Ciąża w USA
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja dzis bylam na pobraniu krwi. Badanie ogolne krwi i moczu, badania na zoltaczke B i C oraz HIV, oraz na tarczyce TSH i FT4.
Napiszcie mi dziewczyny, czy wy robilyscie te badania carrier screening:
cystic fibrosis
fragile x
spinal muscular atrophy
Z góry dziekuje![link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Madzialenka nie wypowiem sie, bo nie wiem. Nie wiem skad bierzesz te specyficzne badania: zaoferowali Ci je czy sama czegos szukasz?
Impresja widac przekonala sie jak wyglada zycie z noworodkiem, bo zniknela i nawet nie opisala nam porodu
Dziewczyny jesli tu zagladacie jeszcze napiszcie mi czy ktoras z Was miala choc raz w ciazy badana szyjke? Bo ja w pierwszej ciazy nie mialam, ale teraz jestem w prawie 22. tygodniu i odczuwam silne parcie na krocze - cos czego nie czulam nawet pod koniec poprzedniej ciazy. Boje sie, ze mi sie nie daj Boze szyjka skraca, bo wczoraj wieczorem to odczucie bylo bardzo intensywne niezaleznie od pozycji. A przy siusianiu zupelnie myslalam,ze mi cos stamtad wypadnie lada chwila
Zadzwonilam do przychodni, ale oczywiscie sie nie polaczylam, tylko musialam wiadomosc zostawic i teraz czekam, zeby oddzwonili.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka,
Te badania zaproponowal mi lekarz, moja kolezanka co byla w ciazy w zeszlym roku tez miala zaproponowane te badania (u innego lekarza).
Z szyjka to ja ci nie odpowiem, bo u mnie jest jeszcze wczesnie, ale mnie do tej pory lekarz na kazdej wizycie badal recznie, wiec chyba wtedy szyjka jest sprawdzana.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Hej, hej, jest tu kto?
Ja dzis 9t 1d i mialam drugie usg. Serduszko bije 175 uderzen i dziecko mierzy dobrze okolo 2,83cm.
Ale na USG prenatalne miedzy 11-13 tyg mam sie udac do prenatalnej przychodzi, moj gin tego nie robi.
Z carrier screening zrezygnowalam:
cystic fibrosis (mukowiscydoza)
fragile x (zespol lamliwego chromosomu X)
spinal muscular atrophy (rdzeniowy zanik miesni)
Zeby dziecko moglo to odziedziczyc to ja i maz musielibysmy byc nosicielami zlych genow, jakos wydaje mi sie to malo prawdopodobne. W Polsce sie wogole tego nie robi, mysle, ze w USA jest wieksza mieszanka genetyczna i dlatego to proponuja, ale ja i moj maz jestesmy Polakami.
Mam za to zamiar zrobic to badanie wolnego DNA (Down, trisomy 18, 13 and X,Y Analysis plus płeć)
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Ja jestem, ale nie chce mi sie pisac, bo amerykanskie podejscie do pacjentek w ciazy irytuje mnie na nowo za drugim razem.
Raz zadzwonilam, bo w przeciagu jednego tygodnia mialam zawroty glowy 4 razy. Zbyli mnie kompletnie.
Drugi raz zadzwonilam, bo ni z tego ni z owego odczuwalam bardzo silne parcie w kroczu a jak poszlam do toalety zrobic siusiu, to czulam jakby mi mialo cos zaraz stamtad wypasc. A baba na to: na USG polowkowym dwa tygodnie wczesniej Twoja szyjka byla w normie, wiec skoro nie masz krwawienia lub nic nie wycieka, to wszystko jest okej. - Jakby sie kurde nic nie moglo zmienic z dnia na dzien!
Takze teges. Pozostaje sie modlic, zebym nie urodzila przed terminem. Stopy mi juz spuchly jak serdelki, a jeszcze 4 miesiace. Poza tym wszystko cacy!08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Hej Laurka,
Przykro mi, ze masz takie przeboje A nie da rady zapisac sie po prostu na wizyte lekarska?To zkim rozmawiasz przez telefon? Z jakimis pielegniarkami/polozna? U mojego lekarza sa chyba tylko takie recepcjonistki i asystentki i zawsze umawiaja do lekarza. Chociaz u mnie jest jeszcze wczesnie i nie mialam na razie problemow.
