X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Ci, że moja pierwsza ciąża była okropna, wymioty non stop, mogłam jeść tylko bułkę z pomidorem, bo tylko to mi jakoś podchodzilo,nie odrzycalo mnie. Pawia nawet na porodowce puściłam :-/

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • sue135 Znajoma

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farciara wspolczuje... ja na szczescie w domku. Mialam opercaje stopy 2 tygodnie przed tym jak nam sie udalo :D i tak to ucze sie chodzic na nowo i moge na spokojnie znosic te wstretne objawy :P

z innej beczki dziewczyny bo dzis zwiatpilam w swoja wiedze... Poszlam na usg i okazuje sie, ze moja kruszynka jest tydzien mlodsza niz wynikalo z naszych obliczen...juz wyjasniam.
    Mam PCOS, po roku starania sie i pol roku czekania na ginekologa w NO, na pierwszej wizycie dostalam tabletki na wzrost pecherzykow (byl to 12.02 br). Okresu nie mialam od listopada wiec malo on wazny :) po tygodniu czyli 19.02 (czwartek) poszlam na kontrole i moje pecherzki mialy 13mm, wg wiedzy mi znanej i pani ginekolog do owulacji powinno dojsc w niedziele, robilam testy i usmieszek pojawil sie dopiero we wtorek 24.02. No i teraz moja zagwozdka, ze wzgledu na prace meza i gosci przebywajacych wtedy w naszych progach , probowalismy w niedziele przed ovu i w srode po ovu (25.02). a wg terminu porodu wyznaczonego po dzisiejszym usg dzien zaplodnienia wypada miedzy 1 a 7 marca ?!?!?! co prawda musial byc blizej 1ego bo 8 marca test ciazowy mialam pozytywny ale sam fakt... ja rozumiem, ze ovutest mogl wyjsc pozytywny przed ovu jeszcze ale tydzien roznicy? i na dodatek w dniach kiedy test ovu wyszedl pozytywny strasznie bolaly mnie jajniki...

Adas 4.9.12 r.
    Aniolek... 2.06.2015 - 16 tydzien...
    Kubus 18.06.16r.
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue - specjalista od tego nie jestem, ale czesto czytalam, ze roznica wiekowa miedzy usg a owulacja niekiedy jest do samego konca ciazy. podejrzewam, ze jest to spowodowane dopuszczalnymi bledami aparatow usg. Nie okresla dokladnie kiedy doszlo do zaplodnienia. Tak samo jak wagi dziecka nie okresla idealnie.
    a co lek mowil?
    Nie denerwuj sie, bo I Dzidzia to czuje. Tylko ciesze sie :) (wiem, ze to ciezko nie denerwowac sie ale sprobuj :) )
    mnie przez cala noc I pol ranka bolaly I ciagnely pachwiny. tak strasznie, ze prawie sie poplakalam :( do tego mdli mnie... Spie pol dnia I zdechla jestem okropnie...

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • sue135 Znajoma

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lek powiedziala, ze przez leki ktore bralam hormon mogl podskoczyc i test ovu wyjsc pozytywnie wczesniej, jeszcze przed ovu. w sumie sie nie denerwuje (rano bylam w panice bo mialam 3 pecherze wiec snily mi sie wizje trojaczkow :D ) tylko chcialabym czasem zrozumiec organizm ludzki a tego nie ogarniam :D

Siamyrka wspolczuje strasznie, ale pamietaj juz blizej niz dalej :) spij i odpoczywaj ile mozesz. Ja za to w glowe zachodze dlaczego mam teraz takie mdlosci kiedy z synkiem nie mialam nic i czulam sie swietnie cala ciaze... teraz ledwo jem, kiepsko spie i padam o 21.00 ...

Adas 4.9.12 r.
    Aniolek... 2.06.2015 - 16 tydzien...
    Kubus 18.06.16r.
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doda mnie ktoś do grupy na fb? Pare dni temu wysłałam zapytanie :/

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic nie gadajcie o spaniu .. im wiekszy brzuch tym mniej przespana noc.. nie pamietam juz nocy wktorej bym padla w nocy a rano wstala.

Carolina - zaakceptowane.

