Ciąża w Szwajcarii
-
WIADOMOŚĆ
-
Gosia, a mowila od czego te plamienia?? Jak sie czujecie ??
Niestety tutaj bardzo stawia sie ma selekcje naturalna i nic nie daja, mialam podobna sytuacje w 9 tyg, dostalam tydzien zwolnienia, a pozniej do pracy spowrotem, na szczescie wszystko jest ok. -
no zbadala mnie (bardzo mloda lekarka ale bardzo kompetentna i zaangazowana) bardzo dokladnie i pewnie te plamienia beda mi towarzyszyc jeszcze jakis czas...
na szczescie plamienia sa z szyjki macicy, ktora jest podrazonina i napieta stresem, wiekszym wysilkiem - nie pojde na yoge na razie ale lozysko i dziecko sa ok i plamienia ich nie dotycza.
w pl na pewno bym dostala zwolnienie....tzn. nie wiem czy bym chciala je dostac tak naprawde, bo w jednej szkole mam maturzystow i troche slabo by bylo jakby mnie jakis czas nie bylo. ale pare dniu w domu i moze sytuacja by sie unormowala.
ale dzieki temu mialam piate usg a to dopiero 4-ty miesiac
pzdr
gosia
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
no wlasnie jeszcze nie wiemy, bo moj chlopak nie wie teraz co z urlopem...tzn. bedzie jakos w tygodniu wiedzial. troche sie stresuje bo bilety coraz drozsze. ale jechac na swieta chce bardzo...
tak bylam mega zmeczona wczoraj....mialam na maksa dlugi dzien w czwartek, potem musialam rano wstac w piatek i bylam nieprzytomna.
ciezko byc jednak w takiej formie jak sie bylo przed ciaza...jak u was w pracy?
jak sobie pomysle ze pracuje do kwietnia ((Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
jak u was wyglada sytuacja z praniem? my mamy dwie pralki na caly blok (12 mieszkan) i od poczatku higieniczna strona tego calego wspolnego prania byla dla mnie dosc slaba. a teraz jak dziecko sie pojawi to juz w ogole...chyba trzeba bedzie zawsze prac w sagrotanie (przywozic z de) albo jeszcze cos wymyslic. jakie wy macie na to sposoby?
opcji na zamontowanie wlasnej pralki nie mamy.
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
U mnie pralnia wspólna dostępna raz w tygodniu... I też myślałam, jak to będzie przy maluchu. Ale ponieważ mamy suszarkę bębnową do dyspozycji, to myślę, że będzie ok. Wszystkie ciuszki po upraniu zamiast gdzieś wisieć i "zbierać" bakterie, można wrzucić do suszarki, pod wpływem wysokiej temp. bakterie powinny zostać wybite, a pozniej bezpośrednio można już zabrać do mieszkania. Słyszałam, że po takim suszeniu w suszarce, to już nawet prasowanie w celu "steryzlizacji" ciuszków nie jest konieczne. A Wy co o tym myślicie?
Gonia, ja sobie nie wyobrażam chodzić do pracy teraz. Już mi jest ciężko, mam duszności i puchnął mi nogi... Chodzę na 4 godziny dziennie na kurs niemieckiego i wracam stamtąd bardzo zmęczona. Nie wiem czy w pracy bym wytrzymała 8 godzin, a pozniej jeszcze coś zrobić w domu... masakra.
Zrobiłam ostatnio USG 3D za własne pieniądze, by zobaczyć Malucha (już mnie czekanie na te USG z Krankenkasse denerwuje). I znów się zdenerwowałam na moją lekarkę. Znów płci nie potwierdziła, a USG trwało 10 min, bo dużo osób w poczkealni i nie miała więcej czasu. Na USG uchwyciła tylko twarz, nic więcej nie widzieliśmy Jestem co raz bliższa zmiany ginekologa, ale boję się ze względu że to już 7 miesiąc ciązy. -
Mimo, ze w pracy nie mam teraz duzo pracy, to mam szefa choleryka, przez co jest duzo stresu, dostaje czasami zmiany od 12 do 21 i mimo, ze sie nie narobie to wracam wykonczona. Co do pralni to mamy wspolna, ale w tym samym bloku co my mieszka moja mama i kupila pralke i juz sie zaoferowala, ze dla malego sama bedzie prala.
Jamark ile placilas prywatnie za USG 3D prywatnie ?
Ja tez nie jestem zadowolna z usg tu, wizyty szybkie, zawsze duzo pacjentek. Jak w Polsce bylam i Pani doktor wszystko dokladnie pomierzyla, posprawdzala serduszko, narzady wewnetrzne itp., bo tu to na polowkowym tylko szybko zmierzyl, bez dokladnej oceny, nic nie sprawdzil
Cos pozytywnego, to znalazlam fajny wozek polskiej produkcji Bebetto Torino, cena mega przystepna i w porownaniu ze Stokke, ktorego cena przyprawia o zawrot glowy, to jedyny, ktory mi sie podoba ze wszysykich, ktore ogladalam -
Koszt USG 3D to 150 CHF u mnie. Ja nie znam ani wymiarów ani wagi dziecki (o płci kolejny raz już wspominać nie będę)... Na następnej wizycie postanowiłam przycisnąć Panią doktor i nie wyjdę z gabinetu dopóki wszsytko nie zostanie zrobione porządnie...
