X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwajcarii
Odpowiedz

Ciąża w Szwajcarii

Oceń ten wątek:
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupujemy stacjonarnie, z resztą sklepy niemieckie, zwlaszcza sieciówki raczej nie wysyłają do Szwajcarii :/ My kupowalismy głównie w Babywalz i Babyone. Do obydwu mamy ok.40 km, a mniej wiecej tyle samo km mamy do jakiegos wiekszego sklepu w CH. I nie dosć, ze ceny dużo niższe niż tu to jeszcze dostajemy zwrot 19% podatku :), no i godziny otwarcia bardziej przystępne dla pracujących ludzi :D Nie wiem jak w Twojej okolicy, ale tu o 18:30 wszytko jest juz pozamykane ;)
    Pewnie jak dziecko będzie na świecie to raczej bede kupowac online tutaj, no ale chociaz na wyprawce zaoszczędziliśmy :)
    No i ja jeszcze mam wrazenie, ze jesli chodzi o artykuły dziecinne to sklepy w CH są gorzej zaopatrzone. A Ty gdzie najczesciej robisz zakupy?
    A wózek to Hartan :)

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ech.. no zazdroszczę bardzo tej odległości :) My niestety trochę dalej, a dodatkowo w ciąży nie było jak pojechać, bo była dość problematyczna.. Teraz planujemy się wybrać z Młodym, bo już jest większy i lepiej znosi podróże. Nawet wracaliśmy ze świat autem, ponieważ złapał katar, a jak wiadomo z katarem lepiej nie lecieć i całą rodziną dojechaliśmy z Warszawy do Zug bez jakichś wielkich problemów :) Także i wypad do Niemiec pewnie realny.
    My Babywalz mamy blisko stacjonarnie, tak samo Mac Baby. Większość rzeczy jednak kupiliśmy online na:
    http://www.baby-walz.ch
    http://www.4mybaby.ch
    http://www.babyjoe.ch
    http://www.windeln.ch

U nas raczej do 19 sklepy, są nawet dni w tygodniu,że niektóre do 21 (!! WOW :D )
    Zgadzam się z tym,że np. w PL jest dużo większa oferta w sklepach dla dzieci. Mnie aktualnie zabijają ceny książeczek. Jedna książeczka potrafi kosztować 20chf. Po aktualnym kursie w PL kupiłabym za to kilka książeczek :)

atdci09k89ytpjkc.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my planujemy jechac samochodem do Polski jak mała będzie miala 3-4 miesiace. Nie wiem co wyjdzie z tych planów ;) wolę się nie nastawiać. Wtedy tez bym chciala przywiezc zapas róznych ksiązeczek, bo jakoś dziwnie bym się czuła czytając dziecku tylko po niemiecku :)My nablizej mamy Mac Baby, ale niewiele rzeczy tam kupilam. Nie jestem jakąś wielką sknerą, ale jak nam w Macbaby za nasz wózek z dodatkami wyliczyli 1650 CHF, a w Niemczech juz z cłem i po odliczeniu vatu zaplacilismy 1200 euro... no to jakoś bardziej mnie ciagnie w stronę Niemiec :D Ciąze mialam do pewnego czasu bezproblemową, wiec nie było problemu z zakupami. Teraz niestety jest trochę pod góre, ze względu na łozysko, stąd zaplanowane CC, no ale wyprawka juz skompletowana :)

Własnie, jak wyglada sytuacja chociazby z paszportem? Od ręki zalatwia się to w ambasadzie? Długo się czeka? Jak wyglądają formalności?

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dostaliśmy szwajcarski akt urodzenia, to wysłaliśmy do PL do tłumaczenia i umiejscowienia. Po umiejscowieniu musieliśmy pojechać wszyscy (dziecko nie jest wymagane, ale nie mieliśmy z kim zostawić) do ambasady załatwić pesel i paszport. Znajoma mówiła,że udało im się załatwić paszport tymczasowy od ręki, ale niestety u nas nie było takiej opcji (zalezy jaka Pani obsługuje, to albo ma czas na wydanie od ręki,albo mówi,że nie ma takiej opcji :D) Dostaliśmy paszport tymczasowy pocztą w ciągu kilku dni roboczych. Sprawą peselu zajmuje się konsul. Jak dotarł paszport na 5 lat, to wysłaliśmy im ten tymczasowy i przysłali nam długoterminowy.
    Ogólnie mam bardzo niemiłe wrażenia z pobytu w ambasadzie. Pani średnio miła, toalety brak, więc tym bardziej nie ma przewijaka :) Jak my byliśmy to nie było nikogo, więc nie czekaliśmy, ale Pani jakoś się nie spieszyła, a mąż wypełniał bezsensownie milion papierów (teraz już nie pamiętam o co dokładnie chodziło, ale to wyglądało tak,jakby wyręczał panią z okienka i wypełniał kilka razy takie samo pismo). Dodatkowo mąż musiał adresować wszystkie koperty, które do nas miały trafić.. Nie muszę mówić,że byłam wściekła, bo nie było jak dziecka przewinąć, nakarmić, a dodatkowo sama także potrzebowałam skorzystać z toalety... Z pomocą przyszła nam restauracja znajdująca się obok kortów tenisowych. Koleżanka natomiast mówiła,że jak oni załatwiali to było dużo ludzi i pani była jeszcze bardziej niemiła i każde pytanie traktowała jako utrudnianie sprawy...

atdci09k89ytpjkc.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my tu jestesmy sami, wiec tez nie bedzie z kim zostawić dziecka. Cóż, przynajmniej nastawię się psychicznie :D
    Nie wiedzialam, ze trzeba wysylać akt urodzenia do Polski :/ No nic, chyba musze co nie co poczytac na ten temat :) Dzięki za informację!