Diana95 lubi tę wiadomość

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sie nazywa ta grupa na fb?

Dziewczyny, kiedy u Was bylo widac brzuszki?

Farciara
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farciara- musisz pisac do Cati, jezeli chodzi o grupe na fb ;)

A brzuszek to u mnie w sumie ok 20 tyg bylo widac ze to ciazowy, malutki brzusio ;)
    Ja sie polozylam juz spac, ale moj Luby tak chrapie, ze sie rozbudzilam i wrocilam do salonu. Wlaczylam tv i zjadlam pyszny truskawki :p
    Jutro mam vising w szpitalu - zobaczymy jak wyglada porodowka itp.

A dzis w ogole urodzila moja kolezanka, która miala termin jak ja :) Dzieciatko lezy w inkubatorze ale ma sie dobrze :) taka kruszynka - nawet nie ma 2,5 kg.
    To uswiadomilo mnie jak juz blisko do terminu :) 44 dni

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Troche Ci zazdroszcze, ze jestes juz tak blisko rozwiazania i juz niedugo zobaczysz swoja dzidzie :)

Mnie niestety dopadaja czesto czarne mysli, ze cos jest nie tak jak mam dluzsza przerwe od wizyt u lekarza. Mam nadzieje, ze to minie jak bedzie juz widoczny brzuszek :)

Farciara
  • Klopka Debiutantka

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę zrezygnowana już... ale robię drugie podejście do grupy zamknietej na FB. Cati - wysłałam dzis zaproszenie. Mam nadzieję, że nie będzie odrzucone :D Nawet przestałam ostatnio tu zaglądać, bo mało siedzę przy komputerze, a FB zawsze pod ręką. Mam z pewnością dużo pytań dot. wizyt itd a tam zawsze będę na bieżąco.
    Widze sporo nowych osób tutaj- fajnie, przynajmniej nie jestem ostatnia z datą porodu :P

No nic w takim razie czekam na akceptacje zaproszenia :)

3jgx90bv5mgem3fz.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farciara - nie martw sie - tez mialam bardzo duzo obaw, poki nie zaczelam czuc ruchow (a I jak dluzsza chwile Mlodego nie czuje, to denerwuje sie jak wczesniej...). Ani sie obejrzysz a bedzie koncowka ciazy ;)
    Klopka- Cati pewnie nie widzi wiadomosc (moze ma w inne). Cierpliwosci ;)

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farciara mi w zeszlym tygodniu po raz pierwszy jakis czlowiek ustapil miejsce siedzace w kolejce czyli stawiam, ze oprocz tego ze ja widze jak mi sie mega zmienil brzuch, mimo niecalych 3 kg na plusie to chyba teraz juz zaczyna przypominac prawdziwa ciaze a nie ciaze spozywcza :)
    A tak w ogole to mam USG w srode i wreszcie moze dowiem sie kto tam u mnie mieszka a i maz zobaczy dzidziola po raz pierwszy :D

siamyrka, kafabi lubią tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe. No wlasnie ja zaczynam zuwazac, ze tyje, ale to chyba przez jedzenie, a nie przez ciaze. U mnie narazie ta spozywcza. Zazdroszcze, ze juz niedlugo dowiedz sie kto u ciebie mieszka :)Jade do Polski jutro wiec w czwartek tez pojde na kontrole. Nie moge sie doczekac :)

Farciara
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 18 maja 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Nie dobrze sie dzieje, ze nasz watek spadl tak nisko! Trzeba go troche rozruszac.
    Moje pytanie do tych, ktore staraly sie juz o urlop maicezynski. Czy jesli zdecyduje sie na 59 tyg to z tego 10 tyg jest dla tatusia czyli dla mnie tak naprawde zostaje 49? I czy to oznacza, ze on przez te 10 tyg tez dostanie 80% wyplaty?

Bylam na badaniach plenatarnych jeszcze jak bylam w Polsce. Lekarz powiedzial mi ze bede miala synka. Tutaj w Norwegii powiedzieli mi, ze to dziewczynka... Oczywiscie obaj mowili, ze to jeszcze troche za wczesnie, zeby byc pewnym, ale po tym wszystkim tak czy inaczej nic nie wiadomo :)

A wy jak sie czujecie? Co u Was nowego?