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Oczywiscie rozmawiam z jakas pielegniarka, ktora dyzuruje przy telefonie. Umowiliby mnie na wizyte, gdyby stwierdzili, ze cos jest na rzeczy, a tak to nie.
W pierwszej ciazy z dnia na dzien strasznie spuchlam i mnie umowili natychmiast na taka wizyte, bo to bylo okolo 33 tygodnia, a moja mama miala w ciazy ze mna zatrucie ciazowe, wiec zrobili mi wtedy dodatkowe badania na preeclampsie, ale niczego nie wykazaly. Oczywiscie dobrze, ze niczego nie wykazaly i bylo to tylko zatrzymywanie sie wody w organizmie, ale bez badan bym nie miala pewnosci. Im by tu chyba korony z glow pospadaly, gdyby mi te szyjke zbadali. Nie rozumiem tego, bo takie badanie zajeloby przeciez krocej niz ta durna gadka przez telefon.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Ciekawe jak to u mojego doktorka bedzie dalej.
Laurka, a ty w ciazy pracujesz? jesli tak to jak sobie radzisz w pracy?
Ja mam prace biurowa przy komputerze i na razie sobie radze, ale ciekawe jak to bedzie pozniej z wiekszym brzuchem. W poprzednie ciazy pracowalas do konca? U mnie w biurze praktycznie kazda pracuje do ostatniego dnia.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Skoro pracujesz, to znaczy, ze musisz pracowac, prawda? Tutaj niepracowanie nie jest opcja. No chyba, ze masz z mezem tak komfortowa sytuacje finansowa, ze mozesz prace rzucic i on cala rodzine utrzyma z jednej pensji.
Pracuje sie do ostatniego dnia, bo nie ma prawa, ktore by Ci pozwolilo isc na urlop. W teorii mozna isc na FMLA na 2 tygodnie przed terminem porodu, ale wtedy te 2 tygodnie juz Ci sie wliczaja w tych jedynyh 12 tyg. nieplatnego FMLA. Wiec jesli Twoj dzidzius urodzi sie powiedzmy tydzien po terminie, to "zmarnowalas" 3 tygodnie FMLA i z noworodkiem w domu spedzisz tylko 9. To wszystko oczywiscie pod warunkiem, ze korzystasz z FMLA. Ja nie korzystam, bo nas nie stac na to, zebym byla w domu na NIEPLATNYM urlopie.
Tez pracuje glownie przy komputerze przy biurku. I prawda jest taka, ze pracowanie w ciazy jest jak najbardziej wykonalne. Jesli ciaza nie jest wysokiego ryzyka, to naprawde da sie normalnie funkcjonowac. Zmeczenie doskwiera, ale to raczej nie uniemozliwia wykonywania obowiazkow zawodowych08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
No wiem niestety jak to jest z tym FMLA, u nas firma placi 50% pensji przez pierwsze 4 tygodnie, a reszta bezplatne.
Ja mam o tyle dobrze, ze nie musze byc w pracy na okreslona godzine, przychodze troche pozniej i moge tez troche pracowac z domu.
Ja na szczescie np nie mam wymiotow, ale jak nie ktore dziewczyny maja np wymioty non-stop to nie wiem jak w takim wypadku mozna pracowac, przeciez sa takie przypadki, ze kobiety tak zle sie czuja, ze nie sa wstanie wstac z lozka.
Ja rozwazam taka mozliwosc, ze byc moze bede musiala zrezygnowac z pracy na jakis czas po urodzeniu dziecka, z pensji meza da sie utzymac, ale wiadomo, co 2 pensje to nie jedna.
To jak rozwiazujesz sprawe z opieka nad dziecmi? dajesz do daycare czy jakas opiekunka?[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Dowiedz sie u HR-u dokladnie. Coprawda zadnych papierow nie sklada sie do samego konca, ale Twoj szef bedzie potrzebowal oczywiscie tych informacji.
