X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • Driada0102 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Mam pytanie. Czy będąc z 8tyg mogą mnie zwolnić z pracy?
    Jestem 2tyg na zwolnieniu lekarskim z powodu ostrych wymiotów. Niestety nic mi nie pomogło i mam zamiar iść do lekarza o kolejne zwolnienie bo nie jestem w stanie wstać z łóżka. Znając służbę zdrowia w UK dla nich jest to normalne.
    W 12dc wchodzę dopiero pod koniec kwietnia. Dziś mój szef zapytał mojego partnera kiedy wracam do pracy. Boje się, że mnie zwolnią bo nie mam jeszcze 12tyg, ale czy mogą mnie zwolnić za to, że jestem na chorobowym?
    Przepraszam, że mnie nie ma z wami, ale czuję się tragicznie :(

f2wli09kvv5ashuy.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis bardzo mi przykro. Mam nadzieję że szybko do nas wrócisz.
    Driada- ja nie miałam takiego problemu. Mimo ze pracuje w produkcji żywności to sama personalna powiedziała że jeśli się źl. Czujemy właśnie z powodów wymiotów to mamy zostać w domu i nie przychodzić

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Driana w Anglii jest inaczej niz w p
    Z tego co sie orientuje tutaj od samego poczatku jests chroniona i jak by ciebie zwolnił o pujdziesz z tym do sadu to dostaniesz odszkodowanie. Nie martw sie tylko idz po kolejne zwolnienie.

Alliss boju!

Ja mam materac gąbkę. Na razie starczy.

mychowe lubi tę wiadomość

201311191581.png
    http://blizniaczecuda.blogspot.co.uk/
    https://www.facebook.com/Blizniaczecuda

Moje dwa aniołki czuwają (*) 01.08.12, 04.10.12
    moja walka: http://dzieckomojadroga.blogspot.co.uk/

• mychowe Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Driada0102 wrote:
    Hej dziewczyny. Mam pytanie. Czy będąc z 8tyg mogą mnie zwolnić z pracy?
    Jestem 2tyg na zwolnieniu lekarskim z powodu ostrych wymiotów. Niestety nic mi nie pomogło i mam zamiar iść do lekarza o kolejne zwolnienie bo nie jestem w stanie wstać z łóżka. Znając służbę zdrowia w UK dla nich jest to normalne.
    W 12dc wchodzę dopiero pod koniec kwietnia. Dziś mój szef zapytał mojego partnera kiedy wracam do pracy. Boje się, że mnie zwolnią bo nie mam jeszcze 12tyg, ale czy mogą mnie zwolnić za to, że jestem na chorobowym?
    Przepraszam, że mnie nie ma z wami, ale czuję się tragicznie :(

Nie maja prawa Cię zwolnić, jesteś teraz bardziej chroniona, od samego początku ciąży i bez względu na to ile razy i jak długo będziesz na chorobowym.
    Więcej się dowiesz na https://www.gov.uk/working-when-pregnant-your-rights
    Mam nadzieje, że Twoje wymioty i mdłości szybko mina, nie jest to przyjemny okres..

ex2bkrhmvrp7aszy.png>
  • tyger Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Driada0102 mam nadzieje ze szybko poczujesz sie lepiej.

[link=https://www.suwaczki.com/]1kk0h371zoz0wcto.png[/link]

3jvzj44jkepasfzk.png
  • Driada0102 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi. Od 5 tyg mam ostre wymioty i nie jestem w stanie wstać z łóżka;/

f2wli09kvv5ashuy.png
  • mychowe Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co słyszałam, to będzie zdrowa ciąża, skoro tyle hormonów się wydziela powodujac wymioty :)To pierwsza dzidzia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2014, 22:01

alkak12, Kropka lubią tę wiadomość

ex2bkrhmvrp7aszy.png>
  • Driada0102 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak pierwsza i daje popalić :P

mychowe, alkak12, energytrip, Kropka lubią tę wiadomość

f2wli09kvv5ashuy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nam wczoraj kurier przywiózł wózek, szedł z Niemiec. Jesteśmy mega zadowoleni i już nie możemy doczekać się spacerków :)

