Ciaza w Szkocji
-
WIADOMOŚĆ
-
Tyger jesli tylko kupimy ten dom to juz teraz was zapraszam
U nas wczoraj tak pieknie było a dzis pada buu.
Moj jak przyjdzie z pracy to zjemy obiad i jedziemy na zakupy. Chce choc pokupic to co dla siebei do torby musze spakowac..
tyger lubi tę wiadomość
-
A no rzeczywiscie kostki lodu wpierniczam. Tak nawiasem to dalej, nie przeszlo mi jeszcze Wlasnie pochlonelam pelna szklanke
A z kawa mialam tak samo, w drugim trymestrze nie moglam sie oprzec i az kupilam sobie decafe i codziennie rano sobie robilam, gdzie normalnie kawy nawet w domu nie mamy bo ani ja ani maz normalnie nie pijamy ale to tez mi minelo.
Paula koniecznie bedziesz musiala zrobic grilla dla cioteczek z belly!Paula55 lubi tę wiadomość
-
Pisalam wam wczoraj ze cos Karol [albo Ola, haha] malo sie rusza. Strasznie sie musialam nameczyc zeby jakiegos kopniaka dostac. Myslalam ze to moze dlatego ze sie lenilam caly dzien - to posprzatalam w chacie - cisza. Zjadlam obiad, wypilam kawe, szklanke coli, polozylam sie na lewym boku. Cos tam wkoncu sie powiercil. Wstalam dzisiaj i cisza. Zazwyczaj jak siedze na ubikacji rano to sie maly przeciaga, bo go zgniatam - dzisiaj nic. Od 8am do 10am moze z trzy jakies ruchy poczulam. No to jak u meza w pracy bylismy to zadzwonilam na numer do community midwifes i myslalam ze pogadam ze swoja polozna, bo nie wiem juz czym sie martwic, a czym nie... Nikt tam nie odbieral i byla wiadomosc, ze jesli dzwonisz dlatego ze dziecko malo sie rusza albo wcale to trzeba zadzwonic odrazu do szpitala. Poryczalam sie, bo to juz bylo dla mnie za duzo. No ale sie uspokoilam, zadzwonilam do szpitala powiedzialam co i jak i babeczka kazala mi przyjechac. Podlaczyli mnie pod ktg i lezalam tak dwie godziny. Syncio po jakis 20 minutach znowu zaczal cyrki Wszystko jets ok, tylko co sie okazalo maly ulozyl sie juz w kanale rodnym dlatego ruchy sie zmienily tak tez sobie myslalam, ale nie spodziewalam sie ze to bedzie taka drastyczna zmiania jednego dnia impreza w brzuchu cale dnie [przez tygodnie] a drugiego sie budze i prawie nic nie czuje ciesze sie tak strasznie ze tam pojechalismy, serce synka jak galapujace konie i szumy przy jego ruchach mnie uspokoily, uff.
-
W takim razie jestesmy na grilla umowione hehe
O kurde Vixen nie dziwie ci sie ze sie przerazilas bo po wyczynach mojego synala jak jeden dzien do poludńia sie nie ruszal to myslalam ze osiwieje!!! Dobrze ze podjechlas do szpitala i wiesz ze jest ok
A Karolek niech juz nie straszy mamusi wiecej
Kurde to moj tez napewno nie w kanale bo takie dyskoteki urzadza ze szok.
My niedawno wrocilismy z zakupow
Kupilam jedna koszule do szpitala w primarku, szlafrok, kapcie i inne pierdoly mam do tego jeszcze pizame ciazowa/ gora do karmienia i mysle ze wystarczy jak cos to moj powiedxial ze na gwalt pojedzie kupic
Kupilam sobie tez te male buteleczki na plyn, zel do mycia itp i kosmetyczke
Pomalutku lista sie zapelnia
Co wam powiem... Moj chlop oszalal jak wczesniej zakupami srednio sie przejmowal i ja o wszystko dbalam tak teraz on zdecydowal ze nie kupi synowi uzywanego lozeczka!!!
Wypatrzyl na ebayu lozeczko za £100 (!) i sie na nie uparl...i juz go chyba nie przekonam
Pojedziemy za 2 tyg jeszcze do ikei i mooooze przekabace go na tansze ale watpie.
Chlopy...tyger lubi tę wiadomość
-
Vixen, no to mialas przeboje, dobrze ze szybko zareagowalas i pojechalas do szpitala, ciesze sie ze wszsystko juz dobrze. On sie chyba tak najpierw wyszalal w Twoim brzuszku a potem musial dlugo odpoczywac ....