Fajnie Ci z tą mamą pod nosem. Pomoc jest i jeszcze nie pod jednym dachem Idealne rozwiązanie!
Gratuluję znalezienia wózka! A kupujesz 3 w 1 czy fotelik samochodowy dodatkowo? Ja wózek dostałam używany 2 w 1 (już znam firmę: X-lander, czyli też polski, bardzo chwalony przez poprzednią właścicielkę) i teraz muszę się skupić na kupieniu fotelika.
Wiecie gdzie można się udać żeby kupić fotelik samochodowy? Mam na myśli Niemcy... Może uda się przyoszczędzić trochę. -
no my tez mamy suszarke...moze jakos to bedzie. a nie znacie tu odpowiednika sagrotanu? bo ja nic podobnego nie widzialam,
moja gin jest bardzo w porzadku. dlugo mi tlumaczy wszystko, oglada tez dlugo. tylko te jej asystentki mlode i malo kumate...
dla was to troche daleko ale to praxis minerva w luzernie.
ja pracuje w jednej szkole i mam male grupki wiec moge sobie siedziec jak mam gorszy dzien. w drugiej szkole jest troche bardziej intensywnie, bo niby klasy tez male ale maturzysci i musze tam naprawde byc na lekcjach w formie...
oczywiscie wczoraj mialam taki dzien ze wyszlam o 8-mej a wrocilam o 20-tej i dzis ledwo zyje i oczywiscie plamienia...najbardziej mnie to wkurza, ze chcialam byc aktywna na yoge chodzic, spacerowac, na pilce cwiczyc a nie powinnam....
no rzeczywiscie. my tez mamy suszarke to moze jakos to bedzie...
wozek zobacze dzieki!!!
pzdr
gosia
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
super sa te obydwie firmy: x-lander i bebetto. i cenowo tez nie ma co porownywac ze szwajcarskimi...ciekawe czy mi by wyslali tutaj do szwajcarii. jak bedziemy na swieta to poogladamy wozki i bede sie kontaktowac z firmami czy sklepami internetowymi.
oni tu chyba tak maja, ze nie mowia dokladnie wszystkiego jak w pl...w pl mowi ci lekarz np. jaka jest dokladnie ta przeziernosc karkowa, a tu mi powiedziala lekarka, ze jest bardzo dobrze i tyle....tylko ze chcialam wyniki tego badania pierwszego trymestru do domu i dopiero wszystko mialam napisane.
ja juz mialam dwa nadprogramowe usg, wiec tego 3d nie bede chyba robic...ale zobaczymy.
ja chcialabym taki fotelik 3w1 i miec wszystko i spokoj z dokupywaniem.
co do zakupow w de to my pojedziemy do:
http://www.baby-walz.ch
http://www.babyone.de
ale to dopiero po swietach i nowym roku
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
Tez ogladalam x-landera, ale nie podoba sie mojemu mezowi fotelik bede dokupowala oddzielnie i wybralismy kiddy evolition pro 2, bardzo dobre testy, oraz zalezalo mi na wygodzie dziecka, a ten rozklada sie do pozycji lezacej, wiec na podroz do Polski bedzie idealny i wygodny, mam nadzieje
Tez zastanawiam sie nad zakupami w DE, ale mam nadzieje, ze uda mi sie tez cos na wyprzedazach w styczniu upolowac
Mi tez nie mowil mic o tym jaka jest przeziernosc, nawet chyba nie mierzyl, sprawdzil tylko kosc udowa i nosowa, ale na szczescie z krwi wyszlo wszystko dobrze.
-
I jak dziewczyny, upolowałyście coś na Black Friday? U mnie z przecenami kiepsko było, a przynajmniej na to co potrzebowałam ja. Nic nie udało mi się kupić w atrakcyjnej cenie. Ale postanowiłam online z DE zamówić kilka rzeczy. Odkryłam przygraniczną "przechowalnie paczek"... Gosia może Tobie się coś takiego przyda. Można uniknąć płacenia cła dzięki temu.
-
no wlasnie mialam pracowity weekend a jak popatrzylam na te obnizki to w sumie nie wiedzialam na co sie zdecydowac...i jakos tak.
gdzie te paczkomaty w de sa? masz jakiegos linka?ciekawe czy wszystkie firmy tam wysylaja? juz slyszalam, ze ktos kupuje i zamawia do tych paczkomatow. pomysle
ale sie ciesze na swieta w pl ) jedziecie tez?
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
Wydaje mi się, że zarówno sklepy jak i osoby prywatne mogą spokojnie wysyłać do tych paczkomatów: http://www.grenzpaket.ch/
Ja dopiero raz zamówiłam (do austriackiego) i jeszcze nie odbierałam więc doświadczenia za bardzo nie mam, ale słyszałam wiele dobrego.
