Ciąża w USA
-
WIADOMOŚĆ
-
To mi sie musialo z czyms innym pomylic jak to pisalam, bo pamietam, ze rozmawialam z kolezanka i porownywalysmy badania robione w Polsce i USA.
Mniejsza wiekszosc. Napedzili mi strachu dwa dni przed USG polowkowym, ze wynik ponad norme i nie wiadomo czemu, wiec trzeba sie bedzie mocno przyjrzec, czy dziecko przypadkiem nie ma rozszczepu kregoslupa. I taki wlasnie telefon dostalam w poniedzialek w samo poludnie jak w pracy byl najwiekszy (za przeproszeniem) zapieprz. Ze stresu sie poryczalam i dwa dni jak na szpilkach siedzialam. Na USG chwala Bogu wszystko wygladalo pieknie. Takze w d*** mam te ich testy. Najwazniejsze to dotrwac w spokoju do porodu i przejsc go bezpiecznie.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Ja ide jutro na usg genetyczne pierwszego trymestu, mnie powiedzieli , ze po tym usg przedyskutujemy dalsze ewentualne badania z krwi, wiec pewnie bedzie do wyboru ten Pappa albo badania z DNA (NIPT). Tak jak pisalam wczesniej, mialam pobierana krew w 10 t 2 d i badanie z DNA nie wyszlo.bo bylo go za malo w mojej krwi, ale mam zamiar je powtorzyc, nawet jak usg wyjdzie dobre.
Czy to badanie USG robi technik czy lekarz? Czy bedzie mozna sie patrzec na monitor? Czy wtedy juz wstepnie beda mogli podac plec? Czy jak na 100% nie wiedza to nie podadza?
A to w ktorym tyg robili ci to badanie z krwi, ze dopiero mialas wyniki przed polowkowym?
A mnie sie wydaje, ze moj lekarz robi mi za duzo badan. Np. robil mi na kilka chorob tzw. przenoszonych droga plciowa, nastepnie na cytomegalie i Epstein-barr virus. Tak samo jak mi proponowali to carrier screening na te 3 choroby genetyczne co pisalam wyzej (ale ostatecznie odmowilam).Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2017, 16:16
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Jesli dobrze pamietam to AFP robi sie miedzy 15 a 20 tygodniem. Mi zrobili w 19.
Twoj lekarz widac chce ciagnac kase
Odpowiedz na pozostale pytania zalezy od tego jak wyglada gabinet U mnie badanie robi technik a poten wola attending doctor, zeby ten/ta z kolei rzucil(a) okiem i wszystko potwierdzil(a).
Jak Ci sie maluszek ladnie ulozy, to moga moc wstepnie powiedziec08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Hehe,no chyba ciagnie, ale z drugiej strony te badania mnie kosztowaly po pare $ z wlasnej kieszeni, takze tragedii nie ma.
Ja ide na to badanie do kliniki specjalizujacej sie w high-risk pregnancies (moj gin takich badan i specjalistycznych usg nie robi), z tego co widzialam na stronie to oni wlasnie robia usg, i te inne badania oceniajace wady.Takze, zdam relacje jutro.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Hej, tak juz po, ale wczoraj nie mialam sily otworzyc komputera, taka mnie migrena trzymala.
USG robila mi technik, a my z mezem widzielismy na ekranie przed nami. Mowila jakie zdjecia robi i co widac, typu glowa, raczki, nozki, brzuch, pecherz i ze ma 6 cm. Plci powiedziala, ze nie podaja do 16tc bo teraz i tak wszystkie dzieci wygladaja na chlopcow. Potem przyszedl lekarz i powiedzial, ze dziecko wyglada dobrze, przeziernosc karkowa 1,2. Ale musialam miec dodatkowo usg dopochwowe bo cos tam niedopatrzyli i chcieli zobaczyc jeszcze szyjke. To usg dopochwowe mialam ze wzgledu na tylozgiecie macicy, co ja juz wiedzialam z Polski.
No i po tym badaniu lekarz mowil jakie mam opcje badan z krwi:
test PAPPA i HCG (czyli tak jak w Polsce)
lub powtorzenie tego cell free DNA- zdecydowalam sie na to i od razu na miejscu pobrali mi krew.