Paula, fajnie ze Twoj sie tak w koncu rozkrecil z zakupami i przejal, to czekaja was wkrotce fajne i powazne zakupy
Dziewczyny, ja wyjezdzam w piatek na 10 dni na urlop, a wlasnie sie zaczyna moj 10 tydzien. I tak sie martwilam, ze wciaz nie mam listu od poloznej na pierwsze spotkanie. Balam sie ze dostane go a mnie nie bedzie, a wroce dopiero jak bedzie moj 12 tydzien. Postanowialm wiec zadzwonic (nawet bylam tam w piatek ale dali mi nr telefonu by dzwonic w pon) i kobieta mi mowi, ze juz mialam spotkanie w zeszlym tygodniu i sie nie stawilam na nie! a ja nawet listu nie dostalam a wygladam za nim kazdego dnia. Udalo mi sie jednak zapisac na pierwsze spotkanie na czwartek ale to ma byc takie wstepne 15-20 min, a 30 lipca bede miala dluzsze. Ciekawa jestem jednak gdybym nie zadzwonila, nie ma zadnego listu z przypomnieniem ;ub inna data albo nikt nie zadzwonil czemu nie przyszlam ...... Dobrze, ze sama sie tym zajelam, musze chybe tez uwazac, bo zastanawialm sie jakie bedzie podejscie ...
Jutro wiec bede musiala chyba powiedziec juz w pracy chyba ze wezme pol dnia urlopu, ale mam nadzieje, ze nie beda robic problemu ... to troche szybko by mowic, ale i tak by mnie to czekalo. -
Kurde Carola ale lipa....
Dobrze ze zadzwonilas...powiem ci ze ja od poczatku sama wszystko zalatwiam. Jak sie o ciazy dowiedzialam to nawet nie szlam do gp tylko od razu do przychodni i poprosilam o wizyte z polozna.
Sama zabukowalam date i godz i sama sobie tego pilnowalam.
Ja juz na 1 wizycie mialam zalozona ksiazke ciazy i ten caly wywiad...
Jesli chodzi o list to ja dostalam tylko i wylacznie ze szpitala i to na scany. Na wizyty w szpitalu tez sama sie umawialam.
Ale kiedys tez mialam akcje. Siedze sobie w domku a tu tel z przychodni gdzie jesyem bo przeciez mam teraz wizyte. Jn oczy jak 5 zl i mowie do baby ze to pomylka bo ja mam za tydz wizyte i mam to nawet na potwierdzeńiu (zawsze dostaje w rejestracji taka karteczke z przypomnieniem) okazal sie ze to prawda i ońi cos namieszali
Wogole to ostatnio mnie wkurzyli... Bukowalam sobie tlumacza na ta wizyte co teraz bylam i go nie bylo, wiec sie pytam poloznej jak to sie stalo. Ona patrzy w komputer i mowi ze poprzednia polozna zanotowala ze ostatnio tlumacz sie slowem nie musial odzywac i ze jest zbedny!!! No ok. To ze sobie poradzilismy nie oznacza ze mogla za moimi plecami go odwolac na nast wizyte!
Teraz poprosilam polozna zeby zadzwońila na gore do rejestracji i osobiscie poprosila na nast wizyte o tlumacza
Nie chodzi mi i to ze ja czegos nie rozumiem. Bo rozumiem 90% tego co polozna gada i spokojnie sobie z nia rozmawiam, ale teraz zaczna sie pytania juz bardziej skomplikowane i zanim ja sie wyslowie, wytlumacze o co mi kanam to sie zdenerwuje i dupa hahaha. Alez sie musialam wygadac przed wami
Carola a gdzie to sie wybieracie kochana???
-
U nas też listownie to tylko scany i wyniki badań na zespół downa.
A listy jak to listy, mogą sie gubić na poczcie często tak mam w pracy ze coś wysyłam do pacjenta, a on ze nic nie dostał. A ja przecież dobrze wiem ze wysłałam. Takie rzeczy sie zdażają, to normalka
Carola do polski jedziecie tak? To sie wygrzejesz bo tam teraz upały
W ogóle nasi znajomi nam mówili kilka dni temu, ze u nich w mieszkaniu (poddasze) temperatura doszła do 29C dobrze że maja klimatyzację bo nie wiem jak by wytrzymali. Ci sami znajomi bedą sie przeprowadzać do Aberdeen w styczniu namówiliśmy ich jak byli u nas kilka tygodni temu, hihi ]:->
Paula fajnie ze zakupki Ci sie udały ja sie nie mogę doczekać jak juz urodzę i będę mogła jakieś normalne ciuchy sobie pokupywac a nie maternity xD
Masz racje, nie powinni Ci odwołać tłumacza jeśli Ty uważasz ze jest potrzebny. Szczególnie jeśli chodzi o medyczne stwierdzenia, jeśli byś miała pytania, to jak najbardziej powinien tam być dopóki Ty nie stwierdzisz ze go nie potrzebujesz
A co do Twojego partnera to niech wyda ile chce! To przecież dla jego syna!Paula55 lubi tę wiadomość
-
To widze, ze bede musiala naprawde uwazac na te spotkania i tez sama pilnowac w razie czego zeby mnie nic nie ominelo.
