X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-) dawno mnie tutaj nie było, ale to tylko dlatego, że mamy tę grupę na fb ;-)
    Farciara, tak jak pisała Maja, oboje po 80% i tatuś musi wybrać 10 tyg. Ogólnie to jeżeli chcesz, to może siedzieć dłużej, ale ty krócej wtedy :-) ale należą mu się dwa tyg po narodzinach dziecka zvfabryki czy też z miejsca, gdzie pracuje, ale to już zależy od pracodawcy, mój mąż nie dostał :-D

Witaj Aneczka, także nie pomogę z położną, bo chodziłam do fastlege :-)
    Ogólnie ciążą się nie stresuj, tu mają inne podejście, jedne usg polowkowe, wtedy to wykonują pomiary i w miarę możliwości mówią o płci dziecka a także datę porodu, i to będzie twoja data,tego będzie się trzymał /a twój lekarz lub położna.
    Jak masz witaminy dla ciężarówek to lykaj, tutaj lekarz nie powie ci teg. Mój robił usg na każdej wizycie, ale dlatego, że on lubi i chce, ale inni nie robią, także dowiedz się :-)

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej derii84 :) Fajnie by bylo gdyby moj maz dostal na poczatku takie 2 tygodnie bo pewnie pomoc sie przyda. A czy maz moze wziasc te 10 tyg na poczatku jak sie dziecko urodzi jak ja tez jestem w domu?
    Fajnie, ze Twoj lekarz robil Ci usg tak czesto, tez bym tak chciala.
    Co to za grupa na fb?

Farciara
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Cati podajrze prowadzi te grupę. Na fb to Ciąża w Norwegii (grupa zamknięta.
    Nie możecie razem wziąć urlopu na dziecko, jeżeli mąż weźmie ty w tym czasie musisz iść do pracy (no chyba, że z dniem pójścia do pracy wykombinujesz chorobowe).
    Z resztą po co ci wspólny, dasz rade, wszystko przyjdzie po narodzinach, zobaczysz że instynkt nie zawiedzie Ciebie

p19uskjok4jap6fv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za odpowiedzi, troche mnie uspokoiłyście. Jeszcze nie byłam tu u lekarza ponieważ jak mowią na mnie w pracy jestem nieśmiertelna.... wiec to bedzie pierwsze moje spotkanie z fastlege. Czego moge się spodziewać od tutejszego lekarza? na co powinnam być przygotowana, na jakie pytania? Pozdrawiam was dziewczyny :) aaa jescze jedno pytanko jak dlugo pracowałyście w ciąży? do którego miesiaca? spotkałam sie tu ze stwierdzeniem że powinnam pracować do końca.... ale to napewno sie nie stanie :D

• Farciara Koleżanka

Wysłany: 21 maja 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje, ze instynkt mnie nie zawiedzie :)
    Ide do fastlege jutro to napisze Ci jak to wyglada. Slyszalam, ze w Norwegii nie jest latwo ze zwolnieniami w ciazy i bez powodu ich sie nie dostaje...

Farciara
  • Diana95 Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widze, ze w koncu cos sie ruszylo tutaj. Fajnie bo myslalam, ze watek juz dawno umarl, dzisiaj wchodze z ciekawosci a tu prosze! :)

Farciara, tak jak siamyrka mowi, mi tutaj na usg powiedzieli ze to bedzie corka i to bylo jakos w 18-19 tyg ciazy a w Polsce powiedzieli mi ze synek w 24tyg ciazy, ostatnio nawet sie zaczelam zastanawiac, a co jesli jednak tutaj mieli racje i urodzi sie dziewczynka :O Niby wiekszosc ciuszkow mam w kolorach unisex ale troche tez mam typowo chlopiecych.

Aneczka witaj :) Pochwal sie w ktorym tyg ciazy jestes, jak sie czujesz? Masz typowe dolegliwosci ciazowe, mdlosci itp ? :)

Kurcze pamietam, ze dopiero ja szlam na pierwsza wizyte do fastlege a juz jestem w 35tc w niedziele zaczynam 36tc ! Szybko zlecialo, tylko teraz zaczyna sie ciagnac, pewnie dlatego ze bardzo czekam na to zeby ukonczyc 38tc i moc wyganiac tego szkraba z brzuszka !