A to co ty pisalas wyzej to jest jednak cos innego niz PAPPA i to faktycznie robi sie pozniej. To jest wlasnie ta alfa proteina na rozszczep kregoslupa.
Za to badanie usg i konsultacje lekarska zaplacilam 560$ bo moje ubezpieczenie nie pokrywa (bylo wycenione na 1600$, ale ubezpieczenie daje znizke i wyszla taka kwota).[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
A to ciekawe, ze tak do tego podchodza. Nigdy nie slyszalam, zeby ktos powiedzial, ze przed 16 tygodniem nie powiedza plci, bo wszystko wyglada na chlopca? Pierwsze slysze.
Wow, to dobrze, ze Was stac. Ja bym sie nie wyplacila.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
No te kwoty sa spore, podobnie Anatomy Scan czyli to usg polowkowe tez pewnie nie bedzie pokryte i bedzie podobna kwota. A wcale nie mamy jakiegos najgorszego ubezpieczenia.
A tobie ubezpieczenie to pokrylo?
No dla nas ta kwota jest jeszcze do przelkniecia. Ale zastanwaiam sie corobi tu reszta kobiet, ktore nie zarabiaja dobrze, a np minimalna kwote. Czy one wogole nie wykonuja tych badan?
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Jesli maja jakies ubezpieczenie typu Medicaid to nie placa nic.
Ja mam wszystko pokryte. Musialam tylko osiagnac deductible, ktory jest 250 dol. Po 2 pierwszych wizytach chyba juz mialam go z glowy. Nie wiem dlaczego Tobie nie pokrywa prenatal care, ze takie sumy placisz.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Z deductible to jest tak, ze im wyzsze, tym mniej Ci zabieraja z wyplaty. Takze teoretycznie w kieszeni masz wiecej pieniedzy, ale jak przyjdzie Ci uzyc tego ubezpieczenia, to wlasnie musisz wylozyc wiecej z kieszeni. Wysokie deductible jest zdecydowanie dla ludzi, ktorzy nie chodza do lekarzy
Ja chcialam wyzsze w tym roku, bo po raz pierwszy dali nam wybor. W zeszlym roku ani razu nie uzylam swojego ubezpieczenia, wiec chcialam zobaczyc wiecej $$$ na wyplacie. Traf chcial, ze w grudniu okazalo sie, ze jestem w ciazy. Udalo mi sie (nie bez wysilku i nerwow) jakos to odkrecic i wrocic do tego z 250 a nie 600.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Ja pracuje w firmie, ktora zatrudnia ponad 800 osob. Jestem na Florydzie, wiec tu wiekszosc pracujacych jest starsza, wiec jakos mi sie nie chce wierzyc, ze oni nie chodza do lekarzy U nas nie ma wyboru ubezpieczenia,jest jedno dla wszystkich sa tylko opcje dodatkowych typu Aflac,ale to sie nie oplaca.
Ja to wogole slyszalam, ze dobrze, ze wogole firma placi za ubezpieczenia, bo duzo amerykanskich firm nie placi pracownikom ubezpieczen.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Laura, no to pewnie te ubezpieczenia zaleza od Stanu.U nas jest wiekszosc emerytow wiec sa na Medicaid, dlatego ktos musi placic (czyli ja, niestety). No ale coz, takie tu sa realia i bylismy przygotowani na takie wydatki.
Czyli ty masz deductible 250$ na rok? Czyli praktycznie za nic juz nie placisz i za porod tez nie bedzies placic?
A mozesz wybrac sobie jakiego chcesz lekarza?
Mnie zalezalo na konkretnym lekarzu i akurat moje ubezpieczenie on przyjmuje.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
250 dol individual deductible, a family 500, wiec jak mi sie corka urodzi, to przez moment w szpitalu bedzie na moim ubezpieczeniu, wiec skoczy ten deductible do 500. Czyli bede musiala zaplacic za nia 250 z tytulu samego deductible. Do tego dojdzie inpatient copay 350. Porod kosztuje z grubsza 7 tysi, z czego dajmy na to 6200 jest pokryte przez moje ubezpieczenie (liczby podaje od czapy, nie wiem jakie sa dokladnie w tym roku, ale takie z grubsza proporcje sa), czyli urodzenie dziecka bedzie mnie kosztowac okolo 1500 dol.
Nie, nie bardzo. Jestem skazana na moj szpital.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya