X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w USA
Odpowiedz

Ciąża w USA

Oceń ten wątek:
  • madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis bylam na pobraniu krwi. Badanie ogolne krwi i moczu, badania na zoltaczke B i C oraz HIV, oraz na tarczyce TSH i FT4.

Napiszcie mi dziewczyny, czy wy robilyscie te badania carrier screening:
    cystic fibrosis
    fragile x
    spinal muscular atrophy

Z góry dziekuje!

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Laurka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialenka nie wypowiem sie, bo nie wiem. Nie wiem skad bierzesz te specyficzne badania: zaoferowali Ci je czy sama czegos szukasz?

Impresja widac przekonala sie jak wyglada zycie z noworodkiem, bo zniknela i nawet nie opisala nam porodu ;)

Dziewczyny jesli tu zagladacie jeszcze napiszcie mi czy ktoras z Was miala choc raz w ciazy badana szyjke? Bo ja w pierwszej ciazy nie mialam, ale teraz jestem w prawie 22. tygodniu i odczuwam silne parcie na krocze - cos czego nie czulam nawet pod koniec poprzedniej ciazy. Boje sie, ze mi sie nie daj Boze szyjka skraca, bo wczoraj wieczorem to odczucie bylo bardzo intensywne niezaleznie od pozycji. A przy siusianiu zupelnie myslalam,ze mi cos stamtad wypadnie lada chwila :/

Zadzwonilam do przychodni, ale oczywiscie sie nie polaczylam, tylko musialam wiadomosc zostawic i teraz czekam, zeby oddzwonili.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka,

Te badania zaproponowal mi lekarz, moja kolezanka co byla w ciazy w zeszlym roku tez miala zaproponowane te badania (u innego lekarza).

Z szyjka to ja ci nie odpowiem, bo u mnie jest jeszcze wczesnie, ale mnie do tej pory lekarz na kazdej wizycie badal recznie, wiec chyba wtedy szyjka jest sprawdzana.

[*] 5/6 tc listopad 2016

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, hej, jest tu kto?

Ja dzis 9t 1d i mialam drugie usg. Serduszko bije 175 uderzen i dziecko mierzy dobrze okolo 2,83cm.

Ale na USG prenatalne miedzy 11-13 tyg mam sie udac do prenatalnej przychodzi, moj gin tego nie robi.

Z carrier screening zrezygnowalam:
    cystic fibrosis (mukowiscydoza)
    fragile x (zespol lamliwego chromosomu X)
    spinal muscular atrophy (rdzeniowy zanik miesni)

Zeby dziecko moglo to odziedziczyc to ja i maz musielibysmy byc nosicielami zlych genow, jakos wydaje mi sie to malo prawdopodobne. W Polsce sie wogole tego nie robi, mysle, ze w USA jest wieksza mieszanka genetyczna i dlatego to proponuja, ale ja i moj maz jestesmy Polakami.

Mam za to zamiar zrobic to badanie wolnego DNA (Down, trisomy 18, 13 and X,Y Analysis plus płeć)

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Laurka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem, ale nie chce mi sie pisac, bo amerykanskie podejscie do pacjentek w ciazy irytuje mnie na nowo za drugim razem.

Raz zadzwonilam, bo w przeciagu jednego tygodnia mialam zawroty glowy 4 razy. Zbyli mnie kompletnie.

Drugi raz zadzwonilam, bo ni z tego ni z owego odczuwalam bardzo silne parcie w kroczu a jak poszlam do toalety zrobic siusiu, to czulam jakby mi mialo cos zaraz stamtad wypasc. A baba na to: na USG polowkowym dwa tygodnie wczesniej Twoja szyjka byla w normie, wiec skoro nie masz krwawienia lub nic nie wycieka, to wszystko jest okej. - Jakby sie kurde nic nie moglo zmienic z dnia na dzien!

Takze teges. Pozostaje sie modlic, zebym nie urodzila przed terminem. Stopy mi juz spuchly jak serdelki, a jeszcze 4 miesiace. Poza tym wszystko cacy! ;)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Laurka,

Przykro mi, ze masz takie przeboje :( A nie da rady zapisac sie po prostu na wizyte lekarska?To zkim rozmawiasz przez telefon? Z jakimis pielegniarkami/polozna? U mojego lekarza sa chyba tylko takie recepcjonistki i asystentki i zawsze umawiaja do lekarza. Chociaz u mnie jest jeszcze wczesnie i nie mialam na razie problemow.

