Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
U nas 5 funtów za zdjęcia ale ja też dostałam za free.
Co do scanu to radzę sobie pilnować. Ja w pierwszej ciąży miałam zrobiony o kilka dni za późno, gdzie nie dało się wykonać pomiarów przezierności karkowej i oczywiście pakistański pan doktor stwierdził że dziecko najprawdopodobniej ma Downa ponieważ ma podejrzanie krótkie nogi! Oczywiście zaproponowano natychmiast aminopunkcję na którą się nie zgodziłam i testy z krwi , które tak naprawdę nic nie wnoszą. Uspokoiłam się dopiero dwa miesiące później jak wykonałam bardziej dokładne usg w Polsce gdzie nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości.
Tak więc tydzień wcześniej miałabym scan i o ile mniej nerwów.
Czy jest tutaj jakaś mama co karmi tylko piersią? -
Właśnie ja też karmiłam tylko piersią ale 5 lat temu i pamięć niestety mnie już zawodzi, jeszcze do tego Piotruś był alergikiem i od początku były jaja
A teraz zaś mam problem z Adamem bo bardzo często podczas karmienia przerywa jedzenie i wygina się na wszystkie strony niezadowolony, po czym uspokajam go smokiem kilkanaście sekund i znowu je. Nie jest tak za każdym razem ale jednak. Teraz zastanawiam się czy ja coś jem nie tak czy on ma jeszcze nie zbyt dobrze układ trawienny rozwinięty i na tym etapie takie zachowanie jest normalne.
To samo tyczy się ulewania, czasami w ogóle a czasami nawet godzinę po jedzeniu, czasami też z 10 razy po jednym karmieniu w przeciągu dwóch godzin.
Ja jakiejś tam diety nie trzymam, staram się jeść wszystko ale oczywiście unikam wszelkiego rodzaju grochów, kapust, smażonego. -
blackcoffe to spodziewasz się czwartego dziecka tak? Zazdroszczę Ci, jestem tak zakochana w Adamie , że nie chcę żeby urósł. Chciałabym mieć jeszcze jedno ale nie wiem czy się zdecyduje, boję się porodu wiem, że po czasie człowiek zapomina, zmienia zdanie itp . Tym razem o mały włos a urodziłabym w aucie tak szybko poszło i z racji tego, że kolejny poród mógłby być jeszcze szybszy boję się, że zacznę rodzić bez pomocy - przeraża mnie to. Chyba całą ciążę miałabym traumę z tego powodu. Chociaż nie zarzekam się , ze nie
blackcoffe, Plumb80 lubią tę wiadomość
-
ania - jesli chodzi o ulewanie to my mialysmy ten sam problem na poczaku . kaja jak czasami "hafta " puscila lezac na boku w moja strone to wszystko na mnie lecialo . polozna na poczatku kazala lozeczko wyzej polozyc . pozniej kontrola w szpitalu ktora nic nie dala az w koncu samo przeszlo . teraz do tej pory cofa jej sie np przy pierwszym czknieciu .
tu byla dziewczyna u nas na forum (przepraszam nie pamietam nicku ) rodzila w domu w wodzie . polozna przyszla pozniej poszla I jak wrocila bylo po wszystkim . maz pomogl porod odebrac
jakby ktorejs sie chcialo cofnac ..... stron wstecz pewnie gdzies trafi na opis . porod okolo rok temu
Jesli chodzi o cennik szpitali u mnie w szpitalu plus w miescie obok (tylko te dwa szpitale shrewsbury I telford ) placi sie za poznanie plci . Uwaga tylko £50blackcoffe, aniafk lubią tę wiadomość
-
Aniafk ja karmie moja małą piersią, choć teraz już oprócz cyca wprowadzam stałe posiłki. Moja Martyna tez tak miała z tym wyginaniem, ale u nas problem był z połykaniem powietrza przez nią podczas ssania, co powodowało kolki. Na takie wyginaniem pomagała zazwyczaj przerwa i podniesienie do odbekniecia, a na kolki u nas sprawdziła się grape water, choć wcześniej przetestowaliśmy chyba wszystkie dostępne srodki. Ulewne tez było potworne, chyba zawsze po karmieniu a często nawet długo po. Tutejsze położne twierdził że to normalne, konsultowalam to z pediatra w Pl, który powiedział ze jeśli mała dobrze przybiera na wadze to nie ma się na razie czym martwić i ze powinno ustąpić po 6 miesiącu wraz z wprowadzaniem stałego jedzenia. Wspominał o jakimś proszku (niestety nie pamiętam nazwy) który zagęszcza treść pokarmowa, ale że trzeba by było odciągnąć trochę swojego mleka, mieszać podawać przed każdym karmieniem...wiec dałam sobie spokoj, bo z moim małym glodomorem i niecierpliwcem byłoby ciezko. Teraz faktycznie się to uspokoilo, ale i tak po każdym karmieniu podczas odbijania coś tam jeszcze zawsze jej poleci, albo później jak za bardzo wariuje na brzuchu albo siedząc gniecie ten swój żołądek.
