Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Mania1718 wrote:Adora fajnie ze jest większe zainteresowanie niż standardowe
niech trzymają rękę na pulsie i ty będziesz spokojniejsza. Na tym etapie ciąży co Ty teraz zakupiłam detektor tętna dzidziusia i gorąco polecam. Mimo że wszystko było ok u mnie miałam schizy do końca drugiego trymestru ( za dużo głupot czytałam na necie ) i często ten detektor poprawiał mi humor.
Ivi moja położna często wypytywała mnie jak to jest w Polsce podczas ciąży, jak jej opowiadałam ze lekarz bada rutynowo dopochwowo to wywalała oczy mówiąc " nie wierzę że takie badania sie jeszcze praktykuje, przecież to nie komfortowe dla kobiety, grozi infekcją itp..." Badania szyjki nie proponowała, wyklepała regułkę kiedy się udać do szpitala i tyle
Naditta mi sprawdzają czy dziecko rośnie po scanie polówkowym na podstawie wykresuZostał zrobiony na podstawie dwóch poprzednich ciąż. Brali pod uwagę wagę urodzeniową dzieci i tydzień w którym urodziłam. Nie jest to waga miarowa ale ważne ze macica rośnie
Tj napisała Adora położenie położna sprawdza rękoma uciskajac brzuszek i jak jest nie pewna to wysyła na kolejny scan.
U mnie nadal cisza... Do tej pory robiłam wszystko żeby jakoś przyspieszyć proces porodu ale mały twardo się za siedział. Kończyła się ta moja aktywność wieczornym bólem spojenia łonowego i kręgosłupa. Skoro nie działa to przez najbliższe 6 dni zamierzam leżeć i pachnieć
To w takim razie jak robią takie wykresy jeśli to jest pierwsza ciąża?
No tak, dziwią się że bada się dopochwowo a tutaj nie sprawdzają nic tam na dole. Ani szyjki, ani żadnych wyrazów czy nie ma infekcji, nic. To chyba oni są do tyłu a nie Lekarze w Polsce17.07.2016
-
Naditta z tego co wiem to pierworódkom nie robią takiego wykresu ale mierzą w centymetrach dno macicy. Mają swoje normy i mówią czy prawidłowo rośnie dno macicy
Ja byłam tez bardzo zdziwiona ze nie chcą mnie badać bo w pierwszej ciąży ni z tąd no z owąd w 36 tygodniu ciąży zrobiło się duże rozwarcie i było zagrożenie dla małej wiec wywołali mi poród. Tutaj w 36 tc trafiłam na szpital konyrolnie bo miałam regularne skórcze I mnie zbadali, było 2cm rozwarcia. Od tamtej pory nikt nie zajrzał czy się powiększyło
Na początku ciąży był sfrustrowana i zła ale nie zostało mi nic jak zaakceptować ich zasady
[/link]
-
No ja właśnie się nie mogę oswoić z tą opieka tutaj, ale wygląda na to, że nie mam wyjścia. Najgorsze jest to, że mam w Polsce koleżanki na podobnym etapie ciąży i jak z nimi rozmawiam to zawsze potem porównuje i boję sie, że nie dbają tu o mnie wystarczająco. Wydaje mi się, że tutaj opieka jest w porządku dopóki ciąża przebiega bezproblemowo, jak już coś zaczyna się dziać to wtedy schody. Odpukac, u mnie narazie jest bardzo spokojnie i oby tak pozostało do końca.17.07.2016
-
Naditta byłam w podobnej sytuacji gdzie koleżanka opisywała mi każdą wizytę ze szczegółami i badania i usg... a ja jedynie mogłam napisać ze mocz i ciśnienie w normie
Ja dwa scany do 20tc a ona z 5 i badania ginekologiczne... Nie dołuj się
najważniejsze że wszystko jest dobrze i nie potrzebujesz dodatkowych badań
I z opowieści wiem ze jak coś się dzieje to reagują szybko
Ivi pati_zuzia83 korzystałyscie może z whisbear? Mamy mi polecają i się napaliłam na zakup? I muszę kupić termometr, chcem kupić brauna no tought ale wolałabym posłuchać opini mam które go mają bo jednak trochę kosztuje. Macie coś godnego polecana?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 15:14
[/link]
-
Mania1718 wrote:Naditta byłam w podobnej sytuacji gdzie koleżanka opisywała mi każdą wizytę ze szczegółami i badania i usg... a ja jedynie mogłam napisać ze mocz i ciśnienie w normie
Ivi pati_zuzia83 korzystałyscie może z whisbear? Mamy mi polecają i się napaliłam na zakup? I muszę kupić termometr, chcem kupić brauna no tought ale wolałabym posłuchać opini mam które go mają bo jednak trochę kosztuje. Macie coś godnego polecana?