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli chcesz tylko tymczasowy paszport to chyba wydadzą na postawie szwajcarskiego aktu urodzenia
    ale pesel to tylko z umiejscowionym aktem, na dodatek potrzebny jest ten pełny
    mam dwa pliki z waznymi informacjami, jak potrzebujesz info, to moge wysłać, tylko potrzebuję maila :)

atdci09k89ytpjkc.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę wdzięczna :) Wyslalam Ci zaproszenie, bo maila wolalabym podać na PW ;)

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, współczuję. Życzę dużo zdrowia i siły. Na pewno niedługo wrócisz! :)

atdci09k89ytpjkc.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, bardzo mi przykro :( Będziemy na Ciebie czekać.
    Ja też chodzę do dr Boińskiego...

Sebza, bardzo Ci dziękuje za maila :)

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko, nie ma problemu. Mam nadzieję,że się przydadzą informacje.

atdci09k89ytpjkc.png
  • kaachnaa Nowa

Wysłany: 20 stycznia 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć

chciałabym się dowiedzieć od Was paru rzeczy, bo jestem zainteresowana tematem. w Szwajcarii mieszkam już od ponad roku w kantonie Sankt Gallen, niestety nie znam żadnych mamusiek, które tutaj urodziły lub są aktualnie w ciąży. znam tylko takie, co z dziećmi przyjechały :)

czy mogłybyście udzielić mi jakichś informacji, na temat badań wykonywanych w ciąży? wiem, że można korzystać z podstawowej opieki, ale można też wykonywać dodatkowe badania prenatalne. czy korzystałyście z tych dodatkowych badań? czy koszty w tym wypadku pokrywa się wyłącznie z własnej kieszeni? jakiego rzędu są to wydatki? pytam, bo ja na w tym temacie nie mam żadnej wiedzy

pozdrawiam serdecznie

• Justaw Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć:)
    Nie wiem o jakich badaniach prenatalnych dodatkowych mowisz. Test Pappa jest na pewno refudnowany i nikt mnie nawet nie pytał czy chce go robić, zrobili z automatu ;)Usg mam wykonywane na każdej wizycie bez dodatkowych opłat, ale lekarz tego nie wpisuje w kartę po prostu.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • andzia821 Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej a jaki Doktor Was prowadzil?
    Mozecie mi kogos polecic? Oczywiscie mowiacego po polsku :-D

• Justaw Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    andzia821 wrote:
    Hej a jaki Doktor Was prowadzil?
    Mozecie mi kogos polecic? Oczywiscie mowiacego po polsku :-D

hej, strasznie zakręcony lekarz, ale bardzo sympatyczny ;)
    http://www.dr-boinski.ch/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2016, 10:16

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • andzia821 Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba kazdy lekarz w Szwajcarii jest zakrecony :-D
    Kurcze nie posxlam do Niego bo odpisal mi na maila jako drugi
    A ze spieszylam sie z wizyta bo balam sie ze to torbiel a nie ciaza
    Wiec poszlam do innego

• Justaw Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, być może :D Na razie nie mialam doświadczenia z innymi lekarzami. A ten u którego byłaś to też Polak? W jakim kantonie?
    U dr Boińskiego podoba mi sie to, ze mam na kazdje wizycie USG, minus dostrzegam jeden, ze jego pielegniarki/położne, które jednoczesnie sa na receppcji nie mówią nawet słowa po angielsku, a mój niemiecki jest jeszcze średni, no ale to taka pierdoła ;)

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo... ja nie miałam polskiego lekarza, więc nie pomogę :(
    Jeśli chodzi o badania, to wszystkie są wykonywane na wizytach i koszty pokrywa ubezpieczyciel.

atdci09k89ytpjkc.png
  • andzia821 Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam w Metziken u Dr Macieja Swiatka Pani na recepcji mowi tylko po nuemiecku wiec Kicha bo ja ni w zab haha :-) za to pan Doktor wydal sie fajny teraz mam wizyte 09 02 a do Cb I do Was dziewczyny pytanie Jestem w Szwajcarii od 09 01 nie mam jeszcze ubezpieczenia przyjechalam tu po swietach tylko na probe a 13 01 dowiedzialam sie ze jestem w ciazy Slyszalam ze tu ubezpieczyciel placi za mnie dopiero od 12 tyg czy to prawda? Poza tym jakie ubezpieczenie mi proponujecie? Dzieki z gory za odp :-*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2016, 11:58

• Justaw Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak wygląda kwestia ubezpieczenia jak juz sie jest w ciazy i dopiero chce sie zawrzec ubezpiecznie. Slyszalam tylko, ze firmy raczej robią problemy... ale moze to tylko plotki, na pewno może być problem z ubezpieczniem innym niż podstawowe. Ubezpieczyciel zwraca koszty od początku ciązy, nie od 12 tygodnia. Ja jestem ubezpieczona w Assurze, slyszalam o niej wiele złego, ale jak na razie nie narzekam, zwracają wszelkie koszty (no poza np kosztem witamin ciązowych;)) bardzo szybko. Faktura za poród idzie bezpośrednio do nich co sporym jest plusem, bo jednak CC to koszt prawie 10000 chf. Za pojedyncze wizyty i badania przychodza faktury do mnie, po zaplaceniu jednak assura w ciagu srednio 3 tygodni zwraca wszytko.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • andzia821 Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justaw a wiesz ze wlasnie w assurze powiedzieli ze od 12tyg zwracaja koszty Kurcze masakra Gubie Sie w tym wszystkim A jeszcze fatalnie sie czuje Codziennie dniami I nocami boli mnie podbrzusze :-(boje sie o maluszka iI ze to cos zlego :-( Ty widze ze juz na rozwiazaniu jak wspominasz swoje poczatki :-) ?

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