X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwajcarii
Odpowiedz

Ciąża w Szwajcarii

Oceń ten wątek:
  • Karola389 Koleżanka

Wysłany: 3 stycznia 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, czy są jakieś mamusie w ciąży, lub które urodziły i mieszkaja w Szwajcarii? Może podzielicię się doświadczeniami ? :)

jammarka, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja jeszcze nie urodziłam, ale mieszkam i prowadzę ciążę w Szwajcarii :)

Karola389 lubi tę wiadomość

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Karola389 Koleżanka

Wysłany: 3 stycznia 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Justaw ! Miło Cie poznać ciesze się, że nie jestem sama :)
    A skąd jestes ??

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie rownież jest miło :) Ja mieszkam w okolicach Olten, kanton Solothurn :) A Ty skąd jesteś? Jesteś juz mama, czy jesteś w ciąży?

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to moje pierwsze dziecko, wiec jeszcze nie mam doswiadczenia. Jestem bogata jedynie w wiedzę teoretyczną ;) Za to będę rodzić w Twoim kantonie :) 5 lutego mam zaplanowane CC.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, Szwajcaria, jak miło :) Pozdrawiam z Zug :)

Karola389 lubi tę wiadomość

atdci09k89ytpjkc.png
  • Karola389 Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe teoretycznie tez się już przygotowuje ;) czytałam, że do szpitala dla siebie i maluszka nie trzeba nic zabierac tylko ubrania na wyjście zobaczymy ;)

Witaj Sebza! Może podzielisz się swoimi doświadczeniami ?
    Pozdrawiam z Biel !

mhsv6iyec7je8bi0.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, potwierdzam,że nie potrzebujecie niczego do szpitala. wiadomo, tylko jakieś ubrania dla siebie i kosmetyki, czy tym podobne. Ubranka dla dziecka i wszystkie akcesoria kosmetyczne, pieluchy itd u nas były (rodziłam w Kantonspital w Baar).
    Moje wrażenia z porodu i pobytu w szpitalu są jak najbardziej pozytywne. Właściwie to bardziej mój szpital przypominał hotel. Musiałam leżeć w szpitalu jeszcze podczas ciąży i nie mogę powiedzieć nic złego na temat pobytów.
    Po porodzie położne pomagały mi bardzo w nocy przy dziecku (miałam cc ze względu na brak postępu porodu), całe dnie był ze mną mąż (wychodził codziennie o północy) i nigdy nikt mu nic nie sugerował ani nie ponaglał. omoc przy karmieniu- niezastąpiona dzięki świetnej pani z poradni laktacyjnej. Dawała mi wszystko -plasterki na sutki, krem, nakładki. Uczyła jak przystawiać, a przede wszystkim świetnie podchodziła psychologicznie, bo kiedy ja jej codziennie mówiłam,że nie mam mleka, to ona na spokojnie mi tłumaczyła,że mam i że będzie więcej i takie tak :) Mleko się pojawiło oczywiście. Później przy pierwszym kryzysie laktacyjnym także bardzo pomocna.
    Położna przyjeżdżająca do domu także bardzo miła, zawsze w dobrym nastroju, uśmiechnięta i pomocna :) Przyjeżdżała wtedy, kiedy ja chciałam, zawsze miała ze sobą wagę, żeby sprawdzać młodego :)
    Lekarza wiadomo - kompetencja, życzliwość, konsekwencja.:)
    Leżałam sama na sali przez cały pobyt (5 dni), ale sale ogólnie były dwuosobowe. Czystość - znakomita :)
    Dziecko nie jest szczepione w szpitalu, co akurat ja poczytuję za ogromny plus. Zabierane na badania wraca przewinięte i ze zmienionymi ubrankami :)
    Na ostatnim spotkaniu z położną w szpitalu dostałam karteczkę z kontaktami do położnych przyjeżdżających do domu, pomimo tego,że urodziłam przed terminem, położna znalazła czas dla mnie.
    Dobrze jest mieć już wybranego pediatrę dla dziecka, bo pytają o to w szpitalu. Lekarz pediatra, który badał moje dziecko w szpitalu zawsze osobiście mnie informował o pozytywnych wynikach :)
    Nie wiem , co mogłabym jeszcze napisać :) Pytajcie :)
    Ogólnie same dobre wspomnienia :)
    A, jedzonko wybierałam z menu, zawsze były opcje mięsne, zawsze dania dla wegetarian i kuchnia regionalna, bogata oferta śniadaniowa, je się co chce i ile chce :) Po porodzie dostawałam herbatkę na laktację do posiłków.
    Wodę w szpitalu także zapewniają panie z cateringu. Ja piłam nieziemskie ilości wody i zawsze panie mi na noc przynosiły 3 nowe butelki bez żadnego zająknięcia :)
    Pytajcie, jak coś pominęłam :)