Hehe ja nawet chyba o moczu nie mogę powiedzieć, że w normie. Ostatnio babka tylko spojrzała na niego i mówi, że wszystko ok. Po co laboratorium.
17.07.2016
-
Ja już po polowkowym scanie dziewczyny. Wszytsko z maluchem w porządku i jest to 100% chłopak. Udało mi się zapisać na dodatkowy scan, bo zaproponowali mi taki, gdzie będą się na mnie uczyć studenci jak badać serce dziecka. 4 studentów plus lekarz. Dostane zwrot kosztów podróży i £30. Fajna możliwość, więc oczywiście powiedziałam tak
Mania1718, bereda11, adora, pati_zuzia83 lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
naditta super , gratuluje synka no i fajnej mozliwosci dodatkowego scanu , bravo..
ja jesem przykladem ze jak cos sie dzieje to szybko reaguja tu lekarze wiec tym sie nie martwie .Tez bylam zdziwiona ze mnie nie badaja dopochwowo (ma to swoje plusy nie musze sie czesto golic i stresowac ha ha ha ).Jak mialam infekcje to powiedzialam poloznej i zostawila mi recepte w przychodni . teraz mamy 2 razy w miesiacu scan ,jeden u siebie w szpitalu drugi dalej w Cardiff gdzie jest lepszy sprzet i tam sprawdzaja nam nereczki ...
Mania dzelena kobieto powodzeniaMania1718, Naditta lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, kiedy zaczelyscie czuc ruchy? Ja mam 16 tydzien i narazie nic. w nocy albo rano jak leze na plecach to mi sie robi taka gula. Tak jakby dziecko sie naprezalo i chwile to trwa. Ponoc w 2 ciazy szybciej czuje sie ruchy. Mam tez pytanie : kiedy dziecko (macica)sie podnosi? Ja mam dalej lekko ponad kosc lonowa.
-
Witaj Adora.
Ja wyraźne ruchy czułam już w 16tygodniu, wtedy wiedziałam już na 100%, że to to.
Dziwne bąbelkowanie, "cmoknięcia rybki" i pukanie pod ręką czułam już ok 13-14tyg, ale nie byłam w stanie stwierdzić czy to moje jelita czy fasolek, bo to moja pierwsza ciąża. Nie masz się co stresować, bo na wyczuwanie ruchów wpływa wiele czynników. Niewyczuwanie ich przez niektóre kobiety nawet do 20-22 tyg. jest normą
Macica już zaczyna się podnosić. Teraz szybciej to zauważysz, szczególnie, że ok 20tyg. będzie już pod pępkiem -
Mania1718 wrote:Naditta byłam w podobnej sytuacji gdzie koleżanka opisywała mi każdą wizytę ze szczegółami i badania i usg... a ja jedynie mogłam napisać ze mocz i ciśnienie w normie
Ivi pati_zuzia83 korzystałyscie może z whisbear? Mamy mi polecają i się napaliłam na zakup? I muszę kupić termometr, chcem kupić brauna no tought ale wolałabym posłuchać opini mam które go mają bo jednak trochę kosztuje. Macie coś godnego polecana?tylko najlepiej miec baterie ktore mozna ladowac
Mania1718 lubi tę wiadomość
-
Nadita gratulacje synka
jak sie cos dzieje to naprawde reaguja szybko. U mnie nic sie nie dzialo,a ze pierwszy synek urodzil sie maly wedlug ich norm to mialam dodatkowe scany w drugiej ciazy. Niby drugi synek przestal rosnac I mi wywolywali porod. I mialam dodatkowo ktg robione co drugi dzien,a na sam koniec w szpitalu co pare godzin. Ja np.teraz po moich doswiadczeniach nie wyobrazam sobie byc w ciazy w Pl.choc jesli chodzi o Pl I ciaze w tej kwestii nie moge sie wypowiedziec,bo nie mam porownania