W ogole dziewczyny wczoraj wybralam sie z mezem do centrum handlowego,kupilam 2 staniki do karmienia i teraz zastanawiam sie czy stanik o rozmiar wiekszy od tego ktory teraz nosze bedzie dobry po porodzie? Mam nadzieje, ze piersi wieksze nie urosna niz o ten jeden rozmiar. Chcialam wam jeszcze powiedziec, ze polazilam tam chyba niecala godzine i mialam dosc, wszystko mnie bolalo, czulam sie jakby Mikolaj byl baaardzo nisko, doslownie jakbym go miala miedzy nogami, do tego dopadl mnie straszny bol plecow, ze chyba wiecej nie wybieram sie na takie lazenie po sklepach, dobrze, ze juz w sumie wszystko mamy.

f2w36vgcq1hspw3i.png
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 21 maja 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah jak zazdroszcze dziewczyna, ktore so juz tak daleko w ciazy. Mam nadzieje, ze koncowo powiem tak jak Wy, ze czas mi szybko zlecial bo narazie to sie strasznie dluzy.

Diana 95 Ciekawa jestem czy bedziesz miala faktycznie synka i ktory lekarz bedzie mial racje:) Mam wrazenie, ze w Polsce maja lepszy sprzet i lepiej sa w stanie ocenic plec, ale to tylko moje wrazenie...

Farciara
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farciara- to nie Twoje wrażenie, tylko tak jest ;)
    sprzęt mają przestarzały zazwyczaj, poza tym w większości badania wykonują położne, które nie mają takiej wiedzy jak lekarze.
    położna, która mi wykonywała usg połówkowe tu w szpitalu (niby ma laaata doświadczenia), a z ledwością mogła Małego pomierzyć... serduszka nie umiała ocenić (gdzie ok 2 tyg wcześniej byłam w Pl i lekarz wszystko widział :/), a na pytanie ile Synek waży, odpowiedziała, że przecież tego aparat nie pokazuje (?)

Diana- ale by było, jakby jednak Violetka się urodziła (dobrze pamiętam imię?). ale sądzę, że jednak lekarze w Pl są bardziej doświadczeni i rzadziej się mylą.

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Diana95 Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siamyrka dobrze pamietasz, Violetka ale tez mi sie podoba Liliana, ciekawe kto to w koncu bedzie hehe ja bym sie cieszyla i z coreczki i z synka, wazne zeby bylo dzieciatko zdrowe :)

f2w36vgcq1hspw3i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diana95,Tak wiec jestem na pocztaku ciąży dopiero 9 tydzien, miesiac temu zrobiłam chyba 10 testów które wyszły mi pozytywnie, po czym poszłam do pani doktor w polsce która nie widziała u mnie ciąży na usg.... twierdziła ze jest albo pozamaciczna lub bardzo mała.... nie wiem.... niestety nie mialam czasu gdyz byłam tylko 3 dni w polsce na zrobienia badania krwi.... tak wiec postanowiłam czekac. Mija drugi miesiac jak niemam miesiaczki, mam powiekszone obolałe piersi oraz wrazliwosc na zapachy. W pon mam wizyte u kolejnego lekarza w pl na usg. Mam nadzieje że teraz bedzie widac mojego malusza.... :) moja mama mnie uspokaja i mowi ze ona tez nie miala zadnych typowych dolegliwosci. Wiec raczej nie bede przechodzic przez mdłośći oraz inne strasze rzeczy.... naszczescie....