atdci09k89ytpjkc.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jak fajnie, ze jeszcze jedna mamusia się znalazla :) Cześć Sebza :) Ja dostalam juz list ze szpitala i tam mam listę co mam ze sobą zabrac i faktycznie jest tego niewiele (koszula, szlafrok, kosmetyki i ubranka na wyjście dla dziecka)Lekarz jeszcze mi powiedział, zeby jakiś dres wziąć, chociaz srednio sobie wyobrazam chodzenie w dresie z raną po CC, no ale pewnie wezmę ;)
    Nie bardzo mi się uśmiecha lezenie 5 dni w szpitalu, ale juz z ginem negocjowalam i może się uda po 4 ;)
    W zeszłym tygodniu już ubezpieczylismy malutką, wybralismy pediatrę. Jeszcze tlko muszą ogarnać położną, ale to już na spokojnie w tym tygodniu.

Karola ja będę rodzić własnie w Biel :) w Privtklinik Linde, bo mój gin tam pracuje :)

Sebza, a do Ciebie to na pewno będe miala jeszcze kilka pytan, bo jak widac, jestem na ostatniej prostej i panika mi sie zaczyna włączać :D no ale na razie nic mi do głowy nie przychodzi heh.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justaw, rzeczywiście sporo kobiet w szpitalu chodzi w dresach, leginsach i koszulkach. Ja jak tylko doszłam do siebie to też zrzuciłam koszule na rzecz spodenek i koszulki :) W szpitalu leży się tyle, ile się chce. Ja chciałam 5, bo wolałam wyjść do domu w lepszej formie, ale jeśli się chce po 3, to nalezy powiedzieć i oni to respektują, jeśli wszystko z mamą i dzieckiem jest ok :)

atdci09k89ytpjkc.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sebza, a ręczniki trzeba mieć swoje? Bo chce dziś spakowac na wszelki wypadek torbę i tak się zastanawiam. W szpitalu nic nie wspomnieli, bo może to oczywiste, ale ja jestem zielona ;) I rozumiem, ze z takimi artykulami typu wkladki laktacyjne, czy jakies podpaski poporodowe w szpitalu problemu nie ma?
    A co do pobytu w szpitalu to wiem, ze to moja decyzja, ale mam jakiegos upartego gina ;) CC bede miala w piątek i chcialabym wyjsc w poniedzialek, bo moja mama wtedy przylatuje, no ale zobaczymy jak to będzie :)
    A i skoro mialaś tez CC to jakie tu szwy zakladają? bo nie zapytalam, a wizytę mam dopiero 25 stycznia. Tylko rozpuszczalne? czy tradycyjne?

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie trzeba ręczników. Przynajmniej u mnie tak było. Dostępny był duży ręcznik kąpielowy, mniejszy i taka mała myjka jakby. Zasada jak w hotelu - jeśli kładziesz na podłodze, to będzie wymieniony :)
    Tak, podkłady poporodowe są dostępne, nawet powiedziano mi,że mogę wziąć ze sobą do domu tę paczkę, która jest zaczęta, ale miałam swoje w domu i jakoś głupio mi było i zostawiłam oczywiście :) (polska mentalność :D), wkładki laktacyjne pewnie też, ja nie korzystałam, ponieważ miałam bolące sutki i dostawałam takie plasterki na nie.
    Jeśli chodzi o szwy, to wewnętrzne rozpuszczalne, a na zewnątrz miałam takie klamerki. Wyglądały jak zszywki :) Wyjmowanie ich nie nie boli, w ogóle się tego nie czuje. Nie wiem czy to są tradycyjne, bo nigdy wcześniej nie miałam z tym do czynienia :)