Aaa jesli chodzi o pierwsze ruchy w pierwszej ciazy poczulam dosc pozno bo po polowkowym usg gdzies w okolicach 23 tyg.ale mysle,ze to przez to,ze pracowalam I nie zwracalam uwagi I poczulam je dopiero jak bylismy na wakacjach I nic nie robilamw drugiej poszlo szybciej bo gdzies w 16 17 tyg chyba
Naditta lubi tę wiadomość
-
Pocieszające są Wasze pozytywne opinie, podnosicie na duchu. Ja myślę, że obawy są normalne w pierwszej ciąży. Pewnie w Polsce też bym je miała, tylko z każdej strony byłby ktoś służący radą albo znajomy lekarz/położna. Tutaj trzeba wszystko poznać od podstaw i oswoić się, nie ma wyjścia17.07.2016
-
Nadita ja Cie rozumie bo 3 lata temu jak okazalo sie,ze jestem w pierwszej ciazy mialam podobne watpliwosci,tylko mialam jeszcze dodatkowe usg jak bylam w Bg,zeby sprawdzic kto sie kryje u mnie w brzuchu (u nas w szpitalu nie mowia) I w Pl robilam 4D to mnie tez uspokoilo. A przy drugiej ciazy jak juz wspominalam mialam dodatkowe scany tutaj choc przy tym pierwszym nie wiedzialam dlaczego,bo moja polozna tez nie potrafila odpowiedziec na to pytanie
I przez 5 min stresa mialam jak zadzwonili do mnie ze szpitala 3 dni po pierwszym scanie. A bylam wtedy tez juz w Pl
ale okazalo sie,ze tylko musza powtorzyc badanie krwi bo na test pappa bylo za pozno a zawczesnie na ten drugi
zobaczysz bedzie dobrze
Naditta lubi tę wiadomość
-
ja ruchy takie konkretne poczułam kolo 20 tyg , wczesniej czulam takie bulgotanie i delikatne smyranie ...ja naleze do osob ktoreraczej nie mialy zadnych dolegliwosci ciazowych ale teraz zgaga mnie dobija ,cos okropnego wszystko pomaga tylko na chwile , okropienstwo ale wszystko znosi sie dla maluszka
-
Cholera, ja dalej nic nie czuje. Nad ranem i w nocy tylko robi mi sie wybrzuszenie w dole brzucha. Nie wiem czy to dziecko ale na pewno nie gazy. Przytylam znow. Czyli 2 kg do przodu. bylam dzis u lekarza. Plytki krwi ze 148 wzrosly do 158 (norma od 150) wiec super. Tsh spadlo z 3,91 na 3,47 a Ft4 z 12,6 wzroslo do 12,9. Ciesze sie niesamowicie. W Pl to juz dawno by mi hormony wciskali. Ma ktoras z Was problemy z tarczyca? Co u Was? Mania, juz po wszystkim?
-
Adora, spokojnie. Na ruchy możesz czekać nawet do 22 tygodnia. Zależy od tego gdzie masz umiejscowione łożysko. Cierpliwości
Mi tutaj nikt nie sprawdzał tarczycy. Miałam tylko wyniki sprzed kilku mcy przed zajściem w ciaże, które pokazałam lekarzowi polskiemu. Powiedziała, że są za wysokie (ogólnie w normie, ale w ciąży to za dużo) i trzeba to jak najszybciej skontrolować. Zrobiłam już tutaj badania, okazało się na szczęście że wszytsko wróciło do normy.
Mi nic poza płytkami krwi, HIV i tymi innymi chorobami, no i moczem oraz grupa krwi nic więcej nie sprawdzali...17.07.2016