aniafk lubi tę wiadomość
-
No coz zaplace nawet £20 zeby miec bobasa na zdjeciu
Tak,oczekujemy cala nasza piateczka na malenstwotym bardziej,ze w maju poronilam wiec dzidzia jest bardzo wyczekiwana
U mnie tez kazdy porod byl szybszy,teraz licze na "wyplucie" malucha przy kichnieciu
Ja wszystkie dziewczynki karmilam piersia.Pierwsza tylko 3 m-ce bo okazala sie alergikiem,druga 1,5 roku a trzecia niecaly rok...Plumb80, aniafk lubią tę wiadomość
-
Aniafk moja tez jadla,jadla i nagle sie wyginala.Po jakims czasie doszlam do wniosku,ze z niej jest poprostu len
Jak przystawialam ja po ok.2-3h do cyca to cyc byl pelny mleczka wiec dziecko nie musialo sie wysilac zeby mu lecial pokarm,pozniej wiadomo pokarm sam nie lecial i mala sie denerwowala bo musiala sie troszke pomeczyc i pociagnac zeby lecialo.Co do ulewania to moja najmlodsza miala refluks jelitowo zoladkowy i po kazdym jedzeniu lecialo z niej jak z fontanny,zawsze musiala miec pieluszke pod broda.Nawet jak szlismy na zakupy to nie bylo mowy o tym zeby zapomniec podlozyc dziecku pieluche bo w kazdej chwili mogla zwrocic.Najgorzej bylo jak zaczelismy wprowadzac inne pokarmy bo jak wychodzilismy z mala z domu to ludzie sie dziwnie na nas patrzyli,dziecko zwracalo np.na pomaranczowo a wiadomo,ze nie bralismy calego stosu pieluch na zmiane,wiec zdazalo sie ze pieluszka byla cala brudna i w dodatku pod buzia..Na szczescie jak skonczyla 6m-cy wszystko przeszlo.
aniafk lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAniafk dzieci często tak się wyginają. Może też łapać za płytko brodawkę i wtedy gorzej leci mleczko, a maluszek się denerwuje i wygina.
Co do ulewania - małe dzieci często ulewają i kończy się to przed 6 miesiącem życia. Jeśli natomiast Twoim zdaniem dużo ulewa, aż chlusta to lepiej sprawdzić dziecko pod kątem refluksu. Są na to kropelki i specjalne zagęszczone mleko, aby nie ulewać. Sle trzeb amieć pewność że to jest refluks. A Adaś przybiera prawidłowo na wadze, czy może słabo albo waga spada? Bo jeśli nie dobiera prawidłowo, to można podejrzewać refluks. Jeśli dopiera ok, to jest to zwykłe ulewanie i skończy się niebawem
Blackcoffe - fajnie, że już masz termin na scan, pochwal się po wszystkim jak maluszek się maJa też miałam 4 funty za jedno zdjęcie, a 10 funtów za 3. Jednak zapłaciłam tylko 4 funty, a za resztę miałam free dzięki miłej lekarce
A za poznanie płci u nas się nic nie płaci i lekarze byli zdziwienie na scanie, że w innych szpitalach w UK chcą za to kasę. Czyli wszystko zależy od prowadzących szpital.
Fajnie, maluszek nr 4 w drodzeWyobrażam sobie jaka będzie radość wśród dzieci
Ja mam trójeczkę i nie wyobrażam sobie życia bez nich, a kiedyś myślałam że zakończymy na parce. Póżniej było poronienie ( przy wkładce ) po wielu latach i to ono zmotywowało nas do dalszych starań. I dzisiaj cieszymy się małym Victorem
A ja Weridiana u Ciebie ?
Pozdrawiam seksowne mamusie i ich cudowne maluszki !!!blackcoffe, aniafk, Weridiana lubią tę wiadomość
-
Napewno dam znac
Powiem szczerze,ze tez nie slyszalam zeby trzeba bylo placic za poznanie plci.
Ja tez myslalm,ze zakoncze na dwojce dzieciaczkow,zwlaszcza jak mieszkalismy w PL.Po przyjezdzie tutaj i urzadzeniu sie moj malz zaczal mnie namawiac na jeszcze jedno,jak mala podrosla to znowu zatesknil za bobaskiem wiec sie zdecydowalismy na czwarteale to juz definitywnie koniec z dziecmi
Dziewczyny bardzo sie ciesz z dziecka i to najwazniejsze.Wybieraja imiona i pomagaja mi jak mogachodza i pytaja sie jak sie czuje czy mi czegos nie potrzeba albo czy mam ochote na herbatke
...mam wspaniala rodzinke i jestem bardzo szczesliwa.Teraz nie wyobrazam sobie jak by to bylo gdybysmy mieli tylko dwojke dzieci,jak na poczatku zakladalismy.