Pozdrawiam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2014, 13:48

mychowe, energytrip, Kropka, Zancia28 lubią tę wiadomość

• alkak12 Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2014, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz też przyszedł z Niemiec :) Troszkę miałam ale do fotelika a dokładnie do mocowania budki bo była tylko na 2 taśmach z rzepem mocowana na bokach rączki i trzeba było po każdym rozłożeniu poprawiać , oraz do osłonki na nóżki bo tylko się ją wsuwa za plastiki a moim zdaniem to powinno być na rzepy lub zatrzaski. Ale że jestem krawcową to szybciutko wszystko jest zrobione jak należy. Do budki doszyta na środku dodatkowa taśma z rzepem do mocowania a w osłonce na nóżki po bokach wszyte rzepy :)

Plumb80 lubi tę wiadomość

relgh371dlgtazvw.png
    Nasza pszczółka :)
  • energytrip Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2014, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Driada0102 wrote:
    Dziękuję za odpowiedzi. Od 5 tyg mam ostre wymioty i nie jestem w stanie wstać z łóżka;/

Driada, Gratulacje!

Ciesz sie ciaza, choc w taki stanie to ciezko sie czymkolwiec cieszyc, ja tez tak mialam do konca 12 tygodnia mialam straszliwe mdlosci, choc ani razu nie wymiotowalam. Ledwo dalam rade, ale w 13 tyg. jak reka odjal.

Na mdlosci podobno dobre sa migdaly, zeby sobie przygryzac. Imbir tez jest dobry. Ja popijalam herbatke imbirowa, troche pomagalo. Nie zawsze mialam czas, ale czasami parzylam sobie swierzy imbir. Jeszcze troszke i przejdzie, a pozniej bedziesz ogladac tylko jak brzuszek rosnie.

W weekend dokupilam siedzonko spacerowe do naszego pojazdu. Wczoraj kurier przywiozl. Ale super. Olaf juz sie prezy do siedzenia i ani sie obejrze i nie bedzie chcial lezek plasko... nuda, przeciez tak sie gapic w sufit albo w niebo non stop. Kupilam tez, baby carrier/sling. Mam jeden juz, ale nie podoba mi sie, nie jest zabardzo wygodny, moj Olaf tez jaks nie przepada, za nim. wierci sie i nie chce dlugo siedziec. Spodziewam sie , ze jutro lub pojutrze przyjdzie.

Zaczelam tez rozgladac sie za high chairs, jeszcze nie jest mi potrzebne, ale to kwestia kilku tygodni....hahha. Jak wszystkie dobrze wiemy, czas leci niesamowicie szybko.

Jakas taka faza zakupow mnie ogarnela.

Pozdrawiam dziewczeta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2014, 22:40

mychowe, Kropka, alkak12, Zancia28 lubią tę wiadomość

f2wlcbxmiucyp84t.png
  • Driada0102 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2014, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;)
    No miałam dwa dni przerwy jak ręką odjął, a dziś bez uprzedzenia zaczęły się wymioty. Kiedy miałam plany iść do kawiarni ;/ teraz chyba łóżko mi zostaje bo dziś wymiotuje bez uprzedzenia ;/

f2wli09kvv5ashuy.png
  • tyger Autorytet

Wysłany: 28 marca 2014, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Driada czytalam ze na wymioty nalezy brac witamine B6. Ja bralam i ani razu nie puscilam pawia. Troche mnie tylko mulilo.

3jvzj44jkepasfzk.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 28 marca 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rano zawsze przed wstaniem z łóżka jadłam tosty z masłem i ciepła herbatka. Po samej herbacie po 20 min leciałam do łazienki, i po falvit mama było to samo.

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Ulala Autorytet

Wysłany: 29 marca 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi tam nic nie pomagało ani migdały, ani imbir ani wit b.
    Driada tylko uważaj na siebie bo jak sie odwodnisz to szpital od razu!