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Laurka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie rozmawiam z jakas pielegniarka, ktora dyzuruje przy telefonie. Umowiliby mnie na wizyte, gdyby stwierdzili, ze cos jest na rzeczy, a tak to nie.

W pierwszej ciazy z dnia na dzien strasznie spuchlam i mnie umowili natychmiast na taka wizyte, bo to bylo okolo 33 tygodnia, a moja mama miala w ciazy ze mna zatrucie ciazowe, wiec zrobili mi wtedy dodatkowe badania na preeclampsie, ale niczego nie wykazaly. Oczywiscie dobrze, ze niczego nie wykazaly i bylo to tylko zatrzymywanie sie wody w organizmie, ale bez badan bym nie miala pewnosci. Im by tu chyba korony z glow pospadaly, gdyby mi te szyjke zbadali. Nie rozumiem tego, bo takie badanie zajeloby przeciez krocej niz ta durna gadka przez telefon.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe jak to u mojego doktorka bedzie dalej.

Laurka, a ty w ciazy pracujesz? jesli tak to jak sobie radzisz w pracy?

Ja mam prace biurowa przy komputerze i na razie sobie radze, ale ciekawe jak to bedzie pozniej z wiekszym brzuchem. W poprzednie ciazy pracowalas do konca? U mnie w biurze praktycznie kazda pracuje do ostatniego dnia.

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Laurka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro pracujesz, to znaczy, ze musisz pracowac, prawda? Tutaj niepracowanie nie jest opcja. No chyba, ze masz z mezem tak komfortowa sytuacje finansowa, ze mozesz prace rzucic i on cala rodzine utrzyma z jednej pensji.

Pracuje sie do ostatniego dnia, bo nie ma prawa, ktore by Ci pozwolilo isc na urlop. W teorii mozna isc na FMLA na 2 tygodnie przed terminem porodu, ale wtedy te 2 tygodnie juz Ci sie wliczaja w tych jedynyh 12 tyg. nieplatnego FMLA. Wiec jesli Twoj dzidzius urodzi sie powiedzmy tydzien po terminie, to "zmarnowalas" 3 tygodnie FMLA i z noworodkiem w domu spedzisz tylko 9. To wszystko oczywiscie pod warunkiem, ze korzystasz z FMLA. Ja nie korzystam, bo nas nie stac na to, zebym byla w domu na NIEPLATNYM urlopie.

Tez pracuje glownie przy komputerze przy biurku. I prawda jest taka, ze pracowanie w ciazy jest jak najbardziej wykonalne. Jesli ciaza nie jest wysokiego ryzyka, to naprawde da sie normalnie funkcjonowac. Zmeczenie doskwiera, ale to raczej nie uniemozliwia wykonywania obowiazkow zawodowych ;)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiem niestety jak to jest z tym FMLA, u nas firma placi 50% pensji przez pierwsze 4 tygodnie, a reszta bezplatne.

Ja mam o tyle dobrze, ze nie musze byc w pracy na okreslona godzine, przychodze troche pozniej i moge tez troche pracowac z domu.

Ja na szczescie np nie mam wymiotow, ale jak nie ktore dziewczyny maja np wymioty non-stop to nie wiem jak w takim wypadku mozna pracowac, przeciez sa takie przypadki, ze kobiety tak zle sie czuja, ze nie sa wstanie wstac z lozka.

Ja rozwazam taka mozliwosc, ze byc moze bede musiala zrezygnowac z pracy na jakis czas po urodzeniu dziecka, z pensji meza da sie utzymac, ale wiadomo, co 2 pensje to nie jedna.

To jak rozwiazujesz sprawe z opieka nad dziecmi? dajesz do daycare czy jakas opiekunka?

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Laurka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dowiedz sie u HR-u dokladnie. Coprawda zadnych papierow nie sklada sie do samego konca, ale Twoj szef bedzie potrzebowal oczywiscie tych informacji.
    U nas jest 6 lub 8 tygodni (SN lub CC) z tytulu short-term disability platnych w niecalych 50 % a reszte trzeba sobie uzupelnic wlasnym urlopem.

