Ciąża w Szwecji
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej:).
U nas po staremu, synuś rośnie, chichocze się w glos, aż łzy napływają do oczu. Cudowny ma głosik.
Hjärna, życzę Ci cudownego prezentu:). Deberwujesz się troszkę?
Pamiętam, na swoich wizytach, że brzuszek tez mi przystopowal, ale położna powiedziała ze nie ma się czego obawiać, i ruszył potem faktycznie. Także bez nerwów.
Mały waży 7,6 kg, tłuste mleko mam hehe. Ma też trochę plamek na ciele, koloru skóry, jednak trochę wysuszone,ale nie tragiczbe. Położna tylko radzi smarować minidermem smarować. Umówimy sue do lekarza, ale juz po powrocie z Polski. A może w Polsce pójdziemy. My jedziemy 22 grudnia, trochę się boję ze prom odwolaja bo sztorm jest na morzu.
Powiedzcie mi, gdyby tfutfu Tomek zachorował w Pl, musze mieć z sobą jakiś papier? -
Kwiauszek powinnaś mieć ze sobą europejska kartę zdrowia która wyrabia się w försäkringskassan, ale jeśli jedziecie 22-go to już nie zdarzysz jej zrobić. Nie wiem co w takiej sytuacji. Najlepiej zadzwoń do FK. Ja mam taką kartę dla każdego członka rodziny i zawsze na miesiąc przed wyjazdem sprawdzam datę ważności żeby w razie czego zdarzyć wyrobić nowa.
-
Też mamy taką kartę. Na stronie Fkassy można to ogarnąć też ale teraz faktycznie za mało już czasu.
Podaje się personnummer i karta do domu przychodzi. Tak normalnie to szybko ogarniają.
Którędy płyniecie? Do Gdyni czy Świnoujścia? My obecnie na statku jesteśmy, niespecjalnie buja. -
nick nieaktualnyKochane mam tą kartę
. Myślałam że coś dodatkowo ttzeba;).
Dużo waży, ale urodził spory. Jest obecnie na 75 centylu. On taki zbity jest.
Płyniemy do Gdyni, Sprawdziliśmy pogodę i we wtorek ma być od 8 do 9 w skali buforta. Mam nadzieję, że przejdzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2015, 16:53
-
nick nieaktualny
-
Mam nadzieje ze nie bedzie za bardzo bujalo i spokojnie doplyniecie. Wesolych swiat dla wszystkich. U nas spokojnie wystarcza ta karta. W Polsce na sucha skore mozesz sprobowac Emolium, nasz Olaf mial atopowe zapalenie skory przez alergie na mleko krowie jak byl mniejszy i emolium nam sporo pomagalo (lub oilatum).
-
nick nieaktualnyDais i ja mam taką nadzieję, pamiętam jak w tamtym roku jechaliśmy. Całą podróż spędziłam w toalecie, ale wtedy byłam w ciąży:). A jak Ty się czujesz Dais?
Smaruje oliatum, i kapie w krochmalu. Jest trochę lepiej. Ta skóra się nie luszczy, jest jakby zmiana na skórze lekko szorstka.
-
Moj synek mial dokladnie tak samo + czerwone placki na buzi. U nas okazalo sie, ze ma skaze bialkowa. My jeszcze dodawalismy do wody kilka kropel oliwy z oliwek, wtedy sie mniej wysuszala skora. Niestety szwedzka zima jest ostra i bez wspomagania skora dziecieca robi sie szorstka. U mnie lepiej, zaczelam drugi trymest i minely mdlosci, plecy tez mniej bola odkad jestem w Polsce na urlopie (brak siedzenia przy biurku 8 h), tylko niestety bole glowy sie zaczely. My jak plynelismy w kwietniu (trasa Nynashamn-Gdansk) to tak bujalo, ze nawet mi bylo niedobrze, a uwielbiam plywac statkiem.
-
nick nieaktualnyU nas te zmiany są na lewej nozce,dwie osoby plamki, jedna na ramieniu i na pleckach. W takim razie Dais czy musiałaś dawać synkowi. Specjalne mleko?.
Po świętach umawiamy się od razu do lekarza. Cieszę się,że u Ciebie lepiej.