U nas jest 6 lub 8 tygodni (SN lub CC) z tytulu short-term disability platnych w niecalych 50 % a reszte trzeba sobie uzupelnic wlasnym urlopem.
Co do wymiotow i innych przypadlosci, to uwazam, ze mam ogromne szczescie, ze nie wymiotuje, ale wydaje mi sie, ze to jest podobnie jak i z okresem: jedne dziewczyny biora proszek (albo trzy) i zasuwaja do pracy, a inne leza w lozku pod kocem i jecza caly dzien. Zalezy od osoby. Ja pracuje w szpitalu. Codziennie widze ciezarne pielagniarki pracujace 12-godzinne zmiany caly czas na nogach, sprzataczki i inne kobiety i zadna sie nad soba nie rozckliwia.
Ani jedno, ani drugie. Maz sie zajmuje corka rano, a ja wieczorem. I moj tesc duzo pomaga.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
U mnie jest tak jak mowilam, do 12 tygodni trzymaja miejsce pracy i mam zamiar z tego korzystac.
Ja juz jestem umowiona na usg genetyczne 1 trymestru bede wtedy w 12tyg 1dniu, ale wczesniej robie to badania wolnego DNA z krwi,juz w tym tym tyg ide pobrac krew.
To dobrze, ze macie taka mozliwosc zajmowac sie dziecmi na zmiane, u mnie w pracy tez jedna para tak sie zmienia. Do mnie ma przyjechac tez mama na dluzej, wiec bede miala pomoc.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Fajnie, ze Twoja mama przyleci. Ja bym bardzo chciala, zeby moja mogla juz przejsc w koncu na emeryture i do nas przyleciec do wnuczek
Mozliwosc jak mozliwosc. Musielismy tak sobie zycie przeorganizowac. Pierwszy rok po slubie pracowalismy w prawie identycznych godzinach i razem jezdzilismy do pracy. Ja to lubilam, ale w polowie ciazy musialam powiedziec szefowej, ze dluzej juz nie bede mogla w takich godzinach i warunkach (pracowalam wtedy na ER) i potrzebuje czegos od poniedzialku do piatku za dnia, a nie w nocy. Teraz widujemy sie tylko w weekendy. Jest to poswiecenie, ale wole tak, bo te amerykanskie daycare jeza mi wlos na karku.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Ja mialam wczoraj pobierana krew na te nieinwazyjne badania DNA dziecka (NIPT) a dokladnie na Labcorpowy test InformaSeq. Pelny koszt badania okolo $900, a moje przewidywane do zaplaty okolo $300. Teraz oczekiwanie 5-7 bussiness days na wyniki.
laurka, ty robilas te badania, czy tylko USG i PAPPA?[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Laurka wrote:W USA sie chyba nie robi PAPPA. Tu jest inne badanie pod tym samym katem.
Tak, to mialam na mysli to jest chyba takie samo badanie tylko tu sie inaczej nazywa:
"Pappalysin-1, also known as pregnancy-associated plasma protein A"[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
madzialenka84 wrote:Ciekawe jak to u mojego doktorka bedzie dalej.
Laurka, a ty w ciazy pracujesz? jesli tak to jak sobie radzisz w pracy?
Ja mam prace biurowa przy komputerze i na razie sobie radze, ale ciekawe jak to bedzie pozniej z wiekszym brzuchem. W poprzednie ciazy pracowalas do konca? U mnie w biurze praktycznie kazda pracuje do ostatniego dnia.
Cześć Madzialenka. Ja pracowałam do 6 miesiąca, bo chciałam. Potem rozpoczęły się wakacje, więc i ja nie musiałam pracować - uczę w college. Ale powiem Ci, że miałam tak łatwą ciążę, że bez problemu pracowałabym prawie do końca.
Natomiast teraz mój szkrabek ma 7 miesięcy i nie wyobrażam sobie pracy Może od przyszłego roku akademickiego. Każda chwila z maluszkiem jest mi bardzo droga. Tak więc, jeśli masz opcje brać wolne, urlopy, urlop wychowawczy, etc, to planuj na czas, kiedy Twoje dziecko już będzie z Wami.