Mam nadzieje, ze polozna powie mi jakie badania musze miec i kiedy. Oczywiscie mniej wiecej wiem, ale nie jestem pewna czy wiem wszystko, mam tez nadzieje, ze nie przepuszcza mi zadnych waznych badan. Musze sie koniecznie o wszysciutko tej poloznej wypytac, ale i poczytam jeszcze na internecie jakie badania w Szkocji sie robi itd ...
Paula, to niezle z tym tlumaczem wymysloli. Ja sobie zrobilam taki maly slowniczek wyrazow, ktorych nie znalam, jeszcze bede musiala go aktualizowac.
My lecimy do Polski, na pewno bedzie fajnie ale tez mamy sporo jezdzenia i zalatwiania - do lekarza endokrynologa, zrobie tez USG, mysle tez o tescie Pappa, do dentysty, cos tam w urzedzie, nie mowiac ze musze zmienic paszport i dowod. Poza tym moja rodzinka w sezonie doscy zajeta, moze im nawet troche pomoge, ale na pewno bede tez odpoczywac. Mama juz sie nie moze doczekac - jak twierdzi, jej pierwszy wnuk jest w drodze a dlugo sie musiala naczekac ... moja siostra wciaz mowi, ze juz chyba nie zdecyduje sie na dzieci, ciekawe czy teraz zmieni zdanie -
Jej vixen a jak ja sie nie moge doczekac normalnych ubran!!! Wczoraj tyle rzeczy mi sie podobalo ale co z tego jak w nic nie wchodze kocham ten brzuszek i mojego synka ale tez tesknie za swoja figura bo cale zycie bylam chudzina a tu teraz taka waga jaka mi sie nawet nie sńila
No nie bede narzeczonemu bronic kupowania dla synka ale zdziwil mnie ze tak zmienil zdanie :p chyba instynkt tacierzynski mu sie mocno wlaczyl haha
Carola ja mysle ze wystarczy terminow wizyt pilnowac bo potem polozna wie jakie badania potrzebujesz tzn dobrze tez samemu wiedziec ale mi ona sama mowi i wyznacza co i kiedy.
Ja przez tarczyce tez mam kilka dodatkowych wizyt i badan takich ponadprogramowych...
Jej zazdroszcze ze do Pl lecicie!!! Mi sie juz tak teskni
A jak lecimy to mamy to samo tyle zalatwiania ze kazdy dzien mamy rozplanowany co do godziny
Na swieta lecimy na 3 tyg a tez mamy mnostwo spraw.
Poczawszy od chrzcin, przez swieta, zalatwiania do slubu, napewno jakis dentystow, lekarzy, odwiedzenie rodziny itd...
A tu juz z malutkim dzieckiem bedziemy
Znajomi teraz samochodem jechali z 4 mies corka 36 godz!!! My jednak kuoilismy bilety na samolot
-
No nareszcie! Gratuluje. To teraz szukaj wymarzonego domku szczesciaro
I pamietaj ze ma byc ogrodek z miejscem na grila
Ja tez juz bym chciala wskoczyc w super jeansy i do tego fajne wysokie szpileczki. Juz sobie upatrzylam takie sliczne i moj obiecal mi je kupic w nagrode
ale najbardziej tesknie za spaniem na brzuchuPaula55 lubi tę wiadomość
-
Paula, naprawde serdecznie ci gratuluje, ze udalo wam sie dostac dotacje, ciesze sie razem z Toba! To teraz nastapi ta przyjemna czesc (teraz czy po narodzinach?), ze bedzicie szukac iedalnego domku no i ogladac takze!
Pewnie jeszcze znajdziesz sily aby pare obejrzec, no a formalnosci to juz prawnicy zalatwiaja, a ty odbierasz klucze ....
-
Kochana dziekuje :*
Wyslalismy skany do naszego doradcy zeby przejrzal to co dostalismy no i zaczynamy szukanie...czekamy na nowe oferty i jak sie tylko pojawi cos godnego uwagi to jedziemy ogladac
Wiadomo ze nie kupimy pierwszego lepszego ale mamy czas do 5.10 na znalezienie czegos.