Plumb80, Penelope lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDokładnie
A jak duże masz już dzieci ? Ja mam synka 10 lat, córkę 7 lat i teraz 6 - miesięczny rozrabiaka
U nas tez mąż zaczął namawiać i dzisiaj mamy wspaniałą trójeczkę
My też już nie chcemy więcej dzieci. Miałam cesarkę, ponieważ Victor był duży ( 4640 g ) i podczas cesarki miałam możliwość podwiązania jajników, z czego skorzystałam i cieszę się, bo nie muszę martwić się antykoncepcją, biorąc pod uwagę fakt, iż mam silne migreny i nie każda terapia antykocepcyjna była trafna i powodowała jeszcze większe nasilenie ataków. -
tak jak pisalam placi sie tylko w tych dwoch szpitalach (shrewsbury I telford) po prostu takie maja zasady . poznanie plci uznaja za osobny prywatny skan .
fajnie taka gromada sama wychowalam sie w wielodzietnej rodzinie ake sama jak na razie na kolejnego bobaska nie jestem gotowa .
a to moja kajka jedzaca czekolade
Penelope, aniafk, Plumb80, Weridiana, Krysti lubią tę wiadomość
-
kambek ale kochany smieszek
Plumb80 dobrze,ze mialas taka mozliwosc antykoncepcji,teraz mozesz bawic sie na calego z mezemPewnie tez bym sie zastanawiala nad takim rozwiazaniem gdybym miala cesarke.
Moje dziewczyny maja 15,13 i najmlodsza 6
Zmykam do kuchni bo troche pracy dzisiaj przede mmna, pozniej wpadne zobaczyc co slychacPlumb80 lubi tę wiadomość
-
Czesc dziewczyny, przylacze sie jesli mozna
Jestem juz w 22 tygodniu i podczytuje was od dawna, ale po moim sierpniowym poronieniu, jakos ciezko bylo mi uwierzyc w ta ciaze. Jestem juz po drugim scanie i wreszcie zaczynam sie cieszyc
To bedzie moj drugi porod w Anglii (synek skonczy 2 latka w walentynki) i mam nadzieje na kolejny naturalny porod w wodzie. Tym razem podobno dziewczynka, ale polozna ktora widzialam po scanie, stwierdzila ze sama odbierala 3 chlopcow, ktorzy okazali sie dziewczynkami. Lepiej wiec nie bede szalec za bardzo z rozowym
.
U mnie na 1 zdj. Usg placi sie £3, dwa za £5, rozpoznanie plci za darmo (to tak w nawiazaniu do waszej dyskusji)aniafk, Plumb80, kambel, Weridiana, Penelope, loszcz lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny za wszelakie informacje, pocieszyłyście mnie i uspokoiły
Widać taki urok niemowlaczków, że wszystkie ulewają. Myślę, że to nie refluksowa przypadłość bo jednak nie ulewa aż tak często, czasami w ogóle ale zdarza się , że chluśnie na kilometr z tym, że przy refluksie to chyba częściej by to występowało a nie raz na 3 dni.
A powiedzcie mi czy oczka waszych maluchów ropiały? Adamowi ropieje jedno, gdzieś od tygodnia. Naczytałam się, że to jakiś kanalik niedrożny jest i że pasuje żeby lekarz zobaczył. Zastanawiam się jak to jest z tym bo Piotrkowi "chyba" też ropiały a po lekarzach nie latałam. Jeszcze jedno, czy stosujecie witaminę D3? Te mamy karmiące cycem bo te na mleczku w proszku to chyba dostają razem z mlekiem. Ja kupiłam wczoraj i raczej będę stosować ale zawsze lepiej wiedzieć jak postępują inni.
Kambel ja jak jem czekoladę to zachowuję się podobnie
U nas w szpitalu jak byłam w pierwszej ciąży to w ogóle nie mówili jaka płeć, podobno przez pakistanki które dowiadując się, że będzie dziewczynka pozbywał się dziecka ale ile jest w tym prawdy to nie wiem. Teraz mówią za free
Właśnie zadzwonili do mnie ze szkoły w nowym miejscu zamieszkania, że odchodzi jedno dziecko i mogę zapisać tam synka. Bardzo się cieszę bo szkoła dosyć blisko i katolicka.
Witaj ell, tak w wyniku obserwacji dochodzę do wniosku, że prawie każda z nas ma za sobą poronienie. Niesamowite jak dużo tego, na co dzień o takich rzeczach się nie rozmawia a w rzeczywistości prawie każda z nas jest po takich przeżyciach. Ja poroniłam w lutym 2014 na moje szczęście już w drugim cyklu zaszłam w ciążę bo wcześniej staraliśmy się rok a latka lecą, za miesiąc 35 urodziny ;/
Ciekawe jak tam Penelope. Melduj się kobieto - najlepiej z sali poporodowej !!!Penelope lubi tę wiadomość