Niestety my nie wybieramy się na święta do Polski. To byłby mój 34-36 tydzień ciąży i boję się, że długa podróż w samochodzie może narobić mi problemów lub przyśpieszyć poród. Wy byście się odważyły? -
ojoj no tak...to juz nie ma co ryzykowac. kiedy dokladnie rodzisz?
ja lece, lekarka pozwolila,ale ona jakos taka wyluzowana...
dzis mialam wizyte i okazalo sie ze mam nisko lozysko tzn. to tez sie moze zmienic. ale oczywiscie nic ze mam sie oszczedzac, ze to niebezpiecznie- nie , nie ma problemu.
w sumie dobra jest chyba ta lekarka...bardzo dokladnie tam wszystko oglada na usg. dzis bylam u niej prawie pol godziny.
gdzie planujecie pieluchy kupowac i jakie? bo na szwajcarskich pampersach to mozna zbankrutowac.Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
Hej, ja akurat zaszalalam w H&M Mama i kupolam dla siebie kila rzeczy bo bylo -20% jak nam sie uda to juz w przyszlym tyg. Pojedziemy do Polski i zostaniemy do swiat. Tez jestem ciekawa jak funkcjonuja te paczkomaty, dajcie znac jak przetestujecie.
Gosia tez mialam na poczatku ciazy lozysko przeodujace i jak bylam miesiac temu to mowil, ze sie podnioslo ide teraz w poniedzialek i musze dopytac jeszcze co i jak... co do pampersow, to chce kilka paczek teraz z Polski przywiesc, ale slyszalam ze najbardziej sie oplaca traz z niemiec mleko i pampersy, bo zwracaja podatek na granicy. Na poczatek chyba kupie orginalne pampersy, a pozniej zobaczymy?
Macie jakies gotowe listy wyprawkowe ? Wogole nie wiem nad czym sie skupic, jak zaczynam ogladac te kocyki, podusie i miliony drobiazgow to dostaje oczoplasu i nie wiem na co sie zdecydowac, co wybrac itp. Totalny amok
Gosia, moze poprosisz chociaz o zwolnienie na 50 % na jakis czas? -
no wlasnie nie mam juz plamien, zawsze jak ide do mojej ginekolog to z obawa, ze cos jest nie tak, bo w ogole sie w ciazy nie czuje (za dobrze), wiec podstaw do zwolnienia nie ma....
moze pod koniec mi da? juz dalam w pracy info kiedy ide na macierzynski (poczatek maja) a wracam pod koniec sierpnia. zobaczymy jak to bedzie.
ja juz zakupilam troche...n fb jest taka grupa mamausie w szwajcarii czy tam cos o sprzedazy rzeczy dla dzieci i sa calkiem spoko oferty. jedna dziewczyny sprzedawala mnostwo ubranek (ale malutkich) i jakies tam jeszcze rzeczy np. monitor oddechu, ktory jest sporym wydatkiem. wiec sie skusilam, bo chciala za to wszystko 130 frankow a sam ten monitor kosztuje ok 100.
jedziemy dzis do toys ur us kolo luzern. poogladam wozki i kupie ta poduszki ciazowe do spania.
czytalam info o pieluchach, ze najlepsze oczywiscie pampersy, ale tez dobre sa lidlowe i aldikowe. kiepskie za to migros, denner.
my meble kupimy w ikeii, posciel pewnie tez, kocyki to kupimy nawet w hm, ca czy gdziekolweik. jak bedziemy w pl to kupie laktator, szumisia etc. ja mam w pl same doswiadczone mamy to mam info co potrzebne.
listy wyprawkowe sa w necie.
pzdr i milego weekendu!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 11:52
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
Czesc dziewczyny !
Witam Was na forum, fajnie sie czyta wasze porady i na pewno sa przydatne:) Jezeli jestescie zainteresowane moge napisac Wam w najblizszych dniach co zakupilam w Polsce i gdzie oraz w Niemczech przy granicy . Niedawno wrocilam z Polski w konkretna wyprawka i bardzo duzo zaoszczedzilam, a duzo studiowalam na temat wyprawki co gdzie i za ile , wiec jesli moglabym komus w ten sposob pomoc , to chetnie podpowiem . Jezeli chodzi o pieluchy to moge doradzic to co podpowiedziala mi polozna w Niemczech ( Polka ) , dla osob mieszkajacych blisko Niemiec tak jak ja moze to byc pomocne . Niestety nie mam orientacji co do pieluch kupowanych w Szwajcarii ale podobno lepsze od Pampersow , ktore sa drogie niestety sa o wiele lepsze w Polsce najtansze pieluchy Tesco , a w Niemczech pieluchy z Dm - te najtansze , oraz z firmy Dada rowniez. Potwierdzilo mi to info juz kilka mam . Podobno nie uczulaja , nie odparzaja i bywaja bardziej chlonne , slychalam od kolezanki ze u niej dziecko w Pampersach mialo czasem moke spioszki a w tych najtanszych wszystko bylo ok . Na pewno warto sprobowac roznych na poczatku i samemu ocenic , ktore sa najlepsze dla dziecka . Moze nie zawsze trzeba przeplacac