Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
no 30kg niezły wynik
to tu GP robi cytologię?
zmieniałam ginekologa w pierwszej ciąży, z faceta najpierw, a z tą babą starałam się już jakoś wytrzymać, bo ile można lekarza w ciągu jednej ciąży zmieniać, poza tym miałam blisko.
czasem się zastanawiałam czy to mój wiek je prowokował, pewnie choćby ze względu na to, że ja nie umiałam o siebie walczyć, byłam wystraszona, teraz już bym sobie nie dała, ale się cieszę, że nie muszę walczyć tylko po prostu robią co trzeba, co to za życie wszędzie się upominać i kłócić.
Mam swoje powody żeby tak nie lubić rozbierania przed obcymi, tłumaczę sobie, że to lekarze, ale też potrafią zachować się nieprofesjonalnie i traci się to zaufanie i poczucie bezpieczeństwa
a o parawanie to ja tu pisałam w dobrym znaczeniu, w PL te fotele w ogóle nie pozasłaniane w większości, raz stał fotel tyłem do okna, a za oknem stali ludzie, to się kłóciłam już, bo ona że nie widzą, a ja że i tak chcę okno zamknąć, a jak miałam ktg w małej kanciapce i zanim weszłam do gabinetu widziałam jak się tam facet dobijał jakiś, położyła mnie babeczka, rozebrana byłam do pasa i pytam czy może zamknąć na zamek, bo tam jakiś facet przed chwilą próbował wejść i pewnie znów spróbuje no to mi dała bluzkę żebym się zakryła, dla mnie to jest naprawdę poważna kwestia, cieszę się, że rodzi się tu w osobnych salach, bo ja rodziłam przez parawanik z inną babką której mąż w kółko się kręcił, mój to myślałam że mu w końcu w pysk da, bo się lampił kiedy przechodził obok.
Też myślę, że najlepiej zrozumie ktoś kto przeszedł podobne dramaty.
oj widzę, że johnson się naraża
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2014, 21:32
-
Tu te parawany to jest duży plus dodatkowo ręcznik na zakrycie
Chociaż nie powiem w zeszłym roku byłam w pl u ginekologa przebieralnia malutka była doktorek kazał założyć tam jednorazowa Spódniczkę plus kapciebyłam w szoku dosłownie! No ale w końcu wizyta kosztowała mnie 120 zł wiec jakiś komfort musiał być.
Jak się zapłaci to i w pl można wymagać a jak byłam na NFZ to baba tak mi wcisnela wziernik ze wyszłam.z.płaczem zero delikatności. Do tego zrobiła mi cytologie gdzie miałam grzybicę, a gdy poszłam do niej z wynikiem (zdziwiona ze go mam)do powtórki ze względu na zbyt dużo bakterii stwierdziła że nie ma sensu jej powtarzać
Tak ap tu w medicalu robią cytologie co 3 lata. Ja teraz będę mieć we wrześniu.i robią ja dopiero po 20/21 roku życia jak się nie mylę, a 3 lata temu byłam akurat na wakacjach i Skorzystałam. -
spódniczkę nawet?
mnie bawiło troszkę, że do fotela z przebieralni szłam w majtkach żeby nie paradować tylko sobie zdjąć przy fotelu, zawsze z taką irytacją mówili "maajtki teeż"no wiem, kurde wiem przecież, ale ja chciałam tak po swojemu, przecież bym się nie kazała przez materiał badać
, teraz już latam w kiecy na takie badania
oj bardzo niedelikatne są z tymi wziernikami i zastanawiam się czy aby na pewno dobrze je sterylizują,
mnie zrobili cytologię przy stanie zapalnym, wyszło mi III/IV chyba, się przeraziły, kolposkopię mi zrobili, później się okazało, że moje wyniki zabrał ktoś inny, że mają podpis, że odebrałam, a nic takiego nie miało miejsca, chyba ten ktoś ich nie odniósł i nie wiem co mi tam dolegało w sumie, zaniedbałam temat, czas leciał, miałam kilka cytologii, wyniki zawsze złe ale dawali "dowcipne" tabletki :)i tak się bujałam i bujałam i bujałam
oczywiście ja mogę iść na takie cyto raz na jakiś czas, dla mnie żadne pocieszenie jaki to lekarz, bylebym nie musiała po dwa razy w m-cu latać i się stresować w kółkoivi, mychowe lubią tę wiadomość
-
Kambel generalnie skladnikow typu SLS nie powinno byc wogole w kosmetykach dla niemowlat i dzieci.
Tak samo jest z subst zapachowymi. W skladzie kosmetyku powinien byc na jak najdalszym miejscu bo to oznacza ze jest go malo.
Sls jest sklafnikiem myjacym odpowiadajacym m.in za wytwarzanie piany w kosmetyku. U osob ktore maja delikatna skore moze powodowac podraznienia.
Ciezko teraz spotkac kosmetyki ktore go nie zawieraja ale jak sie poszuka to mozna cos znalezcdlatego ja sprowadzilam z Pl m in serie baby dream.
