X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • aisa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hjärna, najważniejsze że mają Cię pod kontrolą i niczego nie bagatelizują. A Ty się nie przejmuj bo ciśnienie Ci skoczy ;)
    I może niech nie na początku Ci je mierzą, no mogą też tym ręcznym.
    Wszystko na pewno jest ok.

hjärna lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • hjärna Koleżanka

Wysłany: 25 listopada 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze powiedziane ;-) Polozna kazała 10 min szybciej przyjść. Żeby trochę odpocząć. Jestem dobrej myśli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 16:13

relgdf9h2lcsmuad.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też przychodziłam wcześniej, z nakazem 20 minut wcześniej. Dobrze będzie:)

• Sylwia1906 Nowa

Wysłany: 27 listopada 2015, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. Może orienrujecie się czy mając umowę o pracę tzw extra (czyli np w jednym miesiącu zarobię 7tys kr a w innym 9tys) Umowa ta ma czas określony do 1 czerwca. Czy na jej podstawie mogę dostać jakiś dodatek?? I czy muszę wysłać do FK zaświadczenie o ciąży aby po porodzie pobierać te 1050kr na dzidzie? Jestem w 5 miesiącu. Pozdrawiam

52%
  • dais Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wysylalam zadnego zaswiadczenia. Po prostu jak sie tu przeprowadzilismy to zarejestrowalam synka i automatycznie dostaje co miesiac kase tak jak i urlop. Nie wiem jak z innymi dodatkami niestety.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie:).
    Sylwia hmm nie wiem co Ci poradzić.ja mam umowę na czas nieokreślony, jak Zaszłam w ciążę, pani z forsakringskassan kazała mi przysłać zaświadczenie od położnej,że jestem w ciąży tak zrobiłam. Oni też muszą znać Twój dochód, oblicza się go z ostatniego roku. Jak dobrze pamiętam to było coś takiego na wniosku jak pracujesz nieregularnie, czyli raz masz więcej Godzin raz mniej. Będziesz musiała każdy miesiąc wypisać ilość godzin itd. Tak mi coś świta, że tam coś takiego było. Najlepiej będzie jak się z nimi skontaktujesz, zamów sobie rozmowę po polsku,oni odZwonia,albo na Facebooku zapytaj również dostępna opcja e języku polski. Jeżeli chodzi o te 1050 kr,jak urodzi Ci się Dziecko to automatycznie jest on przyznawany, dostaniesz po tygodniu papier of nich do wypełnienia, numer konta Będzie trzeba.wpisać i czy pieniążki mają być Przesyłane na Twoje konto czy męża.

A my dzisiaj wybraliśmy się na wycieczkę jedziemy do Ullared a potem nad Morze Północne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2015, 08:51

Little Frog, aisa lubią tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, po porodzie automatycznie dostaniesz 1050kr na dziecko.
    Ja się nie kontaktowałam wcześniej z F-kassą. Na wizycie położna dała po prostu papier gdzie wszystko zaznaczyła, ja się chyba miałam podpisać i to wysłałam do F-kassy. Do domu przyszły wszystkie papiery.

Jak pracujesz vid behov to dochód będzie liczony po 80% z każdego miesiąc. To wypełnia praca. Znajoma tak akurat pracowała, zanosi się to do kadr, oni wypełniają i Ty bądź oni odsyłają do Fkassy. Na tej podstawie obliczą ile będzie Ci się należało.

Kwiauszek, udanego wyjazdu. My też dziś ruszamy na weekend. Jedziemy do Linköping.

Little Frog lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa my byliśmy dwa tyg.temu w Linkoping w Ikano Huset:).

Wyjazd udany:).

aisa lubi tę wiadomość

• Little Frog Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak tam Wasze wycieczki? :)

U nas dziś był jakiś jarmark świąteczny, ale szału to nie robiło ;) Z mężem stwierdziliśmy, że takie trochę "na odpieprz się"... No ale spacerek zaliczony :)

Ogólnie mam wrażenie, że jak mąż jest w domu, to jestem bardziej zmęczona niż normalnie, chociaż teoretycznie odciąża mnie biorąc małą do odbicia, usypiając ją itp.
    A dziś tez pozwoliłam sobie ją wynieść do salonu do męża i jeszcze rano trochę pospać :D

aisa lubi tę wiadomość

• Sylwia1906 Nowa

Wysłany: 30 listopada 2015, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny

aisa lubi tę wiadomość

52%
  • aisa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza wycieczka była super udana :)

Hjärna, jak ciśnienie?

W poniedz miałam usg. Dziecię ma się dobrze, ma 21mm i serduszko pięknie migało na monitorze ;)

Madzialena90, Little Frog lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa, świetne wieści!! :):) Teraz tylko się zrelaksować :)
    A jakieś objawy Cię już dopadły czy póki co łagodnie? :)

aisa lubi tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Frog wrote:
    Aisa, świetne wieści!! :):) Teraz tylko się zrelaksować :)
    A jakieś objawy Cię już dopadły czy póki co łagodnie? :)
    Jest ok. Czasem senność - co spokojnie można zwalić na pogodę, lekkie mulenie ala mdłości od czasu do czasu się zdarzą. Ja z tych lekko przechodzących ciążę jestem ;)

Jak Kaja się miewa?

