Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyZakręcona gratuluję ciąży i wierzę, że będzie wszystko ok. Ja też mam poronienie za sobą, ale potem się udało i dzisiaj Victorek jest z nami
Musisz zarejestrować się do GP, wyznaczą termin do położnej, która prowadzi całą ciążę. Lekarza nie zobaczysz w ogóle, no chyba że w razie komplikacji. Na pierwszym spotkaniu z położną dostaniesz skierowanie na krew i wypełnicie ankietę wstępną na temat Twojego zdrowia, chorób w rodzinie, wcześniejszych ciąż i porodów itp.
A potem już z górki. Spotkań nie jest za wiele, ale mają na wszystko oko.
Badań dodatkowych nie robią, chyba że coś się dzieje.
Penelope może to był jednorazowy incydent z tym płaczem. Odpocznij dzisiaj sobie trochę, tak jak piszesz wyślij męża na spacer. Chwila ciszy w domu się przyda
Penelope lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, sorki ze teraz dopiero pisze. Urodzilam 18 lutego sliczneog chlopczyka Zacharego, za to ja mam dlugi okres powrotu do zdrowia i caly czas jestem w lozku, chodze tez do szpitala na phisio terapie wiec po malu odzyskuje sily. Zachary jest kochany i dosc grzeczny ale poznalam juz dobrze smak niepszespanych nocek, na szczescie Artur mi duzo pomaga bo ma wolne z pracy.
ell, Weridiana, ap1526, Zancia28, aniafk, Plumb80 lubią tę wiadomość
-
Gratuluje Carola! Szkoda, ze porod traumatyczny
dochodz do zdrowia szybko!
Zakrecona, mnie nie chcieli zrobic bety, bo "testy domowe sa najlepsze" (slowa mojego gp). Nawet po poronieniu kazali mi jedynie zrobic zwykly test, zeby sprawdzic czy juz jest czysto. Ale nie wiem czy tak jest wszedzie, wiec warto zapytac, ale na pewno beta nie jest tutaj tak popularna jak w Polsce, bo tam dziewczyny chyba po 100 razy na nia biegajano i gratuluje ciazy
My sie wreszcie przeprowadzilismy i pochwale sie, ze juz nawet prawie wszystko mamy rozpakowane i na miejscu. Ale jedno jest pewne - nigdy wiecej w ciazy sie nie przeprowadzammoj maz zaczyna jutro nowa prace i chyba bardziej denerwuje sie od niego lol
Dziewczyny, super macie dzieciaczkiWeridiana, ap1526 lubią tę wiadomość
-
ja mam dość
teraz może wyolbrzymiam ale od porodu ciągle się z czymś borykam
w ciąży też różowo nie było
ale teraz:(
najpierw miesiąc z tym cewnikiem zasranym, ból, upokorzenie i niewygoda
teraz miałam dwa tygodnie okres, tydzień przerwy, tydzień okresu, a ostatnio już krwawie w cały świat
zwyczajnie plamię krwią, bo to nawet okres nie jest
boli mnie w środku jak ch....
jak tylko zaboli, pociągnie, lecę do toalety i co? krew
oczywiście
z mężem już się kochać nie mogę, bo albo kuźwa boli albo w kółko krwawię
a lekarze co?
to normalne
po porodzie, przy tych lekach, wszystko normalnie
to fajnie, że normalnym stanem jest czuć się jak gówno
eeeech
głowa boli, brzuch boli,sił nie mam, deprecha jakaś w kółko
mam ochotę odstawić te tabletki w pizdu, bo już nie wiem czy to one czy mnie coś się dzieje
w dupie mają człowieka,
w polsce miałam cytologie, kolposkopie, wyniki zawsze złe, a oni dalej za 40zł tabletki i do następnego
kurna no
a później rak szyjki będzie, a oni powiedzą, że trzeba się badać
profilaktyka przecież najważniejsza kurna -
Witam mamuśki na obczyźnie
mamm pytanie,wczoraj mialam prywatna wizyte w polskiej przychodni u ginekologa i dostałam prywatna recepte na Utrogestan 100mg i krem Gynoxin.Jestem w 7tygodniu ciązy.Czy bede musiala placic za te leki w aptece angielskiej (w sensie za recepte,bo ponoc tu placi sie 8f za cala recepte) czy dostane je za darmo???Proszę o pomoc.Pozdrówki
2015🤰Syn👦
Oboje po 40, ja Hashimoto, AMH ok 1, on zdrowy, nasienie ok.