• derii84 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie laski, ważne żeby dziecię zdrowe było

p19uskjok4jap6fv.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze zwolnieniem nie miałam problemu, od 16tyg dwa tyg w domu byłam, a później do 24 lub 26 tyg pracowałam na 50%,gdy powiedziałam, że nie daje rady dostałam na 100%,miałam skurcze, a mój pierwszy syn urodził się miesiąc przed terminem (36tydz)

p19uskjok4jap6fv.png
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 22 maja 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    derii 84 ciezka masz prace? Ja sie zastanawiam czy tutj rozdaja zwolnienia tak jak w Polsce...

Farciara
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracuje jak na razie w fabryce ryb. W tej fabryce akurat zajmujemy się dużymi rybami, typu dorsz, Lange, jest co dźwigać, dziennie potrafiłam wyciągnąć i przerzucić ok 2-3 tony ryby

p19uskjok4jap6fv.png
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 26 maja 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to w pelni uzasadnione zwolnienie.

Bylam w piatek u fastlege. Dal mi zlecenie na badania krwi i mocz. Wyslal tez informacje do szpitala, ze potrzebuje usg wiec czekam na list. Dal mi tez numer do poloznej, sprobuje sie w tym tygodniu z nia skontaktowac. Mierzyl mi brzuch i uciskal go i powiedzial cos czego nie zrozumialam (prawdopodobnie cos o ulozeniu macicy) dodajac, ze bedzie mi pozno widac brzuszek z tego powodu... Troche mnie to zmartwilo, ale staram sie nie przejmowac. Teraz czekam z niecierpliwoscia na list ze szpitala bo juz nie moge sie doczekac az zobacze moje dzieciatko :)

Farciara
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny ;-)

Chciałabym do Was dołączyć, jednakże dopiero za 1,5 m-ca będę przeprowadzać się do Norwegii. Mój mąż pracuje tam już 7 lat i mamy dosyć rozłąki tym bardziej, że niedługo na świecie pojawi się nasze drugie dziecko. Nie ukrywam, że jestem przerażona przeprowadzką bo języka nie znam chociaż chodzę na podstawowy kurs. Boję się także opieki zdrowotnej w NO i tego, że nie będę wiedziała do kogo mam iść. Miasto w którym będę mieszkać nazywa się Rakkestad niedaleko Sarpsborg. Może któraś z mamusiek mieszka w pobliżu ? Nie ukrywam, że wiele bym dała za pomoc i wsparcie kogoś zorientowanego.

siamyrka lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie chciałam przywitać. Jestem w ciąży i mieszkam w Norwegii:)

zem3sg18fbglipi0.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej Dziewczyny!
    Witamy Was serdecznie!

Giannaa- nic sie nie martw - bedzie dobrze. Z jezykiem dasz rade, w szczegolnosci jak sie uczysz juz :) poza tym, jak mowisz troche po ang to zawsze tym sie mozesz "podeprzec".
    Nie wiem, czy dobrze pamietam, ale chyba Kafabi jest z Sarpsborg.
    A jezeli chodzi o opieke i kierowanie gdzie, co i u kogo, to na pewno mozesz liczyc na nasza pomoc :)

Cynnia- gdzie mieszkasz, w ktorym tyg ciazy jestes? Pierwsza ciaza? :)

Giannaa lubi tę wiadomość

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siamyrka wrote:
    Hej hej Dziewczyny!
    Witamy Was serdecznie!

Giannaa- nic sie nie martw - bedzie dobrze. Z jezykiem dasz rade, w szczegolnosci jak sie uczysz juz :) poza tym, jak mowisz troche po ang to zawsze tym sie mozesz "podeprzec".
    Nie wiem, czy dobrze pamietam, ale chyba Kafabi jest z Sarpsborg.
    A jezeli chodzi o opieke i kierowanie gdzie, co i u kogo, to na pewno mozesz liczyc na nasza pomoc :)

Cynnia- gdzie mieszkasz, w ktorym tyg ciazy jestes? Pierwsza ciaza? :)

Dziękuje ;-) Podczytuje Was od jakiegoś czasu ale zauważyłam, że przeniosłyście się na do grupy zamknietej na fb :(

a.png
    a.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napiszcie do Cati wiadomosc- Ona jest administratorem tej grupy na fb :)

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