A tak BTW: mam sporo rzeczy na zbyciu po młodym. Wiele z nich jak nowe. Jakoś nie było czasu i chęci,żeby puścić w świat. Nie będę wymieniać, co mam, bo to nie wątek sprzedażowy i nie chcę zaśmiecać, ale jak czegoś poszukujecie dla maluchów, to pytajcie. Kombinezony zimowe są jak nowe. Niektóre zabawki także- takiej jak motyl Freddy z Lamaze, bo Maks dostał go dość późno i już wtedy wolał ksiażeczki a nie motylki i ani razu nie miał w łapkach :D Tak samo mata edukacyjna czy leżaczek z wibracjami. O ciuszkach nie wspominam :)

atdci09k89ytpjkc.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za informację :)
    Ja sobie sporo rzeczy higienicznych poprzywozilam z Polski, bo chyba tez ze mnie wylazi polska mentalnosć i niedowierzanie, ze szpital może zapewniac wszytko hehe ;)
    Co do wyprawki to mój mąz jak tylko zobaczył 2 kreski to zwariował na punkcie potomka, wiec mamy już tyle rzeczy, ze sen w powiem spędza mi myslenie nad tym, gdzie ja to bede wszytko lokować :D, a on nadal kupuje ;)
    Jedynie czeka nas urządzenie pokoju dziecinnego, bo przez pierwsze pol roku chcemy mieć małą w sypialni, wiec na razie pokoj nieruszony :) I nawet nie wiem gdzie sie za meblami rozglądać hmm. Bo zalezy mi na funkcjonalności i raczej porządnej jakości :)

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupiliśmy Roba Dreamworld, ale teraz żałuję,że nie zamówiłam z Polski Pinio. Koleżanka mówiła,że bez problemu jej dowieźli do CH, tylko musiała wszystko poustalać w najmniejszym szczególe. Piękne są te mebelki :)

atdci09k89ytpjkc.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie zastanawiam nad Roba, tylko bodajże Cambino, bo by mi do łozeczka i komody najbardziej pasowało :P
    Tez myslalam o meblach z Polski, ale wydaje mi sie to niewarte zachodu... No bo transport, cło...A koleżanka przez jakąs firme kurierską sprowadzala? Wiesz może ile ją wyniósł transport?

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie podobno wcale drogo nie wyszło, ale teraz nie pamiętam konkretnych sum. Załatwiała wszystko chyba tak, jak jej u producenta sugerowali, chyba mają to już obcykane.
    Wydaje mi się,że wyszło coś podobnie do mojego kompletu z Roba. A wizualnie są fajniejsze.

atdci09k89ytpjkc.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sebza wrote:
    Właśnie podobno wcale drogo nie wyszło, ale teraz nie pamiętam konkretnych sum. Załatwiała wszystko chyba tak, jak jej u producenta sugerowali, chyba mają to już obcykane.
    Wydaje mi się,że wyszło coś podobnie do mojego kompletu z Roba. A wizualnie są fajniejsze.
    No to chyba musze się zorientować :) A Ty Roba kupowałaś w Szwajcarii? Bo my planowalismy raczej w Niemczech, jak wiekszosc wyprawki, na samym wózku w ten sposób zaoszczędziliśmy ponad 400 chf :)

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, prawie wszystko w CH. Niestety jakoś tak się nie ogarnęliśmy i poszliśmy na łatwiznę. Nie chcę wiedzieć ile mogłam zaoszczędzić kupując gdzieś indziej :)

atdci09k89ytpjkc.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sebza wrote:
    Tak, prawie wszystko w CH. Niestety jakoś tak się nie ogarnęliśmy i poszliśmy na łatwiznę. Nie chcę wiedzieć ile mogłam zaoszczędzić kupując gdzieś indziej :)
    No tak, lepiej nie liczyć :)Meża kolega z pracy akurat kompletował wyprawkę jak ja zaszlam w ciąze, a że on z zoną robili zakupy w Niemczech to mąz był na bieżąco gdzie co i jak :D

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zamawialiście przez internet? W sumie to chętnie poznam jakieś linki do stron, zabawki, książeczki i ciuszki ciągle trzeba dokupować :) A jaki wózek wybraliście?

atdci09k89ytpjkc.png
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