Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Karolina 85 wrote:Witajcie dziewczyny,
Ciesze sie ze w koncu znalalam forum poswiecone ciazy w uk.
Mieszkam w Bristolu.
W zeszlym tygodniu bylam w GB zglosic ze jestem w ciazy, zdziwilo mnie ze doktor nie wykonal mi zadnych testow tylko potwierdzil ze skoro wykonalam 5 kupnych to nie moze byc inaczej. W pon 30/03) ide na badanie krwi, pozniej zostaje mi czekac na listy z GB kiedy na jakie badania czy usg mam sie zglosic, czy tak?
Na pierwsze usg zapisalam sie prywatnie do polskiej kliniki ArtMedica, coprawda usd 90fun ale lepiej to niz czekac do 12 tyg i miec kontakt z polskim lekarzem a nie... fanami paracetamolu.
Pracuje w TNT post, na nocna zmiane i niestety nie zapowiada sie by szef dal mnie na inna zmiane-wytlumaczenia ma takie ze nie ma chetnych z ktorymi sie zamienie...tj agencyjnych niemogl wziąć!
Na szczescie zwiazi zawodowe sa wszedzie tyle ze tu pojawia sie strach przed ew zwolnieniem badz zmiana z na 1/2etatu.
Co do chorobowego, nie wiem czy tylko u mnie w pracy tak jest ale gdy chorujesz dluzej niz 10 dni w roku dostajesz dyscyplinarke, ja juz niestety ja mam, i teraz do sierpnia niepowinnam brac L4 by nie wyleciec, jednak licze na to ze ciazarne moge czasem go dodatkowo wziac bez konsekwencji z wpisem kolejnym w papiery.
Pozdrawiam....
Co ja co moge doradzić.
U mnie w pracy jest bardzo podobnie jak u ciebie, lecz pamiętaj,ze JESTES W CIAZY CHRONIONA i reguły, które opisałas powyżej w ciazy nie maja zastosowania.
U nas tez jest dyscyplinakra za chorobowe, ale w ciazy nie moga ciebie ukarać jak idziesz na sicka. Ja to znalazłam na direct.gov i tam pisze ze to jest dyskryminacja jeżeli pracodawca karze cie za to,ze byłaś na zwolnieniu w związku z jakaś ciążowa sprawą.
Poza tym ja pracowałam całą ciąże na nockach i nie było w tym nic złego. Jeżeli chcesz na dniowke a szef nie za bardzo to idz do lekarza po papier,ze np. W ciazy nie potrafisz spać w dzien i musza co dac stanowisko za te same pieniądze i na tyle samo godzin. A zwolnić ciebie nie mogą bo jestes w ciazy o tego sie nie bój bo tu chroni ciebie państwo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2014, 11:19
mychowe, Kropka lubią tę wiadomość
-
Hejka dziewczyny. Bardzo długo się nie odzywalam, jakoś nie było czasu,teraz nadrobilam zaległości w czytaniu was
Witajcie nowe dziewczyny.
Co do mdłości to ja probowalam różnych sposobów i nic nie pomagało niestety... Trzeba to po prostu przetrwać chociaż wspolczuje wam dziewczyny bo to jest okropne..
Ja już jestem zorganizowana i przygotowana na przybycie maluszka. Jeszcze 6 dni do terminu, zobaczymy kiedy maleństwo się zdecyduje. Pierwsza córeczka urodzila sie 2 tyg przed terminem ale tej jakoś nie spiesznomoże dlatego ze nadal nie mamy imienia.... Hihi
Pozdrawiam mamuski i brzuszki.tyger, mychowe, Plumb80, Driada0102, Kropka, Zancia28, energytrip lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyUlala wrote:Witaj.
Co ja co moge doradzić.
U mnie w pracy jest bardzo podobnie jak u ciebie, lecz pamiętaj,ze JESTES W CIAZY CHRONIONA i reguły, które opisałas powyżej w ciazy nie maja zastosowania.
U nas tez jest dyscyplinakra za chorobowe, ale w ciazy nie moga ciebie ukarać jak idziesz na sicka. Ja to znalazłam na direct.gov i tam pisze ze to jest dyskryminacja jeżeli pracodawca karze cie za to,ze byłaś na zwolnieniu w związku z jakaś ciążowa sprawą.
Poza tym ja pracowałam całą ciąże na nockach i nie było w tym nic złego. Jeżeli chcesz na dniowke a szef nie za bardzo to idz do lekarza po papier,ze np. W ciazy nie potrafisz spać w dzien i musza co dac stanowisko za te same pieniądze i na tyle samo godzin. A zwolnić ciebie nie mogą bo jestes w ciazy o tego sie nie bój bo tu chroni ciebie państwo
Wszystko ladnie pieknie i dziekuje za odpowiedz, ale....umowe mam na 20h a pracuje 40(taki kaprus szefostwa nie tylko mnie dotyczacy) wiec nawet jesli to zapewne mnie dadza na 1/2 eatau...choc u nich nigdy nic nie wiadomo.
