Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wiem że zostanę, mam jeszcze parę miesięcy żeby się zastanowić i poczytać. Cena kosmiczna ale to chyba na cały okres przechowywania. Wiem, że w Polsce około 600 zl rocznie się płaci wiec razy np 25 lat to tez nieźle. Może jak znajdę właśnie w takich ratach to prędzej się zdecyduje.
-
Tyger przy porodzie mozna pobrac krew pepowinowa, ktora sie potem przechowuje i w razie choroby dziecka (lista chorob jest baaardzo dluga) mozna wykozystac komorki macierzyste.
To tak w telegraficznym skrocie,
Bylam na spotkaniu w tej sprawie i majac pewnosc stalego miejsca zamieszkania powaznie bym sie nad tym zastanawiala!
Ta krew niejednokrotnie ratuje zycie!tyger, weronika86, Krysti lubią tę wiadomość
-
Tyger nie wiem jak tu ale w pl koszt zestawu do pobrania to kilkaset zl.
Do tego coroczny koszt utrzymania tego w banku krwi to od kilkuset do ponad tys zl... Zalezy jaki sie pakiet wybierze...
Moze byc tak ze cale zycie ci sie ta krew nie przyda a moze byc tak ze uratuje zycie..Krysti lubi tę wiadomość
-
To wy chyba mowicie o czyms zupelnie innym.
W Pl jest tak że twoja krew pepowinowa jest TYLKO i wylacznie do tw dyspozycji. Umowe podpisuje sie z bankiem nawet na 20-25 lat i w kazdej chwili mozna ja wykozystac.
Kazdy ma tak jak by swoje konto i z ńiego moze skozystac...
-
Sa tez banki tzw publiczne gdzie faktycznie mozesz oddac krew pepowinowa ale wtedy zrzekasz sie do niej wszelkich praw... Znaczy to tyle ze wtedy kazdy z niej moze skozystac a ty nie masz do tego pierszenstwa.
Jest to wtedy tzw bankowanie publiczne...
-
No nareszcie Sproquette!
Ustaw sie na lini startu.
Ja pamietam jak wstalam na siusiu i odszedl mi czop, pekly wody a po godzinie mialam pierwszy skurczto bylo zupelnie z zaskoczenia. Ciekawe jak bedzie tym razem.
Krysti lubi tę wiadomość