1 IVF 08/24 3pęcherzyki ale brak komórek jajowych
2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢
3 IVF 11/24 Menopur 450, Aromek, Orgalutran, Decapeptyl, Ovitrelle, Punkcja->3 komórki jajowe->2 zarodki->1 zamrożona blastocysta, 27.12.24 transfer, endometrium 8,5
4.01.25 8dpt ⏸️ cień cienia 🙏✊️💬
7.01.25 11 dpt beta 113,19mlU/ml 🥹💚💪
15.01.25 19dpt beta 1500 mlU/ml, usg-jest pęcherzyk ciążowy w macicy🥰🍀✊️
22.01.25 26dpt usg-pęcherzyk ciążowy ok 8mm CRL0,2cm, jest migające serce❣️🙏💪✊️
11.02.25 8tc💔poronienie samoistne😭🖤👎
4 IVF ??? -
ap1526 wrote:ja mam dość
teraz może wyolbrzymiam ale od porodu ciągle się z czymś borykam
w ciąży też różowo nie było
ale teraz:(
najpierw miesiąc z tym cewnikiem zasranym, ból, upokorzenie i niewygoda
teraz miałam dwa tygodnie okres, tydzień przerwy, tydzień okresu, a ostatnio już krwawie w cały świat
zwyczajnie plamię krwią, bo to nawet okres nie jest
boli mnie w środku jak ch....
jak tylko zaboli, pociągnie, lecę do toalety i co? krew
oczywiście
z mężem już się kochać nie mogę, bo albo kuźwa boli albo w kółko krwawię
a lekarze co?
to normalne
po porodzie, przy tych lekach, wszystko normalnie
to fajnie, że normalnym stanem jest czuć się jak gówno
eeeech
głowa boli, brzuch boli,sił nie mam, deprecha jakaś w kółko
mam ochotę odstawić te tabletki w pizdu, bo już nie wiem czy to one czy mnie coś się dzieje
w dupie mają człowieka,
w polsce miałam cytologie, kolposkopie, wyniki zawsze złe, a oni dalej za 40zł tabletki i do następnego
kurna no
a później rak szyjki będzie, a oni powiedzą, że trzeba się badać
profilaktyka przecież najważniejsza kurnaJedynie co mi przychodzi do glowy na zatrzymanie tych plamien itp. To moze miesiac na tabletkach antykoncepcyjnych, no ale skoro ty masz bole to chyba nie jest najlepszy pomysl. Ja tak zrobilam 6 tygodnie po porodzie, bo mialam juz dosc plamien, ale mnie nic nie dolegalo. U Ciebie minelo juz ponad 3 miesiace, wiec nie powinno nic Ci dolegac dlatego nie rozumiem jak moga to tak bagatelizowac
Agnes, na darmowe leki w ciazy trzeba miec maternity exemption certificate, a to dopiero po wizycie u poloznej.agnes175 lubi tę wiadomość
-
ap1526 wiesz Ja nie rodziłam jeszcze ale powiem Ci , ze straszne to co piszesz ... jeszcze nie spotkałam sie u żadnej mojej kolezanki czy kogos innego kto rodził ,zeby zmagał się z takimi problemami jak ty ; / kuźwa wlasnie to jest pomoc tu w UK .
-
no, a ja miałam cesarkę ;/ więc co jest?