-
Karolina, nie rozumiem, masz 20 godzin kontrakt, a robisz 40h i to nie jest Twoj wybór?
Jak długo już robisz te 40h?
Bo jeśli ponad 3 miesiace, to automatycznie Twoj kontrakt jest na 40h, nawet jeśli tego nie masz na piśmie.
Kiedyś miałam problem z pracodawca, robiłam 3 zmiany po 7 godzin co tydzień bez żadnego kontraktu. Po poł roku nie zapłacili mi nawet za urlop, ale payslipy otrzymywałam. Zadzwoniłam do Acas i powiedzieli, że jeśli robisz te same zmiany ponad trzy miesiace, to masz kontrakt słowny, który jest tak samo ważny jak na piśmie. Napisałam formalne pismo powołując się na rozne artykuły prawa pracy i musieli mi oddać wszystkie pieniądze za urlop. Niech nie myślą, że my obcokrajowcy nie znamy swoich praw.Kropka lubi tę wiadomość
-
Tak jest mychowe! Ja tez w pracy miałam akcje, bo wlasnie jak byłam na chorobowym w ciazy to oni mi dyscyplinarne.i tylko jak im paragrafami przeze oczami pomachasz to zaraz inna śpiewka jest
mychowe lubi tę wiadomość
-
Zdecydowanie:) Moja menadżera kazała mi się zamieniać z kimś na inne zmiany, żebym nie chodzila na wizyty w trakcie pracy, odmówiłam i to uzasadnilam telefonem do zwiazkow, gdzie mi powiedzieli, że mam prawo w trakcie pracy chodzić i nie ma mi prawa za to nie płacić. Nie robiłam tego specjalnie, tylko dlatego, że robiłam trzy zmiany po 12,5 godziny i wcześniej prosilam o dzień wolny pomiędzy tymi dniami, wiec jakbym musiala się zamieniać, to bym pracowala kilka dni pod rząd.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2014, 21:13
-
Mychowe nie robią tego tak profilaktycznie - ja miałam wykryty tylko dlatego, ze pobrali mi wymaz chwilkę zanim sie dowiedziałam o ciazy, bo po pierwszym porodzie po ponad miałam mała infekcje i pozniej kazała mim sprawdzić co i jak - moze jak wymusisz to zrobią
-
MycHowe- nie robia tego badania tutaj w UK. W Polsce jest o wiele więcej badań w ciąży ( takze przed i po)ale tutaj mają inne podejscie.
Ja nadal w dwupaku. Z jednej strony chcę już urodzić i tulic maleństwo a z drugiej strasznie się boję
Pozdrowionka i życzę miłego dnia -
mychowe, tak jak dziewczyny pisza wyzej, nie robia tego badania. Nie mam porownania z Polska, ale widze, ze niektore aspekty prowadzenia ciazy, sa lepsze tutaj a niektore w Polsce.
Brava, nie boj sie, tylko spij kiedy mozesz... zreszta o tym chyba wiesz, masz juz jednego skarba, hahaa.
Pozdrawiammychowe, Kropka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBrava wrote:MycHowe- nie robia tego badania tutaj w UK. W Polsce jest o wiele więcej badań w ciąży ( takze przed i po)ale tutaj mają inne podejscie.
Ja nadal w dwupaku. Z jednej strony chcę już urodzić i tulic maleństwo a z drugiej strasznie się boję
Pozdrowionka i życzę miłego dnia
Dziewczyny, ja od 10 dni walczę z migreną. Codziennie mam 3 ataki, a pomiędzy nimi głowa boli mocno, także non stop w jednym bólu. Byłam w GP, u położnej. Póki co chcą się przyjrzeć mojemu ciśnieniu, bo mam lekko zawyżone i stąd może być ten problem. Wiecznie mam w granicach 146/70 lub 150/75 a puls 100. Mam zapisywać pomiary przez 3 tyg i wtedy zobaczą, czy wys ciśnienie się utrzymuje, czy to tylko jest chwilowe. W razie czego podadzą leki na obniżenie. Mocz ok, brak białka. Najgorzej jest walczyć z bólem, Paracetamol nie pomaga na długo, a ja chodzę jak struta. Miałaa któras z Was taki problem? Pozdrawiam :* -
Plumb,
bardzo ci wspolczuje. Twoj organizm daje znac ze cos jest nie tak. Niekoniecznie musi to byc zwiazane z ciaza. Albo moze to byc po prostu brak jakiegos skladnika z pozywienia i twoj organizm zareagowal na to bardzo ostro. Najwazniejsze to monitorowac i siebie i malenstwo.
Jedyna rade jak moge ci dac to picie ogromnej ilosci wody- nawet na sile. To jest najprostszy i najszybszy sposob. Sprobuj i daj znac. Mi na migrene tylko woda pomagala.