Powiem Ci,że mnie kręgosłup teraz bardziej boli niż.jak byłam w Ciąży, a pracowałam do 7 msc Fizycznie.
Hjärna dobrze będzie,ale.to prawda najgorsze to czekanie.jak tak patrzę na Twój suwaczek aż mi się. Wszystko Przypomina,w 39 t0dn urodził się nasz synek:)hjärna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kwiauszek, to gorszą pogodę będziecie mieć. Nie wiem ile dziś było ale spokojnie się płynęło. Oby i u Was tak było!
Jasiek też ma czasem taką suchą skórę i plamki na nodze czasem wyjdą. Pomaga balsam oilatum.
Hjärna, wszystko będzie ok, położne ładnie Cię pokierują.
Nie warto zmieniać fotelika za wcześnie. Ważne żeby głowa nie wystawała, nogi mogą. Teraz ma ciasno bo więcej ciuchów na sobie. Wiosną i latem będzie lepiej.
My zmieniliśmy na drugi w wieku 14m jak miał prawie 10kg. Mamy caratero scope do 25kg, z możliwością jazdy przodem i tyłem do kierunku jazdy. Jeździ tyłem. Dobrze się sprawdza ten fotelik. -
nick nieaktualny
-
My mamy fotelik od 9 kg do 36, jest spoko, ale nie ma mozliwosci regulacji pochylenia i ogolnie malo bajerow, z Fisher Price. Jesli szukasz z mozliwosciami to nie polecam, ten jest tylko do jazdy przodem. My przesadzalismy malucha jak mial jakies 10 kg. Kiedy synek mial alergie to bylismy w Polsce i dostalismy recepte na specjalne mleko. W Szwecji poniewaz byl juz wieksz (1,5 roku) zmienilismy na owsiane i sojowe (rzadko) oraz kokosowe, bo tam nie maja specjalnych mlek. Lekarka dzwonila do hurtowni i mieli tylko bez laktozowe. Jesli te plamki robia sie tylko na zime to mysle, ze to bardziej sucha skora. U nas byly caly rok, bylo sporo i czerwone policzki, a malego one swedzialy i sie drapal do krwi. Na szczescie juz mu alergia minela, ale trzymala az do tych wakacji (do 3 latek). Hjärna wspolczuje czekania, bo pamietam jak to bylo u nas, synek urodzil sie w 41,5 tygodniu, porodem wywolywanym, bo sam nie mial zamiaru jeszcze wychodzic. Ostatnie dwa tygodnie sprawdzilam chyba kilkanascie sposobow na naturalne wywolanie porodu- chodzenie po schodach, mycie okien, nawet oleju rycynowego sie troche napilam. Te dni byly ciezkie.
-
Dzieci zwalniają z przyrostem wagi, zanim będzie miał 10kg to jeszcze trochę czasu minie.
Ten nasz ma chyba 3 stopnie pochylenia. Żeby miał bajery to musi być mniejszy przedział wagowy. Te do 36 chyba nie mają. Do 18 i 25kg raczej wszystkie mają.
Edit: Jasiek na 5 miesięcy miał 7,5 kg. Na rok 9,8kg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2015, 19:10
-
nick nieaktualnyDais to u nas te plamki są koloru skóry. Buzia ładna bez zmian. Mam nadzieję,że to nie jest żadną alergia. Dzisiaj zostaliśmy mile zaskoczeni.lekarz -pediatra Tomka zadzwonił dzisiaj do nas zapytać jak się miewa i złożyć życzenia świąteczne. W szoku byliśmy. Przy okazji zapytaliśmy o to Powiedział,że to raczej nie alergia. On nam wcześniej na wizytach mówił, że mały ma cieniutka o delikatna skórkę. Mamy go smarować kremem, a jak Przyjedziemy to Przyjść na Wizytę.
Aisa oglądałam ten fotelik,który wy macie, on akurat jest od 0 do 25. Pomyślimy
Jrdxczrymad tym.
Yupi jutro jedziemy do Polski -
Hej dziewczyny! Jak po świętach? Mam nadzieje ze milo spędziłyscie czas. U mnie bez zmian nadal nie urodzilam
. Malutkiej się nie spieszy. Ale już tylko 4 dni zostały wiec wszystko albo naturalnie albo z pomocą się rozwiąże
pozdrawiam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2015, 07:51