Fajnie, ze nie masz typowych dolegliwosci A duzo snu na pewno Ci sie przyda
Za ginekologa zaplacilam tak malo pewnie dlatego, ze wczesniej dostalam skierowanie od fastlege i co jakis czas do tego gina chodzilam. Nigdy nie zaplacilam wiecej niz 300 nok, a teraz tak malo z powodu tego, ze jestem w ciazy
Kiedy zalatwia sie formalnosci z maciezynskim i zasilkiem rodzinnym? Myslalam ze te 6000 nok kazdy dostaje ...Farciara -
agata- nooo zbliża się i już się doczekać nie mogę już bliżej niż dalej Wy też się ani obejrzycie, a już będzie końcówka no i gratuluję córeczki! ja też marzę, żeby mieć w przyszłości córeczkę jeszcze zawsze sądziłam, że mieć starszego brata jest suuuuper hehe
Farciara- po 26 tyg możesz składać dokumenty w nav-ie odnośnie macierzyńskiego lub becikowego. a zasiłek rodzinny jest przyznawany automatycznie- jeżeli będziesz tutaj rodzić.
noo w sumie każdemu należy się te 6000 pod warunkiem tego, że Dziecko jest w domku, nie w przedszkolu
ja dziś spałam do 12... aż się przestraszyłam, jak oczy otworzyłam, hehe.
derii84 lubi tę wiadomość
-
Ah zazdroszcze:) Mi sie chce spac wiecej niz wczesniej:( Czesto mam tez uczucie tak jakby mdlosci, ale nie wymiotuje. Cokolwiek zjem to czuje to tak jakby w gardle wysoko i mi nie dobrze:( Mam nadzieje, ze to wszystko szybko minie chociaz czas leci mi bardzo wolno, a bardzo chcialabym juz byc chociaz w II trymestrzeFarciara
-
Ojj wspolczuje tych mdlosci. Ja przez jakies 3 m-ce od 11 tyg meczylam sie z mdlosciami a potem wymiotami. Nic zjesc nie moglam. Potem przeszlo I teraz od czasu do czasu zdarzy sie, ze robi mi sie niedobrze (a nawet zyganko sie trafilo ).
A czas zleci, zanim sie obejrzysz. Mi sie tez tak baaaardzo ciagnelo - dzien za dniem, a juz chcialam najpierw 2 trym., potem 3, a teraz juz czerwiec -
farcira to witaj w klubie.. ja od 4 tygodnia tez umieram, nie wymiotuje ale czego nie zjem to mi zle, a jak sie przeglodzilam to bylo jeszcze gorzej 10 tydzien sie zaczal i jest troszke lepiej ale tez poczytalam i sie pilnuje, jem bardzo czesto ale porcje mikroskopijne i duzo pije ale malymi lyczkami, widac roznice. To dla mnie kompletna nowosc bo w pierwszej ciazy nie mialam takich rewelacji...
Jutro wyproszone usg, juz sie nie moge doczekac bo ze stresu wariuje... Cos czuje, ze w brzuchu wiecej jak jedna fasolka jest...siamyrka lubi tę wiadomość
Adas 4.9.12 r.
Kubus 18.06.16r. -
Agata gratuluję dziewczynki
Myślałam,że Olafek będzie dziewczynką, chociaż od początku Mąż mi mówił, że chłopczyk będzie, jadąc na usg miałam cichą nadzieję, że dziewczynka. Gdy mi powiedzieli, ze chłopczyk, łezka mi się pojawiła w oku... Ze szczęścia
Corcia cały czas chodzi mi po głowie, ale jak patrze na te me maleństwo jestem zachwycona :-*
Dziewczyny współczuję tego złego samopoczucia, pocieszcie się,że może być lepiej
Siamyrka korzystaj, ja bym chciała tak pospaćsiamyrka lubi tę wiadomość
-
Mi niestety nic nie pomaga W pracy siedze jak na szpilkach bo nie wiem czy za chwile nie bede musiala leciec do toalety A juz tak sie cieszylam, ze nic mi nie dolega.
Nie wiem czy to normalne, ale wczoraj mialam rozwolnienie, a dzisiaj wrecz przeciwnie:( Samopoczucie do bani, nic mi sie nie chce robic. Mam nadzieje, ze niedlugo te dolegliwosci mina.Farciara