Co do wymiotow i innych przypadlosci, to uwazam, ze mam ogromne szczescie, ze nie wymiotuje, ale wydaje mi sie, ze to jest podobnie jak i z okresem: jedne dziewczyny biora proszek (albo trzy) i zasuwaja do pracy, a inne leza w lozku pod kocem i jecza caly dzien. Zalezy od osoby. Ja pracuje w szpitalu. Codziennie widze ciezarne pielagniarki pracujace 12-godzinne zmiany caly czas na nogach, sprzataczki i inne kobiety i zadna sie nad soba nie rozckliwia.

Ani jedno, ani drugie. Maz sie zajmuje corka rano, a ja wieczorem. I moj tesc duzo pomaga.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest tak jak mowilam, do 12 tygodni trzymaja miejsce pracy i mam zamiar z tego korzystac.

Ja juz jestem umowiona na usg genetyczne 1 trymestru bede wtedy w 12tyg 1dniu, ale wczesniej robie to badania wolnego DNA z krwi,juz w tym tym tyg ide pobrac krew.

To dobrze, ze macie taka mozliwosc zajmowac sie dziecmi na zmiane, u mnie w pracy tez jedna para tak sie zmienia. Do mnie ma przyjechac tez mama na dluzej, wiec bede miala pomoc.

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Laurka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, ze Twoja mama przyleci. Ja bym bardzo chciala, zeby moja mogla juz przejsc w koncu na emeryture i do nas przyleciec do wnuczek ;)

Mozliwosc jak mozliwosc. Musielismy tak sobie zycie przeorganizowac. Pierwszy rok po slubie pracowalismy w prawie identycznych godzinach i razem jezdzilismy do pracy. Ja to lubilam, ale w polowie ciazy musialam powiedziec szefowej, ze dluzej juz nie bede mogla w takich godzinach i warunkach (pracowalam wtedy na ER) i potrzebuje czegos od poniedzialku do piatku za dnia, a nie w nocy. Teraz widujemy sie tylko w weekendy. Jest to poswiecenie, ale wole tak, bo te amerykanskie daycare jeza mi wlos na karku.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam wczoraj pobierana krew na te nieinwazyjne badania DNA dziecka (NIPT) a dokladnie na Labcorpowy test InformaSeq. Pelny koszt badania okolo $900, a moje przewidywane do zaplaty okolo $300. Teraz oczekiwanie 5-7 bussiness days na wyniki.

laurka, ty robilas te badania, czy tylko USG i PAPPA?

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Laurka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W USA sie chyba nie robi PAPPA. Tu jest inne badanie pod tym samym katem.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:

Tak, to mialam na mysli to jest chyba takie samo badanie tylko tu sie inaczej nazywa:

"Pappalysin-1, also known as pregnancy-associated plasma protein A"

[*] 5/6 tc listopad 2016

Wysłany: 4 maja 2017, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tydzien temu bylam na pobraniu krwi do testu NIPT i dzis przyszedl raport, niestety za malo DNA :( wiec bede musiala powtorzyc, buu.

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Laurka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialenka widze, ze Ciebie interesuja bardzo te wszystkie testy i badania. Mnie kompletnie nie. A teraz zwlaszcza po AFP miesiac temu, to juz w ogole.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Behemottka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2017, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:

Ja miałam robione Pappa w Kaliforni.

mhsvi09kgjfp1f6i.png
  • Behemottka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2017, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka84 wrote:
    Ciekawe jak to u mojego doktorka bedzie dalej.

Laurka, a ty w ciazy pracujesz? jesli tak to jak sobie radzisz w pracy?

Ja mam prace biurowa przy komputerze i na razie sobie radze, ale ciekawe jak to bedzie pozniej z wiekszym brzuchem. W poprzednie ciazy pracowalas do konca? U mnie w biurze praktycznie kazda pracuje do ostatniego dnia.

Cześć Madzialenka. Ja pracowałam do 6 miesiąca, bo chciałam. Potem rozpoczęły się wakacje, więc i ja nie musiałam pracować - uczę w college. Ale powiem Ci, że miałam tak łatwą ciążę, że bez problemu pracowałabym prawie do końca.

Natomiast teraz mój szkrabek ma 7 miesięcy i nie wyobrażam sobie pracy :) Może od przyszłego roku akademickiego. Każda chwila z maluszkiem jest mi bardzo droga. Tak więc, jeśli masz opcje brać wolne, urlopy, urlop wychowawczy, etc, to planuj na czas, kiedy Twoje dziecko już będzie z Wami.

mhsvi09kgjfp1f6i.png
‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