Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Witajcie dziewczyny. Może orienrujecie się czy mając umowę o pracę tzw extra (czyli np w jednym miesiącu zarobię 7tys kr a w innym 9tys) Umowa ta ma czas określony do 1 czerwca. Czy na jej podstawie mogę dostać jakiś dodatek?? I czy muszę wysłać do FK zaświadczenie o ciąży aby po porodzie pobierać te 1050kr na dzidzie? Jestem w 5 miesiącu. Pozdrawiam52%
-
nick nieaktualnyWitajcie:).
Sylwia hmm nie wiem co Ci poradzić.ja mam umowę na czas nieokreślony, jak Zaszłam w ciążę, pani z forsakringskassan kazała mi przysłać zaświadczenie od położnej,że jestem w ciąży tak zrobiłam. Oni też muszą znać Twój dochód, oblicza się go z ostatniego roku. Jak dobrze pamiętam to było coś takiego na wniosku jak pracujesz nieregularnie, czyli raz masz więcej Godzin raz mniej. Będziesz musiała każdy miesiąc wypisać ilość godzin itd. Tak mi coś świta, że tam coś takiego było. Najlepiej będzie jak się z nimi skontaktujesz, zamów sobie rozmowę po polsku,oni odZwonia,albo na Facebooku zapytaj również dostępna opcja e języku polski. Jeżeli chodzi o te 1050 kr,jak urodzi Ci się Dziecko to automatycznie jest on przyznawany, dostaniesz po tygodniu papier of nich do wypełnienia, numer konta Będzie trzeba.wpisać i czy pieniążki mają być Przesyłane na Twoje konto czy męża.
A my dzisiaj wybraliśmy się na wycieczkę jedziemy do Ullared a potem nad Morze PółnocneWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2015, 08:51
Little Frog, aisa lubią tę wiadomość
-
Sylwia, po porodzie automatycznie dostaniesz 1050kr na dziecko.
Ja się nie kontaktowałam wcześniej z F-kassą. Na wizycie położna dała po prostu papier gdzie wszystko zaznaczyła, ja się chyba miałam podpisać i to wysłałam do F-kassy. Do domu przyszły wszystkie papiery.
Jak pracujesz vid behov to dochód będzie liczony po 80% z każdego miesiąc. To wypełnia praca. Znajoma tak akurat pracowała, zanosi się to do kadr, oni wypełniają i Ty bądź oni odsyłają do Fkassy. Na tej podstawie obliczą ile będzie Ci się należało.
Kwiauszek, udanego wyjazdu. My też dziś ruszamy na weekend. Jedziemy do Linköping.Little Frog lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
I jak tam Wasze wycieczki?
U nas dziś był jakiś jarmark świąteczny, ale szału to nie robiłoZ mężem stwierdziliśmy, że takie trochę "na odpieprz się"... No ale spacerek zaliczony
Ogólnie mam wrażenie, że jak mąż jest w domu, to jestem bardziej zmęczona niż normalnie, chociaż teoretycznie odciąża mnie biorąc małą do odbicia, usypiając ją itp.
A dziś tez pozwoliłam sobie ją wynieść do salonu do męża i jeszcze rano trochę pospaćaisa lubi tę wiadomość
-
Little Frog wrote:Aisa, świetne wieści!!
Teraz tylko się zrelaksować
A jakieś objawy Cię już dopadły czy póki co łagodnie?
Jak Kaja się miewa? -
Witajcie. Oj te moje ciśnienie nie spada a nawet górne trochę wyższe niż ostatnio
po za tym czuje się bardzo dobrze. Wizyty mam co kilka dni.
Super Aisa ze z dzieciatkiem wszystko dobrze.
A jak dziewczyny wasze maluszki się czują?
Pozdrawiam :-*
aisa lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Bylam dzisiaj na USG prenatalnym i z malym/mala wszystko w porzadku, ma juz 7,4 cm i jest wieksza/y niz wg. miesiaczki, wiec przesunal mi sie lekko termin porodu. Ryzyko na trisomie wyszlo bardzo malutkie Trisomie-21 szansa 1:2511 zespol Downa; Trisomia 18+13 1:20000. Jestem bardzo zadowolona i uspokojona, nie moge sie doczekac az dowiem sie jakiej plci jest maluch. Bardzo ciesze sie, ze poki co wszystko wyglada w porzadku bo tak sie nakrecilam, ze przez pol nocy nie spalam i snily mi sie koszmary. Maluch nie chcial wspolpracowac i sie obrocic, czyli standard bo synek jak byl w brzuchu robil dokladnie to samo.
Aisa ciesze sie, ze u Ciebie wszystko w porzadku i maluszek slicznie rosnie
Hjärna mam nadzieje, ze cisnienie sie ustabilizuje do porodu a przynajmniej, ze nie podskoczy. Widze, ze to juz niebawem, jak sie czujesz?
A tu sie chwale profilem maluszkaWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 14:27
Little Frog, aisa lubią tę wiadomość
-
witam was kochane
dais świetnie wieści
ja już od kilku dni jestem na zwolnieniu lekarskim i mam nakaz leżenia i minimalnego ruchu z powodu kręgosłupa i miednicy ale jakoś jestem nastawiona pozytywnie i oby do lutegomam nadzieje że będę mogła rodzić naturalnie, zobaczymy co będzie.
Z powodu powyższego mamy już kupioną całą wyprawkę tak w razie w... więc jestem spokojniejsza i pozytywnie nastawonona..
tylko swięta beda troszkę smutniejsze bo będziemy sami z mężem, ale damy radę mąż już zapowiedział że musimy koniecznie kupić żywą choinkę żeby był odpowiedni klimat świąteczny
kobietki a powiedzcie mi czy tutaj położne pomagają przy karmieniu po porodzie? i czy w szpitalu potrzeby jest laktator?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 16:08
-
nick nieaktualnyAisa. Dais cieszę się, zr wszystko z maluszkami dobrze. Dais Twoje dziecko podobne do mojego Tomcia z profilu w tym okresie
Hjärna jak sue czujesz, jak Twoje ciśnienie?.
Madzialena pomagają, gdyby nie położne nie wiem czy bym karmila, chyba bym się poddała. Bo strasznie mnie to wykanczalo psychicznie, nie miałam mleka, nie potrafiłam przystawiac dziecka do piersi. Laktator był zbędny. Kupiłam go potem, Użyłam parę razy. Ba
Dachowa dana chwile nic nie mogę ściągnąć, nie wiem dlaczego.
Co tam słychać u pozostałych dziewczyn? -
Witajcie dziewczyny. Dziękuję za troskę . Ciśnienie w miarę się ustabilizowalo. Ale położna wyznaczyła mi wizyty co 4 dni. Czuje sie raz lepiej raz gorzej. Już wielkimi krokami zbliża się porod.
Dais sliczny maluszek. Super ze dzidziuś rozwija się prawidłowo.
Madzialena odpoczywaj jak najwięcej.
Kwiatuszek jak twój synuś ?
-
nick nieaktualnyHjärna cieszę się,że z ciśnieniem lepiej. Ja okropnie wspominam ten okres jak musiałam brać tabletki, cała spuchlam wtedy. Dziękuję,zr pytasz o.synka. A więc jest cudowny i kochany. Rośnie jak na drozdzach. Problemy z kupka minęły. Teraz zaczynają się ząbki,ale to normalna kolej rzeczy i musimy to przetrwać
. Tomus chodzi spać przed 20 także mam trochę czasu Wieczorem dla siebie i męża;)