Pozdrawiam :)

Farciara
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Ja w sprawie macierzynskiego nie pomoge, ale na pewno inne Dziewczyny Ci doradza.
    Naszej Dianie tez w No pow, ze bd dziewczynka a w Pl na usg, ze chlopak. Tylko Ona robila badania w 20 tyg bodajze.
    Ja juz pragne urodzic, bo sie okropnie mecze. Skurcze, bole itp. brzuch juz tak nisko, ze za chwile bd go ciagnela po ziemi. Wiec mam cicha nadzieje, ze to juz tuz tuz :)

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Farciara Koleżanka

Wysłany: 19 maja 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na kiedy masz termin? Zazdroszcze ze jeszcze troche i zobaczysz swoje dzieciatko :) mi strasznie sie dluza te tygodnie...

W piatek ide do fastlege pierwszy raz (koniec 13 tyg) i ciekawa jestem czy zrobi mi usg. Wczesniej chodzilam tu do ginekologa, ale po ostatnie wizycie powiedzial, ze juz sie mna zajmnie lekarz rodzinny.

Wiecie moze jak powinna wygladac ta pierwsza wizyta u fastlege?

Farciara
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam termin na 5.06, ale po cichu liczę, że Mały wcześniej się urodzi ;)
    a mi się też wydawało wcześniej, że strasznie się czas ciągnie, a tu proszę- lada chwila :) i Tobie też tak zleci- zobaczysz :)

a pierwsza wizyta u fastlege, to założenie karty (chyba, że założył Ci gin.), badanie moczu (nie zapomnij zabrać ze sobą), pobranie krwi (grupa, itp.) i ogólny wywiad.
    ja miałam usg robione 2 razy w No. w połowie ciąży (20 tydz) a drugie 2 tyg później- położna nie mogła wcześniej ocenić serca, więc zleciła to drugie.
    mój fastlege nie ma usg (i chyba większość nie ma)- więc Kochana się nie nastawiaj za bardzo... ale, któraś Dziewczyna chyba kiedyś wspominała, że miała na każdej wizycie, bo lekarz miał usg. więc nic straconego w sumie.

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • maja35 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farciara jesli wezmiesz macierzyński na 59 tyg to Twoje jest 49 a 10 taty.Jesli ty bierzesz na 80% to tata tez dostanie 80%.

yn3dsvl.png
    córcie 17 lat i 19 lat.
    Moi 2 Anielscy synkowie [*] [*] 20.02.2014. (18tc)
    Ciocia aniołka Julci (*) 24.01.2015 (37tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2015, 01:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam, jestem nowa na forum i w roli cieżarnej :) tzn . to moja pierwsza ciąża i do tego w norwegi co mnie bardzie stresuje. Czy możecie mi powiedzieć czy ciąże może prowadzić sama położna? czy ona może wypisywać zwolnienia oraz wszystkie potrzebne papiery potrzebne do uzyskania macierzyńskiego. Czy może lepiej iść do lekaża. A może macie jakiegoś lekaża godnego polecenia w oslo albo bærum :) pozdrawiam Ania

• Farciara Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siamyrka to juz niedlugo :) Ale fajnie :) Pewnie siedzisz jak na szpilkach.

Z tego co pamietam moj lekarz ma usg wiec mam ogromna nadzieje, ze zrobi mi usg bo bardzo chcialabym sprawdzic czy wszystko ok... A mocz mam zabrac jeszcze przed tym jak lekarz zleci badania?

maja 35 dzieki za odpowiedz. Zastanawiam sie czy nie oplaca sie bardziej wziasc 59 tyg i 100% a pozniej ewentualnie 2 miesiace bezplatnego...Nie wiesz moze czy na maciezynskim moge pracowac (dostalam taka propozycje od mojego starego szefa, a nie chce rezygnowac z okazji)?

Witaj Anaczka :) Na temat poloznej niestety nie pomoge bo sama jeszcze nie bylam, ide w piatek do fastlege to na pewno bede miala wiecej informacji :)

Farciara
‹‹ 98 99 100 101 102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