niech mnie ktoś naprawi
kobietą jestem, a od zawsze praktycznie moja"kobiecość" to jakaś porażka, nawet nie wiem czemu nie mogę urodzić naturalnie
płakać mi się chce dzisiaj, bo już jestem tym zmęczona, no ileż można
17th mam mieć cytologię, nie wiem czy na tej wizycie mogę poruszyć te tematy czy oni tam tylko od jednego są
ZakręconaOna podziwiam cierpliwość, chyba pierwsza tu, która sama pisze, że szybko zleci, spokoko -
Ap przykro mi to słyszeć. I pomyśleć że zazdroscilam cesarki. Ja miałam ciężko po porodzie naturalnym, nie chciało się goic szwy ciągnęły, ból okropny , ketonal non stop mimo że karmiłam piersią. Trwało to kilka miesięcy i przypominam że rodziłam w Polsce. Nie miałam tam żadnej pomocy więc chyba jak się trafi. Jednak jeśli jest to tak uporczywe , to chyba najlepsze co można zrobić to być jak tzw . rzep na tyłku. Nie dawaj lekarzowi spokoju, nawet wyolbrzymiaj ze miałaś ataki może jedź na emergency. Lekarz lekarzowi nie równy, czy tu czy w Polsce, mają różną wiedzę i chęci, tak jak różnymi studentami byli
Trzymam za ciebie kciuki i szczerze współczuję, do tej pory pamiętam moją traume mimo że minęło już tyle lat.
Agnes, tak jak wspominała Ell ja dostałam ten certyfikat-forme do wypełnienia od położnej, GP musiał podpisać i juz mi z przychodni wysłali. Pocztą dostałam kartę uprawniajaca do darmowych leków i dentysty. Uwaga leki darmowe tylko z receptydochody czy tax credit nie mają znaczenia.
Ell gratuluję 3 miesiące ( ja też chcę) u mnie zaczął się piąty miesiac. Rodze dwa miesiące po tobie , jak wszystko ułoży się w terminie
agnes175, ell, ap1526 lubią tę wiadomość
-
Weridiana, a kiedy masz dokladnie termin? Ja licze, ze moze znowu urodze troche wczesniej i zalapie sie jeszcze na koncowke maja, bo te ostatnie tygodnie sa takie "uwierajace" lol zreszta ciezko jest mi sobie wyobrazic jak gonie mojego dwulatka z taaaakim brzuchem (a on codziennie robi sie szybszy
.
Zakrecona faktycznie cierpliwa babka z Ciebie. U mnie pierwszy scan jest w 12 tygodniu i myslalam, ze nie doczekam sie. Zreszta w poprzedniej ciazy faktycznie nie doczekalam sie, bo poronilam w 11 tygodniu
glupie to strasznie i pewnie niewdzieczne, bo teraz jestem w zdrowej ciazy, ale wciaz mi zal tamtej i wczoraj zlapalam sie na mysleniu, ze moje dziecko mialoby juz miesiac.
Dzisiaj jest ostatni dzien, w ktorym szpital ma do mnie dzwonic, jesli moj test wyszedl pozytywnie i nabawilam sie cukrzycy. Mam nadzieje, ze nie zadzwonia -
Carola55 gratuluję
i szybkiego powrotu do formy życzę.
ap1526 Ty faktycznie w tym kraju się rozkładasz ;/ a ja zaczynam powoli zmieniać zdanie do tutejszej medycyny - teraz mam wrażenie, że w Polsce wiecznie człowiek chory był, nawet jak nie był. Tak czy inaczej życzę żebyś się szybciutko uporała z tymi wszystkimi dolegliwościami a mężowi życzę żeby wyniki było faktycznie w normie.
agnes175 ja z prywatne recepty płaciłam normalną cenę za leki, tzn jak coś kosztowało 30ł to tyle musiałam zapłacić. Chyba tylko recepty z nhs są refundowane.
Ap fajna Twoja Julka, taka duuuża mi się ju ż wydaje. Właśnie cały czas się zastanawiam jaki Adaś będzie jak Piotrek nową szkołę zacznie, czy nadal tylko pozycja leżąca itp? a będzie dokładnie w takim wieku jak Twoja Julka teraz.
W niedzielę byliśmy na sesji zdjęciowej. Wszystko było za free. Adam solo, Adam z Piotrkiem i sam Piotrek no i rodzinne. Za tydzień idziemy wybrać zdjęcia które chcemy. Za rodzinne jeśli nam się spodoba będziemy musieli zapłacić bo tylko dzieciaki miały za darmo. Ogólnie tak na przyszłość sesja rodzinna 25 funtów to nie tragedia. Na pewno zdobimy jak Adam będzie troszkę większy bo jednak z 7 tygodniowym dzieckiem ciężko było .
Penelope forograf w leighton buzzard polecam
ap1526 lubi tę wiadomość