Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
siamyrka wrote:Giannaa, Monikadud - tez jestem rocznik '87
O jak miło Widzę, że Ty już jesteś przy końcówce. Jak to jest w Norwegii bo czytałam, że oni w połowie ciąży robią usg i z tego wyliczają termin porodu i wtedy co dalej jeśli już ten termin nadszedł ? -
Dokladnie- ja juz koncowka na piatek mam termin, wg usg (tak jak piszesz, tego polowkowego). Ja pierwsze dziecko bd rodzic, a tym bardziej w No ale z tego co pytalam innych dziewczyn, to po wyznaczonym terminie, przysylaja list z terminem wizyty w szpitalu. Tam badaja ginekologicznie i robia ktg. Wywoluja porod po 7-10 dniach. Jutro mam ostatnia wizyte u poloznej i moze dowiem sie cos wiecej to na pewno napisze
Giannaa lubi tę wiadomość
-
siamyrka wrote:Dokladnie- ja juz koncowka na piatek mam termin, wg usg (tak jak piszesz, tego polowkowego). Ja pierwsze dziecko bd rodzic, a tym bardziej w No ale z tego co pytalam innych dziewczyn, to po wyznaczonym terminie, przysylaja list z terminem wizyty w szpitalu. Tam badaja ginekologicznie i robia ktg. Wywoluja porod po 7-10 dniach. Jutro mam ostatnia wizyte u poloznej i moze dowiem sie cos wiecej to na pewno napisze
To szybciej niż w PL bo u nas jest czas do 14 dni po terminie. Trzymam kciuki za Ciebie i za dzidzię mam nadzieje, że będziesz nas informować jak to wszytko wygląda i opowiesz o wrażeniach po porodzie -
Witam nowe mamusie, ale tu wątek wrze
Kafabi w końcu ktoś z twoich okolic
Gianna nie martw się, mój synek w wieku 7lat poszedł tu do pierwszej klasy,gdzie powinien pójść do drugiej. Biedak został rzucony na głęboką wodę. Zero po norwesku, był niestety zmuszony się uczyć. Wśród dzieci i nauczycieli zaczął się porozumiewać, dziś jesteśmy dwa lata (syn i ja) w Norwegii, a lepiej mu się mówi po norwesku jak po polskuGiannaa lubi tę wiadomość
-
derii84 wrote:Witam nowe mamusie, ale tu wątek wrze
Kafabi w końcu ktoś z twoich okolic
Gianna nie martw się, mój synek w wieku 7lat poszedł tu do pierwszej klasy,gdzie powinien pójść do drugiej. Biedak został rzucony na głęboką wodę. Zero po norwesku, był niestety zmuszony się uczyć. Wśród dzieci i nauczycieli zaczął się porozumiewać, dziś jesteśmy dwa lata (syn i ja) w Norwegii, a lepiej mu się mówi po norwesku jak po polsku
Dodałaś mi otuchy Chociaż dobrze wiem, że mój młody sobie poradzi to jednak jest ta matczyna troska Nie mieliście żadnego lektora polskiego? Kompletnie nikt Twojemu synkowi nie pomagał ? -
Giannaa wrote:Widzę też, że masz śliczne maleństwo Powiesz mi jak wyglądał Twój poród w Norwegii i w jakim szpitalu rodziłaś ?
Ja rodzilam w szpitalu we Fredrikstad ale od listopada otwieraja nowy szpital w Kalnes zaraz przy Sarpsborgu,więc zapewne ty juz będziesz tam rodziła. Poród wspominam dobrze, pomimo bólu i zmęczenia Personel wspaniały, warunki w szpitalu dobre, wszystko dla mamy i dziecka bylo w szpitalu (jednak ja jak głupia walizkę mialam ze wszystkim ).Giannaa lubi tę wiadomość
-
Ja tez mam nadzieje miec wiecej dzieci Przynajmniej narazie wyrazam taka chec
Mam do Was pytanko. Jak staje rano mam plaski brzuch. Chwile pozniej brzuch staje sie wiekszy, jakby sam sie pompowal... tez tak mialyscie?
Jestem w 15 tyg i przytylam juz 3kg chociaz nie mam brzucha ciazowego... Myslicie, ze to duzo?Farciara -
U mnie 10 tydzien, brzuch mam wzdety, ale nie ciążowy, tuż nad wzgórkiem mam jednak takie zaokrąglenie w pracy jeszcze nie powiedziałam ale jeszcze nikt nie zauważył tylko moja kolezanka-czarownica tak mnie podpytywala, a raczej stwierdziła fakt, ze sie zaokrąglilam i piersi większe:) mam 1 kg na plusie
-
Farciara to moja druga ciąża
kafabi Słyszałam o tym szpitalu. Kawałek miałaś do Fredrikstad na porodówkę
Czytałam o tych porodach w Norwegii, kobiety wiele dobrego pisały. Podobno można zażyczyć sobie znieczulenie i jest gaz rozweselający,rozumiem, że z tego nie korzystałaś ?
derii84 Zawsze Twój synek miał jakąkolwiek pomoc chociaż na samym początku Własnie ten sam początek jest dla dziecka szokiem -
Hej, można dołączyć?
Giannaa, przyszłoroczna styczniówka! Czasem śledzę Was wątek ja niby termin mam na 3 lutego Także wczesna ciąża
Ja mieszkam od kilku lat w Stavanger ale myślę, że na tym wątku pojawiło i pojawi się mase cennych informacji
Jest tu jakaś dziewczyna ze SVG?