201311191581.png
    http://blizniaczecuda.blogspot.co.uk/
    https://www.facebook.com/Blizniaczecuda

Moje dwa aniołki czuwają (*) 01.08.12, 04.10.12
    moja walka: http://dzieckomojadroga.blogspot.co.uk/

• tyger Autorytet

Wysłany: 29 marca 2014, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula ma racje pij duzo plynow, najlepiej wode malymi lyczkami. Niedlugo bedzie lepiej :)

3jvzj44jkepasfzk.png
  • mychowe Autorytet

Wysłany: 29 marca 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszym trymestrze nabawilam się infekcji pęcherza przez to, że nie pilam wystarczająco dużo pynow, bo ciągle mnie mdliło.. także trzeba uważać.

ex2bkrhmvrp7aszy.png>
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny,
    Ciesze sie ze w koncu znalalam forum poswiecone ciazy w uk.
    Mieszkam w Bristolu.

W zeszlym tygodniu bylam w GB zglosic ze jestem w ciazy, zdziwilo mnie ze doktor nie wykonal mi zadnych testow tylko potwierdzil ze skoro wykonalam 5 kupnych to nie moze byc inaczej. W pon 30/03) ide na badanie krwi, pozniej zostaje mi czekac na listy z GB kiedy na jakie badania czy usg mam sie zglosic, czy tak?

Na pierwsze usg zapisalam sie prywatnie do polskiej kliniki ArtMedica, coprawda usd 90fun ale lepiej to niz czekac do 12 tyg i miec kontakt z polskim lekarzem a nie... fanami paracetamolu.

Pracuje w TNT post, na nocna zmiane i niestety nie zapowiada sie by szef dal mnie na inna zmiane-wytlumaczenia ma takie ze nie ma chetnych z ktorymi sie zamienie...tj agencyjnych niemogl wziąć!
    Na szczescie zwiazi zawodowe sa wszedzie tyle ze tu pojawia sie strach przed ew zwolnieniem badz zmiana z na 1/2etatu.

Co do chorobowego, nie wiem czy tylko u mnie w pracy tak jest ale gdy chorujesz dluzej niz 10 dni w roku dostajesz dyscyplinarke, ja juz niestety ja mam, i teraz do sierpnia niepowinnam brac L4 by nie wyleciec, jednak licze na to ze ciazarne moge czasem go dodatkowo wziac bez konsekwencji z wpisem kolejnym w papiery.

Pozdrawiam....

alkak12 lubi tę wiadomość

• Zancia28 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2014, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina 85 witaj na forum:)))) coraz więcej nas tu

1usa3e5e42kseo71.png
  • mychowe Autorytet

Wysłany: 29 marca 2014, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Karolino:)
    Po pierwsze gratulacje :)
    Pomiędzy 7 a 8 tygodniem powinnaś mieć wizytę z położna, która Tobie wszystko wyjasni co do spotkań i usg.
    Jeśli chodzi o pracodawcę, to jesteś chroniona i nie ma prawa Cię zwalniać, nawet gdybyś poszła na chorobowe na kilka miesięcy. Musi też zrobić w pracy risk assessment dla Ciebie i ocenic ryzyko, jakie ponosisz pracujac w nocy. Jeśli ponosisz ryzyko pracujac w nocy, to powinien Ci dać dzienne zmiany, ale nie ma prawa zmieniać Twojego kontraktu i zmniejszać Ci liczbę godzin, która masz w kontrakcie.
    Jeśli jesteś w związkach, to się skontaktuj się z nimi w razie problemów, jeśli nie należysz do zwiazkow, do zadzwoń do Acas, służą darmowa porada prawna i prawami pracownikow. Kiedyś korzystalam z ich porad.
    Powodzenia :)

https://www.gov.uk/working-when-pregnant-your-rights

Kropka, energytrip lubią tę wiadomość

ex2bkrhmvrp7aszy.png>
‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