Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziś byłam po wyniki i najpierw pani w okienku powiedziała że wszystko dobrze. Zazyczylam wizytę z lekarzem. A on powiedział że wyników jeszcze nie otrzymał bo o 12 je wysłali.Ale zadz do laboratorium i beta robiona 27 wynosiła 78 a z wczoraj 348 ale mimo to nadal krwawie czy stoję czy leżę i tak leci. Skan mam w czwartek więc się wszystko wyjaśni.mam nadzieję że się tylko organizm oczyszcza.
-
kambel kochana a możesz wziąć chorobowe?? ja jak zaczęłam plamic to od razu wolne wzięłam- zeby nie było. lezałam ile się dało. scan masz w czwartek a który to bedzie tydzień od ostatniego okresu?? bo wiesz czasami moze nie byc nic widac,gdyż moze byc za wcześnie. no to teraz czekamy!
-
Wg ovu 5 tydz i 3 dni. W sumie to tak wychodzi .
W tym rzecz z. W mojej pseudo agencji jest ciężko bo za chwilę mogę już nie pracować.
Chcę porozmawiać jutro z managerem i przedstawic jak wygląda sytuacja i w razie złego samopoczucia żebym bez żadnego ale mogła iść do domu. -
Kambel, niepotrzebujesz zaswiadczenia od lekarza do pracodawcy, ze w ciazy jestes. Jezeli masz prace z duzym ryzykiem,np. bardzo fizyczna,to powiedz od razu pracodawcy,a on wedlug prawa musi Ci zrobic risk assessment. I musi Ci uwierzyc na slowo, ze jestes w ciazy.
Sprawdz ta strone http://www.nhs.uk/chq/Pages/953.aspx?CategoryID=54&SubCategoryID=138#close
i ta
http://www.babycentre.co.uk/a454/telling-your-employer-youre-pregnant
PowodzeniaKropka lubi tę wiadomość
-
No wlasnie,ze nie ma prawa Cie zwolnic juz od chwili jak jestes w ciazy, ale musi o tym wiedziec. Jestem kambel bardzo chroniona teraz prawami dla kabiet w ciazy i nic tego nie zmieni.
Oczywiscie mowimy tu o bezpodstawnym zwolnieniu z pracy.
Jestem bardzo podekscytowana Twoja ciaza i trzymam kciuki:) Bardzo!kambel lubi tę wiadomość
-
kabmel mychowe ma racje. To w polce jest to prawo ze jak jesteś poniżej 3 mcy to mogą ciebie zwolnić. tutaj jak tylko im powiesz to nie mają prawa ciebie tknąć bo sami będa mieli problemy. oczywiście jak pracujesz na telefon, to mogą zacząć dzwonić zadziej,ale to im nie udowodnisz. ważne żeby w pracy było wiadomo,że jesteś w ciązy wtedy własnie- risk assesment i zero dźwigania!!
mychowe lubi tę wiadomość
-
Kambel ja mam dwie prace, w jednej etat a druga z agencji. Jak tylko zaszlam w ciaze,to w obu pracach powiedzialam, ze jestem w ciazy. W pierwszej mialam risk assessment, a agencja powiedziala, ze jak beda mnie gdzies wysylac, to beda zglaszac, ze jestem w ciazy. I probowali mnie w zasadzie wysylac, ale ja niebardzo sie czulam, wiec musieli poczekac.
Daj nam znac czy dalej krwawisz i spij w nocy, odpoczywaj, a nie o morderczych godzinach na ovufrienda zagladasz
Chyba musimy Cie przypilnowac, zebys odpoczywala:) -
Spokojnie to są moje pory chodzenia spać. Rano do pracy a po pracy 3-4 godziny snu. Więc później zanim zasne to trochę mija. Ale to mój nawyk już z dawnych czasów:) wczoraj powiedziałam menagerowi z którym pracuje. Agencji powiem za jakiś czas z tego względu że w moim zakładzie 3/4 to Polacy a pani supervisor lubi sobie pogadać. Więc ja poinformuje po wizycie z położną.
wczoraj plamilam mniej. W sumie przez pół dnia praktycznie wcale ale chyba za szybko się ucieszyłam bo ok 7 wszystko wróciło.
zobaczymy dziś co będzie na usg -
Hej dziewczyny. Poszłam dziś na skan. Na umowiona godz tak jak napisał lekarz. I co się okazało? Ze to nie w szpitalu w moim mieście tylko ok 30 min jazdy dalej! O czym w ogóle nic mi nie powiedział. Ale rozmawiałam z midwife bardzo miłą osobą. Zadz tam przełożyła wizytę naniedzielę. Zrobiła mi test który jak to ona powiedział ' definitywnie jesteś w ciąży ' mimo że wynik wyszedł tak jak u lekarza czyli z dwiema różnymi kreskami a który on uważał za negatywny. Powiedziała też ze krwawienie jest czasami normalne ale gdy zacznę mocno krwawic z skrzepami Plus silny ból brzucha to id razu wzywać karetkę. Bądź jechać do szpitala. Po scanie od razu się z nimi skontaktować aby zacząć prowadzić kartę ciąży.
doszłam do wniosku ze lekarz chyba stwierdził że ta ciąże sobie uroilam. I nie wierzył w to. Brak mi słów. -
Jej Kamble, jakie masz juz przezycia na poczatku
Ja z miejsca zmienilabym tego GP, skoro taki jest
Jak ja z pierwsza ciaza poszlam do lekarza to uslyszalam (a ciaza planowana) : Hmmm, no to gratuluje, czy nie chcesz dziecka?
I juz wiecej do niego nie poszlam, dupek jeden
Kropka, ja na Twoim miejscu zadzwonilabym tam gdzie mialas 12tyg scan robiony i sie dowiedziala co i jak, ja np dostalam list z data polowkowego juz tydzien po 12tygodniowym usg, a Ty juz 18 masz, lepiej moze sie dowiedzWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2013, 21:06
-
Kambel ale masz przygody, normalnie szok.
Czekamy wiec cierpliwie do niedzieli:)
Duzo zdrowka zycze:)
xcarolinex, co tego lekarza to obchodzi, dziwne. Przynam, ze w Polsce bardziej bym sie takiego pytania spodziewala.
Pozdrawiam wszystkie zaciazone kobitki:) -
Kropka ja ja pierwsze usg w ogóle nie dostałam listu,tylko telefonicznie sie Umówilam i tyle było. A na usg sama sie umawialas? Jak to tam jest u was? U nas zaraz po 1 usg dzwonisz i umawiają cienie na drugie. Listu nie trzeba pokazywać.
Kambel ach juz chyba mało co mnie zdziwi w tym kraju....albo lepiej nie mówie to czekamy do niedzieli!
-
Ulala u nas robią jakąś zmianę bazy danych i często jakieś ciężarne są pomijane (tak mi położna tłumaczyła). Na pierwsze usg. dostałam list z datą dość wcześnie, no i po tym chyba zaczęli zmieniać tę bazę danych. Zadzwoniłam do nich (położna dała mi numer) i kobietka powiedziała mi, że wyślą list, albo zadzwonią. Nadal czekam