Tak samo ja myje swoje wlosy szamponem bez sls. Moze on sie tak nie pieni jak inne ale wlosy sa jak nie te
To tak troszke fachowej wiedzy ktora mam jeszcze ze studiow
Co do ginow... Ja tam pol mlodosci chodzilam na nfz i narzekac nie mam na conigdy z tylkiem golym nie paradowalam. Problemow nie robil. Poprostu trzeba poszukac a nie isc do pierwszego lepszego a potem narzekac
-
Czy niedokładnie to nie wiem. Taki sam przebieg badania tyle ze wyniki do domu przysłali. Inaczej spr niż w Polsce raczej nie mogą po lebkach tez pewnie nie sprawdzają.
Jak tu mi brali wymaz w szpitalu to dokładnie dostałam opisane jakie bakterie znaleźli i co mi dolega fakt wynik doszedł po tygodniu od badania i w ten sam dzień odczulam juz co mi dolega i rano biegiem do GP.
-
Cytologia to co innego. Każdy kraj ma swoje techniki i uk podobno jest ostatnie co do dokładności.
Zresztą na wynikach nawet nie jest stwierdzone w której grupie jesteś to już o czymś świadczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2014, 22:21
-
Ja poszłam do tej ginki bo znajoma poleciła. To była moja druga wizyta, pierwsza miałam jak trafiłam do szpitala i zrobili mi tylko usg i nie powiem doktorek był delikatny a poelegniarka wytlumaczyla co i jak będą robić jak usiąść itp, wiec myślałam że skoro ta przyjmuje tez w szpitalu fakt innym to myślałam że będzie w miarę normalnie
fakt prosząc ja o tabl anty wypisywala 3 recepty na raz po 2 op.
Paula - ja nawet o tym nie wiedziałam, nigdy nie zwracałam uwagi na skład bo skoro są dla dzieci od pierwszych dni życia to nie powinno tego tam być ale co butelkę wzięłam to skład identyczny. A ta ziajka właśnie nie pachnie rewelacyjnie piany wcale nie było i mam nadzieje ze faktycznie nawilża. Wiec teraz mam nauczkę na przyszłość oprócz przodu Czytać tez tył butelek i nie tylko -
Ja pamiętam jak mi mówili że jak będzie coś nie tak to się pilnie skontaktuja jeśli wszystko ok to przyjdzie list. Dostałam list ze wszystko w normie.
Kiedyś słyszałam że robią duży nacisk tutaj właśnie na cytologie ze podobno są kary jeśli ktoś nie stawi się kilkakrotnie. Ze względu na dużą liczbę raków szyjki ale ile w tym prawdy to nie wiem... -
Kambel luzik
malo kto czyta
Gdyby nie to ze studia mńie zmusily do nabycia pewnej wiedzy to pewnie tez bym sie tym rak nie interesowala
Za to teraz staram sie czytac etykiete,
I taka mala wskazoweczka,,, im dluzszy sklad tym gorszywiecej nie potrzebnego dziadostwa z reguly
Ja teraz kupowalam szampon mojemu T bo dostal jakiegos uczulenia na glowie... Tez nie znalazlam tu szamponu bez sls ale znalazlam w miare przyzwoity z johnsona. Krotki sklad w miare ok. To jest johnson w bialej, malej buteleczce od 1 dnia zycia. Buteleczka jest taka nietypowa z waska szyjka i szerszym dolempolecam
Pieknie zmyl mi olej kokosowy z wloskowtyger lubi tę wiadomość
-
kambel wrote:Ja pamiętam jak mi mówili że jak będzie coś nie tak to się pilnie skontaktuja jeśli wszystko ok to przyjdzie list. Dostałam list ze wszystko w normie.
Kiedyś słyszałam że robią duży nacisk tutaj właśnie na cytologie ze podobno są kary jeśli ktoś nie stawi się kilkakrotnie. Ze względu na dużą liczbę raków szyjki ale ile w tym prawdy to nie wiem...
Ciakwe bo ja mam w ksiazce ciazowej wpisane ze powinnam zrobic po porodzie... Dostane jakis list czy sama sie musze upomniec???
-
Tutaj cytologia jest dobrowolna i nie masz obowiązku jej robić. Właśnie oni chyba nie badają tych komórek dokładnie i dlatego nie są w stanie grupy określić. Nie pamiętam w jakim kraju to było ale czytałam kiedyś artykuł i gdzieś robi się jeszcze dokładniejsza cytologie niż w Polsce i to dużo dokładniejsza tyle ze koszta tez nie małe. Myślę, że Polsce prywatnie można już zrobić.
-
No wlasnie bo tak teraz sie zastanawiam jak to pozniej wyglada. No napewno mi powiedza ale tak sie zastanawiam
W Pl z tego co panietam jest tak ze dzwoni sie po wynik. Jak jest I gr to ok. A jak juz chyba II czy III to wzywaja i robia dokladne badania.