Strasznie bym chciala zeby udalo sie kupic przed porodem ale napewno nie zdazymy sie wprowadzic... Ale to nic. Potem juz na spokojnie
-
Gratulacje Paula! Ale super! Bedzie pokoik dla synka, hurrra! mam nadzieje ze szybko znajdziecie swój wymarzony domek :-*
Ja tez tęsknię za spaniem na brzuchu czasami się położę tak niby na przodzie, boku ale tylko na chwile bo synek zaraz się wierci że mi ciasno
W ogóle jak nie urok to s... jak mały się obrócił to przestały mnie tak bolec zebra, ale za to zrobił mi się jakiś guzek na kości ogonowej i ledwo chodzę oO o siedzeniu w normalnej pozycji nie wspominając. Losie jaka ta końcówka ciazy dla mnie męcząca przez 7 miesięcy nic mi nie było a teraz ciagle coś. Muszę zadzwonić do lekarza jutro bo paracetamol nie pomaga czuje jakbym miała tam kamień i próbowała na nim usiąść... Ehhh...
Z przyjemniejszych rzeczy to byliśmy dzisiaj na szkole rodzenia i omawialismy pierwszy etap porodu. Bardzo mi się podobało. W czwartek następne spotkanie. Jutro rano przychodzi polozna do nas do domu obczaic warunki na poród. Nie wierze że to juz 34tydz jutro zapytam się jej o masaż krocza bo w tygodniowych informacjach juz mi pisze żeby zacząć ale wole wiedzieć co ona o tym myśli wpierw.
TEN dzien zbliża się wielkimi krokami dziewczyny
I zostały mi dokładnie dwa tygodnie pracy, superPaula55 lubi tę wiadomość
-
Paula my tez na święta będziemy do polski się wybierać ale ja mam odwrotnie właśnie bo wolałabym samochodem nie wiem jakos wizja mnie z 4 miesięcznym bobasem w kolejkach na lotnisku mnie strasznie stresuje
Ale jeszcze nic nie zabookowane wiec zobaczymy jak to bedzie. Jak mały bedzie juz z nami to będę wiedziała bardziej jak się czuje z nim. -
Jek Vixen to faktycznie masz przeboje na koncowce ja na szczescie swietnie sie czuje i nic kompletnie mi nie dolega. To chyba nagroda za I trym i to zyganko
Ja szkole rodzenia mam w sobote ale zaczynamy od srodkowych zajec bo na wczesniejsze juz sie nie uda zalapac. Dobre i to
Ciekawa jestem jak to bedzie troche sie stresuje
Ojj kochana zbliza sie godzina zero
Powiem ci ze ja sie zaczelam przejmowac bo na wrzesniowkach jest pogrom... Co dzien jakas dziewczyna trafia do szpitala a to z krwawieniem, a to ze skurczami, a dzis jedna mniej czula ruchy i okazalo sie ze dziecko cale pepowina pookrecane tak mi smutno i boje sie..
Vixen co do swiat chcielismy autem i caly czas takie byly plany bo wszystko mozna zabrac i miec przy sobie. Zrobic przystanek kiedy chcesz ale jedziesz za to 2 dni z niemowlakiem no i koszt by nas wyszedl ponad £700.
A teraz znalezlismy samolot za £400 i dwie i pol godz i jestesmy na miejscu.
Wykupilismy miejsca i pierwszenstwo wejscia. Poza tym za kazdym razem jak lece to tyyle ludzmi z niemowalakami lata ze mnie to troche uspakaja
-
Vixen nie fajna jest ta koncowka, oj nie fajna
Ja wczoraj mialam emergency appointment u GP bo mam problem. I wyladowalam na antybiotyku. Od jakiegos miesiaca nie moge sie kochac bo boli jak cholera. Jakby mnie moj nozem traktowal. Po chwili przechodzi ale poczatek nie nalezy do najprzyjemniejszych. Po pierwszej ciazy mialam malutkiego guzka w pochwie i okazalo sie ze ostatnio urosl i stal sie bolesny. Zrobilam samobadanie i sie przerazilam. No to od razu do lekarza bo nie chce rodzic z tym czyms na drodze. Okazalo sie ze to zwykla cysta i z powodu ciazy, przekrwienia drog rodnych itd sie powiekszyla. Nie skierowala mnie do ginekologa tylko dala antybiotyk zeby to sie uspokoilo i w razie gdyby sie zaczal robic stan zapalny. Mam tez pogadac z moja polozna. Jak sie nie zmniejszy to mam do niej wrocic i wtedy chyba beda mi to usowac