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • hjärna Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Oj te moje ciśnienie nie spada a nawet górne trochę wyższe niż ostatnio :-/ po za tym czuje się bardzo dobrze. Wizyty mam co kilka dni.

Super Aisa ze z dzieciatkiem wszystko dobrze.

A jak dziewczyny wasze maluszki się czują?
    Pozdrawiam :-*

aisa lubi tę wiadomość

relgdf9h2lcsmuad.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Bylam dzisiaj na USG prenatalnym i z malym/mala wszystko w porzadku, ma juz 7,4 cm i jest wieksza/y niz wg. miesiaczki, wiec przesunal mi sie lekko termin porodu. Ryzyko na trisomie wyszlo bardzo malutkie Trisomie-21 szansa 1:2511 zespol Downa; Trisomia 18+13 1:20000. Jestem bardzo zadowolona i uspokojona, nie moge sie doczekac az dowiem sie jakiej plci jest maluch. Bardzo ciesze sie, ze poki co wszystko wyglada w porzadku bo tak sie nakrecilam, ze przez pol nocy nie spalam i snily mi sie koszmary. Maluch nie chcial wspolpracowac i sie obrocic, czyli standard bo synek jak byl w brzuchu robil dokladnie to samo.
    Aisa ciesze sie, ze u Ciebie wszystko w porzadku i maluszek slicznie rosnie :)
    Hjärna mam nadzieje, ze cisnienie sie ustabilizuje do porodu a przynajmniej, ze nie podskoczy. Widze, ze to juz niebawem, jak sie czujesz?
    A tu sie chwale profilem maluszka 1b57e476eb89364dgen.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 14:27

Little Frog, aisa lubią tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam was kochane :)

dais świetnie wieści :)

ja już od kilku dni jestem na zwolnieniu lekarskim i mam nakaz leżenia i minimalnego ruchu z powodu kręgosłupa i miednicy ale jakoś jestem nastawiona pozytywnie i oby do lutego :) mam nadzieje że będę mogła rodzić naturalnie, zobaczymy co będzie.
    Z powodu powyższego mamy już kupioną całą wyprawkę tak w razie w... więc jestem spokojniejsza i pozytywnie nastawonona..
    tylko swięta beda troszkę smutniejsze bo będziemy sami z mężem, ale damy radę mąż już zapowiedział że musimy koniecznie kupić żywą choinkę żeby był odpowiedni klimat świąteczny :)

kobietki a powiedzcie mi czy tutaj położne pomagają przy karmieniu po porodzie? i czy w szpitalu potrzeby jest laktator?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 16:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa. Dais cieszę się, zr wszystko z maluszkami dobrze. Dais Twoje dziecko podobne do mojego Tomcia z profilu w tym okresie :)

Hjärna jak sue czujesz, jak Twoje ciśnienie?.

Madzialena pomagają, gdyby nie położne nie wiem czy bym karmila, chyba bym się poddała. Bo strasznie mnie to wykanczalo psychicznie, nie miałam mleka, nie potrafiłam przystawiac dziecka do piersi. Laktator był zbędny. Kupiłam go potem, Użyłam parę razy. Ba
    Dachowa dana chwile nic nie mogę ściągnąć, nie wiem dlaczego.

Co tam słychać u pozostałych dziewczyn?:)

• hjärna Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. Dziękuję za troskę . Ciśnienie w miarę się ustabilizowalo. Ale położna wyznaczyła mi wizyty co 4 dni. Czuje sie raz lepiej raz gorzej. Już wielkimi krokami zbliża się porod.

Dais sliczny maluszek. Super ze dzidziuś rozwija się prawidłowo.
    Madzialena odpoczywaj jak najwięcej.

Kwiatuszek jak twój synuś ?

relgdf9h2lcsmuad.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hjärna cieszę się,że z ciśnieniem lepiej. Ja okropnie wspominam ten okres jak musiałam brać tabletki, cała spuchlam wtedy. Dziękuję,zr pytasz o.synka. A więc jest cudowny i kochany. Rośnie jak na drozdzach. Problemy z kupka minęły. Teraz zaczynają się ząbki,ale to normalna kolej rzeczy i musimy to przetrwać:). Tomus chodzi spać przed 20 także mam trochę czasu Wieczorem dla siebie i męża;)

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was kochane mam takie pytanko szczepią tutaj dzieciaczki w pierwszej dobie życia? W ogóle jak wyglądają tutaj szczepienia ile ich jest? z góry dziękuje za odpowiedź :)

‹‹ 81 82 83 84 85 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